Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bolsevicke vize 2017Představy komunistů, jak se bude žít na světě v roce 2017, připomněl ruský anglojazyčný deník The Moscow Times. Na světlo vytáhl sérii 45 diapozitivů z roku 1960. Vznikly ve studiu Diafilm v době, kdy Sověti vedli v závodě o dobývání vesmíru, jejich autory jsou V. Strukov a V. Ševčenko.

Podle někdejších představ v roce stého výročí Velké říjnové socialistické revoluce už fotonové rakety létají k Alfě Centauri a nová města, ve kterých panuje věčné jaro, vznikají i v podzemí. Pořád se těží uhlí, ale současně lidé pronikají pod zem i kvůli energii z jádra země.

S imperialisty už není třeba soupeřit – ti se zničili sami a svět osvobodila sovětská věda.

Atomové výbuchy odstranily nepotřebné kopce a vytvořily nové kanály, přičemž se obrátil tok Obu a Jeniseje do Aralského jezera a Kaspického moře. V Beringově úžině vyrostla hráz, po jejíž koruně jezdí atomové vlaky. Hrozby však existují pořád, zejména od přírodních živlů, i když i nebezpečné bouře ohrožující lidské životy dokázaly zkrotit létající laboratoře přesně podle hesla „poručíme větru, dešti”. Příběh samozřejmě končí oslavami stého výročí VŘSR, které nezhatilo ani počasí. Ve snímku se také objevuje dobová fascinace energií mezonů.

 

Školáky budí umělá ruka

Diafilm pro školáky má i vtipné momenty, kdy třeba děti budí umělá ruka vysunující se z hodin na zdi. V jednom se snímek nespletl. Když si hlavní hrdina – školák – šel do automatizované kuchyně na snídani, spojil se matkou po videotelefonu, jako by měl skype. Matka byla zrovna na inspekci na palubě lodi v Černém moři. Někdejší Sovětský svaz na prahu 60. let vedl závody v dobývání vesmíru a zdálo se, že není nic, co by režim, který svrhl carské samoděržaví, nezvládl udělat, poznamenal list The Moscow Times.

List se věnuje stému výročí VŘSR častěji. Informoval třeba o start-upu vydávajícím kalendáře s propagandistickými hesly. Obrázky k nim nakreslil výtvarník Andrej Tarusov, od těch klasických se však liší. V centru je vždy nějaká sexy žena. Start-up získal skoro třikrát víc než potřebných 120 tisíc rublů. Zdůraznil přitom, že nechce urážet revoluci, že je to jen eroticko-humoristické dílo.

Podobný kalendář už Tarusov připravil k olympijským hrám v Soči a ke Krymu, kde nechal slunit se obnažené sexy blondýny na místech, jež byla do anexe ukrajinská, což ukazuje, že rozhodně není protirežimní.

https://www.novinky.cz/kultura/425478-bolsevicke-vize-o-roce-2017.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)