Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Krize tunel„Nevybudují-li zavčas vnitřní strukturu Evropy jako jediné politické entity demokraté, začnou ji budovat jiní a demokratům pak zbudou jen oči pro pláč….“

Německá veřejnoprávní ARD vysílala 7.5.2018 (20:15-21:00) pořad na téma: „Nerovná země – Jak se z bohatství stane moc“. Následovala panelová diskuse zástupců obou stran „Tvrdě, ale fair“ (21:00 – 22:15), zakončená vybranými názory diváků. Skutečný „Hyde Park“ (pořad stejného názvu veřejnoprávní ČT nemá už s ním nic společného. Presentuje pouze jeden názor). Níže výtah z pořadu doplněný o další postřehy. Takové pořady veřejnoprávní ČT není schopna nabízet, ačkoliv by je diváci nepochybně uvítali.

V jedné z nejbohatších zemí světa panuje nerovnost. Bohatí se usadí, chudí jsou odstaveni. Střední třída se snaží udržet si status, stejně jako v minulosti, prostřednictvím práce a úspěchu, aby si vytvořila podmínky pro svůj vzestup a růst. Mladší lidé dnes mají menší disponibilní příjem než generace dříve. Hovoří přední světoví výzkumní pracovníci a odborníci na nerovnost. Doprovází je Christoph Gröner, jeden z největších německých realitních developerů, vyprávěním o svém každodenním životě.

"Máte-li velký majetek, nemůžete jej zničit prostřednictvím spotřeby. Peníze vyhodíte z okna a vrátí se dveřmi zpět," říká Christoph Gröner. Staví nájemní domy téměř ve všech hlavních německých městech, prodává kondominia a plánuje celé okresy. "My, podnikatelé jsme mocnější než politika, protože jsme nezávislí." Vypracoval se skrze každodenní tvrdou práci a říká: "Žijeme v nejchtivější společnosti na světě, kde se každý může stát tím, co chce, ale takový vzestup jako mně, se podaří jen několika málo lidem.“

Ke slovu přicházejí nositel Nobelovy ceny ekonom Joseph Stiglitz, ekonom Thomas Piketty nebo Brooke Harrington, kteří prováděli intenzivní výzkum mezi investory mezinárodní finanční elity. Branko Milanovič byl hlavním ekonomem Světové banky a hodnotí globalizaci: „Prohrávají zástupci nižší střední vrstvy bohatých zemí - jako je Německo. Tito lidé teď si zaslouží to, co si vysloužili před 20 lety jako před sto lety. Lidstvo je dnes opět na rozcestí. Připustí, aby rostoucí nerovnost společnosti bohatých zemí je roztrhla, nebo tomu dokáže zabránit?",  shrnuje Milanovič.

Od listopadu 2017 narůstá počet videí na netu o výzkumu v oblastí nerovnosti v moci, bohatství a příležitostí. Videa byly v mnoha milionech šířeny a diskutovány.

Na závěr diskusního večera byli citovány diváci: „Nechtěla bych žít ve společnosti, kde mají všichni stejně, ale žít v takové, kde budu mít vždy možnost mít se lépe.“ Miliardář Gröner hovořil také o možnosti založení své politické strany, načez byl moderátorem dotázán, zda by nebylo lepší vstoupit do nekteré e stávajících a pokusit se je změnit zevnitř. Odpověděl, že jsou svázány stranickými a osobními zájmy, proto by upřednostil svoji stranu, ale nebrání se dát své peníze státu, pokud mu garantuje, že budou investovány smyslplně, resp. bude jejich použití garantováno formou smlouvy a kontroly.

Trvalý snaha o co největší zisk vede nutně k další krizi, zejména když se vzniklý zisk hromadí neúměrně v rukách menšiny. Nůžky ve společnosti se tak nebezpečně rozevírají. Zchudne-li střední třída, jako garant a nositel demokracie, tvoří se podnoží pro společenský neklid a hrozba dalších revolucí, které ohrozí všechny, tedy i  bohaté. Proto by měl být prosazován udržitelný rozvoj i s ohledem na omezené přírodní zdroje, stále více ohrožované životní prostředí, jeho flóru a faunu. Vláda menšiny, podložená často bezpracným získání peněz, jen díky spekulacím a podvodům, podporovaná politiky a úředníky je cestou do pekla. V tomto ohledu má boj presidenta USA Trump proti tzv. „deep state“ své opodstatnění.

Schopní a výjimeční se vzájemně s ostatní společností potřebují, mají se sbližovat, ne rozpojovat. Svět hledá neustále recept. Přitom dokonalý systém vytvořil už Tomáš Baťa st. Prosazoval přímou účast spolupracovníků na zisku podniku, akcie firmy Baťa byly na jeho jméno, kdy odsuzoval tehdejší a odsuzoval by i dnešní praktiky s nimi. Dividendy si nikdy nenechával pro sebe. Vychovával člověka, umožňoval mu zbohatnout a budoval tak ty nejlepší možné základy pro funkční, trvalou demokracii – jak v podniku, tak ve společnosti. Vydělávat peníze jenom jejich půjčováním, bez přidané hodnoty, je nemravné, nemorální a ohrožující celý svět, děje-li se tak v takové míře, jako je tomu dnes. Karel Marx byl lenoch, finančně zajištěný Engelsem. Reagoval na stav kapitalismu jeho doby, kdy odsuzoval východní národy pro jejich praktiky a nevyspělost. Vycházel z představ o člověku, který neexistoval a exestovat nikdy nebude. Baťa naopak znal člověka, jeho podstatu a přirozenost velmi dobře, proto dokázal uvést do úspěšné praxe „kapitalismus s lidskou tváří“, jako základ spokojené společnosti a fungující demokracie. Baťa pro nás zůstává příkladem a trvalou výzvou.    

Z tichého, květy pokrytého hrobu v horách nad Zlínem napomínají slova, jež stojí na počátku testamentu Tomáše Bati:

První podmínkou prospívání našeho závodu je, abyste se nedomnívali, že závod je jen váš, jen pro vás. Závod náš nebyl k tomu účelu zbudován, aby zajistil existenci jen jeho zakladatelům. Vyšší po­hnutky to byly, které na nás působily, abychom po­tlačovali své vášně a choutky, pokud jsme je viděli závodu škodlivý. Nebylo to jednou, co jsme byli od­hodláni životy své obětovatí ve prospěch závodů a jeden z naší rodiny jim za oběť již padl. To se ne­dálo jen proto, aby se zajistil majetek. V rozvoji našeho závodu spatřovali jsme rozvoj a zajištění blahobytu celého našeho kraje. Bylo naší chloubou a pohnutkou k další neúmorné práci, vidouce, že zá­vodem naším přinášíme nový, do toho času nepozna­ný život do našich krajů, že zvedá se jeho rozvojem všeobecný blahobyt a vzdělání našeho lidu. Byla to touha tvořit, poskytnout stále a stále většímu množ­ství lidí účast na výhodách, které náš závod jak spo­lupracovníkům, tak zákazníkům poskytoval. Pokud budete této velké ideji sloužit, potud budete ve shodě se zákony přírodními i lidskými. Jakmile ale budete každý pamatovati sám na sebe, jakmile přestanete sloužit svému závodu všeobecně, stanete se zbyteč­nými a padnete neodvratně.

Odkaz šťastného, jemuž bylo dopřáno prožiti svůj život v tvůrčí práci, uskutečniti své myšlenky, povznésti svůj lid, sloužiti svým bližním.

Takový člověk byl Tomáš Baťa. (z knihy „Baťa, švec, který dobyl světa“. Evžen Erdély, ARCHA, Zlín 1990, I-vydání, 192 stran, náklad 35.000 výtisků. Knihu je možno objednat na adrese: Stanislav Vrbík, Zalešná I/4057, 760 01 Zlín, E-Mail:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Je ideálním vstupem pro ty, kdo o Baťovi nic neví a pro další studium jeho díla.

 

Jan Šinágl, 12.5.2018

* * *

Předmluva ke knize „Baťa: Švec, který dobyl světa“

* * *

„Nevybudují-li zavčas vnitřní strukturu Evropy jako jediné politické entity demokraté, začnou ji budovat jiní a demokratům pak zbudou jen oči pro pláč. Démoni, kteří tak neblaze poznamenali dosavadní evropské dějiny – a nejhůř ve dvacátém století! – čekají na svou chvíli. Zapomenout na ně kvůli nějakým fondům, kvótám a tarifům by byla tragická chyba.“

Václav Havel: Evropa jako úkol, Cáchy, 1996

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)