Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Domácí totalitní režim je hluboce vinen tím, že z politických důvodů nechránil práva a životy vlastních občanů - Při dnes tak častých tendencích rela­tivizovat historické události je třeba mít stále na paměti, že již samotné obsazení Československa bylo jednoznač­ným pošlapáním veškerých zákonů a mezinárodních smluv. Občané okupa­ci naprosto odmítali. Smysl sovětské vojenské přítomnosti v Českosloven­sku byl až postupně vnucen mocen­skou skupinou sloužící zájmům cizí moci.

… Dodnes se hovoří zejména o obětech prvních měsíců následujících po 21. srpnu 1968. Skutečně tehdy s účas­tí okupačních sil zahynulo do konce roku 1968 nejméně 135 občanů. Situa­ce se zdánlivě stabilizovala, většina vojsk odjela a zbývající byla stažena do kasáren vyklizených Českosloven­skou lidovou armádou. Přesto od 1. led­na 1969 do data odchodu posledního sovětského vojáka 27. června 1991 za­hynulo dalších 267 civilistů. …

… Například Anna Hájková (47 let), spolujezdkyně v osobním automobilu, byla u Mladé Boleslavi 3. října 1981 bez varování zasažena hydraulickým zvedákem, který vypadl z nezajištěné skřínky na nářadí protijedoucího sovět­ského nákladního automobilu ZIL 131. Zraněná žena týž den podlehla v ne­mocnici těžkým zraněním. Přestože československá Veřejná bezpečnost případ za pomoci svědků jednoznačně zdokumentovala, sovětská vojenská prokuratura využila skutečnosti, že hever z místa nehody „záhadně“ zmizel, a zastavila trestní stíhám s tím, že Annu Hájkovou zabil neznámý před­mět. Za tuto zcela zbytečnou smrt ne­byl nikdo potrestán a sovětská strana za ni tehdy nepřevzala ani majetkovou odpovědnost. Mimo obětí na životech docházelo při dopravních nehodách k ještě dale­ko většímu počtu zranění nejrůznější­ho charakteru, mnohdy s doživotními následky. Všechny takové případy, kte­ré měly pro oběti velmi trýznivé důsledky, lze dnes jen těžko všechny do­kumentovat.

… Každoročně zběhly od sovětských útvarů desítky vojáků, nezřídka ozbrojených. Zběhové byli většinou postupně dopadeni. Někteří spáchali v bezvý­chodné situaci sebevraždu. Nejméně tři takové případy ale skončily zavraž­děním československých civilních ob­čanů, a to včetně dětí. Zavražděno tak bylo od ledna 1969 do června 1991 nejméně dvanáct občanů. Takové pří­pady se snažila StB zamlčovat, proto­že je považovala za politické riziko. V případě zavraždění mladé matky a jejích dvou malých dětí 3. dubna 1981 v Břuchotíně u Olomouce zbě­hem Kononovem Státní bezpečnost dokonce šířila záměrně dezinformaci, podle níž měl vraždu spáchat „zahra­niční dělník“. Dne 26. listopadu 1971 v Liliové ulici v Praze staršina Sovět­ské armády Alexandr Ivanovic Čalij smrtelně zranil sedmnáctiletou stu­dentku Taťjanu Máčikovou, dva další občany postřelil a sám spáchal sebe­vraždu.

… Mezi další formy kriminálního jedná­ní můžeme zahrnout znásilnění, četné krádeže a vloupání nebo rozšířený čer­ný obchod. Z poškození majetku to byly četné škody na budovách a komu­nikacích vlivem provozu vojenské techniky.

Důsledné zamlčování

Až na období do jara 1969 byly všech­ny tragické události důsledně zamlčo­vány. Jako náhradu mohly oběti a příbuzní dostat jen kompenzaci fakticky doložitelných škod na majetku nebo případné sociální dávky. Až po roce 1989 došlo k vyplacení finančních částek jako náhrad za utrpěné ztráty na životech a zdraví. Žádné odškodně­ní ale nemohlo nahradit životy, trvalá poškození zdraví a psychické útrapy. Domácí totalitní režim je pak hluboce vinen tím, že z politických důvodů ne­chránil práva a životy vlastních obča­nů.

Při dnes tak častých tendencích rela­tivizovat historické události je třeba mít stále na paměti, že již samotné obsazení Československa bylo jednoznač­ným pošlapáním veškerých zákonů a mezinárodních smluv. Občané okupa­ci naprosto odmítali. Smysl sovětské vojenské přítomnosti v Českosloven­sku byl až postupně vnucen mocen­skou skupinou sloužící zájmům cizí moci.

Ze článku Prokopa Tomka Vraždil „zahraniční dělník/, nikoli voják – LN, 25.6.2015

* * *

Připomínám současnou situaci na Ukrajině, kde je také plno novodobých ruských „zahraničních dělníků“. Tři ruské vojáky Ukrajinci zatkli, zveřejnili jejich identitu, načež Moskva prohlásila, že už v ruské armádě neslouží. Ovšem propouštěcí rozkazy ani po měsících nezveřejnila!

 

Jan Šinágl, 26.6.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (5 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 Horský 2015-06-30 12:23
Vzpomínám matně, jak po vpádu SSSR do Afghanistanu "zdrhlo" několik sovětských vojáků. Jeden dostal pak asyl v neutrálním Švýcarsku, něco se odehrávalo i v Karlsruhe.
-2 #1 František Zákostelsk 2015-06-30 07:42
Podobnou hrůzu s Ruskou armadou mám za sebou.Ruské i naše vedení bylo vždy bezcharakterní s plnou hubou lží.Naši poskoci od soudů a SNB to samé.Je stresující,že většině lidí nevadí lhaři a mistifikatoři.J ednoduše komentují udalost větou,mě nic neudělali.Proto naděje,že se lidstvo poučí je pramalá.Syčák ve funkci má vždy náskok.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)