Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Budapestske Memorandum Clinton Jelzin Kucma 5.12.1994

Václav Havel: "Jednou z dědičných nevýhod demokracie je, že těm, kteří jsou jí oddáni, klade meze jednání, ale ti, kteří ji nerespektují, jsou schopni téměř všeho."     

***

Antony Blinken, ministr zahraničních věcí  USA: „Lekce z nedávné historie říká, že jakmile už jednou Rusové vstoupí do vašeho domu, je někdy velmi těžké je z něj dostat pryč.“

***

Přikládám k diskusi názor ukrajinského novináře z Kyjeva o Budapešťském memorandu z roku 1994. Ukrajina, Kazachstán a Bělorusko se v roce 1996 vzdaly svých jaderných zbraní ve prospěch RF. Budapešťské memorandum ze dne 5.12.1994 je jedinou dohodou, v níž se Ukrajina, Kazachstán a Bělorusko - 3. bývalé jaderné mocnosti - vzdaly svých jaderných zbraní, výměnou za svoji bezpečnost již v roce 1996. Toto výročí proběhlo bez jakéhokoli mediálního pokrytí. Memorandum by mohlo být vzorem pro další státy, jako je Írán, Severní Korea atd.

Dopis novináře z Kyjeva však ukazuje, že Memorandum není, v současné době, na Ukrajině žádné téma. Budapešťské memorandum jako záruka územní celistvosti států za zrušení jaderných zbraní, by mělo být téma nejen pro NATO, včetně USA, ale pro švýcarskou diplomacii a také řešením pro Írán a Severní Koreu.

Proč není Budapešťské memorandum tématem, když nic lepšího neexistuje?

***

"K Budapešťskému memorandu. V současné době se prakticky o něm nediskutuje. Bouřlivá diskuse o tomto dokumentu proběhla asi před dvěma v souvislosti s možným využitím tohoto dokumentu jako nástroje proti ruské agresi na Ukrajině. Tyto diskuse skončily kolektivním postojem Západu, který nám populárně vysvětlil, že jsme idioti, kteří se ve skutečnosti, zřekli třetího největšího jaderného potenciálu na světě (po Spojených státech a Rusku) a bez náhrady.

Ukrajině bylo populisticky vysvětleno, že memorandum není dohoda a nenese žádné právní závazky. Kromě toho byla Ukrajina v té době seznámena se skutečností, že memorandum poskytuje "bezpečnostní záruky", jak se uvádí v jeho francouzském, ruském a ukrajinském textu. Spojené státy a Velká Británie však tehdy poukázaly na to, že anglický text nehovoří o žádných "bezpečnostních zárukách", nýbrž o "bezpečnostních pojistkách". "Záruky" a "ujištění" jsou dva kompletně zcela odlišné pojmy. Tak došlo k velkému podvodu. Nedivme se Íránu, že nyní odmítá jakákoliv "memoranda" nebo "dohody" s USA a Západem, když jsou to jen bezcenné cáry papíru.

Nyní získávají na popularitě další "atrakce". Úřady občanům doporučují, aby si předem vybrali spolehlivé úkryty pro případ ruského pozemního a leteckého bombardování. Doporučuje se ukrýt se v podchodech, metru a starých bombových krytech z dob studené války. Pouze v těchto krytech je již dlouho zajištěna ventilace. Jenže kryty byly vyplundrovány, kov skončil ve šrotu, mnohé byly přeměněny na sklady. Jen Bůh nás může ochránit před ruskými bombami, ale ne Budapešťské memorandum."

***

Současné dění v Kazachstánu připomíná svými prvky dění na Majdanu. Rusko pracuje promyšleně, vždy s dlouhodobým předstihem, kdy není omezováno demokracií. Není žádnou náhodou dění kolem ruského plynu, např. ve SRN. Obrovské zásobníky na plyn se plní před každou zimou. Jeden z pronajatých obřích zásobníků ruským GASPROM, byl naplněn loni v říjnu jen na 5%, místo běžných 90%?! Pokud toto není účelová manipulace, tak co jiného? Trh je rozkývaný jako dosud nikdy. Gasprom si pronajal po Evropě zásobníků více…

Začnou demokratické země jednat tvrdě, nebo se jejich politice bude Rusko nadále vysmívat. Uznává a respektuje pouze sílu.

Tato výstava „Čečna konečné řešení“, byla krátce po zahájení v budově Evropského parlamentu zakázána – o zločinech proti lidskosti ruské armády v Čečně. Její autor Polák Adam Borowski mi ji přivezl. Sám jsem jich uspořádal, nebo propůjčil na sedm míst, včetně Knihovny Václava Havla za jeho osobní účasti. Velmi si vážím jeho osobního, veřejně proneseného poděkování.

*** 

 Otřesný dokument „Odvrácená strana světa“ vysílán veřejnoprávní ČT jen jednou…?!

***

Po generace trvající ztrátě elit je Česká republika stále provinciální, maloměšťáckou, plebejskou zemí, prorostlá korupcí ve všech vrstvách společnosti. Jinak tomu ani být nemůže po tom všem, čím si v posledních 100 letech prošla, tedy i v současné její vládě.

Nedivme se, že už se v kuloárech hovoří o novém velvyslanci České republiky v USA Jakubu Kulhánkovi, který nedávno odstoupil z funkce ministra zahraničí. Nikdy jsem nezaregistroval, že by dokázal souvisle hovořit k nějakému tématu delší dobu, či byl zván do diskusí v přímém přenosu. Pokud ano, tak jen četl. Má problém s koktáním, ale za to ovšem nemůže. Je to kandidát proruského Pražského hradu. Nepochybuji, že se ho bude president Miloš Zeman snažit prosadit na místo velvyslance v USA. Takové poslušné potřebuje.  

Současný ministr zahraničí Jan Lipavský vystupuje v médiích diplomaticky a přesvědčivě. Bude to mít těžké. Nedávno požádal velvyslance České republiky v Pekingu Vladimíra Tomšíka, aby se zdržel výroků na podporu nadcházejících zimních olympijských her v Pekingu, kterému to nařídil president Zeman. Jsme jedinou zemí EU, která se takto zachovala, poslušně. Rusku je třeba se zalíbit…

Rusko uznává jen sílu zbraní a peněz. Proč nedokáže EU zablokovat všechna konta a majetky ruských oligarchů v zemích EU? Z velké části jsou to rozkradené peníze, resp. nakoupeno za krádeže, které by se mohly jednou vrátit zemím, které je budou nutně potřebovat. Pokud ještě bude mít obyvatelstvo sílu začít budovat zemi na demokratických principech. Ukrajinci ji měli. V Kazachstánu jim jí vzala armáda, vlastní i ruská.

Putin se cílevědomě snaží o obnovení SSSR, který by o mnoho více ohrožoval svět. Bude EU a NATO jen nečinně přihlížet a potom se zase jen divit?! S ministry jako je Josep Borrell si Rusko snadno poradí.   

 

Jan Šinágl, 10.1.2022

***

Bývalý velvyslanec Slovinska v ČR pan Damjan Prelovšek, mi poskytl rozhovor!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-1 #2 Jan Šinagl 2022-01-11 17:08
RF vždy hovoří o smluvních zárukách, které by měly existovat. Že už vlastně existují... se zapomíná zmínit a nikdo nic neříká.
Zdá se, že Evropa se nachází ve fázi transformace. USA se postupně stahují a vlády evropských států se specializují na outsourcing odpovědnosti... nejlépe některým poradenským firmám, jako je McKinsey&Co. To v tomto případě nepomůže. Protože jen ten, kdo převezme odpovědnost, má šanci užívat si svobody.

Marcel Zwygart
-1 #1 Jan Šinagl 2022-01-11 09:17
... Jestli tedy k tomuto nedojde, budou k tomu důvody, které se hned tak nedozvíme, a fakticky to bude znamenat velké diplomatické vítězství demokratického světa, třebaže nikdo oficiálně nebude bouchat šampaňským.

neviditelnypes.lidovky.cz/.../ ...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)