Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 05.05.2024 08:01
    Jan Lipavský: O svém rozhodnutí budu informovat zítra.

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:59
    Opravdu CDA v Moskvě zvažuje účast na "inauguraci" Vladimíra ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:44
    Orangutan nadchl vědce. Otevřenou ránu si ošetřil léčivou ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

„Policii ovládli klientelisté,“ říká v rozhovoru bývalý elitní důstojník Tomáš Almer. Poté, co třináct let šéfoval odposlechům, loni nakrátko zakotvil v úřadu ombudsmana ministra vnitra. Veřejně se zastal Roberta Šlachty, a dostal vyhazov.

- Nejdříve kancelář Besserové vystěhovali z budovy, v níž sídlí ministr vnitra Milan Chovanec, který reorganizaci posvětil. A následovaly nepříjemné pohovory s vedoucími pracovníky ministerstva. Od ledna už kancelář ombudsmanky neexistuje.

- Jsem přesvědčen, že pan ministr usoudil, že vzali člověka, který ve státní správě nemá co dělat

- Státní tajemník ministerstva vnitra, který na volné místo vypsal výběrové řízení, v němž jsem zvítězil, není úplně blbý. Kdyby tušil, že takové úvahy nastanou, s výběrovým řízením by počkal.

- V okamžiku, kdy jsem občanem tohoto státu, požívám svobody projevu, ani zákon o státní službě to nijak neomezuje. Výjimkou jsou skutečnosti, které jsem se dozvěděl v souvislosti s výkonem funkce. Jenže já žádnou funkci v té době nezastával.

- Bezprostředně poté, co vyšla analýza nadačního fondu, ve které byla citace z rozhovoru, jejž jsem v létě poskytl Hospodářským novinám, nás vystěhovali z Letné do budovy na Pankráci

- Zdeněk Laube byl loajální a pracovitý. Byl mě schopen se svou estébáckou minulostí upozorňovat, že tady něco nesedí s ohledem na Listinu základních práv a svobod. A měl zpravidla pravdu.

- Celý princip klientelistické vrstvy spočívá v tom, že pro ně platí jiná pravidla. Tato pravidla tvoří politici, soudci a mimo jiné policisté. Proto jsou vítanou součástí klientelistického prostředí.

- Jestli někdo dovede smysluplně vysvětlit, proč reorganizaci udělali potají a zdánlivě přes noc, je vše o. k. Komise by se měla zabývat důvodem, proč to sfoukli přes noc.

- Je to jako ve filmu Vrtěti psem, když se stane průšvih, je třeba vygenerovat ještě větší a tak trochu to všechno splést dohromady

- Klientelisté mají za cíl vygenerovat prachy pro členy této kasty. Některé příslušníky klientelistické sítě ještě policie nechytila. A teď jde o to, aby se tak ani nestalo. K tomu podle mě reorganizace sloužila.

- Policejní inspekce nebyla vždy obsazena nejdůvěryhodnějšími důstojníky. Obracet se na ni bylo tak trošku zbytečné. V té době začala i řevnivost mezi ÚOOZ a ÚOKFK.

- Státní zástupci přišli s tím, že věcná příslušnost neznamená automatické rozdělování případů mezi ÚOOZ a protikorupční policií. ÚOOZ v tu chvíli začal být soběstačný, což se ale klientelistické skupině nehodilo.

- Policista v první řadě musí poslouchat svoji přísahu a trestní zákon. V trestním řádu není nic o tom, že se má svého nadřízeného ptát, na čem má, či nemá dělat. Nikde tam nevidím policejního prezidenta nebo velitele útvaru.

- Pravdou je, že Šlachta štval každého. Byl pracovitý, agilní a pro své lidi vymohl extrabuřty. Velmi často na úkor ostatních. V tom bych spatřoval, že Tomáškovi neseděl, a ten se proto nechal na tu tiskovku pozvat. Zapotřebí to každopádně neměl.

- Do značné míry, aniž by bylo třeba brutálně cokoli vynucovat, se policisté chovají, jak se chce. Je to ostatně hodně přirozené, v Čechách jsme na to specialisté.

- Sdílím Zelenkovy obavy, že se soudci ne vždy zabývají tím, čím jsou povinni. Radost mi ale neudělal. Vůbec neřešil, jestli šlo získat cenné informace jinak. Napadl, že to soudce nezkoumal a spokojil se s tím, co mu napsal státní zástupce.

- Kdyby jakákoli kauza měla skončit na tom, že „se zvorá“ něco ve stadiu daleko před obviněním, tak je to špatně

Co řekl Almer loni k policejní reorganizaci?

„Je zajímavé, jak veliká shoda panuje takříkajíc napříč politickým spektrem, ale i tím podnikatelsko-lobbistickým, že není možné, aby si nějaký Šlachta dělal, co chce.“ „Šlachta není žádný blázen, stejně jako není blázen šéf ostravské expozitury ÚOOZ Komárek. Policejní prezident Tuhý Šlachtu chválí, ale dokáže ho propustit během čtvrthodiny. Tam se musí odehrávat něco, co neumím pojmenovat, ale nebude to tak, že někdo vzal Šlachtovi hračku a on ji teď ve vzteku po něm hází zpátky.“

Zdroj: HN, 4. 7. 2016

Celá rozhovor:

http://ceskapozice.lidovky.cz/policejni-prezident-tuhy-je-prislusnikem-klientelisticke-vrstvy-10b-/tema.aspx?c=A170122_225851_pozice-tema_lube#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

 

J.Š.29.1.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)