Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Maati MonjibLe Monde a AFP přinesly nedávno zprávu o obavách o zdraví 60-letého francouzsko-marockého historika a aktivisty za lidská práva Maati Monjiba, který je několik měsíců ve vazbě ve věznici El Arjat v Maroku a od 4. března drží hladovku.

Monjib ve zprávě pro své příznivce uvedl, že „důvodem jeho vazby jsou jeho kritické statě k politickému systému, policii a situaci lidských práv v království“. Historik potýkající se srdečními problémy a cukrovkou protestoval hladovkou i v r. 2015, kdy mu byla znemožněna cesta do Norska, kam se chystal na seminář. Tentokrát byl zadržen koncem prosince 2020 v souvislosti s vyšetřováním údajné finanční zpronevěry ve vedení centra propagujícího investigativní žurnalistiku a 27. ledna odsouzen k jednomu roku vězení pro „podvod“ a „ohrožení bezpečnosti státu“. Jeho právníci upozorňují, že rozsudek byl vynesen v nepřítomnosti obžalovaného a bez svolání obhajoby.

Případům postižených  novinářů se často věnují i Reportéři bez hranic: Journalist on hunger strike after more than three years in jail under false pretences / Reporters Without Borders Annual Report 2006 - Morocco

Obdobnou hladovku v minulosti vyhlásil také jiný marocký novinář Abderrahman El Badraoui, který pracoval jako redaktor týdeníku Al-Molahid Assiyassi (Politický pozorovatel). Byl známý svým bojem za lidská práva, zatčen pro své zprávy o vyvlastnění francouzské rodiny v Kénitře (nedaleko hlavního města Rabatu) místními hodnostáři a o údajné zpronevěře vysokých policistů v Temaře. Také byl opakovaně obviněn z podvodného vydávání se za média, ale po předložení oficiálních dokumentů novináře následně osvobozen. Hladovkou protestoval proti přesunům a špatným podmínkám v různých věznicích, opakovanému věznění, více než tříletému žaláři, který jeho právník Abdelsammad Lemrabet označil jako soudní pochybení. Badraoui se po třech a půl letech vězení dostal r. 2005 opět na svobodu díky milosti krále Mohammeda VI. Možná i tato strastiplná zkušenost u něj přispěla ke vzniku stejných onemocnění jako má  Monjib – diabetu a srdečních disharmonií.

Vydávání Al-Molahidu tehdy sice bylo pozastaveno, ale uběhlo jen několik let a Pozorovatel opět žije. Dokonce se aktivně zapojil do marockého mediálního života, což dokazuje pokrok Maroka v oblasti svobody médií a podpory lidských práv. V září 2016 uspořádala mediální skupina Al-Molahid i akci kulturní a ekonomické diplomatické reprezentace s českou ambasádou v Rabatu v hotelu Mercure v Rabatu.

Prezentace o ČR pro zástupce marockých cestovních kanceláří a novinářskou obec (Rabat, 2.9.2016)

Rabat 2016Velvyslanectví ČR v Rabatu dne 2. 9. 2016 společně s mediální skupinou Al Molahid (fr. Observateur, tj. Pozorovatel) uspořádalo v rabatském hotelu Mercure prezentační akci o ČR s důrazem na kulturní a ekonomickou diplomacii či zdravotnickou turistiku.

Cca dvouhodinového setkání spojeného s přednáškou ve francouzském jazyce proslovenou Janem Czerným, chargé d´affaires ad interim,  doprovázenou následnou debatou s přítomnými novináři, se zúčastnilo odhadem 70 osob (ze 100 pozvaných). Debata se týkala nejen česko-marockých vztahů, ale také otázek k zahraniční politice ČR (např. vztah k Rusku, spolupráce s NATO), včetně obligátní otázky na postoj české diplomacie k problematice Západní Sahary.

Akci byl věnován prostor i v marockém rozhlasu (ranní vysílání marockého SNRT dne 3. 9. 2016 – pozn. ekvivalent ČRo 1 Radiožurnál) a marocké státní televizi či zvláštním vydání časopisu Al Molahid shrnujícím mj. zintenzivnění česko-marocké bilaterální relace (včetně historicky první návštěvy marockého panovníka Mohameda VI. v ČR – březen 2016).

V neposlední řadě byl ZÚ Rabat oceněn ze strany Marocké organizace pro lidská práva za příkladný přístup směrem k marocké veřejnosti a komunikaci ZÚ navenek.

Na fotografii vlevo Chargé d´Affaires a.i. Jan Czerný (Září 2016 bylo obdobím výměny českých velvyslanců, Michaela Froňková opustila Maroko v srpnu a země očekávala příjezd Viktora Lorence. Ze zástupce a konzula J. Czerného se na krátký čas stal vedoucí úřadu). 

Pan A. Badraoui působí nejen v Al Molahidu, ale také v Marocké organizaci pro lidská práva (Instance des Droits Humains) jako vedoucí pro mezinárodní vztahy a netají se svým obdivem k České republice. Osobně jsem se s ním setkal v únoru 2019 v Casablance na Mezinárodním knižním veletrhu, kde se ČR prezentovala svým stánkem s českou literaturou a jejími překlady do cizích jazyků. Nechyběl ani na vernisáži výstavy obrazů opavské malířky Ireny Stanislavové v galerii Berrada na závěr veletrhu. Přítomným rozdával odznáčky s českou a marockou vlajkou, propisky s českou vlajkou a na krku mu trůnila vázanka z doby předsednictví ČR v EU.

Hovořil o svých četných aktivitách na poli lidských práv, mimo jiné i o smutečním vzpomínkovém aktu k úmrtí dvou skandinávských studentek (Louisa Vesterager Jespersen, Dánsko, 24 let, Maren Ueland, Norsko, 28 let), jejichž život ukončili 17. prosince 2018 v horách Atlas dekapitací tři teroristé.

Slavnostní večer nazvaný Tous unis contre le terrorisme (Všichni sjednoceni proti terorismu) představil na Ministerstvu kultury Maroka hudbu a tance inspirované myšlenkou tolerance náboženství a kultur a připomínal především to hlavní – PRÁVO ČLOVĚKA NA DŮSTOJNÝ ŽIVOT!

 

Právní stát

21.3.2021

***

P.S.

Pan Monjib byl právě propuštěn z vězení. Hladovka zabrala.

Vecer pamatka Lorenc vpravoPři Tous unis contre le terrorisme, byly písněmi  připomenuty dva vyhaslé, mladé životy. Obrazy symbolizovaly boj proti terorismu. Byly předány rodinám obou popravených jako výraz lítosti ze strany Maroka aTolerance nabozenstvi tolerance náboženství - dialog křesťanství, islámu a judaismu. Byla připomenuta vize marockého krále Mohammeda VI., hlavního města Rabatu jako centra tohoto dialogu. Na společné fotografii vidíme spolupracovníky Instance lidských práv s umělci a diplomaty "Společně proti terorismu". Český velvyslanec Viktor Lorenc je zcela vpravo, vlevo Abderrahman El Badraoui - vedoucí zahraničních vztahů Instance a vpravo od něj jeho choť Sara Safar, členka Instance. Ředitel  instance lidských práv p. Nabil uvádí upomínkový večer v sále Ministerstva kultury Maroka. Abderrahman Badraoui pronáší slavnostní řeč na úvod památečného večera.

Dvě upomínková videa na obě dívky – první shlédlo 3 miliony lidí…

Zabíjení, teror, zatčení, šok a smutek ... celý příběh masakru v Shamhrush

Hudba pamatka

Reditel ILP Nabil

Abderahman Badraoui vecer na pamatku

 

 

 

 

 

 

Jan Šinágl

24.3.2021

***

Státní tajemník MZV Stašek, reaguje na Šináglův otevřený dopis ministru zahraničí Petříčkovi

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (10 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)