Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… je-li umožněno, aby se z dluhu 70 Kč na údajném nedoplatku za plyn stalo 17 tisíc, ovšemže s (opakovaným) využitím fikce náhradního doručení – nehovořím akademicky, nýbrž o skutečném případu mého klienta – nemá to se spravedlností společného zhola nic. To chápou i lidé právem jinak nedotčení a není proto divu, že následná sebevražda z Janoty učinila figuru mučednické dimense. … jen soudci vědí, nakolik byla za rozsudkem snaha zavděčit se establishmentu: není možná náhoda, že se v obou instancích rozhodovali bývalí komunisté, tedy osoby spíše než spravedlnosti sloužící vlastnímu prospěchu a momentální moci. - Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř, říkám si, vnitřním zrakem přitom patře východním směrem, na Slovensko. Tam se momentálně odehrává devátý (ano, devátý!) pokus o zrušení amnestií udělených v r. 1998 Vladimírem Mečiarem. Uspěje-li, mohou být amnestie slavnostně zrušeny ke 20. výročí jejich vyhlášení. … Existuje jediný způsob, jak amnestii zrušit: prohlásit režim, jehož hlava amnestii vyhlásila, za zločinný a postavit před soud vedle domněle amestovaných i onu hlavu. Ale to si, odhaduji, netroufnou ani na Slovensku, kde je vláda jen jednou z větví organisovaného zločinu ještě o stupeň víc než v České republice. - Mamutí steak ze surovin, námi formou veřejného příslibu nabídnutou každému, kdo pochopí a vysvětlí nám rozhodnutí ministerstva vnitra o nutnosti utajit zbytek pokynu o zpracování DNA, si neupekou ani u Městského soudu v Praze…

* * *

Janota

Péčí České justice máme k disposici obě trestní rozhodnutí ve věci exekutorovraha Jaroslava Janoty: rozsudek krajského soudu, usnesení odvolacího soudu.

Náš názor je arci víceméně stejný jako předtím, než jsme se mohli s rozsudkem seznámit: praxe exekucí, jakož i její širší právní okolí, jsou systémově vadné, protože je-li umožněno, aby se z dluhu 70 Kč na údajném nedoplatku za plyn stalo 17 tisíc, ovšemže s (opakovaným) využitím fikce náhradního doručení – nehovořím akademicky, nýbrž o skutečném případu mého klienta – nemá to se spravedlností společného zhola nic. To chápou i lidé právem jinak nedotčení a není proto divu, že následná sebevražda z Janoty učinila figuru mučednické dimense.

Hagiografické anály jsou plny příběhů, které pro své zužitkování musely být upraveny ještě daleko víc, než kausa Janotova, proto buďme k těmto vypravěčům shovívaví; na druhé straně se patrně nelze nepozastavit nad dosti drakonickou výměrou trestu, který bychom si s ohledem ke všem okolnostem uměli představit poloviční, případně i třetinový, pokud by soudy uznaly, že šlo o jednání v silném rozrušení. Leč – nechtělo se, a jen soudci vědí, nakolik byla za rozsudkem snaha zavděčit se establishmentu: není možná náhoda, že se v obou instancích rozhodovali bývalí komunisté, tedy osoby spíše než spravedlnosti sloužící vlastnímu prospěchu a momentální moci.

* * *

Amnestie

Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř, říkám si, vnitřním zrakem přitom patře východním směrem, na Slovensko. Tam se momentálně odehrává devátý (ano, devátý!) pokus o zrušení amnestií udělených v r. 1998 Vladimírem Mečiarem. Uspěje-li, mohou být amnestie slavnostně zrušeny ke 20. výročí jejich vyhlášení.

V České republice máme se zneužitím práva vyhlásit amnestii rovněž své zkušenosti, avšak poslední zbytek soudnosti doposud zabránil politikům získávat body prohlášeními o tom, že jednou vyhlášenou amnestii lze zrušit. Na Slovensku, v zemi slynoucí spíše silnými alkoholickými nápoji než tradicí právního státu, jsou tyto zábrany oslabeny a proto se premier Robert Fico pokouší o změnu formou přijetí retroaktivního ústavního zákona.

Amnestie je arci nezrušitelná, protože její účinek je jednorázový, nevratný a neměnný ze samotné podstaty jejího působení, tedy z aktu prominutí trestu (agraciace), případně skutku, jinak trestného (abolice). Stát se nemůže chovat jako pomatený král, který odvolává, co odvolal, a slibuje, co slíbil, a to ani, učinil-li by tak legislativně nejvyšší formou změny ústavního pořádku.

Existuje jediný způsob, jak amnestii zrušit: prohlásit režim, jehož hlava amnestii vyhlásila, za zločinný a postavit před soud vedle domněle amestovaných i onu hlavu. Ale to si, odhaduji, netroufnou ani na Slovensku, kde je vláda jen jednou z větví organisovaného zločinu ještě o stupeň víc než v České republice.

* * *

Uspěli jsme v dalším sporu s ministerstvem vnitra

Mamutí steak ze surovin, námi formou veřejného příslibu nabídnutou každému, kdo pochopí a vysvětlí nám rozhodnutí ministerstva vnitra o nutnosti utajit zbytek pokynu o zpracování DNA, si neupekou ani u Městského soudu v Praze, an tento soud rovněž argumentaci ministerstva nepochopil a rozhodnutí pro nepřezkoumatelnost zrušil. Ovšem proč tento proces nepochopení zabral bez jednoho měsíce dva roky, není zřejmé ani nám.

* * *

J.Š.14.3.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)