Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

st čvn 19 @12:45 -
MS Praha - Spálená: Lenka Dubovcová versus MZV ČR
pá čvn 21 @20:00 -
Žebrák: 70 let hvězdárny
so čvn 22 @08:00 -
5. HUDLICEFEST 2024
po čvn 24 @09:00 -
KS Zlín: Vražda ve Slopném
st čvn 26 @13:00 -
ODROČENO: OS Břeclav: Vražda dvou Rakušanů
út čvc 16 @13:00 -
OS Břeclav: Vražda dvou Rakušanů

Nejnovější komentáře

  • 17.06.2024 12:39
    Martin Michal byl několikrát upozorněný na osobu LP. Jak se LP ...

    Read more...

     
  • 17.06.2024 10:28
    Svůj komentář jsem napsala pod tento Váš příspěvek na FB. Mám ...

    Read more...

     
  • 17.06.2024 10:23
    Jsem zvědavá, jaké dopady to bude mít na soudkyni a další ...

    Read more...

     
  • 14.06.2024 08:49
    Naši vládní politici jdou ve stejných stopách jako pokrokářští ...

    Read more...

     
  • 13.06.2024 12:29
    „Žádné morální zábrany“. Spekulanti útočí na majitele podílů ...

    Read more...

     
  • 10.06.2024 16:07
    Půlroční angažmá se po návratu domů vydávalo za velký úspěch ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Potomci právníka Zdeňka Altnera, který již před třemi lety zemřel, poukazují na to, že do sporu ČSSD s jejich otcem dlouhodobě zasahují politické zájmy.

Potomci Zdeňka Altnera, oba sami aktivní právníci, neskrývají přesvědčení, že ČSSD ve sporu využívala (či zneužívala) i své vládní angažmá a úkolovala ve své věci složky státu.

„Otec byl celých dvacet let přesvědčen, že ČSSD tyto prostředky v nějakém rozsahu jako vládní strana využívá pro to, aby vůči němu získala nějaký náskok, nebo aby jej demotivovala v pokračování v soudním řízení,“ říká Veronika Altnerová.

Jako jeden z příkladů uvádí rok 2007 a dobu, kdy byl předsedou ČSSD Jiří Paroubek: „Otci v den zahájení sjezdu ČSSD přišla od policie výzva, aby se dostavil jako svědek k podání vysvětlení v kauze Gripen. Otec s kauzou Gripen přitom neměl nikdy nic společného.“

Sám Zdeněk Altner to tehdy otevřeně označil „za zásah orgánů veřejné moci do jeho věřitelských práv a za poskytnutí nepatřičné výhody ČSSD“.

„Sociální demokracie všechny tyto trestní oznámení, které se pak zastavily, využívala ve svých vyjádřeních a využívá je do dneška. Otce dehonestuje, označuje jej za osobu nedůvěryhodnou, trestně stíhanou, dokládá k to mu jako důkazy novinové články. Podle mého názoru tam tedy propojenost (na struktury státu) určitě je,“ doplňuje i Altnerův syn Patrik.

„Objevují se úvahy o tom, že ČSSD se chovala, jakoby měla soudy pod palcem, že se soudy neodvážily rozhodnout spravedlivě a že politická strana zde vlastně, s pomocí soudů okradla dědice. Jen dvojí metr nebo zjevná nedůvěra v právní stát?“ ptá se třeba zástupce ombudsmanky a někdejší vlivný politik ČSSD Stanislav Křeček.

„Od roku 2000 byla na otce podávána různá trestní oznámení. Začala dehonestace, pokuty, doměřování daní od Finančního úřadu. Represe vůči němu reálně existovala,“ namítá Patrik Altner.

Pro sociální demokracii by povinnost zaplatit více než 300 milionů sice asi nebyla zcela likvidační, rozhodně by to politické kondici strany, která mírně řečeno nezažívá své nejlepší období, neprospělo.

Proto také zástupci ČSSD rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze Altner přivítali „s pocitem zadostiučinění“.

„Pro nás z toho plyne, že ČSSD rodině Altnerových nic nedluží. Exekuce zrušeného rozsudku již pochopitelně nehrozí. Doufáme, že další řízení bude postupovat rychle,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček

Podle Altnerových však ČSSD „odmítá plnit své povinnosti dlužníka, uvádí lživé informace a provádí celou řadu obstrukcí s cílem co nejdále oddálit jejich zaplacení nebo se zaplacení úplně vyhnout“.

Podle nich rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR ze 30. května, které vrací kvůli dokazování k Obvodnímu osudu, nelze označit za vítězství ČSSD. Jde prý jen o výzvu upřesnění skutečností, nikoli o zproštění ČSSD povinnosti zaplatit.

„Délka soudního řízení ČSSD vyhovovala, nijak proti ní neprotestovala a po pravomocné prohře 2016 spustila tsunami svých procesních prostředků obrany,“ konstatuje právní zástupce Altnerových Václav Veselý.

„ČSSD spekulovala na to, že otec nebude mít finance na to, aby vedl nákladné soudní spory,“ doplňuje Altnerová.

ČSSD využila mimořádný opravný prostředek, dovolání k Nejvyššímu soudu. I když dovolání nemá odkladný účinek. Teoreticky vzato měla ČSSD Altnerovi zaplatit téměř 338 milionů do tří dnů od doručení rozhodnutí.

Původní sumu 18,5 milionu korun dramaticky navýšily úroky a smluvní pokuta, které za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku původní sumu navýšily na 378 milionů korun.

Veronika Altnerová zdůrazňuje, že „otec jako správce konkursní podstaty OSAN byl jedním z nejvíce prověřovaných správců, za celou éru jeho působení je mu nikdo neprokázal, že by spáchal jakoukoli trestnou činnost.“

To, že by angažmá Zdeňka Altnera byla jen „půjčka na oplátku“ ze strany Iva Svobody Altnerovi potomci odmítají. „Otec byl v roce 1997 jediný, kdo byl ČSSD ochoten pomoct a jít na odměnu za výsledek, Pokud by neuspěl, nedostal by nic. Jak říkal Miloš Zeman – ČSSD tehdy neměla ani na toaletní papír,“ říká Veronika Altnerová.

Mlčte, nebo vás vyloučíme

Když kárná komise Advokátní komory řešila jednu ze stížností, která k ní od ČSSD na Altnera doputovala, vrátila se i ke znění původní mandátní smlouvy mezi advokátem a ČSSD.

Altnerovu právní pomoc označila „v tehdejším společenském prostředí“ za časově náročnou, právně velmi složitou a s nejistým výsledkem a proto prý byla odměna stanovená podílem na hodnotě věci přípustná a nebyla nepřiměřená.

„V obecné rovině je kárný senát toho názoru, že závazky ze smluv mají být plněny. Nelze tolerovat, aby účastník smlouvy, kterému se dostane plnění a který má z tohoto plnění i očekávaný prospěch, odmítal poskytnout za toto plnění sjednaný hodnotový ekvivalent jen s poukazem na to, že se mu to již v dané chvíli zdá nevýhodné, respektive, že si při uzavírání smlouvy výši odměny neuvědomil,“ napsali členové kárného senátu v říjnu 2005.

O šest let později, v lednu 2011, Advokátní komora Altnera ze svých řad vyloučila. „Nevyškrtli jsme ho za to, jakou smlouvu a v ní jak velkou odměnu si uzavřel s ČSSD. Profesně jsme ho postihli, protože pochybil jako advokát v chování a jednání vůči klientovi, které upravuje zákon o advokacii a etický kodex,“ vysvětlila tehdy mluvčí komory Iva Chaloupková.

Altner opakovaně žádal ČSSD, aby jej v jejich sporu zbavila mlčenlivosti, ale neuspěl. „Porušil povinnost mlčenlivosti o záležitostech klienta, do médií například zveřejňoval informace o finanční situaci ČSSD,“ konstatovala komora.

„ČSSD zneužívala toho, že je otec advokát a nemůže se s ohledem na mlčenlivost bránit. Mlčenlivosti ho nezbavila, ale on se rozhodl, že stejně promluví, Advokátní komora ho vyškrtla a on přišel o živobytí,“ nabízí jiný úhel pohledu Patrik Altner.

 

Celý článek: https://hlidacipes.org/cssd-povysila-spor-s-nasim-otcem-na-politicky-zajem-rikaji-potomci-pravnika-altnera/

* * *

Tiskové prohlášení dědiců JUDr. Zdeňka Altnera ve sporu s ČSSD k dnes zveřejněnému rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR

TK dědiců JUDr. Zdeňka Altnera, aneb mýty a fakta v kauze Lidový dům

 

https://www.altner-cssd.cz/

* * *

JUDr. Vojtěch Cepl st. „Aby nám vládly zákony, ne lidé.“

Abraham Lincoln: "Nic není spořádané, co se neřídí spravedlivostí."

J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)