Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 09.05.2024 10:36
    Zásadně se držím názoru člověka velice kompetentního, velitele ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:26
    Tane mi na mysli Havlíčkovo „Kéž by nám Pán Bůh všeliké to ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:22
    Slavilo se taky v Plzni, k té ty americké automobily jaksi ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:19
    VOP Stanislav Křeček: Sovětští vojáci k nám nepřivezli ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:12
    Kauzu pana Šnajdra znám a ve světle toho co se děje mému ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:07
    Neskutečné!!! Přeci již jen stíhání advokáta by mělo AK vést ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

SOKOL_znakVážené sestry a bratři, omlouvám se, že opět píši na téma třetího odboje. Ale na otevřený dopis Tomáše Kučery nelze nereagovat.

 

Tomáši.

Děkuji za otevřený dopis. Nebudu jej podrobně rozebírat ale upřímně takovou reakci bych od člena a činovníka Sokola opravdu nečekal. Uvědomuješ si kolik lidí během komunistické éry trpělo? Kolik lidí bylo nezákonně vězněno, kolik jich bylo umučeno a kolik popraveno? Kolik příslušníků Sokola se zapojilo do boje proti komunismu? Asi ne, jinak bys nemohl napsat, že Sokol diskusi o své minulosti o třetím odboji nepotřebuje. Ale nejsi jediný v Sokole kdo takto uvažuje. Je to logické, když např. v Praze na ČOS sedí "sestra", která během minulého režimu psala oslavné knihy na Klementa Gottwalda a únor 1948 a nyní vede jeden z odborných útvarů České obce sokolské.

Se sokolským NAZDAR !

Filip Uzel

- - - - - -

Vážené sestry a bratři.

Posílám článek, který bohužel v Sokole vyvolává stále velké emoce. Tento článek jsem v roce 2005 posílal do časopisu Sokol, kde nebyl zveřejněn. Nyní jsem jej po úpravě poslal do redakce e-Sokola. Znovu bylo jeho zveřejnění odmítnuto. Proto jsem se rozhodl poslat ho touto cestou k Vám do žup. Mým přáním je, aby se k tomuto tématu již konečně rozvířila celosokolská debata. Budu rád když článek rozšíříte dále.

Se sokolským Nazdar !

Filip Uzel, 3.1.2012

- - - - - -

 

Nezapomenout !

Symbolicky 17. listopadu 2011 vstoupil v platnost Zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu. I když je přijetí zákona zásadně opožděné, zákon má řadu vad, přesto vnímám jeho přijetí velice pozitivně.

Někdy mi přijde, že se u nás už zapomnělo, že tu kdysi byl politický systém, který byl založen na násilí a dopouštěl se těch nejhorších zločinů. Vykonstruované procesy, politický teror. Tisíce občanů odsouzeno k doživotí či mnohaletým vězením. Kárnými vojenskými jednotkami PTP prošlo na desítky tisíc "protistátních živlů". Tento zrůdný režim se neštítil popravit i ženu. Dr. Milada Horáková byla oběšena dlouho trvajícím škrcením 27. června 1950. Režim vyhlásil válku těm, kteří by se proti komunismu odvážili byť jen špitnout. Podpořeni obrovským zástupem svých zastánců a ještě početnější skupinou pasivních občanů, zničili komunisté životy tisícům nevinných lidí. Je mi naprosto jedno, jaké je mínění většiny. Lidé jako Josef a Ctirad Mašínovi, Milan Paumer, Vladivoj Tomek a další pokládám za hrdiny. Mrtví a zranění, které za sebou zanechali, byli důsledkem skutečného třídního boje. Boje, který nerozpoutali oni, ale komunistická strana. Jejich odkaz by měl zůstat co nejdéle živý. Jediným, kdo za 20 let po sametové revoluci rozsáhleji popsal dějiny perzekuce Sokola v letech 1948 - 1989, byl br. Jan Waldauf ve svých knihách "Sokol - malé dějiny velké myšlenky". Bojovat proti komunismu je nutné, pořád od rána do večera, všemi prostředky, které jsou k dispozici. Utrpení těch, kteří dlouze umírali v bolestech a ponížení, nás všechny zavazuje k povinnosti volat všechny spolupachatele před spravedlnost.

Nezapomeňme na oběti komunismu 1948 - 1989: 205 486 odsouzeno, 248 popraveno, 4 500 zemřelo ve věznicích, 327 zahynulo na hranicích, 170 938 občanů emigrovalo.

Vím, že tento článek vyvolá jistě řadu negativních a emotivních reakcí, což plně chápu vzhledem k minulosti některých  členů Sokola před rokem 1989.  Národ, který zapomíná na svoji minulost, je odsouzen ji prožít znovu. Sokol byl vždy svědomím národa a myslím, že by se měl už konečně jednoznačně postavit proti zlu zvanému komunismus.

 

P.S.

Bravo městu Roudnici nad Labem a díky panu Filipu Uzelovi! Dne 21.12.2011 bylo jednohlasně odňato čestné občanství města komunistickému zločinci Klementu Gottwaldovi – kdy budou následovat další města…?!

 

Jan Šinágl, 4.1.2011

* * *

------------ Původní zpráva ------------

Od: 

Komu: , ,

Kopie:

Předmět: pozdrav

Datum: 04.1.2012 19:03:03

----------------------------------------

Milý bratři. Také chci aby Sokol byl moderní organizací s tradicí, vždyť již Tyrš říkal, že "žádná ani ta nejskvělejší minulost, nýbrž jen zdravá a činná přítomnost zaručuje budoucnost." Ale šlo mi o to, že na téma komunismu a o perzekuovaných sokolech se v Sokole prostě nehovoří. Do listopadu minulého roku jsem seděl v předsednictvu vzdělavatelského odboru a ve společenské komisi VO. Česká obec sokolská se stále oficiálně nezúčastňuje ani jedné z akcí konané ke vzpomínce na oběti komunismu. To úspěšně bojkotuje soudružka "sestra" Volková. Bohužel sbor vzdělavatelů žup jsou povětšinou starší sestry a bratři, ke kterým mám obrovskou úctu, ale většina z nich se bojí něco veřejně říci, postavit se za svůj názor a nebo mě alespoň podpořit. Chci stejně jako vy aby šel Sokol dál, ale to rozhodně nepůjde bez vyrovnání se s minulostí. Zavazují nás oběti, jejich utrpení. Podle nedávného výzkumu Vojenského historického ústavu (Praha Žižkov) bylo z 10 osob zavřených z politických důvodů v 50. letech 9 členů Sokola. Tisíce lidí museli opustit svou vlast a většina se už do ní nikdy nevrátila. A proto nikdy nedokážu pochopit, že by se Sokol tímto tématem neměl zabývat.

 

Se sokolským Nazdar !

Filip Uzel

Jan Waldauf: SOKOL malé dějiny velké myšlenky

(sokolská prodejna ČOS v Tyršově domě 2.1.2012)

 

SOKOL_knihy_Waldauf_prodejna_020112

Zápis
z 19. zasedání P ČOS konaného dne 13. 1. 2012 v Tyršově domě


Přítomni: ses. Moučková, Rezková, Kocmichová, bři. Mandát, Mička, Vrána, Těšitel, Kramoliš, Ulrych, Juřena, Kroc, Šplíchal, Lomecký
za KK ČOS:     br. Šlezingr
Omluveni:     

Zapisovatel:     J. Časarová



Usn. 435/19
P ČOS se neztotožňuje s postoji br. Filipa Uzla, tajemníka SŽ Podřipské, prezentovanými prostřednictvím e-mailové pošty SŽ Podřipské a pověřuje br. Mičku a ses. starostku, aby se spojili s br. Vodochodským – starostou župy Podřipské.
P ČOS ukládá vzdělavatelskému odboru ve spolupráci s odborem všestrannosti připravit stanovisko k dopisu br. Filipa Uzla a toto stanovisko prezentovat župám, vč. SŽ Podřipské.

* * *

Zemrel Jan Waldauf

Sokol – malé dějiny velké myšlenky 1.díl

Sokol - malé myšlenky velké myšlenky 2. díl

Sokol - malé dějiny velké myšlenky 3. díl

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)