Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Za komunistů bylo lépe, myslí si podle průzkumu agentury STEM třetina až polovina populace. Byl jsem na konci osmdesátých let sice jen náctiletý, přesto si dovolím tuto stručnou poznámku k tématu, neboť se zdá, že jsem tehdejší realitu vnímal o mnoho důsledněji, než mnoho respondentů uvedeného průzkumu. Nejde vůbec jen o pro ně nicotnou možnost volně cestovat, jde o celkový stav společnosti, ekonomiky, politiky a obecně o prostředí, které nás obklopovalo. To si nepamatují, jak nebylo možné volně mluvit (natož psát např. takovéto, v mém případě často “protirežimní” texty)?

Nepamatují si špinavá a okopaná města, kde na většině ulic padala lidem omítka z domů na hlavy? Nepamatují si stejně tak vypadající venkov? A jak žalostný byl stav opravdu mnohých památek? Nepamatují si ostatně téměř celou infrastrukturu v katastrofálním stavu? Nepamatují si, jak jsme za našimi západními hranicemi, například v Západním Německu (pokud se do něj někdy podařilo vycestovat), vyjeveně pozorovali upravenou krajinu, kvalitní, uklizené a čisté silnice, výborné značení, nové čerpací stanice, zářící obchody a celkově upravená města či vesnice? Nevnímají, že takové prostředí k životu máme dnes také doma a připadá nám to běžné ba nepodstatné?

Nepamatují si naše socialistické zdravotnictví a o léta nižší věk dožití? Nepamatují si „úžasné“ životní prostředí ve velkých městech, kde 2-3 tisíce mikrogramů emisí na m3 nebyla žádná výjimka?

Nepamatují si, jak v odporných obchodech neustále mnoho produktů chybělo, jak museli i základní potraviny jako mléko nebo máslo pravidelně shánět v několika obchodech najednou? Jak téměř cokoliv podstatnějšího bylo nutné řešit přes známé či za úplatky, neexistoval výběr a bez rozmyšlení jsme brali v podstatě cokoliv západní provenience? Nedokážou si spočítat, že vzhledem k běžným (středním – nikoliv průměrným) výplatám a nominálním cenám dnes bylo tehdy dráž, téměř u všech komodit (viz např. možná ne absolutně objektivní, přesto dosti výmluvná stránka)? O pochybné nebo zdraví ohrožující kvalitě či zaostalé úrovni mnohých produktů ani nemluvě.

Nepamatují si tu totální ekonomickou neefektivitu a plýtvání zdroji? A ten politický marasmus? Nebo všudypřítomné drobné či větší úplatkářství (dnešním slovníkem korupci), často kvůli získání věcí běžné potřeby? Opravdu by raději žili tito zapomnětlivci v totálně nesvobodném prasečáku, hlavně že by jim bez přílišné námahy „ti nahoře“ dali nažrat?

Nechce mi tomu uvěřit. Mohl bych tak jistě pokračovat, určitě si každý rozumně uvažující člověk dosadí do výčtu to své (tak jako např. autor tohoto článku). Ano, nelíbí se mi dnešní systém, který se širokým obloukem téměř nezadržitelně vrací zpět do socialismu. Vadí mi všudypřítomný státní dirigismus, pokrytectví vnucené politické korektnosti a velké množství dalších problémů současnosti, které se mě dotýkají. Ale nedá se to s minulým režimem prostě srovnat. Kéž bychom mohli těm brblajícím hlupákům dopřát trvalý exkurz zpět do doby reálného socialismu, se všemi atributy tehdejší doby a s vědomím, že pro ně není cesta zpátky. Moc bych jim tu studenou sprchu přál, aby pak dokázali odlišit nostalgii vlastního mládí od zvráceného a neobjektivního vnímání reality minulého režimu. Já prostě nehodlám zapomínat…

http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=21368

* * *

Nelze očekávat, že se společnost, deformovaná po generace totalitou, začne v demokracii chovat obratem demokraticky. Naopak, využije, resp. zneužije jejích výhod stejně přirozeně jako za komunismu. Nelze požadovat vyspělou demokracii po generacích mravní a ekonomické devastace národa a země. Demokracie je funkční jen pokud je vyspělá občanská společnost. Ta se u nás teprve začíná tvořit. Bez vyspělé občanské společnosti požírá demokracie sebe samu. Proto bych neodsuzoval starší generace. Žily po většinu života v jednom nenormálním „světě“, bez rozhledu, vzdělání a pravdivých informací. Žily a myslely provinciálně, neznaly svět, řeči, znaly jen nejbližší „kopec a hospodu“, nevěděli a dodnes neví nic o skutečném světě. Nemůžeme se proto divit, že se jim stýská po starých „jistotách“ a neodpovědnosti za své životy, kterou přebral stát a kdy to špatné vytěsňují ze své paměti. Požadavek „jistot“ je cestou k jisté bídě. Vyspělá společnost omezuje nejistotu. Dává každému možnost, aby si sám její stupeň svými schopnostmi určil. Nadstandardně pomáhá jen nemocným a postiženým. Podporovat lenochy a neschopné na úkor poctivých, pracovitých a slušných vede dříve či později ke zkáze a bídě – jak mravní, tak následné hospodářské.

 

Jan Šinágl, 1.2.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.93 (15 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #3 Igor 2014-02-06 09:45
Ja žil a žiju v Podk. Rusku. Do Čech jsme jeli občas na navštěvu přibuznich a na nakupy. Rozdil životni urovně a cen, rozsah tovaru byl tehdy obrovsky. Ceny byli nižši než u nas. Subtropicke ovoce zde u nas tehdy ne byly. Situace z cenama u Vas se razem zhoršila po roku 1968. A nakupovat na Čechach ne bylo moc vyhodne. Ted" v obchodech mame melem všechno, aj za nižši ceny. V 70 -ich letech jsem byl v ruskem Engelsu a Saratově. Obchody na potraviny malem všude byly prazdne. Když v obchodu na maso v Engelsu jsem se zeptal na maso, prodejce mi oznamil že po valce u nich maso vubec ne bylo. To je ta zpatečni stranka sovětske ekonomiky. V Moskvě zboži v obchodech mněli většinou ze zahraniči. Zejmena v době když jsem tam byl, prodavali se housky z Francie. Byly aj vlastni vyroby ktere nikdo ne bral. Ale SSSR ted" nikdo ne chce.
-4 #2 Franz Josef 2014-02-03 16:34
to Vaclav Princ : a uvedomujes si ze to co popisujes je vina jen tvoje a tvych deti? Kdo je nutil zadluzit se? A nezapomels nahodou, že cesi majetek z velke casti nakradil v obdobi 1945-1948? Pokud by toto vedeli polaci, tak by asi tolik nezavideli.
Ovsem nejhorsi byla ta ceska vlezlost aneb jak rikate HOdnost, zavist a nenavist. TO vase fizlovani na kazdem kroku. Domovni duvernici udavajici na VB. Fuj hnus to byl
+4 #1 Václav Princ 2014-02-02 10:54
S mnohým je možné souhlasit, s mnohým polemizovat. Článek vidím více jako jednostranný pohled. Nespravedlnosti je dnes již mnoho a co horší, nikdo jí neřeší. Máme svobodu slova, ale není to nic platné, nic nezmůžeme. Dříve jsme jezdili k babičce na venkov, starali jsme se o plot, dům, střechu, celá rodina. Dnes jsou domy neudržované, protože majitelé domu na opravu nemají peníze, když sami žijí jen z důchodu, děti jsou zadlužené, v exekuci a bez práce. Uvědomujeme si, že jsme byli první stát na světě, který zavedl povinné očkování dětí proti dětské obrně? Měli jsme povinné prohlídky dětí na školách,systém školství vedl ke znalostem,že naše děti vyhrávaly znalostní soutěže ve světě v matematice, ve fyzice,chemii,b iologii? Nebo naše zemědělství. Je možné mít výhrady k tomu , co se dělo po válce, ale ve výsledku to bylo tak, že nám i Poláci záviděli, protože tam neznárodnili zemědělství a rodiny se dřely na polích, neměli peníze na kombajny, nikdy nezbohatli. Z USA se k nám jezdili učit.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)