Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Když peníze ležely na chodníku, stačilo je zvednout

Peníze ležely na chodníku, stačilo je zvednout. Tuhle větu o privatizaci pronesl v roce 1995 František Chobot, dnes Bušek. Muž, který je spojen se začátky Pavla Tykače, muž, který před třemi lety proti Tykačovi svědčil, že podvodně vyvedl z podniku, který ovládal, 1,2 miliardy korun a muž, který zase tuto výpověď odvolal. Policie tak na sklonku roku 2015 zastavila stíhání Pavla Tykače, které se s přerušením táhlo od roku 1998.

Tehdy to byla jedna z nejsledovanějších tuzemských kauz. Mladí hoši ze skupiny, která si říkala Motoinvest a která byla premiérem Václavem Klausem považovaná za ty správné ekonomické štiky v českém rybníku, převedli peníze z CS fondů složitě někam a všechny indicie a důkazy naznačovaly, že to někam byly jejich kapsy. Policie teď definitivně řekla, že nebyly. Vlak už přes to nejede. Jde o definitivní konec vyšetřování.

Autor blogu tehdy o kauze CS fondy psal (otevřel ji jeho kolega z Respektu Jan Macháček). Psal také o dalších obchodech Motoinvestu, o tunelování bank, které byly nějak personálně a finančně propojeny s kluky z Motoinvestu, o vyšetřování tunelů policií. Psal o Pavlu Tykačovi, který se stal ve vládě Miloše Zemana poradcem ministra financí Ivo Svobody, mimochodem muže, na přelomu století odsouzeného do vězení za podvod. Byla to divoká doba.

V dalším desetiletí se stal Pavel Tykač uhlobaronem, spolumajitelem slavné Mostecké uhelné, jejíž privatizátoři byli nedávno ve Švýcarsku – zatím nepravomocně – odsouzeni k poměrně vysokým trestům vězení za to, že Mosteckou uhelnou při privatizaci vlastně ukradli. Pavel Tykač neměl se zmíněnou privatizací nic společného - snad jen to, že se privatizace státní firmy rozjela v době, kdy byl poradcem ministra financí, ale férově dodejme, že o ministr privatizaci nerozhodoval.

Dnes patří Pavel Tykač mezi nejbohatší Čechy, jeho majetek se odhaduje na třicet miliard korun a jeho doly mají zakázky na čtyřicet let dopředu od svého hlavního odběratele, společnosti ČEZ. Někdejší mladá štika dospěla k úspěchu, který kalilo jen trestní stíhání. František Chobot v roce 2012 na policii popsal, jak „celý podvod proběhl“, protože „on se ho také účastnil“. Bušek už nemohl být stíhán, v jeho případě byla věc promlčena a mohl říkat, co chtěl.  Pavel Tykač tehdy upozorňoval, že se jej Chobot/Bušek snaží svou výpovědí vydírat.

Chobot pak vše odvolal. Jeho výpověď na policii se stala nepoužitelnou, protože Nejvyšší soud rozhodl, že nemá patřičné právní náležitosti. Vrchní státní zastupitelství přiznalo, že nemá proti Tykačovi žádné důkazy, a spis skončil definitivně v archivu.

Autor blogu a mnoha článků o Pavlu Tykačovi – které tomuto muži nikdy nelichotily - musí konstatovat, že zvítězila spravedlnost. Jen je trochu jiná, mnohem komplikovanější a složitější, než si představoval v roce 1995, kdy vedl interview s Chobotem/Buškem o penězích, které ležely na ulicích a daly se při privatizaci bez potíží zvednout a strčit do kapsy.

http://www.respekt.cz/komentare/stihani-kluka-z-motoinvestu-skoncilo-aneb-20-let-s-pavlem-tykacem?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29

* * *

P.S.

Insolvenční správce se odvolal proti zamítnutí žaloby ve věci JUDr. Marvanové. Nyní budou muset zapracovat přátelé JUDr. Marvanové u MS ve Spálené… Bála se snad soudkyně Šnajdaufová pravdy a proto neodsoudila svoji bývalou kolegyni, advokátku Marvanovou?! Styky, známosti, kamarádi, zavázaní, ohrožení a peníze jsou často hlavní hybnou pákou „spravedlnosti“ postkomunistické justice a policie. V tomto smyslu přeji:

Ať je Nový rok plný splněných přání a naplněných nadějí pro všechny nevinné odsouzené a bohyně spravedlnosti Yustitia se přestane stydět za ty, co v jejím jménu páchají nespravedlnost a zločiny, za které by měli být sami už dávno obžalováni, souzeni a odsouzeni!

 

Jan Šinágl, 31.12.2015

* * *

Pokud neobživnou všechny okradené, umučené, popravené a zavražděné oběti komunistů mezi roky 1945 až 1989, potrestání zločinů komunistů se nedočkáme…

JUDr. Jaroslav Anděl: „Moje století“ - trvalé poselství nám i světu!

* * *

Nové vlastenecké písně (LN 30.12.2015 str.20)

KDE DOMOV NÁŠ?

(zpívá se na známou notu)

Voda je tu cítit chlórem

stádo volů bučí sborem

je jich plná Sněmovna

hádají se o cosi

Čí je tato divná země?

To už není domov náš

Je to Česko, domov váš!

(LN, 14.srpna 2001)

Ludvík Vaculík – národní buditel a zpěvu obroditel

*23.července 1926 † 6.června 2015

* * *

Aktualizováno 2.1.2016

"Autor blogu a mnoha článků o Pavlu Tykačovi – které tomuto muži nikdy nelichotily - musí konstatovat, že zvítězila spravedlnost. Jen je trochu jiná, mnohem komplikovanější a složitější, než si představoval v roce 1995, kdy vedl interview s Chobotem/Buškem o penězích, které ležely na ulicích a daly se při privatizaci bez potíží zvednout a strčit do kapsy."

Vážený pane,

spravedlnost by zvítězila, pokud by okradení dostali svoje miliardy zpět anebo kdyby byl alespoň potrestán viník. Závěr stíhání Pavla Tykače připomíná Palermo minulých let - hlavní svědek zásadně změnil výpověď ve prospěch obžalovaného a ostatní svědci raději odmítli vypovídat. Žádné peníze také v 90. letech na ulici neležely, tato jalová fráze má pouze omluvit bezbřehé rozkrádání, zřejmě jako iracionální a rozbředlý článek Jaroslava Spurného. Jen připomeňme, že peníze se nikdy nepodařilo dohledat. Další mistrovský obchod se povedl Tykačovi s Českou konsolidační agenturou, nebo jeho současné ženě s půdními prostorami na Praze 1 atd. Jeden z mála, kdo se zatím Tykačovým postavil, i v důsledku interpelace ODS, je ministr Stropnický, který vyhodil Tykačovou i úředníky ministerstva, kteří připravovali prodej karlínských kasáren.

Snad poslední nadějí je švýcarská justice, která již několik českých zločinců dokázala usvědčit. V ČR si nyní Tykač buduje rozsáhlou síť konfidentů prostřednictvím "obědů pro chudé děti", podobně jako kdysi Al Capone v USA či Pablo Escobar v Kolumbii, jen s tím rozdílem, že americké ani kolumbijské úřady se k veřejné kolaboraci s Caponem ani Escobarem nesnížily. Česká republika by si měla vyšetřování korupčních a tunelářských kauz objednat od švýcarské či italské justice, které tuto problematiku ovládají daleko lépe, na rozdíl od českých orgánů, které tuto problematiku ještě neumí,  jak čestně a otevřeně přiznala paní Bradáčová.

 

S pozdravem

(jméno zveřejním po případném souhlasu autora), 2.1.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)