Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zamek Velke LosinyVyhnani statistikaNěmci se postupně smířili. Většinou o tom se svými dětmi moc nemluvili, ale jakmile měli možnost, přijet se podívat, okamžitě přijeli. Většinou byli zklamaní zásadní změnou charakteru území. Mluvili také často o tom, že před odsunem zakopali v okolí vesnice důležité věci pro případ, že by se vrátili, třeba nádobí nebo šicí stroj ...

***

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity zmapovali přes 100 sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce. U Velkých Losin na Šumpersku a v Březové nad Svitavou na Svitavsku vznikají naučné stezky, které je připomenou.

"S historií se návštěvníci seznámí prostřednictvím panelů a mobilní aplikace, která zobrazí zaniklé stavby na původních místech", uvedla v tiskové zprávě mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

U Velkých Losin už podél asi 700 metrů dlouhé trasy stojí panely s texty i interaktivními prvky. Zatím není v provozu mobilní aplikace, která bude přes telefon na naučné stezce zobrazovat zaniklé stavby. U těch se také spustí audiozáznam se vzpomínkami pamětníků. Podobná stezka vzniká také na Muzlově, který je dnes součástí Březové nad Svitavou. Její otevření je v plánu na srpen. Obec definitivně zanikla v 70. letech minulého století v souvislosti s výstavbou II. brněnského vodovodu. V Březové je prameniště, které zásobuje Brno pitnou vodou.

Výzkumnici hledali pamětníky, kteří by na život v obci vzpomínali. V současnosti jich je už velmi málo. „Pro oblast Jesenicka a Šumperska se podařilo navázat kontakt jen se třemi rodáky ze zaniklých obcí či s jejich potomky, kteří dnes žijí v Německu. Sídla zde zanikala v souvislosti s odsunem původního obyvatelstva po druhé světové válce, takže pamětníci jsou již ve vyšším věku nebo nežijí. V okolí obcí, které zanikaly později, jako je Muzlov, pamětníci stále žijí a podařilo se nám navázat úzkou spolupráci s asi šesti z nich,“ řekla Hana Vavrouchová z ústavu aplikované a krajinné ekologie univerzity.

Většina pamětníků vnímá odchod ze svých domovů i po letech jako velkou ztrátu. „Němci se postupně smířili. Většinou o tom se svými dětmi moc nemluvili, ale jakmile měli možnost, přijet se podívat, okamžitě přijeli. Většinou byli zklamaní zásadní změnou charakteru území. Mluvili také často o tom, že před odsunem zakopali v okolí vesnice důležité věci pro případ, že by se vrátili, třeba nádobí nebo šicí stroj,“ dodala vědkyně.

Sídla na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce i později. Drtivá většina budov byla zdemolována a území má nyní jinou než sídelní funkci. Většinou je tam les, trvalý travní porost nebo orná půda. Nejčastěji sídla zanikala v periferních oblastech okresu Šumperk, Jeseník a Bruntál, kde se nachází asi 60 lokalit. „Téměř výhradní příčinou bylo vysídlení původního německého obyvatelstva, případně zánik v souvislosti s výstavbou vodní nádrže na Bruntálsku,“ uvedla Vavrouchová.

Přes 20 sídel pak zaniklo v souvislosti se zřízením vojenského výcvikového prostoru Libavá, odkud ale už předtím bylo vysídleno původní německé obyvatelstvo. Vedle vysídlení a následného nedosídlení bylo další příčinou zániku budování infrastruktury. Na Dukovansku třeba vznikla jaderná elektrárna, dále byly vytvořeny poměrně četné vodní nádrže. Příčinou zániku obcí byla i těžba.

https://nasregion.cz/sidla-ktera-na-morave-a-ve-slezsku-zanikla-po-2-svetove-valce-pripomenou-naucne-stezky-340812/

***

BYLO BY ZÁHODNO PŘESTAT MASARYKA UCTÍVAT

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)