Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zeme a vesmirZačalo to Rusko okupací Afgánistánu a zavražděním oblíbeného presidenta Tarákího. Při jeho projevech v televizi stáli Afgánci z úcty v pozoru. Rusové vybudovali v Afganistánu sice skvělé silnice, které ale měli sloužit také jim.

Za Hanzelky a Zikmunda byl Afgánistán klidnou, pohostinnou zemí, kde se ctily staleté tradice, ženy chodily bez šátků. Jakým právem jsme se se vměšovali do jejich životů? Vmněšovali se snad oni do našich? Donutili jsme tak jinou kulturu, tradici a zvyky, aby se i ona vměšovala do naší kultury, tradic a zvyků, v zájmu vlastní sebezáchovy. Jakým právem? Oni se snad do našich vměšovali jako první? Příčiny mají vždy své následky. Dnes sklízíme zasloužené ovoce. Arabové nezačali, ale náš „vyspělý“ západní svět, jehož bezbřehý konzum a snaha po zisku za každou cenu, se nezastavila a nezastaví před ničím, jak vidíme i dnes.

Jsou snad znakem vyspělosti Západu drogy, pornografie, alkohol, ztráta přirozeného rozdílu mezi muži, ženami, kulturami a rasami?

11.září lze proto považovat za důsledek zásahu „vyspělého“ Západu do „nevyspělého“ světa. Spravedlivá odplata Boží…

Reagan kdysi pozval Mudžahedíny a radil se s nimi jak potlačit extrémismus v Afganistánu, vědom si nebezpečí, po letech se potvrdilo.

Vyčítáme Senegalcům, že vylívají jedy do moře?

Nejsou také obětí nezřízeného množství odpadu produkovaného Západem a jim vnuceného způsobu života, kterým řili po staletí? Dokud žili svým životem, ctili zákony přírody více než dnešní západní "vyspělý" svět. Kolik asi odpadu ze Západu končí v chudých zemích?  

Máme stále stejné party v justici, policii, politických stranách, médiích na úřadech.

Stále stejní lidé si s námi dělají co chtějí. Díváme se na ně denně v médiích, posloucháme stále stejné řeči, ale na ulicích je nepotkáváme. Lidé, kteří by měli co říci, skuteční zástupci občanů a zdravého rozumu, se ke slovu nedostanou, natož na kandidátky politických stran, či jen zřídka, okrajově. Přibývá jich. Je jen otázkou času, kdy se dostanou i oni ke slovu.

LN IL Hladomor a superbohaci 4.11.2021Největší superboháči země investují své miliardy do kosmu, místo  aby se snažili zachránit zemi.

Hrozí nám globální hladomor a masová migrace za „chlebem, vodou a vzduchem“. Na světě umírá 6 milonů dětí hlady ročně, 160 milionů lidí trpí hladem – a my házíme potraviny do popelnic. Přibližně 40% odpadu tvoří v české republice bioodpad! Tak se nechová ani zvěř. Ta ví kdy má dost.

Američané za 20 let v Afganistánu utratili 2260 miliard dolarů s výsledkem nestabilizace, chudoby a masové migrace. To je 367násobek částky potřebné na řešení hladomoru na celém světě, nemluvě o Rusku a dalších zemích, kdy by výše uvedená částka ještě podstatně více  narostla. Zbrojní průmysl je dnes „rakovinou světa“. První, kdo vyzval k odzbrojení světa byla hraběnka Bertha Suttner-Kinská. V roce 1889 vydala knihu „Odzbrojte“. Byla první nositelkou Nobelovy ceny míru a přítelkyní Alfreda Nobela. Kniha nedávno vyšla podruhé v naší zemi, malým nákladem několika nadšenců…

Je-li stávající systém nezastavitelný, zastaví se sám, díky zákonům přírody a nedokonalosti člověka?

Můžeme jen doufat, že nastávající krize vynese do čela demokratických zemí světa skutečné lídry, kteří se pokusí zmírnit hrozící obrovské škody na morálních hodnotách, lidech a  přírodě a dají lidem novou šanci žít své životy. O blahobytu a luxusu to už nebude. Zato máme jedinečnou šanci přestat naplňovat naše životy pouhou bezduchou, prázdnou, konzumní existencí, ale opravdu žitým, smyslpným životem, kdy se budeme zajímat i o druhé, pro obohacení vlastní i příštích generací.

Bůh nám pomáhej.

 

Jan Šinágl, 5.11.2021

***

FOCUS BAŤA, Zlín 28. 10. 2021: Stále aktuální vzkaz Tomáše Bati dnešku - příspěvek k Summitu Glasgow

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.13 (8 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)