Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Baku EH 2015 110615BAKU/PRAHA I když Human Rights Watch vyzvala Ázerbájdžán, aby propustil všechny politické vězně před zahájením Evropských her, zřejmě se tak nestane. Stěží bude vyslyšena i další výzva obránců lidských práv – aby slušné státy hry v této zemi bojkotovaly.

„Poté, až se uskuteční v Baku Evropské hry, lidé na celém světě zjistí, že Ázerbájdžán – to je Evropa,“ prohlásil ministr sportu Ázerbájdžánu Azad Rachimov. Možná se nemýlí. Ale Baku bude stát miliardy dolarů, aby ho Evropa přijala mezi sebe přesto, že všichni významní kritici režimu prezidenta Ilchama Alijeva sedí ve vězení.

„Asi mne jednou stejně zavřou,“ řekla před dvěma lety v rozhovoru pro LN (31. května 2013) vynikající investigativní ázerbájdžánská novinářka Chadidža Ismailovová. Jako první se ve své zemi odvážila přímo obvinit Alijevovu dynastii z těžkých korupčních zločinů. A Evropu z toho, že nad nimi kvůli velkým zásobám ropy, plynu a kaviáru zavírá oči. …

… 16. dubna 2015 byl za údajné přisvojování donorských peněz odsouzen na šest let a šest měsíců žaláře další známý novinář a kritik Alijevova režimu Rasul Džafarov, který v rozhovoru pro LN v říjnu 2013 poukázal na to, že mnozí evropští poslanci i čeští politici využívají pohostinnosti ázerbájdžánského vedení. Pro tento způsob ázerbájdžánské diplomatické invaze se už vžil termín „kaviárová diplomacie“. Mezi ty, kdo mají nadstandardní vztahy s klanem prezidenta Alijeva, patří i současný předseda českého parlamentu Jan Hamáček. …

Baku utrácí obrovské peníze ve chvíli, kdy ceny ropy padají a s nimi i ázerbájdžánská ekonomika. Přitom řada staveb nebude po hrách k užitku, což nápadně připomíná přípravy na olympijské hry v ruském letovisku Soči. Například z bakuského letiště vede nová silnice obehnaná efektně nasvícenou stěnou.

Nablýskané stadiony

Hlavním cílem bylo ovšem zakrýt před zahraničními hosty pohled na chudé čtvrti a vytvořit iluzi všudypřítomného rozkvětu. Podobně se Ázerbájdžánci snažili oslnit zahraniční hosty v roce 2012, když se v Baku konala soutěž Eurovize. Tehdy Rasul Džafarov organizoval alternativní akci „Zpívej pro demokracii“. Něco podobného chystal i teď.

… Zdá se, že evropským politikům vůbec nebude vadit jednat s člověkem, který byl v roce 2012 vyhlášen mezinárodní organizací Amnesty International „korupčníkem roku“. Alijev tehdy zvítězil s přehledem nad lídry řady zemí, které jsou tradičně pokládány za baštu korupce na nejvyšší úrovni.

… I poslední velký korupční skandál se týká prezidentského klanu. Privatizací největšího mobilního operátora v zemi – Azercell Telecom – mohla rodina vydělat až miliardu dolarů. Podle novinářů z Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), švédského televizního pořadu „Uppdrag Granskning“ (Mise – vyšetřovatel) a švédské zpravodajské agentury TT, kteří po tři měsíce studovali stovky stránek dokumentů, finančních uzávěrek, dokladů a dohod, může jít o největší korupční kontrakt v dějinách Švédska.

… Právě Chadídža Ismailovová byla první ázerbájdžánskou novinářkou, která začala rozkrývat spletenec obchodních vztahů, finančních převodů a podvodných smluv, a nakonec jasně ukázala na původce zoufalé korupční situace v zemi – alijevovce. Společně s českou novinářkou Pavlou Holcovou z OCCRP dokázala také to, že útočištěm pro úspory rodiny Alijevových se v minulých letech stala i Česká republika. Mnozí vlivní ázerbájdžánští politici u nás nakupují pozemky i nemovitosti, vlastní obrovské vily i hotely.

Nejen čeští politici se stali dobrovolnou obětí „kaviárové diplomacie“ – obrovskými dietami vybavení a dárky ověšení ázerbájdžánští diplomaté provádějí v EU velmi invazivní politiku a je možné, že Evropské hry v Baku jsou jejím výsledkem.

Celý článek: http://www.lidovky.cz/sport-a-mrize-evropske-hry-jako-chlouba-rezimu-ktery-slape-po-lidskych-pravech-19r-/zpravy-svet.aspx?c=A150609_095314_ln_zahranici_msl

* * *

Trapné, jak ČT24 dnes odpoledne dělala reklamu EH 2015 rozhovory s nadšenými českými sportovci, kdy jeden z nich dokonce prohlásil, že by si zde uměl představit i nějaký čas bydlet?! Ani slovo o zločinném Alijevovu režimu, politických vězních a flagrantním porušování lidských práv.

 

Jan Šinágl, 11.6.2015

* * *

Aktualizováno 12.6.2015

Včera večer v Událostech, po zaslání tohoto článku ČT, už o porušování lidských práv ČT hovořila i dnes rámo na ČT 24 v rozhovoru se šéfem české delegace Martinem Doktorem. Na závěr mu byly kladeny přímé otázky, na které viditelně odpovídal nerad – protesty naši sportovci neplánují, je to jejich věc zda o tom budou psát na facebooku, my jsme sem přijeli sportovat. Největší kandidát na medaili Kulhavý se omluvil z účasti kvůli bolesti kolena. Může být, ale také cesta, jak nepřímo vyjádřit svůj protest a nemuset se stydět. Česká delegace by zřejmě jela i do Severní Koreje. Národem hrdinů jsme nikdy nebyli. Hlavně mocné nepopudit a mít se sám dobře. Co na tom, že kousek ode mne jsou ve vězení nevinní lidé, či jsou zabíjeni a vražděni. Baron Coubertin se opět otáčí v hrobě kam se až dostaly jeho myšlenky a jak jsou flagrantně a nestydě zneužívány na propagandistické účely. Moci peněz a jiných výhod odolá jen silný charakter. Ten mezi českými sportovci chybí. Škoda, že už „nekouluje“ Fibingerová, ta by jistě na protest do Ázerbájdžánu nejela, stejně jako kdysi na OH do Los Angeles, nebo se snad mýlím...?! J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)