Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dusek_Martin… Proto Vás žádám, aby rada ČT přezkoumala přístup režiséra Martina Duška, přijmula vhodná opatření a vyzvala vedení ČT k omluvě za odvysílání tohoto dokumentu, jak sudetským Němcům žijícím v zemi, tak i zahraničním představitelům této etnické skupiny. Osobně bych jako nejlepší možnou formu omluvy uvítal, kdyby ČT poprvé v dějinách vyslala svůj televizní štáb na letošní Sudetoněmecké dny do Norimberku o Svatodušních svátcích (24.5-27.5.2012) a natočila první objektivní dokument o skutečném průběhu Sudetoněmeckých dní. Bylo by to namístě, neboť i ČT se na výrobě Mein Kroj a šíření neobjektivních informací odvysíláním dokumentu podílela. Není to žádné ohrožování svobody projevu a  nezávislé práce dokumentaristů, naopak v zájmu její podpory a kvality. Ostatně ČT je známá tím, že po dlouhá léta prosazuje tzv. „vyváženost pořadů“. Nyní má tedy možnost veřejnosti dokázat, jak dalece se řídí sama svými veřejně proklamovanými zásadami. …

 

Odesílatel: SODALES SOLONIS o.s., Nejedlých 335, 267 53 Žebrák

 

Příjemce:

Rada ČT

Předseda

doc. PhDr. Milan Uhde

Kavčí hory

140 70 Praha 4

 

ISDS: weeab8c

 

Věc: Dokument Mein Kroj – vysílaný na ČT 2 15.4, 18.4 a 20.4.2012

 

 

V Žebráku dne 24.4.2012

 

 

Vážený pane předsedo

 

Po shlédnutí skandálního dokumentu „Mein Kroj“ na ČT 2, režiséra Martina Duška, kde i já vystupuji, mne nezbývá než podat k rukám Rady ČT tuto stížnost.

Nejenom mne, ale i mnoha dalších, kteří se po mnoho let snaží o udržování dobrých sousedských vztahů k našim bývalým spoluobčanům, se tento urážlivý dokument dotýká. Je to pohrdavý pohled na tuto sudetoněmeckou etnickou skupinu. Dotýká se i těch lidí a organizací, kteří se zasazují o spravedlivé zájmy sudetských Němců žijících v České republice. V naší zemi v poválečné době Čechy spáchané zločiny a diskriminující postoj komunistického režimu, otevřel mnoho ran. To vyžaduje o to větší opatrnost při zacházení s postiženými a tímto stále živým tématem, i s ohledem na zajištění míru v Evropě. Také by si jistě čeští občané nepřáli, aby veřejnoprávní německá televize vysílala pohrdavé, škodlivé a urážlivé pořady o Češích.

Dle mého názoru dochází v tomto dokumentu k porušení těchto práv, ve vyspělých zemích běžně ctěných a respektovaných, danných tiskovým kodexem:

  1. Porušení práva na lidskou důstojnost
  2. Porušení zákazu diskriminace
  3. Porušení práva na ochranu osobních práv
  4. Naplnění trestného činu pomluvy

K bodu 1.

V tomto dokumentu byl vytvořen zcela falešný obraz o národnostní skupině sudetských Němců, která sdílí společné trauma a které jí bylo způsobeno naší zemí. Sudetští Němci byli představeni jako skupina lidí, která má pouze jedinou potřebu - nosit a presentovat své dobové kroje. To vůbec neodpovídá skutečnosti. Nošení krojů na tomto setkání nebylo nikdy žádnou prioritou. Mnoho lidí navštívilo setkání v běžném oblečení. Někteří přišli v krojích jak je zvykem na podobných setkáních, jiní jimi připomínali svoji příslušnost k rodnému kraji. Autor dokumentu tak vědomě ranil city těchto starých sudetských Němců, takřka už nad hrobem, tím, že je představil jako společenství bez kultury. To je dost závažné porušení lidské důstojnosti. Z pohledu poválečných zločinů, spáchaných na nich jejich spoluobčany, kdy přišli o vše na základě kolektivní viny a dosud nebyli materiálně ani mravně odškodnění, je to o to horší. Sudetští Němci tak musí neustále vyvinovat velké úsilí, aby jejich kultura nepřestala existovat. Konec dokumentu podvědomě podsouvá možnost, že kdo si z Čechů něco dovolí vůči sudetským  Němcům, skončí na policii. Mimochodem požadavek zavolat policii jsem vyslovil jako jeden z prvních, ne-li první.

K bodu 2.

Pohrdání sudetoněmeckou kulturou je také porušením zákazu diskriminace. Film byl chválen v tisku dokonce jako "velmi originální", proto jak domácí tak i zahraniční sudetské Němce diskriminujícím způsobem zesměšňuje a uráží. Pokud je etnická skupina takto veřejně zesměšňována, je to jasným důkazem diskriminace.

K bodu 3. a 4.

Chování Martina Duška a jeho podpory ze strany českých médií, se tak dotklo i osobnostních  práv sudetských Němců a naplnilo tak skutek trestného činu pomluvy.

Hektické diskuse na internetových fórech ukazují, že to není jen náš názor a že i mnoho jiných se promítání tohoto dokumentu dotklo.

Proto Vás žádám, aby rada ČT přezkoumala přístup režiséra Martina Duška, přijmula vhodná opatření a vyzvala vedení ČT k omluvě za odvysílání tohoto dokumentu, jak sudetským Němcům žijícím v zemi, tak i zahraničním představitelům této etnické skupiny. Osobně bych jako nejlepší možnou formu omluvy uvítal, kdyby ČT poprvé v dějinách vyslala svůj televizní štáb na letošní Sudetoněmecké dny do Norimberku o Svatodušních svátcích (24.5-27.5.2012) a natočila první objektivní dokument o skutečném průběhu Sudetoněmeckých dní. Bylo by to namístě, neboť i ČT se na výrobě Mein Kroj a šíření neobjektivních informací odvysíláním dokumentu podílela. Není to žádné ohrožování svobody projevu a  nezávislé práce dokumentaristů, naopak v zájmu její podpory a kvality. Ostatně ČT je známá tím, že po dlouhá léta prosazuje tzv. „vyváženost pořadů“. Nyní má tedy možnost veřejnosti dokázat, jak dalece se řídí sama svými veřejně proklamovanými zásadami.

Dovolím si uvést dvě rekace ze SRN a jednu z Česka k tomuto dokumentu Martina Duška:

Milý pane Šinágle,

Ke článku  „Skandál: Ponižující dokument………………..“ :

Už dříve se vyskytovali čeští provokatéři na Sudetoněmeckých dnech, které proběhly mírně, podobně jako ukazuje tento dokument. Žádnému nebylo nadáváno a už vůbec, aby byl fyzicky napaden. Z tohoto pohledu to není nic nového, co dokonce ČT zinscenovala a k čemu se tento statečný kašpar odhodlal. Jen si kladu otázku, co by se asi přihodilo mně, kdybych jsem ve svém rodném, českém domově, takto provokativně narušil českou národní slavnost. Vzpomínám si na časy vysoce uznávané první republiky ve které jsem vyrostl. Měli jsme, především před zástupci Sokola, velký strach, když jsme na veřejnosti vystupovali v letních bílých krojích, s podkolenkami po kolena, nebo na kabátku kroje měli našitý dubový list. Mému příteli, Josefu Biedermanovi, byl tento dubový list pomocí kapesního nože jedním policistou odstraněn. Bylo to doprovázeno zlými nadávkami. Člověk si nemohl nikde stěžovat. Je to škoda a smutné, že v Česku stále ještě vane nacionalistický a komunistický vítr. Děkuji Vám, že jste Vašeho krajana pokáral!

Přeji Vám vše dobré

Váš Alois Hampel

21.4.2012

 

"Často mi to láme srdce, když se musím dívat, kolik starých sudetských Němců stále trpí tímto trauma z odsunu,  nemohou mluvit o své bolesti na duši, kterou nelze vyléčit. S mnoha z nich jsem mluvila, ale jsou stále neschopni o těchto tragických událostech v letech 1945/46 hovořit. Většina z nich ukryla svůj smutek hluboko ve svém srdci. Stejně tak jako moji příbuzní. Nikdy už nemohou být opravdu svobodní a šťastní. Je to přesně stejný jev jako u mých židovských příbuzných a přátel. --- Ale šel byste někdo na podobné setkání Židů a tam předvedl toto kašpárkovské představení??? Jistě ne!!! Každý by k nim choval respekt. Takový respekt by měl být dopřán i starým sudetským Němcům. Nepotřebují tyto psychologické hry, užili si jich už dost. Byli v minulosti okradeni nejen o své materiální statky, ale jsou od té doby až dodnes stále zbavováni svého práva na uznání. V posledních letech svého života by měli obdržet každé možné uznání a soucit. Stručně řečeno, tento kašpar byl prostě na falešném místě." K.G.23.4.2012.


„Tak tohle bylo trapné, za tohle se jako Čech stydím. Martin Dušek v podstatě zesměšňoval kulturu a tradici lidí, kteří nepřestali svůj rodný kraj milovat. A navíc dělal ostudu naší zemi. Sudetští vysídlenci se k němu chovali ještě dost slušně a trpělivě (divím se, že mu nedali přes hubu).“ Martin (15.4.2012)


Děkuji Vám předem za odpověď, jaké stanovisko a opatření Rada ČT k tomuto skandálnímu dokumentu zaujala.

 

V úctě k Vaší neodejmutelné odpovědnosti

předseda SODALES SOLONIS o.s.

Jan Šinágl

 

Články k tématu:

Z diskuse na Internetu: http://www.csfd.cz/film/305805-mein-kroj/

Dokument ve videoarchivu ČT: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10318067925-mein-kroj/

Můj článek k tématu v české verzi:

Skandál: Ponižující dokument o Sudetoněmeckém dni 2011 v České televizi

https://www.sinagl.cz/domaci-zpravodajstvi/skandal-ponizujici-dokument-o-sudetonemeckem-dni-2011-v-ceske-televizi.html

Německá verze, která byla rozeslána i orgánům a institucím EU:

Skandal: Eine entwürdigende Dokumentation über den Sudetendeutschen Tag 2011 im tschechischen Fernsehen

https://www.sinagl.cz/deutsche-texte/skandal-eine-entwuerdigende-dokumentation-ueber-den-sudetendeutschen-tag-2011-im-tschechischen-fernsehen.html

 

 

Jak_to_bylo_doopravdy_avers_240412Jak_to_bylo_doopravdy_MOTTO_2011Jak_to_bylo_doopravdy_revers_240412

http://www.paprsky1.de/nase_knihy/JAK_TO_BYLO_DOOPRAVDY_-_Peschk/jak_to_bylo_doopravdy_-_peschk.html

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře

-3 #3 Nick 2012-05-02 12:34
Je mi líto, ale jste nepochopil, že se nejedná o sudetské Němce. Je to hra německou kartou v předvečer prezidentských voleb.
Ze stejného důvodu se masakrují tzv. názory obyvatelstva na umístění budoucích kandidátů. Komunista Fišer je suverénně první a pan Schwarzenberg téměř poslední.
Praha je pořád klíčové město a volitelský hlas kurfirsta mu nebyl nikdy odňat.
-3 #2 Karel Adler 2012-05-02 12:29
Nu ano, v jižním Německu možná několik fašistů bylo, ale ti, o kterých hovoříte, jsou členové a příznivci Nacionálně Socialistické Německé Dělnické Strany (Nationalsozial istische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP), zkráceně Nacisté. Hodilo by se tyhle dva termíny nezaměňovat. Byť oboje bylo, stejně jako komunisté nebo sociální "demokraté" extrémní levičácké hnutí a prali se mezi sebou hlavně kvůli tomu, že šlo o boj v rámci stejného elektorátu (volili je hlavně lidé chudí a/nebo hloupí) a jednotlivé mafiánské rodiny také zabíjejí spíš členy konkurenčních gangů, než policie...

Cituji Goebels:
Šinágle aby jsi se z těch sudeťáků nezbláznil. Fašisté mají na svědomí 65 miliónů mrtvých ale stud žádný, stejně jako komouši.
+5 #1 Goebels 2012-05-02 02:23
Šinágle aby jsi se z těch sudeťáků nezbláznil. Fašisté mají na svědomí 65 miliónů mrtvých ale stud žádný, stejně jako komouši.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)