Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

babi_2

Verva, s níž se pustila vlivná média (a nejen ona) do Andreje Babiše, má sílu tornáda. Proč? Odpověď je nasnadě. Babiš v několika posledních týdnech skutečně ťal do živého. Svým svérázným způsobem řekl, že u nás panují poměry, které dusí potenciál této země, oslabují její konkurenceschopnost a výrazně snižují její perspektivu. Mluvil i o korupci a byl nebývalé ostrý, a dokonce jmenovitě konkrétní. A to už bylo příliš! Kdo je to ten Babiš? Proč to dělá? Vždyť má miliardy! On není jeden z nás? A pak to šlo pěkně rychle za sebou. Celý jeho byznysový úspěch je prý jen nafouknutá bublina. Daří se mu prý jen proto, že v tom uměl chodit. A navíc – vždyť je to bývalý soudruh, který prý taky spolupracoval s Stb. Nemá anonymní firmy v daňových rájích. No a? Zaměstnává v ČR tisíce lidí. No a? Platí tady vysoké daňové odvody. No a? Nechce přispívat partajím na kampaně, nechce dávat všimné. Aha! A dokonce nás prý porazí ve volbách! Tak to ne holenku! Znáš příběh Chodorkovského? Ne, tak to bys měl!


Již dříve jsem napsal, že nejsem soudce, abych někoho soudil, a nejsem kněz, abych někomu dával rozhřešení. Nikdy jsem nebyl součástí žádného „jejich“ systému. Vždy jsem vystupoval veřejně proti praktikám bývalé KSČ a Stb. Přesto, anebo možná právě proto, mě až mrazí z agrese nové vlny kádrováků. Posuzují příběhy z let, kdy ještě nebyli na světě anebo jim maminky četly Mateřídoušku. A někteří z nich, ti starší, mají za sebou socialistickou žurnalistiku, kariéru v SSM atd.  Nevím, co, kdo, kdy, kde, komu, a zda li vůbec, něco podepsal či nepodepsal. Jedno však rozlišuji zcela zásadně. A to tzv. ochranu ekonomických zájmů země v osmdesátých letech a aktivní „boj s vnitřním nepřítelem“.  V té první skupině byli lidé, kteří pracovali ve vedoucích pozicích významných oborových státních podniků, pracovníci podniků zahraničního obchodu, obchodní radové na ambasádách, ale asi i ekonomové z různých ústavů apod. Byli podřízeni systému, jehož součástí bylo přinejmenším i podávání hlášení o zahraničních cestách. Jisté formy ochrany ekonomických zájmů země fungují i v jiných státech, včetně rozvinutých demokracií. Kdežto v té druhé kategorii byli lidé, kteří byli „vysazováni“ do jistého prostředí anebo byli alespoň tzv. naverbováni k aktivní spolupráci. A byli mezi nimi občas i velmi agilní udavači, kteří mnoha lidem pořádně ztrpčili život. Mám na mysli období tzv. normalizace. Do té první skupiny například patřil i bývalý guvernér ČNB a pozdější premiér Josef Tošovský. Ten byl v letech 1984-1985 ekonomem Živnostenské banky v Londýně. Je pravděpodobné, že do režimu ochrany ekonomických zájmů patřili i pracovníci Federálního statistického úřadu. Tam zase pro změnu pracoval další budoucí premiér Jan Fischer. A netřeba zdůrazňovat, že oba byli členové KSČ.

Připomínám tyto dva příběhy jenom proto, abychom měřili stejným metrem a zasazovali různé soudy do objektivních souvislostí a proporcí. Nemám v úmyslu nic bagatelizovat či relativizovat. Pokud bychom se posunuli ze státních institucí do polistopadového byznysu, pak bychom našli příběhy, kdy skutečně vlivní hráči našli silné páky na uplatňování svých zájmů. A to buď přímo anebo prostřednictvím nových mladých tváří. Není žádným tajemstvím, že p. Kellnerovi na počátku kariéry pomohl p. Popovič, že p. Tykač měl vlivného spojence p. Potáče. A legendárního Viktora Koženého si vymyslel Boris Vostrý, který měl prý dobré vztahy mimo jiné s Dušanem Třískou. Vlivnou skupinu J&T uvedl do života Tkáč st., významný předlistopadový bankéř (SBČS). U rozjezdu Penty stál údajně pro změnu generál Lorenc. A Martinu Romanovi prý pomohl na vrchol zkušený bývalý člen dozorčí rady KB doc. Kopp. Všechny tyto informace a mnohé další jsou výlučně z otevřených zdrojů. K tomuto poznání nepotřebujete být investigativcem či badatelem nedávné historie. Ti, kteří patřili do té první skupiny, měli skutečně náskok. Měli sociální kapitál, uměli cizí jazyky a znali ekonomické parametry prostředí. Mnozí z nich toho dokázali využít a někteří i zneužit. Já řadím pana Babiše do té kategorie první. A to je ten výrazně lepší model. Oceňuji to, že se odvážil veřejně postavit těm druhým a jejím následovníkům. Pokud někdo „vydělává“ miliardy z provizí a privatizačních spekulací a jiný tím, že udržel výrobu a zaměstnává lidi, pak v tom spatřuji velmi podstatný rozdíl. Ostatně nebýt Švýcarů a Američanů, pak by se žádné kauzy MUS či Pandury u nás vůbec nevyšetřovaly. Znáte to rčení o tom, jak někteří podle sebe soudí jiné? Ukázkově nám předvedl minulý týden expremiér Topolánek.

Petr Havlík, 5.12.2011

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #4 Honza 2011-12-13 11:43
Kolik jste dostal za podporu Babise, pane Sinagle? Pan Babis ma spocitano, ze se mu vyplati zkusit ovladnout politiku coz bude levnejsi nez stale uplatkareni.
Bud jste mu skocil na spek o cemz pochybuji nebo Vas sponzoruje ovsem v tomto pripade se odhlasuji z Vaseho newsletteru a nema smysl dale cist Vase clanky.
-5 #3 Jan Šinagl 2011-12-08 08:26
Zvláštní jak český člověk lehce, nezodpovědně hodnotí vše penězi, bez schopnosti objektivně rozlišovat kdo jak k nim přišel a kdo co prokazatelně vykonal. Ta urputná snaha bez důkazů pomluvit každého kdo vyčnívá je až patologická. Jako by o sobě nepřímo říkal, nejsem nic, nic jsem nedokázal, tak alespoň pomluvím ty co něco dokázali a o něco se snaží. To jsem panečku kabrňák, to koukáte, co? Pak mohou jít zase do hospody spokojeně nadávat, pokračovat v kritice, nadávání na vše, ale hlavně nic konkrétního pro nápravu věcí veřejných sám udělat, natož ještě zdarma a za své peníze, to by tak ještě hrálo. Jen oni jsou ti správní, bezchybní a příkladní. Jsou to v podstatě nemocní lidé, kteří si svoji nemoc nikdy nemohou přiznat, ale podvědomě svoji neustálou kritikou vypovídají o své vlastní neschopnosti. J.Š.
+5 #2 Josef Němec 2011-12-08 06:00
Milý pane Kos!
Nechápu, jak se můžete zastávat Babiše, dokonce i Šinágl mne velmi zklamal, protože se postavil na jeho stranu a chce využívat nakradené miliardy! Vůbec mu nevadí, že se "ANO 2011" nedistancuje od komunistů!!!! Je to varovné znamení, které má jen odvést lidi od boje proti komunistům. Jenže pouze oni mají na svědomí to, co se dělo před "NENÁPADNÝMI LISTOPADOVÝMI ZMĚNAMI" a co děje po ních!!! Proto razím jedno heslo všude, kde mohu. "Dle komunistů, ale proti nim: Za opravdovou revoluci, nové znárodnění a pak privatizaci, ale bez nich!!!"
Je úplně jasné, že 90% lidí z horních 10.000 jsou komunisté (i když třeba převlékli kabát!), 5% jsou OPRAVDOVÍ restituenti (jinak je jich hodně falešných) a zbylých 5% jsou lidé, kteří se bez zmanipulovaných privatizací dostali nahoru vlastní pílí!
Tím pádem by Babiš měl přijít o své nakradené miliardy (mimochodem: proč asi skokově zdražil řepkový olej o 10 Kč? Bylo to jen proto, že se Babišovi podařilo zmanipulovat ty idioty nahoře a přimíchávat tento olej do nafty!!!) a Šinágl o jeho toužebně očekávanou podporu!!!
Josef Němec,
-1 #1 Petr Kos 2011-12-06 18:15
Pokud by dokázal řídit tento stát tak jako svoje firmy nemělo by to chybu

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)