Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… Otec mu radí, co o svatební noci: „Přenes ji přes práh, ať vidí, jak je Rusko silné. Svlékni se, ať vidí, jak je Rusko krás­né. A pak začni masturbovat, ať vidí, jak je Rusko soběstačné!“ - Vtip s proradným Američanem a čest­ným Rusem prostě nemůže fungovat, stejně jako si nedovedu představit, že by našinci spontánně vítali konvoj rus­ké armády, jako se to onehdy stalo s tím americkým. Pokud se tedy „liliputinové“ v informační válce slov skuteč­ně zaměřili na humor, buďme klidní. To je totiž jediná fronta, na které Češi nemohou být poraženi.

* * *

Povídá Merkelová Obamovi: „Volala jsem do Japonska a chtěla popřát premiérovi ke zvolení, ale v Tokiu byly tři hodiny ráno, trapas!“ Obama: „To já volal Putinovi, ať dá vyšetřit vraždu Borise Němcova, a v Moskvě byly tři hodiny před vraždou…“ Ptá se paní Smithová paní Brownové na děti. „Jack dělá po­radce na Ukrajině, Willy je v Iráku, John v Dárfúru, Ron v Afghánistánu.“ „A muž?“ - „Ten je na přednáškovém turné o rozpínavosti Putinova reži­mu...“ Rus si bere Ukrajinku. Otec mu radí, co o svatební noci: „Přenes ji přes práh, ať vidí, jak je Rusko silné. Svlékni se, ať vidí, jak je Rusko krás­né. A pak začni masturbovat, ať vidí, jak je Rusko soběstačné!“

Nesmáli jste se? To je jen malá ukázka z protiamerických, resp. proruských vtipů, které se stále častěji ob­jevují v tuzemských internetových dis­kusích zaměřených na humor. Další se trefují do hloupého Obamy, americ­kých vojáků, co mají střevní problé­my, uslyší-li, že jdou Rusové, či do Čechů, co se podělají, když Němec za­řve, zatímco Rus zatne pěstičky - jde o šprým s kojenci v porodnici.

Osobně si nedovedu představit, že by na mě s tímto repertoárem vyruko­val někdo třeba v hospodě. Internet však snese ledacos. Ostatně není tajem­stvím, že Rusko investuje miliardy do bizarních dezinformačních kampaní. Okatě proruské názory straší našince v internetových disputacích již nějaký ten pátek. Toto je ale hustší bramborač­ka. Podle mne jsme svědky bezprece­dentního falšování folklóru. Je totiž roz­díl mezi osobním názorem v diskusi a anekdotou, jež vyjadřuje do jisté míry názor lidový. A toto není smích české ulice, ale spíš kremelského prospektu vedoucího k expozituře rozvědky.

Na své tvrzení nemám žádný technic­ký důkaz krom toho, že se tato Putinova bžunda šíří z několika opakujících se adres a až na výjimky ji ostatní uživa­telé nepřejímají (tj. folklorně nemigruje). Zásadní důkaz tkví ovšem v jazyce a morálce těchto anekdot. Namísto vy­broušené zkratky unavují obšírností, převracejí naruby tradiční schémata, vnucují náměty, které se nás netýkají, a hlavně nejsou vtipné. Ono taky pomr­kávat, že USA stojí za vraždou Putinova oponenta Borise Němcova, je podob­né jako vtipkovat, že Jana Masaryka za­bili britští výsadkáři.

A navíc: Jakkoli dokáže být folklór vulgární či xenofobní, nikdy nestraní mocným na úkor slabších. Neslyšel jsem vtip na Václava Havla v době, kdy byl vězněn. Po zvolení preziden­tem na něm nezůstala nit suchá. Doká­žu ještě pochopit, že se někomu nemusí líbit politika USA, ale že by oslavovali Rusko lidé s naší historickou zkušenos­tí?

Čtyřicet let sovětské diktatury plus současná destabilizace Evropy nedáva­jí Moskvě pražádný folklorní kredit. Vtip s proradným Američanem a čest­ným Rusem prostě nemůže fungovat, stejně jako si nedovedu představit, že by našinci spontánně vítali konvoj rus­ké armády, jako se to onehdy stalo s tím americkým. Pokud se tedy „liliputinové“ v informační válce slov skuteč­ně zaměřili na humor, buďme klidní. To je totiž jediná fronta, na které Češi nemohou být poraženi.

JAN NEJEDLÝ, učitel a publicista, ZTRÁCÍM V JAZYCE, LN, 4.7.2015

* * *

Témata: Rusko, Pobaltí

Ruská generální prokuratura zahájila vyšetřování nezávislosti pobaltských států. Poslanci Státní dumy totiž tvrdí, že orgán, který v roce 1991 nezávislost Estonska, Litvy a Lotyšska na Sovětském svazu uznal, byl protiústavní. Informovala o tom agentura Interfax. Podobný případ přitom už Rusko nedávno řešilo, a to když obsadilo Krym.

„Doufám, že do Pobaltí ty těžké zbraně Američané dají, nežli tam naskáčí Rusové alias zelení mužíčci.“

„Stalin je pouhá přezdívka značící ocel. Jeho jméno je Vizarionovič Dzugašvili. Ocelová přezdívka Stalin, po projevu Chruščova na XX.sjezdu KSSS, zrezivěla a pod ní se objevil hromadný vrah Dzugašvili.“

„V anekdotě se setkali Džugašvilli a Putin.  Ten se ho ptá. „Co říkáte té demokracii?“ „ Zničit a všechny vedoucí kádry postřílet. A potom zamodrat.“ „Co myslíte tím zamodrat“?, ptá se Putin. „Já věděl, že se zeptáte na tu druhou část“, odvětil Džugašvilli.

„Obranu považuje Kreml za hrozbu a nechápe, proč se ho svět obává? Mongolské manýry v Rusku ve 21.století.“

„Levičák Cipra se referendem vzdal odpovědnosti ačkoliv se o odpovědnost ve volbách ucházel.“

 

Karel Mrzílek, 2.7.2015

* * *

Potká se Ďábel s pánem Bohem: „Nejsi všemocný, nemůžeš nic změnit.“ Načež se Pán Bůh zamyslel a stvořil osmý den - pro historiky.“

J.Š.5.7.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)