Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zelena Hana

Aktualizováno 19.10.2020: Urgentní informace o vakcíně proti Covidu 19

* * *

„Je daleko důležitější dělat správnou věc, než dělat věci správně.“ Petr Ferdinand Drucker

* * *

Aktualizováno 7.10.2020:  Corona pandemie: Virolog Hendrik Streeck požaduje ukončení politiky zákazu - Vpravo aktuálně z blogu MUDr. Jana Hnízdila (9.10.2020)

Je plukovník Roman Prymula dobrý člověk nebo predátor. Čtěte celé! - 

Finis Corona Virus

* * *

… Zatímco v civilizovaných zemích se vědecká debata vyhrává kvalitou vědeckých argumentů. Možná i proto se staroslavná UK nalézá až kdesi ve třetí stovce světových žebříčků, v hrdém sousedství prérijních colleges, a v současné zdravotní situaci si neumíme ani spolehlivě spočítat mrtvé. Bylo by hezké to změnit. ...

* * *

PCR pozitivita znamená jen to, že je ve vyšetřeném vzorku přítomna část virové RNA. Nikoliv celý virus. Nic to neříká o tom, zda je dotyčný infekční. Člověk nakažený SARS-CoV-2 je infekční maximálně týden. PCR, jako pomocná metoda, vykazuje pozitivitu běžně týdny i měsíce. Jde o klinicky falešně pozitivní výsledky. Vyšetření PCR je bez klinického kontextu bezcenné - Pozitivní výsledek jediného testu je automaticky prohlášen za diagnózu. Aniž by dotyčného vyšetřil lékař - Diagnostiku infekčních nemocí je nutné neodkladně vrátit do ruku kvalifikovaných lékařů, kteří budou pomocná vyšetření indikovat a jejich výsledky interpretovat na základě pacientových příznaků a výsledků ostatních laboratorních vyšetření. Je nejvyšší čas přestat mrhat drahými PCR testy v neindikovaných případech a přestat počítat „pozitivní případy“ bez klinického kontextu. Je nejvyšší čas protestovat proti testování bezpříznakových jedinců. V opačném případě nebude v budoucnu problém si vybrat jakýkoliv jiný virus a stejným způsobem začít hon na pozitivní, testovat zdravé, lehce nemocné, těžce nemocné i umírající. Ve všech skupinách budou pozitivní a pandemie s milióny mrtvých je tu zpět.

* * *

Ke koronaviru by se měli vyjadřovat skuteční odborníci, lidé z praxe. Je mi velkou ctí, že mohu poskytnout prostor blogu paní MUDr. Haně Zelené, Ph.D., vedoucí lékařce prestižního virologického oddělení v Ostravě. Vážená paní kolegyně, děkuji. Srdečně. Jan Hnízdil.

„Představme si, že bychom chtěli vytvořit pandemii rhinovirů, což jsou viry běžné rýmy. V současné době se z virů způsobujících infekce dýchacích cest vyšetřuje prakticky jen SARS-CoV-2. V naší specializované laboratoři tvoří z celkového počtu vyšetření v roce 2020 97 % SARS-CoV-2, pouhá 3 % jde na vrub ostatním dvanácti respiračním virům. Naprostá většina z těch tří procent byla provedena v prvních třech měsících roku. Od té doby všechno převálcoval nový koronavirus.

Od začátku roku 2020 se zde vyšetřilo 100 000 vzorků na SARS-CoV-2. Z nich bylo 6,4 % pozitivních. Za stejnou dobu se ve stejné laboratoři vyšetřilo 60 vzorků na rhinoviry. Z nich bylo pozitivních 6, včetně vzorku zemřelého měsíčního kojence. Rýma je banální nemoc, běžná viróza. Rhinoviry nikoho nezajímají, téměř se nevyšetřují.

Kdybychom místo 60 vzorků na rhinoviry (6 pozitivních, 1 mrtvý) vyšetřili 100 000 vzorků, v celé republice milión (bylo by to při stejném poměru 100 000 pozitivních a 16 000 mrtvých) a na celém světě miliardu (100 miliónů pozitivních a 16 miliónů mrtvých), už by to byla pěkná pandemie. Rhinovirus sice většinou dělá jenom rýmu, ale může být také nebezpečný. U malých dětí a starých lidí je vůbec nejčastějším původcem zápalů plic. Až 9,6 % hospitalizovaných seniorů s rhinovirem zemře právě na zápal plic.

Podobné by to bylo i s jinými viry, protože čím víc vzorků vyšetříme, tím víc případů odhalíme.
PCR pozitivita znamená jen to, že je ve vyšetřeném vzorku přítomna část virové RNA. Nikoliv celý virus. Nic to neříká o tom, zda je dotyčný infekční. Člověk nakažený SARS-CoV-2 je infekční maximálně týden. PCR, jako pomocná metoda, vykazuje pozitivitu běžně týdny i měsíce. Jde o klinicky falešně pozitivní výsledky. Vyšetření PCR je bez klinického kontextu bezcenné.

Za této situace nelze reálně hodnotit význam a rozsah infekcí způsobených SARS-CoV-2. Žádné jiné infekční onemocnění dosud nikdy nebylo v tak masivním rozsahu, bez kontextu klinického stavu, testováno. Nemáme žádné srovnání s jinými infekcemi, a proto nedokážeme současná čísla kvalifikovaně interpretovat. Nevíme co je moc, co je málo, co je normální, co nenormální. Pozitivní výsledek jediného testu je automaticky prohlášen za diagnózu. Aniž by dotyčného vyšetřil lékař.

S komunitním šířením viru bude mezi pozitivně testovanými přibývat osob s náhodně zachycenou zbytkovou RNA po dříve prodělané infekci. Počet „případů“ bude dlouho narůstat a „epidemie“ se bude uměle a naprosto zbytečně prodlužovat. Stejná situace bude u pacientů v nemocnicích. Počet hospitalizovaných i zemřelých s pozitivním PCR testem na SARS-CoV-2 dál poroste. To bude využito jako argument pro další testování a další represivní opatření.

Diagnostiku infekčních nemocí je nutné neodkladně vrátit do ruku kvalifikovaných lékařů, kteří budou pomocná vyšetření indikovat a jejich výsledky interpretovat na základě pacientových příznaků a výsledků ostatních laboratorních vyšetření. Je nejvyšší čas přestat mrhat drahými PCR testy v neindikovaných případech a přestat počítat „pozitivní případy“ bez klinického kontextu. Je nejvyšší čas protestovat proti testování bezpříznakových jedinců. V opačném případě nebude v budoucnu problém si vybrat jakýkoliv jiný virus a stejným způsobem začít hon na pozitivní, testovat zdravé, lehce nemocné, těžce nemocné i umírající. Ve všech skupinách budou pozitivní a pandemie s milióny mrtvých je tu zpět.

MUDr. Hana Zelená, Ph.D.

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=37799

* * *

Vážení diskutující,

Jsem z laboratoře, kde se vyšetřilo nejvíc vzorků v republice na COVID, v minulém týdnu jsme překročili 100 tisíc PCR testů, pozitivních je něco přes 6 %, Potvrzuji, že většinou jde o bezpříznakové kontakty, ale jsou mezi nimi i lidi s těžkou covid pneumonií. Pokud jde o kvantitu, nejvyšší bývá v prvních dnech a potom klesá. Při opakovaných vyšetřeních  jsou pozitivní běžně i několik týdnů až 3 měsíce lidé i zcela bez příznaků. Je jisté, že u významné části nově zjištěných PCR pozitivních detekujeme již jen zbytkovou RNA po dříve proběhlé infekci, která mohla být asymptomatická. S pokračujícím komunitním šířením tento podíl klinicky falešných pozitivit bude narůstat, jak bude přibývat počtu osob, kteří nákazu prodělali aniž byli v akutní fázi diagnostikováni.

Pokud se snažíme virus kultivovat, lze jej izolovat pouze v prvním týdnu nemoci, později už nikoliv.  U některých pacientů s dlouho přetrvávajícími symptomy jsme vykultivovali HSV1, nikoliv SARS-CoV-2., ale PCR na SARS-CoV-2 byl stále pozitivní (spolu s HSV1) .

Na kvantitu viru ve vzorku má vliv více faktorů, mimo jiné kvalita odběru, máme čerstvou zkušenost s pacientem s mírnými příznaky, který při prvním odběru byl jen hraničně pozitivní, v rapid testu na antigen, ale při druhém razantnějším výtěru z druhé nosní dírky byla pozitivita vysoká. Nejprve jsme testovali rapid testem na antigen, který jsme si tímto testovali a pak ověřovali v PCR, proto toto srovnání máme. Druhý odběr byl proveden do hodiny od prvního.

 

S pozdravem

Hana Zelená

30.9.2020

* * *

A my kliničtí lékaři jsme hrdí, že mezi našimi domácími laboratorními kolegy jsou i takovíto poctiví, pravdu milující, a hlavně morálně se chovající kolegové! Jak si máme nadále vážit některých preventivních či teoretických lékařů? To fakt ani netuším... A co teprve, až si dáme to opáčko z klinické propedeutiky - Fučík, Chrobák, MacLeod - a ták. A následovat bude opáčko z patologie - Rokitanský, Hlava, Boyd, Bednář - a ták.

Skutečnost, že kdokoliv může být ministrem je onou daní za demokracii. Nejde o odbornost. Nejde o morálku. Jde právě a pouze jenom o dresy. A taky nejde o tragédii, jedna civilizace končí, jiná začíná...

Protože ta patálie covidí, jež se jen tak nevidí, není problém lékařský, nýbrž společenský. Pokud pozvedne svůj hlas aspoň 10-15% z lékařských elit, není co řešit. Doma se asi nezadaří. Ale nad světovými oceány již svítá...

Tož ták...

 

MUDr. Vít Mareček

1.10.2020

* * *

Přestaňte strašit lidi, upusťte od dalších zákazů a otevřete školy, vyzývají lékaři vládu

„Jsme si plně vědomi vážnosti situace i zdravotních rizik, která s sebou přináší. Mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu však vidíme v drastických vládních opatřeních, než v nemoci Covid jako takové,“ píší signatáři v otevřeném dopise lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize.

… Apelují proto na vládu, aby uklidnila obyvatelstvo a přestala jej děsit počtem nakažených jednou konkrétní nemocí, upustila od dalších restrikcí a povinné roušky zavedla jen tam, kde to jednoznačně vyžaduje epidemiologická situace. Vyzývají také k tomu, aby se upustilo od povinného testování lidí bez příznaků a aby se v budoucnu nezaváděla vakcinace proti koronaviru jako povinná.

„Po více než šesti měsících od začátku vyhlášení pandemie v naší zemi je jasné, že tento typ koronaviru nepředstavuje pro zdravé občany v produktivním věku vážnou hrozbu, jestliže nejsou dlouhodobě vystaveni vysoké dávce viru. Pokud se tato skupina populace s virem setká, většinou nevykáže žádné nebo jen mírné příznaky, odpovídající běžnému chřipkovému onemocnění,“ tvrdí signatáři s tím, že o starší a chronicky nemocné občany, pro kterou je virus větší hrozbou, se české zdravotnictví dokáže postarat.

… Podle lékařů je mnohem nebezpečnější mediálně vytvořený obraz covidu a přílišné zahlcení informacemi, které vzbuzuje mezi veřejností strach. „Existuje mnohem více a závažnějších onemocnění, než je Covid 19, a lidé jimi nejsou neustále všemi médii stresováni. Vládní karanténní opatření nemají opodstatnění, jen posilují strach a nejistotu a zhoršují beztak špatnou hospodářskou situaci,“ shodují se signatáři.

„Vláda by měla zastavit ekonomický pád země, upokojit obyvatelstvo, zaručit svobodu každého jednotlivce ve všech oblastech a dát jasně najevo, že kulturní, společenský a ekonomický život země nehodlá obětovat boji s jedním druhem viru,“ stojí v závěru dopisu.

* * *

… ani po dvaceti letech mne nepřestává fascinovat zvyklost v české vědecké sféře utlouct názorového oponenta tím, že se na něj poštve nějaký úřad nebo instituce, zařídí se jeho umlčení skrz akademické orgány, případně se mu uspořádá mediální poprava skrz etické a vědecké komise. Zatímco v civilizovaných zemích se vědecká debata vyhrává kvalitou vědeckých argumentů. Možná i proto se staroslavná UK nalézá až kdesi ve třetí stovce světových žebříčků, v hrdém sousedství prérijních colleges, a v současné zdravotní situaci si neumíme ani spolehlivě spočítat mrtvé. Bylo by hezké to změnit.

S úctou

Ondřej Dostál

3.10.2020

* * *

Neznám zvyklosti v jiných odborných společnostech ČLS JEP ale v těch, kde jsem ve výboru, bez výjimky stanovisko (doporučený postup, odborné stanovisko) vyslovujeme jako výbor společnosti, hlasujeme o tom a pak ho zveřejňujeme. V případech jako byly např. Radiologické standardy zapojujeme do hlasování většinu primářů nebo i členů. Typicky názor některých jednotlivců na screening ca prsu se výrazně liší od názoru výboru Radiologické společnosti. Zatím jsem se nesetkal s tím, že by toto nefungovalo a nebyla to cesta k hledání shody. Proč v případě COVID to takto nefunguje je mě stále záhadou.

Vlastimil Válek

FN Brno

4.10.2020

* * *

Hezký den,

Děkuji prof.Válkovi. Ale na covid klíčové pracovnískupiny a společnosti už guideline vydaly. A neslyšel jsem proti němu námitky. Diskuze je naveliko s lidmi „zvenku“, kteří je nečetli. Velkou chybou bylo, že už v únoru nebyl konsenzus Vědecké rady ČR. Ta to měla řešit valu typicky v měsíčním intervalu ze všech stran, neboť se to týká opravdu hodně oborů . Profesor Svačina je velmi konsenzuální člověk, jistě by to zařídil. Mimochodem , ministr Vojtěch nakonec pracovní skupinu VR schválil, leč den před prvním zasedáním odstoupil. Ale třeba to zase bude.

S uctivým pozdravem

doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Česká stomatologická komora

prezident

5.10.2020

* * *

Milý pane docente,

Co vydali pracovní skupiny, jejichž členy nezná ani zdravotní výbor PS a co vydali různí odborníci, kteří jsou chvíli poradci, chvíli ti, jejichž jméno nesmí být vysloveno (doc. Maďar).

Já ale nečetl vyjádření výboru patologické společností jak se to s umírání na COVID, nečetl jsem žádné vyjádření výborů obou společností, které  mají na starosti epidemiologii a některých dalších, kterých se to týká. 

Pokud existují , tak se omlouvám.

Jistě by pak stálo zato, aby tyto vyjádření dal dohromady výbor ČLS JEP a publikoval je jako stanovisko ČLS JEP.

Takto jsou to vyjádření různých Dan klubů a sborů poradců.

V UEMS nás reprezentují odborné společnosti a ČLS JEP. A poradní orgán EU je UEMS. Takže v ČR by to mělo být podle mého soudu obdobné.

VV

5.10.2020

* * *

Teď se ke mně dostalo prohlášení děkanů lékařských fakult, že jsem snad s prof. Pirkem chtěl zrušit všechna opatření. Jak bychom to udělali a to bychom asi museli být úplní hlupáci ne? To mám jako do médií útočit na školy? Je to taková novinka, že jsou pandemické a epidemické plány? Jen jsme chtěli, aby se jelo podle plánu adekvátního situaci. A vlastně vůbec podle nějakého veřejně známého plánu s předstihem. Zjevně to není o diskuzi ale o překřikování se a to k ničemu není. Úspěch i neúspěch je v rukách týmu ke kterému jsem nikdy nepatřil. Za měsíc se lidi uklidní a snad zase budeme reagovat více fakticky.

S uctivým pozdravem

doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Česká stomatologická komora

prezident

6.10.2020

* * *

Naprosto s Vámi souhlasím a data spíš nemáme, než máme. Ale já psal hlavně o dokumentech Purkyňky, které jsme řešili i na VV- prof. Černý. Globální konsenzus chybí a je to chyba, na kterou upozorňuji a lecos jsem si za to vyslechl o hloupém zubaři. Leč jako prezident jedné z Komor mám rád papíry, doporučení, systém. Jsme úplně ve shodě. 

BR Roman Smucler

5.10.2020

* * *

Je to opravdu peklo. Na covid bych se “vykašlal” dávno. Nezaslouží si to. Nevzdal jsem to jen proto, že se snažím, aby nám neumřela demokracie. Rád odvolám bludy , pokud jsem je fakt kázal. Rád se poučím. Děsí mně ale stádnost a nenaslouchání. Já měl vždycky chartisty za trochu extremisty. Ale to se dostanete mezi “zkrachovalce a zaprodance” ani nevíte jak. :-) 

Proto to nemohu úplně vypustit, jakkoli to žere čas a dost možná”ponesu následky”. 

Ke covidu těžko říci něco více, než řekl jeden z nejlepších odborníků na světě : https://web.de/magazine/news/coronavirus/virologe-hendrik-streeck-verbotspolitik-corona-pandemie-35144824?fbclid=IwAR1frCJseDvWt_AKBgt8tqlarIhmzxdknkUwPUdC_1GzGotkVBG_5RYFtdM

BR Roman Smucler

6.10.2020

* * *

Dovoluji si jen podotknout:

- všichni petenti jsou MUDr. = medicinae universae doctores

- dneska máme přehršel specialistů a superspecialistů, ale jenom dva universalisty (GPs and EPs), je třeba vidět tu naši medicínu v souvislostech - KEY!

- základním preklinickým oborem, kterým se dostáváme do kliniky je patologie (morfologická i nefyziologická); tam se učíme co to je nemoc (moribundus)

- a pak začínáme kliniku tou propedeutikou - příznaky nemoci subjektivní a objektivní (symptoms and signs)

- kdo stanovuje diagnosu, léčí a za toto všechno nese odpovědnost? Laboratorní lékař? Ne. Preventivní lékař? Ne. Teoretický lékař? Taky ne. Tak že by klinický lékař?

- zdravotnictví je po staletí organizováno, privátně i státně, aby léčilo nemocné lidi. Nikoliv aby odchytávalo na ulici lidi zdravé a bezhlavě je testovalo

- a i když budeme postupovat lege artis, tj. napřed řádně vyšetříme pacienta a eventuálně pro stanovení diagnosy uvážlivě budeme indikovat pomocná laboratorní či zobrazovací vyšetření, tak i když "zachytíme nějakýho mikroba" zdaleka to ještě neznamená, že například ARI je způsobeno právě touto breberkou.

- jinak všem vřele doporučuji kapitolu "Nakažlivé nemoci" v nejspíše poslední skutečně kompaktní učebnici interny od pana profesora Pavla Lukla (Vnitřní lékařství. 3. vyd., SZN Praha 1965); pak snad bude všem, nejen nám klinikům, jasné že "nemoc bez příznaků" je blbost a blábol, který ovšem letos již pozpřevracel životy doslova miliardám lidí na celé planetě...

 

S kolegiálními pozdravy

MUDr. Vít Mareček

P.S.: Jinak konečně německá veřejnoprávní televize ARD včera večer začala pískat rovinu a ukázala německému národu skutečná data o té patálii covidí. Tak snad se za pár týdnů dočkáme i u nás...

https://www.daserste.de/information/nachrichten-wetter/ard-extra/videosextern/ard-extra-die-corona-lage-344.html

* * *

Ad Anticharta. Řada kolegů se mi omluvila, že nás někde kritizovali na základě článků v tisku a pak si to přečetli. Dokonce to i jeden  podepsal. S Antichartou to mělo společné, že státní televize cupuje mně a prof Pirka ale na nic se nás neptá. Ale to už dnes není podstatné , médií ke spousta, a je to jen trochu smutné. Ale , jak jsem psal, pokud nebude lockdown, je asi konec. Jako politik bych do lockdownu ale fakt nešel. Z odborných i politických hledisek. Ale to není na mně...

BR Roman Smucler

7.10.2020

* * *

Hlas zdravého rozumu MUDr. Soni Pekové

Otevřený dopis lékařů a zdravotníků všem belgickým orgánům a všem belgickým médiím

Soňa Peková: Covid do Vánoc opravdu zmizí, výrazně zeslábl, je tu šílenství. Potvrzuje se, že není z přírody

Veřejnoprávní ARD konečně sdělila veřejnosti pravdu o koronaviru – najde stejnou odvahu ke skutečné službě veřejnosti i veřejnoprávní ČT?

Jaroslav Dušek a Jarek Nohavica ve jménu zdravého rozumu

„LÉKAŘ VE MNĚ“. Nejúčinnější zbraň, nejen proti virům. Viry posiluje strach - radikálně oslabuje imunitní systém! Šíření strachu a obav je tak největším spojencem koronaviru!

Pandemie (Covid-19) a budoucí globalizace

COVID-19, MĚLI BYCHOM VĚŘIT, ŽE JE BIOLOGICKOU ZBRANÍ?

J.Š. 3.10.2020

* * *

P.S.

Petice zrušena - https://www.sinagl.cz/postrehy-a-komentare/10356-petice-za-pravdive-a-presne-informovani-o-pandemii-covid-19-nelzete-nemanipulujte-nestraste-nezapominejte-ze-nakladate-s-penezi-danovych-poplatniku-nikoliv-s-vasim-privatnim-uctem.html

* * *

 „Kdyby celé lidstvo mělo stejný názor a jen jediný člověk by nesouhlasil, neměla by většina sebemenší právo jednotlivce umlčet. Stejně jako onen jednotlivec by neměl právo umlčet většinu, i kdyby k tomu měl tu moc.“.

John Stuart Mill (1806–1873) ve svém spise „O svobodě“.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.14 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)