Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vážení  signatáři petice proti zrušení pořadu Folklorika!

Nejdříve vám všem velmi děkuji za širokou podporu. Vážím si toho i kvůli skutečnosti, že  jsem na začátku petici vyhlásil pouze pod svým jménem, nezaštítěn žádnou institucí ani iniciativou a šířil ji jen díky podpoře jednotlivců a za pomoci  Facebooku a emailových adresářů.  Petici jsem zveřejnil  4. listopadu, zhruba po týdnu získala přes 3 tisíce podpisů, a za měsíc  od zveřejnění jsme dosáhli počtu kolem 5 800 signatářů.  

STRUČNÁ REKAPITULACE DĚNÍ:

V létě vydal generální ředitel ČT příkaz  k zastavení výroby pořadu Folklorika od začátku roku 2021 (spolu se třemi dalšími  pořady, například Uchem jehly).  Hlavním důvodem byla úsporná opatření a nízká sledovanost. O tom, co bude místo něj, se nemluvilo.  Informace o zrušení kolovala pouze mezi  lidmi blízkými provozu ČT. Na konci října jsem se o této skutečnosti dozvěděl  já. Tradiční kultuře se z různých úhlů  věnuji již více než čtvrtstoletí a vím, co pro společnost znamená. Navíc též vím, že má své místo i ve veřejnoprávních médiích dle jejich zákonného zadání. Proto jsem se rozhodl  sepsat petici.

4. 11. jsem zveřejnil petici na portálu Petice.com

10. 11. krátce poté, co jsme přesáhli  3 tisíce podpisů, jsem poslal petici oficiálně adesátům, tedy vedení ČT a Radě ČT. Petici v průběhu listopadu podepsala i celá řada známých osobností, jež lze dohledat v seznamu.  V té době získala petice také podporu Svazu měst a obcí, Rady Jihomoravského kraje, města Kyjova, ministra kultury ČR L. Zaorálka, senátorky M. Němcové,  primátora Plzně a předsedy parlamentního podvýboru pro kulturu M. Baxy, a dalších.  Petice získala podporu řady politiků napříč celým politickým spektrem.  Nejrychleji a nejvýrazněji se vyjádřilo hnutí STAN, což má jasnou logiku: Pro starosty je tradiční kultura a její rozvoj klíčovým prvkem pro fungování obecní či městské komunity. Pro upevňování její sounáležitosti a identity.

18.11. vyšel první velký mediální ohlas – článek na Novinkách.cz, v němž se k námi kritizovanému zrušení poprvé vyjádřila ČT prostřednictvím své mluvčí: Folkloriku neruší, budou ale vysílat z několika set natočených ty nejlepší nadčasové díly.  Následovaly další mediální ohlasy, z nichž článek na iDNES (20.11.) asi nejlépe a nejpodrobněji shrnul situaci a uvedl i mou reakci: Zastavení výroby dokumentárně-publicistického pořadu, jehož smysl tkví velkou měrou právě v kontaktu se životem, je de facto jeho zrušením.

1. 12.  jsem dostal od generálního ředitele ČT Petra Dvořáka přímou odpověď na mou petici. V ní konstatuje, že pořad Folklorika měl trvale klesající sledovanost (pod průměrem svého mateřského kanálu ČT2) a že folklor vysílají i v jiných pořadech (například v Dobrém ránu). Z těchto důvodů se prý rozhodli v roce 2021 vysílat nejprve to nejlepší z archivu, a od září chtějí  opět zahájit výrobu Folkloriky - ale v inovované podobě.

PROZATÍMNÍ VÝSLEDEK NAŠÍ SPOLEČNÉ AKCE:

Folklorika bude obnovena od září. V jaké podobě, to je otázka. V každém případě zachování jediného pravidelného formátu, který je zrcadlem živé kultury, je velice důležité.

........

Pro mne osobně z celé kauzy  vzešlo několik podnětů k další publicistické aktivitě, jež tu nemůžu pro nedostatek místa podrobněji rozebírat. Týkají se jak způsobu rozhodování o dramaturgii veřejnoprávního média, tak i způsobu uvažování o samotné povaze veřejné služby.  To, že má pořad nižší sledovanost, nevypovídá přece hned  negativně o jeho relevanci – jeho cílová skupina může hrát ve společnosti důležitou roli. V případě Folkloriky – a lze to vyčíst i z mnoha komentářů pod peticí -  jde o nejen o milovníky tradiční kultury, ale také o učitele, vedoucí souborů či kulturních spolků. Tito lidé pracují s mnoha dalšími lidmi. To je velmi důležitý aspekt.

Je zjevné, že nám obecně chybí hlubší a konzistentnější  reflexe smyslu a důležitosti tradiční kultury (ale i obecně kultury jako takové), jež by pronikla i do základů strategického směřování veřejnoprávních médií.  Já sám jsem se v zrcadle úsilí o zachování  Folkloriky pokusil stručně  pohlédnout na roli tradiční kultury v jednom kratším textu (https://www.kulturni-noviny.cz/permalink/29566).  Je však  nutný výraznější a  setrvalý tah za věcí a účast více stran, kterým není jedno směřování naší vnitřně roztříštěné společnosti. Je tu velký prostor pro tříbení toho, co chceme a na čem se snad shodneme. ČT je například členem Národní rady pro tradiční kulturu (založené ministrem kultury Pavlem Dostálem roku 2004), v níž jsou sdruženi  jak oboroví odborníci, tak zástupci místních samospráv. Ale k čemu to vlastně je, když v ní televizní dramaturgie ani nekonzultuje své záměry?

PODĚKOVÁNÍ

Všem vám ze srdce děkuji  za váš příspěvek k zachování pořadu Folklorika a případně i za cenné připomínky k situaci. Pokud byste měli zájem  být  informováni o tom, co v této oblasti budu dále činit, ozvěte se mi třeba jen slovy „Dobrý den“ na níže uvedený mailový kontakt.  Vytvořím mailový adresář a budu Vás informovat. Třeba i o další petici.

Přeji vám všem krásný zbytek adventního času a klidné Vánoce.  

 

Jiří Plocek, 

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  

https://www.petice.com/a/295974

* * *

Zahraj a namaluj

* * *

Úlohou veřejnoprávního média je také vzdělávat, ukazovat příkladné morální vzory, ne udržovat národ v nevědomosti a v zapomínání tradic, které pomáhají morální hodnoty a dobré mravy udržovat!

J.Š. 15.12.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)