Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 09.05.2024 10:36
    Zásadně se držím názoru člověka velice kompetentního, velitele ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:26
    Tane mi na mysli Havlíčkovo „Kéž by nám Pán Bůh všeliké to ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:22
    Slavilo se taky v Plzni, k té ty americké automobily jaksi ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:19
    VOP Stanislav Křeček: Sovětští vojáci k nám nepřivezli ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:12
    Kauzu pana Šnajdra znám a ve světle toho co se děje mému ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:07
    Neskutečné!!! Přeci již jen stíhání advokáta by mělo AK vést ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka_PavelVe čtvrtek proběhne před OS Trutnov vzpomínková demonstrace u příležitosti 24. výročí smrti Pavla Wonky – poslední oběti zločinného komunistického systému a jeho stále aktuálního odkazu. Veřejnoprávní média přislíbila svoji účast. Vystoupí bratr Pavla Wonky Jiří Wonka, spoluvězeň Pavla Wonky, další přátelé a známí. Šiřte informaci a hlavně přijďte! Pavel Wonka: „… Čím vyšší právní kulturu má národ, tím je více demokracie a lepší zajištění práv a svobod a to je přece základ a předpoklad i pro rozvoj kultury v tom smyslu, jak je všeobecně pojímána. Silná a vyspělá právní kultura dokáže  zabránit mnohým tragédiím i historickým zvratům. …“

 

Svědectví spoluvězně Pavla Wonky

NVÚ – Ostrov „C“, 10. ledna 1990

Pro pozůstalé, bez úmyslu jitřit rány, k objasnění pravdy a potrestání viníků.

 

Jméno: Král Vladimír

Narozen: 26.8.1951

Místo: Liberec

Bytem: Liberec, Otavská 159

T.č. : Ostrov „C“

 

Od 22. září 1987 do dubna 1988 jsem byl konstrukcí VB vězněn ve vazbě Hradec Králové.

Mé výpisky, poznámky a dopisy mě byly zlikvidovány, takže čísla a datumy jsou přibližné!!

 

V březnu 1988, jsem byl umístěn do samovazby na 5 dní, neodebíral jsem stravu a podrobovali mě lékařským kontrolám. Při jedné lékařské kontrole mě vyzval předvádějící, přezdívkou „kulturista“, abych pomohl v chůzi člověku v mojich letech, který stál před celou č. 102 a držel se pletiva nad zábradlím. Pamatuji si řídký vous, horečnost očí, tepláky a pod tepláky noční úbor, což svědčilo, že měl povoleno ležet. Zavěsil se do mne a na mou otázku odpovídal: „Jmenuji se Pavel Wonka, jsem politickej, vrátil jsem se z Minkovic, policajti mě zmlátili a znovu zavřeli.“ Řekl mi, abych mu vyhrnul tepláky v oblasti ledvin. Přitom jsem viděl, že má pod tepláky pyžamo a pod pyžamem krevní podlitiny v části zad a ledvin. Byl jsem přítomen i „vyšetření“ u lékaře přezdívaného “mengele“. Já seděl v čekárně a dveře zůstaly otevřené. Z rozhovoru vyplynulo, že lékař zná Wonku i jeho bratra, dále Wonka vyhlásil hladovku pro nedůvodnou vazbu a pro zmlácení od VB. Z vyprávění na vazbě jsem jméno P. Wonka znal a tak jsem se o jeho další osud každý den zajímal. Po čase ho přemístili na celu č. 136 a s ním umístili dva Romy jménem Absolón a Baláž. Já byl na cele 128 -131, čili přímo naproti 136 (grafická skica znázorňující polohu cel). Často jsem hovořil s Absolonem a zajímal se o Wonkovo zdraví. Bylo mi řečeno, že Pavel nejí a jeho jídlo, že jedí oni. Poslední noc si pamatuji přesně, neboť silně připomínala horor. Jestli mne paměť neklame, byla neděle. Sám jsem byl několikrát zmlácen do bezvědomí, tak znám všechny zvukové efekty této exekuce i přes dveře. Bylo jasně slyšet, že exekutoři buší do bezvládného těla. Po cvaknutí dveří naproti, jsem se okamžitě ptal Absolona co se děje? On mi odpověděl: „Museli jsme Wonku svléknout do naha a vystrčit z cely. Později ho v bezvědomí strčili zpět.“ Na mou otázku co je s ním, řekl Absolón, že spí.

V noci, přesnou hodinu neznám, se Pavel Wonka pravděpodobně s vypětím posledních sil vyškrabal na okno a do tmy volal poslední svá slova: „Já nechci umřít, já chci doktora!“

Tato slova slyšeli desítky lidí, kteří neměli u dveří kliku, ti co měli klíče, jak je nazvat?


Omlouvám se vám za jitření vašich citů.

Král Vladimír v.r.

Ostrov „C“

 

Pozn.

Z kopie ručně psaného dopisu přepsal Jan Šinágl, 11.2.2006

* * *

Čestný občan Wonka. Ale stojí vůbec za to se o něj zajímat?

Je to opravdu důležitá zpráva? Královéhradečtí radní se rozhodli jmenovat Pavla Wonku čest­ným občanem svého města. Vedle informací o zhoršující se světové ekonomice, bitkách mezi policisty a aktivisty na Šumavě a vraždě spisovatelky Monyové to vypadá jako dost velká nuda.

Marginálie.

Ale zajímavý je fakt, že na Pavla Wonku, označova­ného za poslední oběť komunistické totality, si v této zmatené a rychlé době radní Hradce Králové vůbec vzpomněli. Jejich rozhodnutí ještě bude muset schvá­lit zastupitelstvo, ale i tak je jasné, že vyvolává řadu otázek: čestným občanem krajského města se má stát politický vězeň, který tragicky zemřel v roce 1988 (pouhý rok před pádem komunismu!) za mřížemi, aniž byl za jeho smrt kdokoli potrestán či profesně postižen. Nebylo by správnější pokusit se konečně případ vyšetřit a viníky dopadnout?

Nebo alespoň pojmenovat, když už ne potrestat?

Když ministr spravedlnosti podává podnět k nové­mu otevření více než šedesát let starého případu vraž­dy generála Heliodora Píky, proč ho také tento v pod­statě současný příběh nezajímá?

Ale jsou i další otázky: Jaký byl vůbec Wonkův ná­zorový odkaz, co nám zanechal kromě vzpomínky na nesmyslnou oběť totalitního režimu? Nebo snad jeho jediným odkazem je jen fakt, že se stal tou ne­smyslnou obětí?

Žijeme příliš rychle, takže jsme se naučili pohybo­vat ve světě zkratek, jejichž rytmus udává klikání do klávesnice počítače. Příběh Pavla Wonky by se však nikdy neměl stát jen heslem typu „Wonka = poslední oběť".

Wonka nebyl typickým odpůrcem režimu, pokou­šel se totiž režim nabourat v jeho nejcitlivějším mís­tě: zbořit frašku jménem volby. Jako první se rozhodl nezávisle kandidovat do tehdejšího Federálního shro­máždění a naplnit tak právo volit a být volen, které platilo jen na papíře. Ukázal rozpor mezi slovy a sku­tečností.

Wonka svým způsobem zemřel za to, abychom my mohli dnes volit svobodně.

Možná rozhodnutí královéhradeckých radních vy­volá alespoň minimální vlnu zájmu o totalitní minu­lost, možná se někdo začne zajímat o příčinu jeho tra­gické a zbytečné smrti. Mluvíme o komunismu a říká­me: zločinný režim. Ale k jeho poznání vedou dvě ces­ty: hledat zločince a potrestat je, to je ta první.

Tou druhou je hledat odvážlivce, kteří se dokázali těmto zločincům postará na odpor.

Jinak řečeno: Hledat stíny, nebo světlé body ve tmě?

A jde si vybírat? Není Wonkův pří­běh příběhem odvážlivce, který nás nakonec stejně zavede mezi zločince?

Luděk Navara, MFD 6.8.2011

* * *

Z myšlenek Pavla Wonky

 

O právní kultuře

„Kultura národa není určována jen uměleckou tvorbou, či stavem veřej­ných záchodků, ale též, a to především, kulturou právní, která je, myslím, rozhodujícím kulturním kritériem, ač to, bohužel, není adekvátně doceňo­váno. Čím vyšší právní kulturu má národ, tím je více demokracie a lepší zajištění práv a svobod a to je přece základ a předpoklad i pro rozvoj kultury v tom smyslu, jak je všeobecně pojímána. Silná a vyspělá právní kultura dokáže  zabránit mnohým tragédiím i historickým zvratům. Právě v ní tkví její důležitost i pro zajištění sta­bility a jistoty nejen v mezinárodních vztazích, o zajištění všech lidských a občanských práv nemluvě. Silná právní kultura německého ná­roda dokázala ve své době zabránit odsouzení Jiřího Dimitrova. Teprve tehdy, když byla rozbita, mohlo dojít k rozpoutání války a všem dalším hrůzám. Všeobecný zájem lidstva vyžaduje zajištění rozvoje právní kultury. Jeli­kož ne všude lze tento požadavek zajišťovat úsilím národa, jeví se po­třebné napomáhat tomuto úsilí cestou mezinárodní spolupráce.“

Slova

„Dané podmínky vytvářejí dnes nutnost pro mnohé, aby vyslovovali a pro­klamovali líbivé fráze o tom, co bychom měli dělat. Musejí to dělat, chtějí-li obstát. Jiná je potom otázka, jak oni své proklamace chápou, jaký jim přikládají význam a smysl, nakolik se chtějí svými slovy řídit v praxi. Měli bychom je odhalovat, předkládat jim jejich vlastní fráze pod nos a kontrolovat je s jejich skutky. Argumentovat... a nutit je k jednání. To je jeden z nejhlavnějších úkolů!“

Myšlení

„Společné podmínky nevedou k nutnosti změnit myšlení (vcítění se), získání pocitu sounáležitosti, provázené vírou ve spravedlnost věci, od če­hož se odvíjí konání společensky prospěšných věcí, zákonnost a podobně. Panuje oboustranná nedůvěra, nutící jen přizpůsobit se novým podmín­kám, přičemž se předem presumuje jejich formálnost. Budou to tedy pod­mínky tzv. přestavbové, kterým je třeba se přizpůsobit a všichni si to již nějak zařídí, aby přežili tak, jak to šlo vždycky.“

 

* * *

České rozkrádání u dědy Pavla a Jiřího Wonky dle zločinných Benešových dekretů…

 

P R O H L Á Š E N Í

 

sepsané dne 23.XII.1945. mezi panem Františkem Wonkou, zedníkem v Dolní Branné 8, ve věci: domovní prohlídky, která se konala dne 13.XII.1945; a to 3mi četníky a za přítomnosti pana Jiřičky a pana Zaplatílka. Přítomna byla také pani Františka Patzáková.

Po vykonané prohlídce jmenovanými orgány byla paní Anna Wonková odve­dena do Vrchlabí. Zboží a druhé nebyly dosud odneseny.

Ten samý den v 21 hod. přišel pan předseda Kraus do bytu, s ním pak ještě pan Zaplatílek a pan Jiřička a pan Panýr.

Mimo to přišel dodatečně jako hlídač pan Skála, kolář, který s předsedou a p. Wonkou seděli v kuchyni a mezitím druzí výše jmenování prováděli domovní prohlídku.

Při odchodu okolo 23.hod. odneseno bylo nimi v 2 pytlích obuv /5párů bot a v druhém pak byly látky na šaty, prádlo, kapesníky, a.t.d./,  což patřilo synovi Ludvíku Wonkovi. Střevíce byly většinou nové. Pan Panýr dal si do své aktovky dámskou kabelku, z černé kůže; mimo to sházelo v hrnci ještě asi 20 vajec, kdo je odnesl, to nevím. Pan Panýr předával p. předsedovi plnou aktovku a upozornil jej, aby se nerozbilo, to co jest vevnitř.

Drahého dne přišli asi v 9 hod. dopoledne četníci /ti samí co první den/, páni Zaplatílek, Jiřička, Panýr; znovu se prováděla prohlídka a sepisovalo se. Vedle kuchyně v byte bylo vše prohledáno a pak odnesena panem Zaplatílkem v modrém ubrousku zabalená věc ve velikosti 25x15x5 cm  k četníkům do vedlejší místnosti. Četník našel ve skříni nějaké cigarety, tvrdil, že jich je 500, což nemohu potvrditi, neb je měla zena připraveny pro dárek k vánocům. Tyto byly také odnešeny.

Šaty a různé prádlo bylo též odneseno do bytu k četníkům.

Ze světnice odnesena byla též plná loktuše do místnosti k četníkům. Z půdy a druhých místností odneslo se všechno do jedné místnosti, která je zamknuta a klíče nachází se u Místního národního výboru. Večer pak odvezena jedna loktuše věcí /co v ní je, nevím/ na sáňkách p. Panýrem a p. Zaplatílkem i p. Jiříčkem;  kam to nevím. Každý z přítomných měl vždy sebou aktovku.

Mel jsem také 22 láhví masa naloženého /I litr a 2 litry/, které pochá­zely z mé vlastní porážky z měsíce února. Četníci mi nařídili, abych přinesl chleba a naložené maso si k tomu vzali a jedli. Co nebylo pojedeno, bylo odnešeno. Jednu láhev mi z toho dali.

Mimo toho jsem jim musel upéci 8 vajec, tak jak bylo nařízeno. Když odcházeli k obědu, p. Zaplatílek se vrátil a vzal sebou 5 láhví pi­va, které jsme si koupili.

Po obědě přišli všichni znovu; tu se pak dále zapisovalo.

Na večeři pojedly moje naložené slívy, angrešty a chleba. V 6 hod. večer odešli. Po tří dny jsem je musel stravovati ze zásob. Měl jsem také na skladě likéry a i slivovici, kteréžto byly zde také  vypity. Odcházeli v povznešené náladě všichni.

V neděli 16, nebo v pondělí 17.XII.45 o půlnoci přišel mne buditi pan Jiřička ještě s jedním vysokým slabým pánem /Borůvka/ zjišťovati, kdo odsud odnesl jednou večer zboží. Já jsem mu na to odpověděl, že pan Jiřička byl přitom, takže on to musí věděti. Nato zase odešli. Jeden stál pak venku na silnici.

Na všechny druhé věci se nemohu přesně pamatovati, dokud nepřijde žena.

Františka Pacáková může také potvrditi částečně výpovědi pana Wonky.


Sepsal dne 23.XII.1945.

Frant. Wonka, m.r.

Antonín Skálský, m.r.

Přítomen: Zuzanek Václav, m.r.


Jan Šinágl, 25.4.2012

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-2 #4 Jan Šinagl 2012-04-30 21:10
Komunisté měli právo beztrestně, masově zavírat, mučit, okrádat a vraždit zcela nevinné, slušné občany!!! Kdo se zkusil jim postavit se zbraní v ruce se měl ptát předem těch co stáli v cestě, zda jsou hodní, slušní, riskovat udání a vlastní smrt?! Vskutku zvrácené komunistické myšlení, argumentace a logika. Kdo podporoval KSČ či byl jejím členem, přísahal straně věrnost na život a na smrt. Svým členstvím její existenci a zločinnost umožňoval a podporoval. Tedy oběti Mašínů jen splnili svoji přísahu. Kdo lituje těch tisíců nevinných obětí před tím, než odbojová skupina bratří Mašínů začala svoji činnost?! Většina národa se třásla strachy z komunistů a každý se zmohl jen na: „Kdy to praskne?“ či „Američané a Západ to určitě takto nenechají“, jenom ne sám se tomuto zlu postavit, ovšem za cenu risika, ztráty majetku i života, tedy boje. Proto má svoboda takovou hodnotu a existuje jen tam, kde jsou jí občané hodni! Kolik z komunistických vrahů, včetně těch v „bílých rukavičkách“ bylo potrestáno?! Byli či jsou z nich ctihodní občané z vysokou penzí či podnikatelé, kteří ke skutečnému podnikání mají hodně daleko, zato ke mnohému, co dělali po celý život, tedy především krádežím a podvádění všeho druhu, hodně blízko. Proto ani dnes většina národa neví a ani nemůže vědět, co skutečná svoboda znamená. Komunisté vyhlásili válku svým vlastním, neozbrojeným, nejlepším občanům, kteří nám dnes chybí. Na území ČSR byly desítky koncentračních táborů, celá země byl jeden velký koncentrák, hlídán pečlivě i za pomoci psů a elektrického proudu na hranicích země. Dnešní stav země je přirozený a logický následek toho, co komunismus zasel do myslí lidí, morálky a duše národa. Komentáře níže to jen potvrzují. To, že se jen vzácně jejich autoři podepisují plným, resp. pravým jménem, patří též k našemu dědictví totalitní diktatury a jejímu masovému „vyrábění“ nesebevědomých, zbabělých „ovčanů“, hrajících si na „hrdiny“ schovaných za anonymitou a kteří jsou o to náchylnější k manipulaci, kterou si ve své hlouposti nemohou nikdy připustit. Chcete-li tzv. „užiteční idioti“, díky jimž se každý druh totality dostane k moci a kterou si s jejich pomocí udržuje. K životu jim postačí jen „sociální jistoty“ a převzetí odpovědnosti za vlastní život státem. Není proto divu, že si se skutečnou svobodou, spojenou především s osobní odpovědností, neví rady a přejí si návrat starých „jistot“. Že to je cesta do opakování stejné katastrofy jim nevadí, hlavně když jim někdo „naplní talíře“. To, že je to na dluh a na účet budoucích generací je při jejich omezeném intelektu nezajímá. J.Š.
-7 #3 Jan Šinagl 2012-04-28 07:36
Autorem komentáře níže je neúnavný „facebookový“ propagátor komunismu „Tomáš Kott“. Kupodivu se tentokrát příjmením nepodepsal. Pro neznalé uvádím výrazy, které v německém jazyce foneticky (Kot) odpovídají jeho příjmení: VÝKAL, BAHNO, BLÁTO, KAL, TRUS, LEJNO, STOLICE. Nabízí se i slovenská varianta s předložko „ko“. Další „perla“ z FB od Tomáše Kotta: „Zlatí komunisté!!! Když vás pronásledovali tak jste proti socialismu musel něco dělat!!!! Normální lidé se měli dobře!! Špatně jen lemplové a darebáci!“ Nositel tohoto příjmení je tak sám věrným obrazem výše uvedených výrazů. To je jistě jasné i těm, co německý jazyk neovládají. Stačí být slušným a používat zdravý rozum. J.Š.
-2 #2 J.Kubík 2012-04-25 20:53
Komunistická justice (esenbáci, soudce, prokurátor, bachaři) jako skupina pachatelů zabila Pavla Wonku a tento zločin nebyl potrestán. Parlamentní vyšetřovací spis z roku 1990 je schovaný v archívu parlamentu a není k němu zatím přístup. V květnu bude podáno na viníky po 22 letech znovu trestní oznámení. Také bude podána za Pavla Wonku žádost o statut účastníka protikomunistic kého odboje in memoriam. Jeho mnohaletý boj za demokracii a jeho kandidatura do komunistické sněmovny proti 199 komunistickým kandidátům za cenu vlastní smrti byl odbojem srovnatelným s životním dílem barmské disidentky Su Tji nebo Nelsona Mandely.
-1 #1 Fr.Zákostelský 2012-04-25 15:32
Byl jsem na Hradeckém krajzaku deset let před Wonkou.Zrovna skončila era zlatozuba a jeho bouchačů.Staří učitelé vyškolili nová hovada k obrazu svému.Je ale pravdou,že tam bylo také několik málo slušných dozorců kteří však měli na mukla stejný názor jako ona hovada.Když jsem přišel domů,tak jsem se některých slušnějších ptal.Hrozné názory.Čest slušnému člověku Pavlu Wonkoj.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)