Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 09.05.2024 10:36
    Zásadně se držím názoru člověka velice kompetentního, velitele ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:26
    Tane mi na mysli Havlíčkovo „Kéž by nám Pán Bůh všeliké to ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:22
    Slavilo se taky v Plzni, k té ty americké automobily jaksi ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:19
    VOP Stanislav Křeček: Sovětští vojáci k nám nepřivezli ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:12
    Kauzu pana Šnajdra znám a ve světle toho co se děje mému ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:07
    Neskutečné!!! Přeci již jen stíhání advokáta by mělo AK vést ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Benedikt_Vtz_MR„Syn je mistrem České republiky v rapid šachu v kategorii dvanáctiletých (H 12, Klatovy 2010), mistrem Moravy a Slezska v "klasickém" šachu (H 12, Kouty nad Desnou 2010), stříbrným medailistou z Mistrovství Evropy v rapid šachu bez omezení věku do ELA 1800 (Pardubice 2010). Vyhrál mnoho dalších turnajů u nás i v zahraničí ( 1. místo na přeboru Horního Rakouska, Traun 2008, 1. místo na Jugendschachturnier Vogtareuth v Německu 2008, 1. místo na turnaji v Badenu v Rakousku 2009...). Má nejvyšší republikový rating v kategorii H 12, a to jak v národním, tak mezinárodním ELU (N ELO 2006, Int ELO 1995). V poslední době se zúčastnil několika turnajů série Czech Tour a dosáhl podle mne velmi dobrých sportovních, především však tvůrčích úspěchů. Domnívám se, že se bude nadále zlepšovat.“

 

Tímto dopisem tatínka Benedikta ze dne 25.1.2011 vše začalo:

 

Vážený pane Šinágle,

chtěl bych navázat na náš telefonický rozhovor a pokusit se vysvětlit, "o co mi jde". Mám jedenáctiletého syna, který asi od šesti let hraje šachy, v posledních zhruba třech letech s ním jezdívám na šachové turnaje a trénuji ho. Díky doporučení předsedy Jihomoravského šachového svazu a vstřícnosti ředitele školy má od září minulého roku úlevu ve škole, aby se mohl šachu věnovat intenzivněji než dosud.

Nyní trochu odbočím a řeknu asi toto: Domnívám se, že náš stát nemá dobře propracovanou "sportovní politiku". Víceméně je všechno založeno na náhodně se objevivších individualitách, nějaká dlouhodobější a cílevědomější koncepce absentuje. Např. rychlobruslařka Sáblíková (abych mluvil konkrétně), trénovala kdesi na rybníku a teprve když se stala olympijskou vítězkou, stát se o ni začal zajímat a prý jí postaví rychlobruslařskou dráhu...

Benedikt_pri_hre_1V šachu je to něco podobného. Svaz dostává od státu málo peněz, kluby jsou rovněž chudé a všechno vlastně spočívá na bedrech několika nadšenců, kteří drží náš šachový život "nad vodou", aniž by za to čekali nějakou odměnu. Nechci si stěžovat, je to prostě jen konstatování současné situace. Na druhé straně je mi dost smutno, když vidím, jak se o šachový "potěr" dovedou starat v jiných zemích, mnohdy ekonomicky zaostalejších, než jme my (Polsko, Maďarsko, Indie, Ázerbajdžán, Gruzie...).

Co se týká mého syna, do jeho šachového rozvoje jsem v průběhu let investoval asi 150 - 200 000 Kč. Rodinný rozpočet ovšem není "nafukovací" a právě nyní, kdy bychom mohli začít "sklízet plody" společného úsilí, se mně již nedostává peněz.

Syn je mistrem České republiky v rapid šachu v kategorii dvanáctiletých (H 12, Klatovy 2010), mistrem Moravy a Slezska v "klasickém" šachu (H 12, Kouty nad Desnou 2010), stříbrným medailistou z Mistrovství Evropy v rapid šachu bez omezení věku do ELA 1800 (Pardubice 2010). Vyhrál mnoho dalších turnajů u nás i v zahraničí ( 1. místo na přeboru Horního Rakouska, Traun 2008, 1. místo na Jugendschachturnier Vogtareuth v Německu 2008, 1. místo na turnaji v Badenu v Rakousku 2009...). Má nejvyšší republikový rating v kategorii H 12, a to jak v národním, tak mezinárodním ELU ( N ELO 2006, Int ELO 1995). V poslední době se zúčastnil několika turnajů série Czech Tour a dosáhl podle mne velmi dobrých sportovních, především však tvůrčích úspěchů. Domnívám se, že se bude nadále zlepšovat.

Nyní se chystáme na Mistrovství České republiky 2011 (Kouty nad Desnou, březen). Pokud by tam vyhrál - čemuž pevně věřím - reprezentoval by na podzim naši zemi buď na Mistrovství světa nebo Evropy. Protože se však MS koná v Rio de Janeiru, tato eventualita s největší pravděpodobností odpadá a zbývá Mistrovství Evropy, které je v Bulharsku (Albena). Před těmito turnaji by se rád zúčastnil únorového turnaje v Novém Boru, ovšem - a zde se oklikou dostávám k původnímu tématu - na to už bohužel nemáme peníze...

To je vlastně v kostce vše, co jsem Vám chtěl napsat. Samozřejmě vím, že můj "problém" půjde asi těžko řešit a jsem Vám velmi vděčen již za Vaši vstřícnost a pochopení, kterou jste mně projevil v tom telefonátu. Pokud byste mohl tento email přeposlat paní Čáslavské, bylo by to skvělé. Ať už to dopadne jakkoliv, jsem Vám velmi zavázán za ochotu a snahu pomoci, velmi jste mi tím psychicky pomohl. Jinak - syn se jmenuje Benedikt a další údaje o jeho šachové "kariéře" jsou myslím na internetu, když se zadá heslo "Benedikt Hofírek".

Srdečně Vás zdraví

Jan Hofírek

Obratem jsem paní Věře Čáslavské tento dopis přeposlal, dělala co mohla, nikde nejsou peníze „…počkejte na příští rok…“ bylo odpovědí odpovědných...?! Vzpomněl jsem si přitom na placené cesty mnoha funkcionářů na OH v Číně. Náklady, ušetřené za jednu „bafuňářskou“ cestu by Benediktovi bohatě stačily na celý rok. Spíše než smutno jsem naštvaný a věřím, že stejně i mnozí z vás! Vím, že žadatelů o podporu je mnoho, ale často jedna pomoc dokáže zázraky a ve svých důsledcích může pomoci i těm ostatním.

Benedikt_pri_hre_2Aby mohl Jan Hofírek svého syna Benedikta dobře připravit a mohl se s ním zúčastnit alespoň dvou turnajů (Ostravský koník, Pardubický festival), potřebuje 25.000,-Kč. Ostravský koník se hraje 30.4. až 8.5.2011, Pardubice ve druhé polovině července. ME v Albeně přijde na dalších 20.000,-Kč. Tatínek Benedikta už zvažuje dokonce rozprodej majetku - traktoru, obrazu…

Naše občanské sdružení SODALES SOLONIS o.s. založilo pro Benedikta Hofírka, dne 1.dubna 2011 konto u Raiffeisen Bank pod symbolickým „šachovým“ číslem 6488/5500 – ukažme a dokažme, že jsme Benedikta a jeho rodičů hodni.

Svoji stokorunu jsem již na konto Benedikta, v den jeho založení, vložil. Jakmile na tom bude finančně lépe naše občanské sdružení i já osobně, budeme ve sponzorování Benedikta pokračovat. Věřme, že se najde jednou i movitý sponzor, který bude Benedikta rád financovat i v budoucích letech. Určitě má na to, aby se stal jednou i nejlepším šachistou světa.

Bylo by smutné, aby v zemi, kde se rozkrádají miliardy těmi, kteří žádné hodnoty netvoří, se nenašlo pár tisíc korun pro toho, kdo hodnoty tvoří a může svoji činností a úspěchem přispívat k jejich potřebné tvorbě i ostatními a vylepšit stále více pošramocený zvuk České republiky ve světě.

 

Benedikt Hofírek: Raiffeisen Bank 6488/5500 - konto je transparentní - na www.rb.cz ho můžete sledovat!

 

Jan Šinágl, 5.4.2011

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-1 #7 Guest 2011-05-24 11:23
Ahoj, Vojto,
já si vůbec nemyslím, že Tvůj talent zanikl - jak píšeš - spíše naopak, vždyť být ve Tvém věku mezinárodním mistrem je něco úžasného - J.H.
+3 #6 Guest 2011-05-23 21:13
Dobrý den, chápu Vaše rozhořčení nad šachovým svazem, měl jsem to stejné. Nejdražší byly vždy turnaje, které zajištoval šachový svaz, i když ted je na svazu Viktor Novotný, tak by to do pár let mohlo být lepší. Kdyby žil pan Hora a slyšel, že učíte syna nejprve zavřené hry, ten by vás hnal :) jinak do Brna jezdím celkem často na rapidy, ale Benedikta jsem tam tuším nikdy neviděl. Až se Benedikt stane IM-kem, tak se mu investice lehce začnou vracet. A co se týče tréninku, taky si trénuju podle sebe, ale myslím, že mladí kluci moc neumějí koncovky, tak bych doporučil trénovat hodně koncovky. Ted hraji turnaj v Německu a před chvílí jsem hrál partii s jednou holkou, která hrála slušně zahájení i střední hru, ale v koncovce si "neškrtla". Tot jen má rada, přeju Benediktovi hodně úspěchů a at jeho talent nezanikne jako ten můj nebo například Půlpánův.
+1 #5 Guest 2011-05-23 08:49
Zdravím Tě, Vojto,
a k Tvému komentáři bych poznamenal několik postřehů:
Máš pravdu, ELO 1980 není nijak vysoké, ovšem je nejvyšší v republice mezi dvanáctiletými. Já ovšem na ELO moc nedám, zvláště když vidím, jakým způsobem je někdy dosahováno. Benedikta jsem od začátku jeho "kariéry" trénoval sám a trénuji ho dodnes. Šachům se věnuji přes 40 let a mám své názory na trénink, které jsou dost odlišné od "oficiálních". Abych to alespoň trochu vysvětlil - všichni trenéři začínají kombinačním šachem a otevřenými hrami, já naopak zavřenými zahájeními a strategickým pojetím šachu.
Co se týká Benediktových zkušeností a toho, jestli je dost "otrkaný" v turnajích - právě hru v kvalitních a silně obsazených turnajích kladu v tréninku na první místo. Syn hrál v poslední době Ostravského koníka, Open Nový Bor, Open Praha... Každý takový turnaj přijde asi na 12 000 Kč, takže, když bych to spočítal, vyjde z toho 150 -200 000 Kč.
Ano, Benedikt by na ME nemusel jet. Ale kdo tedy potom bude naši vlast reprezentovat? Hráči, kteří na to sice šachově nemají, ale mají bohaté rodiče?
Co se týká šachového svazu, od toho jsem nikdy nic nedostal, naopak - spíše mně házel klacky pod nohy. Benedikt se např. nemohl zúčastnit MČR v rapid šachu 2009, ačkoli se tam kvalifikoval. Jsou prostě lidé, kteří nemohou překousnout, že někdo může svým vlastním úsilím a tréninkovými metodami přivést syna k titulu mistra České republiky v rapidu i "klasickém" šachu, aniž k tomu potřebuje "nepostradateln é" trenéry a "šachové školy".
Nevím, jestli forma transparentního účtu je - jak říkáš - "žebráním". Prostě - kdo chce, může přispět.
Zdraví Tě a hodně úspěchů na 64 polích přeje Jan Hofírek.
PS: Nepřijel bys někdy si s Benediktem zahrát?
+14 #4 Guest 2011-05-22 20:59
Nechci se dotknout pana Hofírka ani jeho syna, ale myslím, že ve 12-ti letech s ratingem ani ne 2000, ta investice 150 000 zatím není moc znát. Nechci se nějak povyšovat, ale když jsem hrál v roce 2006 ME(jsem ročník 1994)tak jsem měl rating přes 2200 a to jsem nebyl ani 1.nasazený. V Evropě je ted dle mě mnoho lepších hráčů než Benedikt, myslím, že trénink s otcem mu nemůže zajistit titul mistra i když bych to Benediktovi moc přál. Co se týče financí..žiji od 3 let jen s tatínkem, nikdy jsme nebyli finančně nahoře, ale nikdy bych si nedovolil takhle"žebrat". Věřte, že zkušenosti Benediktovi ještě chybí a tak premiéra na takovémto turnaji může skončit fiaskem. Jinak bych měl otázku, za co jste platil těch 150 000??? Já mám od 11 let perfektní tréninkový CD, který mě přišly na cca 10 000. Nejvíce financí se vráželo do trenérů(někdy to byly peníze vyhozené oknem).Benedikt by měl hrát spíše silné openy v Česku(turnajů tu máme až až. Za ty peníze, co dáte za ME si u nás přes léto zahrajete 3 turnaje minimálně a rozhodně se více "otrkáte". Tot jen můj názor, ale jinak přeji úspěšné shánění financí a hodně štěstí na ME.
-3 #3 Guest 2011-04-10 19:55
Proč se pan Hofírek tak čertí nad tzv. spravedlivým financováním našich sportovců. Třeba mu bůh tímto způsobem dává najevo a to prostřednictvím jeho blízkých - že se mu jeho projevy ve kterých se mimo jiné staví proti přikázáním vůbec nezamlouvají... o), nepřeji nikomu nic špatného, u pana Hofírka se pouze potvrzuje staré známé pravidlo "jak se do lesa volá....", toto on si těžko ale uvědomí, je mi líto jeho nadaného šikovného synka (synka je mi líto také z důvodu, že má otce s takovýmto postojem a názory), škoda, že pana Hofírka kromě jeho synka už evidentně žádné jiné děti nezajímají - tomu se slušně říká lhostejnost "česká" - což více než potvrzuje svým "veřejným" postojem. Pane Šinágl - Zastáváte se, rozum mi velí ale že zbytečně tohoto člověka. Pokud se pan Hofírek ve svých vyjádření vyjadřoval k věcem, o kterých nezná ani gram reality, pak je více než smutné, že si dovolil to co si dovolil. Cítím se osobně jeho projevem uražen a jako otec v této společnosti panem Hofírkem diskriminován - a to má štěstí, že nejsem křesťan- bych si na něho musel jít stěžovat k faráři. Pan Hofírek svým veřejným postojem zastává psychické ničení dětí, což je neodpustitelné! Divím se, že se ještě nezačal zastávat třeba fašismu a jak to s koncentračními tábory vlastně němci mysleli dobře a upřímě, že to třeba měly být hotely atd. Děsím se chvíle, kdy bych se o tomto a dalším zastávání zvěrstev v jeho vyjádřeních mohl dočíst....o(
+1 #2 Jan Šinagl 2011-04-10 18:58
Samozřejmě se připojuji k názoru pana Volenece. Jsem toho názoru, že by postojem otce neměla být ohrožena kariéra jeho syna. Předpokládám, že pan Hofírek nemá dostatek informací o skutečném stavu a že by situaci takto nehodnotil, kdyby byl objektivně informován. Bylo by škodou, kdyby na účet neinformovanost i otce měla být propásnuta možnost podpořit velký šachový talent. Určitě časem pan Hofírek své, jistě upřímně myšlené postoje přehodnotí, až se seznámí s realným stavem. Situace je skutečně alarmující a ničící osudy mnoha dětí, otců - i matek.
+1 #1 Guest 2011-04-09 09:44
hofirekjan.blog.idnes.cz/.../. ..
Nezlobte se na mne, ale "křesťan" který takhle dehonestuje slušné lidi a svým jednáním de facto schvaluje činy a zvěrstva, která na dětech a celé společnosti páchá naše zvrhlá justice, není hoden mého soucitu ani podpory.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)