Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

BurzaZena a deti"Problémy, které na světě existují, nemohou být vyřešeny tou úrovní myšlení, která je vymyslela." Albert Einstein

***

Máme tu omikron a trochu se opakuje situace z 12.března 2020. Scénář se píše tak, aby se znejistily a rozvířily trhy. Fyzické a právnické osoby mají peníze, majetek, hotovost, mají co nakupovat.

Jakým způsobem chcete nakupovat za dobré ceny?

Kdyby covid nebyl, nikdo nemůže koupit např. ČEZ za dobrou cenu. Můžeme se bavit o jakékoliv společnosti na světě, dokonce i o bankách. Můžete si za těchto „covidích her“ koupit levně i banku, plynárny, média, výletní loď, nebo firmu, která má celou flotilu apod. Působí to celé jako sociální experiment, který se už odehrál loni v březnu. Nebuďme naivní, že to premiéři a odborníci na ekonomii nevědí. Daleko dál k pochopení bude mít technik, lékař elektrikář apod. Nyní to opět nastalo, je to realita a složitá věc, kde se manipuluje s trhem. Na Covid se může dívat různě padesát odborníků, budou mít nějakou „pravdu“, když platí vzorec. Platil před rokem, stejně jako jiný vzorec platí dnes.

Jak to funguje z hlediska trhu a světového kapitálu

Obchoduje se ním na světových burzách přeléváním peněz. Dokonalým příkladem manipulace je Elon Musk, majitel firmy TESLA. To co provedl, by mu v normální civilizaci nemělo projít, ale prošlo.

Elon Musk vyslal na Twitter otázku: „Mám prodat 10% akcií?“ Každý se mohl zapojit ve stylu „jasně Elone, prodej to a třeba i víc“. Odklikali prodej akcií a následně opravdu 10% akcií prodal. Kvůli tomu zaplatí obrovské daně z příjmu v USA. Díky tomu bude mít na svých účtech o miliardy více.

Tato kauza stojí za podrobné rozebrání v čase – minutách, hodinách, ve dnech, co se průběžně dělo a stalo. Úžasná hra, kterou by za to stálo vydat jako divadelní hru. To by lidi jistě velice bavilo, včetně dětí. Uvítal to jistě i guvernér státu, kde se ty daně odvedou jako příspěvek do daného rozpočtu.  Všiml si toho i generální tajemník OSN a vyzval Muska, zda by nechtěl vyřešit hladomor na zemi? Rozehrála se další hra, kdy paralelně OSN pracovalo na tom, že připraví Muskovi doslova návod, postup, co by mohl udělat, aby opravdu vyřešil hladomor. Gen. taj. OSN to zveřejnil a poslal za dva týdny Muskovi. Plán počítal s tím, že bude potřeba cca 100 miliard dolarů. Bylo to přesně vyčíslené s tím, kam mají peníze směřovat. Samozřejmě je to neskutečná iluze.

Ty akcie, které Musk prodal (pro představu jako řečnická otázka), držíte akcie firmy TESLA, které si může koupit na burze kdokoliv, třeba i za polovinu, když je pro vás celá drahá. Jak jako akcionář budete vnímat zprávu o tom, že by firma prodala 10% akcií? Je to pro vás pozitivní, nebo negativní zpráva? Tato zpráva je jednoznačně negativní v dané chvíli pro vlastníky akcií firmy! Zpráva říká, že bude obchodováno na burze s 10% akcií. Vzniká obrovský převis nad poptávkou. Nabídka srazí cenu firmy dolů.

Stalo se to, je to zadokumentováno v grafech

V tom je burza skvělá, kdy se nic nedá skrýt. Cena firmy klesla krátkodobě o 20% dolů. Zkušení lidé na burze a ve světovém obchodu tyto vzorce velice dobře znají. Mezi nimi novináři objevili bratra Elona Muska. Ten měl nakoupený obrovský balík akcií Tesly. Co udělal jeho bratr? Před tím, než Elon Musk začal prodávat, jeho bratr prodal všechny své akcie Tesly. Proč, protože věděl, že to jeho bratr udělá a myslí to vážně. Tak mohl bratr prodat své akcie včas na vrcholu jejich ceny, kdy cena za 2-3 týdny klesla o 20%. Mohl si tak počkat, peníze měl na účtu a mohl si o 20% více nakoupit akcie Tesly. To je realita, to se skutečně odehrálo. Není to žádná konspirační teorie. Je to dohledatelné. Informovaly BBC i Reuters.

US akcie jsou nyní nejvýše v historii a je třeba snížit jejich hodnotu

Může se vymyslet cokoliv, třeba i nová válka – třeba proti omikronu a uvidíte, co to udělá s burzou. Ta zpráva, že je první nakažený ve SRN vyvolala to, že celá německá burza skončila dole o 4 ½ %. Stejně tak zareagovala za jediný den i rakouská burza. Všechny evropské burzy padaly. Akcie VW spadly o 4-5%, SAPu o 3%. Takový fundamentální vliv má zpráva o jednom nakaženém v Německu?!

Firmy neutrpěly žádné ztráty, ale hraje se na emoce a nervozitu manažerů, kteří drží portfolia a kapitál na burzách. Leknou se a prostě to prodají, protože jsou tam velké poklesy. Letecké společnosti odepsaly za jeden den 12% svého majetku, jako např. Air France. Toto jsou procesy, které se opakují.

Nastalo to loni v březnu a dnes se to opakuje

Proč bychom se my jako civilizace snažili vymýšlet něco nového, když jsme objevili něco, co funguje naprosto skvěle. I bez válčení lze mít věci pod kontrolou. Např. na německé burze se zobchodovaly během jednoho dne akcie VW před covidem v hodnotě 100 milionů Eur, během covidu běžně kolem 160 milionů Eur. Před cca měsícem už za 450 milionů Eur. Když si to vydělíme cenou jedné akcie VW 170 Eur, uvidíte orientačně počet akcií, které ten den změnily majitele. To je ta odpověď na omikron. A to mluvíme o půl miliardě Eur jednoho podniku na jedné burze. Máte německé banky, dráhy, RWE, plynárny, elektrárny atd. Všechny tyto obrovské podniky se obchodují na burzách.

Na trzích lze nejistotu a strach vytvořit různými způsoby

Lze je vyvolat např. i tak, že někdo z premiérů řekne: „Zavedeme od příštího roku vyšší korporátní daně“, nebo řekne, že „ani vlastně nevíme, jak ty daně nastavíme“, už jenom že trh znervózní, může se stát velmi rychle katastrofa. Vzpomeňme na černý pátek na burze v roce 1929 v New Yorku. Za těmito velkými propady musíme hledat i velká lidská neštěstí.

Kapitál obchodují právnické a fyzické osoby, kdy kapitál není jejich. Dnes si na práci a obchodování na burze můžete i půjčit. Neobchoduje se tak se svými penězi, ale penězi cizích lidí. To je obrovský průšvih, když máte páku 1:7, což je normální a pokles akcií jsou 3% za den, což je hodně. Kapitál tak spadne dolů o 21%. Pokud máte jistinu, banka vám hned „ukrojí“, resp. hned „vyšplouchne“ a prodá vám ji za cenu, za kterou byste ji nikdy neprodali. Potom si lidé berou i životy, jako tomu bylo v roce 1929, včetně vysokoškolsky vzdělaných lidí a tátů od rodin.

Informace jsem čerpal od lidí, podrobně monitorující dění na burzách.

***

To vše k burze patří a dopadá na naše životy, ať už přímo či nepřímo. Bude lidstvo schopno toto zastavit, nebo si zopakuje v jiné, možná ještě horší formě „černý pátek“ v New Yorku v roce 1929?   

Připustíme-li, že o dnešním světě budou nadále rozhodovat lidé s absencí dobrých mravů a zdravého rozumu, nedopadneme dobře – I zvířata vědí, kdy mají dost. I o tom bude rok 1922!

Vše už dávno vymyslel a v praxi realizoval Tomáš Baťa – dokázal vychovat spolupracovníky a díky jim i firmu. Stačí jeho systém převzít a začít smysluplně a efektivně nahromaděné problémy světa řešit. Jinak budou problémy řešit nás, resp. už řeší!

 

Jan Šinágl, 30.12.2021

***

FOCUS BAŤA, Zlín 28. 10. 2021: Stále aktuální vzkaz Tomáše Bati dnešku - příspěvek k Summitu Glasgow

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)