Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

VSR logoKonala se na zámku v Měšicích Jana Berwida-Buquoi. Bohužel jsem nemohl pořídit video. Na místě natáčela sběrný dokument ČT pro srpnové výročí barbarské okupace vojsky Varšavské smlouvy. Tato přednáška níže tam těžko bude, vzhledem k jejímu závažnému Tabor Cerovsky mapa 250318obsahu a většině veřejnosti dosud zamlčovaných faktů.

* * *

Pozn. Cesta na severozápad, major Robert Rogers, generál Douglas MacArthur – „Svět, to jsou neustálé komploty proti statečným.“

Bylo nás více jak jedenáct a půl tisíce, když nás po okupaci Československa v roce 1968 vyhodili z armády. Jiní tvrdí, že nás bylo až třináct tisíc, z toho do akce NORBERT bylo začleněno okolo 11.000 osob a všechna ta čísla se mohou měnit, protože Ministerstvo obrany nikdy oficiálně neoznámilo, kolik lidí bylo v důsledku okupace a následné normalizace postiženo.

Podle věrohodného materiálu, který zpracoval, dnes již mrtvý, plk. dr.Bejček, bylo postiženo:

- 2.246 vojáků bylo částečně nebo zcela degradováno snížením,odejmutím hodností nebo odejmutím vyznamenání

- 921 vojáků bylo odsouzeno civilními nebo vojenskými soudy

- 643 vojákům byly odejmuty řády

- 73 vojáci byli v akci NORBERT zařazeni ve stupni N-2P, patřil jsem k nim

- 9072 vojáků v záloze bylo označeno jak „N“, (tj. nevyhovující z politických důvodů)

- 24.243 důstojníků a generálů

- 3.882 praporčíků bylo vyřazeno z počtů použitelných záloh

Tabor Cerovsky 250318Každý následek má i svoji příčinu. Tou byla okupace Československa v srpnu 1968. Zde jsme u kořene věci. Neustále slýcháme, že jsme si ani nevystřelili a poslední pan ministr obrany navíc tvrdil, že takto postižených bylo více. Kdyby to řekl někdo jiný, tak bych se ani nedivil. Když to ale vyřkne normalizační komediant a k tomu ještě za „zásluhy nositel modré knížky (lidé, kteří byli vyjmuti z evidence a osvobozeni z výkonu základní vojenské služby - pozn. aut.), pak se není čemu divit.

Každý, kdo něco o armádě ví, že je založena na tzv. nedílné vojenské pravomoci. Vše, co se koná nebo má vykonat, je podřízeno rozkazům, které vydávají nadřízení velitelé, kdy rozkaz je armádě totéž co v civilním životě zákon. Ještě bych dodal, že činnost okupačních jednotek nebyla zaměřena na divadla, kavárny, hotely nebo školy, ale na vojenská zařízení, posádky, letiště a velitelství. Sluší se dodat, že nejvyšší vojenské velení í o přípravě a okupaci vědělo a že tak vlastně došlo k obrovské vlastizradě, za níž je jediné řešení - poprava zastřelením. Ale nestalo se nic. Ba naopak - ti, co se proti okupaci postavili, si to pěkně odnesli a ti druzí se po jejich osudech, řekl bych i zádech, vyšplhali na vysoká a dobře placená místa. Dodávám, že u některých jednotek byl zásah proti velení tak razantní, že jim neměl kdo velet a tak byly rozpuštěny.

Proč to všechno vlastně píšu? Protože uplynulo skoro 50 let od těchto událostí a nikdo z nás se nedočkal žádného zadostiučinění, omluvy nebo řádné rehabilitace. Ale není to tak docela pravda. Bývalí důstojníci Hlavní politické správy dosáhli svého. Každý z nich si odnesl domů 450.000,- Kč! Nyní bychom se mohli zeptat proč? Všichni byli poctiví zastánci politiky KSC a jako jeden muž souhlasili s okupací. Peníze neobdrželi proto, že by se nějak zasloužili o cokoliv, ale za to, že prostě tento neblaze proslulý spolek armádě byl v roce 1990 zrušen. Aby toho nebylo dost, někteří se tak zvaně „rekvalifikovali“ a sloužili jako noví odborníci armádě dále.

Nyní bych se měl krátce a stručně zmínit o přípravě a provedení okupace. Bylo o ní rozhodnuto již v dubnu. Všechny ta další politická jednání byla jen kamufláž, lhaní a ohlupování našich politiků, kteří zase lhali nám a vyprávěli nám své báchorky, kterým jsme měli uvěřit. Když se podíváme na mapu, na rozložení sil a počty vojáků a techniky, neměli jsme žádnou šanci na úspěšný odpor. Navíc byla armáda rozkazy nejvyššího velení doslova a do písmene paralyzována. Operace byl nazvána DUNAJ a velel ji ze svého VS v Polsku náměstek ministra obrany SSSR Grečka generálplukovník Pavlovský. Okupace byl provedena z 10 prostorů třemi armádními skupinami - z Polska, NDR a Maďarska s vojsky Bulharské lidové republiky. Celkem bylo první den operace nasazeno 200.000 vojáků, 5.000 tanků, 250 letounů AN-12, AN-4 a 200 MiG-19, MiG-21 a Jak-28. Cílem operace bylo přikrýt VS armád, letectva, letiště a spojovací uzly a tak prakticky znemožnit jakýkoliv odpor proto okupačním vojskům. Co s vše událo, je obecně známo a nebudu o tom hovořit.

Od roku 1990 se vystřídalo včetně paní Šlechtové ve funkci ministra obrany 17 osob. Nevíme, jak dlouho vydrží v této funkci ona, ale v průměru tam byl každý 1.7 roku. Co mohli lidé, kteří neměli o armádě ani potuchy (vyjma nomenklaturního generála Vacka, jmenovaného Havlem) udělat, je zřejmé. Mnozí byli i nositeli modrých knížek, za některých došlo také k absurdním situacím a rozhodnutím, že se o tom psalo po celém světě.

Za této situace jsme dosud neměli možnost dosáhnout svého cíle - odškodnění. Není to záležitost jednoduchá. Poté, co jsme nepodepsali souhlas s okupací jsme byli postupně zbavováni funkcí, dáváni do tak zvaných „kádrových dispozic“, s polovičním platem a poté propouštěni z armády jako nevyhovující, bez jakýchkoliv nároků na cokoliv. Jestli se dnes proti našim požadavkům staví kdokoliv z nich záporně, tak nechce nebo nechápe danou situaci.

Člověk v sedmdesátých letech s takovým kádrovým profilem nemel šanci a také nemohl nalézt dobře placené zaměstnání. Dnes, po všech těch peripetiích, snaze a jednání o odškodnění za své protisovětské postoje jsme tam, kde jsme byli. Jen s tím rozdílem, že nám je dnes více jak osmdesát let,  že nás již tisíce opustily, zůstaly po nic mizerně placené vdovy, že stovky z nás jsou nemocní a protože z vůle strany a lidu pracovali na mizerně placených místech, mají také nízké penze. Jsou nemocní a odkázaní jen sami na sebe bez ohledu na lepší vyhlídky. O to vše s naší organizací, nazvanou Vojenský spolek habilitovaných s malou vyhlídkou nadějí bojujeme, Zůstalo nás snad ani ne 1.500. Není týden, aby někdo z nás nezemřel. Naši zákonodárci nekonají, chodí do zaměstnání kdy se jim chce, nebo nechce, přitom berou plat vyšší než 100.000 a každý rok si ho zvyšují (letos zase o 7.000 Kč).

Pro nás je rok 2018 poslední nadějí. Již mnohokráte jsme dostali sliby, nebo zamítavé stanovisko. Jak se říká, naděje umírá poslední. Také nikdo z nás nebyl za své jednání vyznamenán, nebo povýšen. Žádný ministr obrany s námi nejednal stejně jako prezident publiky.

Kdybychom nebyli hloupí a podepsali souhlas, tak jsme mohli přežít padesát let v pohodě a v klidu, ušetřeni všech těch hrůz a následků, které postihly nejen nás, ale i celé naše rodiny.

To jsou fakta, se kterými se asi musíme smířit a se kterými asi všichni ke spokojenosti mocných, zemřeme.

 

Plk. let.v.v. ing. Zbyněk ČEŘOVSKÝ 25.březen 2018

* * *

Všichni, kteří byli po okupaci vojsky Varšavské smlouvy pro svůj postoj různými způsoby postiženi, se zachovali statečně, mravně a patří k elitě národa. Pokud jsou dodnes společností opomíjeni, svědčí to o tom, že společnost se hodnotově o mnoho neposunula. To se projevuje především činy. Hovoří se o tom, že e mělo jednat asi o 400.000 lidí z řad vojáků, policie, dělníků, techniků, učitelů, umělců, vědců, novinářů a dalších profesí. Mělo by to být jedním z hlavních témat letošního 100.výročí vzniku ČSR, pokud bychom byly mravně vyspělou zemí. Žádné mediální aktivity, konference a publikace na toto téma jsem nezaznamenal, ani aktivity organizací, pro které by to mělo být samozřejmostí jako je např. ÚSTR.

Jan Šinágl, 25.4.2018

* * *

Voják, který 21.srpna 1968 aktivně konal "ve zbrani" – plk. Vladimír Chadalík

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #3 Stanislav Vrbík 2018-06-26 11:44
Chtěl bych připomnět, že došlo k jednomu zvláštnímu řešení "zrady" po ruské okupaci 1968. Bylo umožněno generálovi ČSA, asi nejoblíbenějším u účastníkovi Svobodovy jednotky a současnému veliteli čs. tankového vojska, ještě v době doznívání okupačního vzrušení, aby odčinil sovětským způsobem své "selhání". Mocí okupantů mu bylo uloženo, aby zmizel ze scény a nebudil sympatie veřejnosti. Dostal za úkol se zastřelit, aby nemusel být zastřelen. Nemohl působit jako případ čestného muže, podobně jako člen ÚV KSČ, lékař Kriegel, jenž odmítl podepsat moskevský protokol.
Byl to generál Janko. Skutečně se nechal odvézt k Masarykovu strahovskému (sokolskému) stadiónu, a tam se zastřelil. Protože jako voják odmítl důvodnost okupace. Byl to od něj čin, podobný pozdějšímu činu Jana Palacha.
+1 #2 Dr. J. Berwid-Buquoy 2018-05-01 18:11
Přesný deskriptivní popis. Výborně!
+3 #1 Ing.Zbyněk ČEŘOVSKÝ 2018-05-01 14:45
Cesta na severozápad: mjr. Rogers - chceš-li se dostat do velkého maléru, udělej něco pro vlast

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)