Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 05.05.2024 16:44
    Je to prostě tak, ač se to mnohým nelíbí. Právní stát ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 08:01
    Jan Lipavský: O svém rozhodnutí budu informovat zítra.

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:59
    Opravdu CDA v Moskvě zvažuje účast na "inauguraci" Vladimíra ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:44
    Orangutan nadchl vědce. Otevřenou ránu si ošetřil léčivou ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Elektronická evidence tržeb není jen bičem na neplatiče daní - Kdo a jak bude kontrolovat globální rentu? - Justice je nezávislá, ale žádné institucionální záruky nemá - Zemědělské půdy ubude pět tisíc hektarů ročně. A klesá její cena - Ekonomický model podle Koránu je pouhou ideologií - Na Berounce by byllepší národní park než retenční nádrž.

** *

Elektronická evidence tržeb není jen bičem na neplatiče daní

- Namísto zjednodušujícího prvku je EET vnímána jako nucená digitalizace, jíž se nelze vyhnout a která podnikatelům činnost jen komplikuje. Především lidé bez větších technických znalostí se takových kroků obávají.

- Malé hospody na vesnicích, kterých je v Česku odhadem kolem 5700, jsou projektem EET ohrožené nejvíc. Velká část z nich odkládá řešení na poslední chvíli a nejradikálnější jsou připraveny EET zcela bojkotovat.

- Přístupy pracovníků ministerstva financí do informačního systému jsou evidovány (logovány) a mohou do něj vstoupit pouze přes čipové karty a pouze v rozsahu oprávnění, které souvisí s výkonem jejich činností.

- Podle poradenské společnosti A. T. Kearney existuje v tuzemsku určitá historická tolerance spojená s vnímanou neefektivitou veřejné sféry a relativně nízkými tresty za aktivity v šedé ekonomice.

- Česká republika se podle údajů Evropské komise ve studii o kvalitě digitálních veřejných služeb umístila z 28 členských států Evropské unie až na 24. místě.

- Státy na celém světě mají různé přístupy, ať už jde o elektronickou evidenci tržeb, nebo vyplácení různých benefitů, zjednodušování daňového systému, e-government a další. Odborníci se ale shodují, že žádný efektivní postup proti šedé ekonomice se bez podpory elektronických plateb neobejde.

P.S.

Dnes jsem hovořil s jednou majitelkou malé hospody: „Je to lehký, jen by to mohlo být rychlejší.“

* * *

Kdo a jak bude kontrolovat globální rentu?

- Globální renta souvisí s migrací tak, že ji člověk může získat i přestěhováním z nějaké chudší země do bohatší.

- Dva pilíře procesu zvaného původní akumulace kapitálu představovalo brutální drancování jednak rolnických společností v západním světě, jednak v podstatě všech ostatních civilizací nepatřících k Západu.

- Velká většina civilizací mimo Západ už netvoří kulturu. Tu sice netvoří ani Západ, který je pouze jakžtakž držen pohromadě bezprostředními zájmy zisku a na nich založenou ochranou renty, ale kvůli sebelikvidačním demografickým procesům už to nemůže trvat dlouho.

- Není pochyb, že Západu, západnímu člověku, lze přičíst i imanentní výkony – například vybudování normativní struktury, která dokáže dosáhnout vysokého materiálního blahobytu.

* * *

Justice je nezávislá, ale žádné institucionální záruky nemá

- Lidé si musejí uvědomit, že nezávislost justice je hodnota pro ně samotné, nikoli pro justici. A když tyto hodnoty začne někdo zpochybňovat, pak tím zpochybňuje i svět, ve kterém žijeme.

- Na respektu k justici se možná ukazuje rozdíl mezi opravdu demokratickými zeměmi a zbytkem světa.

- Populistický politik dovede udělat velký problém z čehokoliv, aby jej pak mohl hladce vyřešit, protože to ve skutečnosti žádný problém nebyl.

- Většinu soudců stále ovládá myšlenka právního pozitivismu, kdy je všechno mít třeba výslovně v zákonech. Ústavní soud pak funguje trochu i jako vzdělávací instituce pro soudce, kterým připomíná, že existují určité principy, které mají přednost před textem zákona.

- V poslední době politici soudní rozhodnutí nejen nerespektují, ale dokonce je relativizují a snaží se předstírat, že neexistují.

- Justiční korupce je u nás vnímána jako docela rozšířená, proto by možná nebylo špatné udělat prohlášení, zarámovat si je, aby si je mohli dát do kanceláře všichni soudci a státní zástupci. Ti by tím řekli, že s tímto jednáním nechtějí mít nic společného.

- Technologie čím dál častěji zastávají práci dříve vyhrazenou advokátům. Odděluje se mechanická práce a skutečná advokátní práce s přidanou hodnotou.

* * *

Zemědělské půdy ubude pět tisíc hektarů ročně. A klesá její cena

- Podle údajů Státního pozemkového úřadu z loňského listopadu je odplavením úrodné vrstvy ohroženo 67 procent zemědělské půdy v České republice.

- Dlouhé lány nečleněné půdy, bez mezí, remízků nebo stupňovitých svahů jsou dědictvím minulého režimu. Socialistickým kombajnům se snáze sklízelo na znárodněných polích, když jim nic nestálo v cestě. Jenže v cestě pak nic nestojí ani poryvům větru nebo vodě.

- Ministerstvo zemědělství odstartovalo dotační program na pozemkové úpravy neboli na to, aby se do krajiny vrátilo to, co v ní původně přirozeně bylo – podpora směřuje i do budování závlah.

* * *

Ekonomický model podle Koránu je pouhou ideologií

- Myšlenka islámského bankovního systému se zrodila v 19. století a jeho formování urychlila ropná krize v roce 1970, kdy ropné muslimské monarchie měly značné finanční prostředky v bankách, u nichž však zůstává otázkou, jsou-li řízené na základě islámské etiky a práva.

- Myšlenkový proud renesance se snažil integrovat technologie do muslimské kultury, ale na základě principů islámu.

- Islámské bankovnictví se rozšiřuje geograficky i objemem aktiv – v roce 2009 činil 822 miliard dolarů, v roce 2012 1540 a v roce 2015 více než 2000 miliard dolarů. Objem aktiv tedy roste o 10 až 30 procent ročně.

- Ve starověkém Řecku půjčka měla morální rozměr. Byla projevem důvěry a osobní cti, což dnes působí zvláštně, neboť půjčka peněz je formální záležitost bez požadavku na morální integritu zúčastněných.

- Nejen islám, ale i většina velkých civilizací se zabývala morálními i technickými aspekty půjčovaní peněz, jež bylo prakticky až do reformace považované za nepřípustné.

- Koránu explicitně nezakazuje půjčku, ale lichvu. Prorok říká: „Nežijte z lichvy, která vytváří dvojnásobek.“ V Koránu jsou také pokyny pro uzavření půjčky.

- Ekonomický základ islámských peněžních ústavů tvoří zákaz lichvy, finančních operací s nepřiměřeným rizikem, investic do firem, jež vyrábějí a distribuují alkoholické nápoje, zpracovávají vepřové maso či produkují pornografií a stejný podíl zisku a ztrát banky a klienta.

- Islámská ekonomika vytvořená a rozvíjená islámsko-salfistickými strategiemi není nic jiného než pohádky agresivního islámu, který využívá společnosti hledající identitu.

- Islámské zákony nemohou konkurovat těm moderní ekonomiky, jež platí všude ve světě, zatímco ty Koránu nikde. Představa o solidární islámské společnosti je iluze.

* * *

Na Berounce by byl lepší národní park než retenční nádrž


- Alternativní způsoby ochrany, spočívající v zadržování vody na přítocích Berounky a v krajině, by podle studie měly minimální účinek, takže má-li prý smysl uvažovat na Berounce o protipovodňové ochraně, pak pouze ve formě retenční nádrž.

- Podle studie mají být náklady na výstavbu retenční nádrže, včetně náhrady za vyvlastněné nemovitosti, přibližně pět miliard korun, zatímco cena ochráněného majetku na dolní Berounce údajně činí zhruba 30 miliard.

- Příslušné orgány by musely posuzovat dva protichůdné veřejné zájmy – na ochraně lidských sídel a infrastruktury na dolní Berounce před povodněmi a na zachování lidských obydlí, turistického a rekreačního rozvoje, přírodního a kulturního bohatství Křivoklátska a horní Berounky.

- Záměr je účelný nejvýše pro stoletou vodu, již při 150leté však bude kapacita nádrže nedostatečná a škodám na dolní Berounce podstatně nezabrání.

- Pokud by se nad složitými opatřeními stát, kraje a obce systematicky zamyslely a investovaly do nich finanční částku, o níž se uvažuje v případě retenční nádrže, měla by významný protipovodňový efekt. Její výstavba proto jen stěží může být nezbytná.

- Do jaké míry je spravedlivé žádat vyvlastnění a zbourání sídel na Křivoklátsku v zájmu ochrany sídel postavených leckdy neuváženě (možná i protiprávně) v zátopových územích dolní Berounky?

- Studie nezahrnuje astronomickou ekologickou újmu na zničené přírodě a krajině ani nepřímé ekonomické ztráty v důsledku omezení rekreačního a turistického rozvoje oblasti.

- Retenční nádrž takových rozměrů, navíc v hlubokém a nestabilním říčním údolí, dosud nebyla v České republice vybudována, a dokonce ani ve světě neexistuje srovnatelný vzor. Má jít tedy v jistém smyslu o experiment.

- Nejcennější národní přírodní rezervace jsou chráněné již od roku 1933 a ve spojení s okolními, přírodě blízkými lesy odpovídají národnímu parku. A právě tyto ekosystémy by byly retenční nádrží podstatně rozvráceny.

- Zanesení a znečištění údolí by změnily druhovou rozmanitost a vedly k šíření invazivních rostlin nahoru do svahů, čímž by postupně degradovalo unikátní přirozené společenství říčního údolí.

- Kulturní rozměr Křivoklátska korunuje dílo jednoho z nejoblíbenějších českých spisovatelů Oty Pavla, který většinu míst popsal ve svých knihách.

- Studie se negativními dopady na ekonomiku a kvalitu života regionu nezabývá a není jasné, zda je vůbec promítla do poměru přínosů a nákladů.

- Posoudíme-li střízlivě „efektivitu“ výstavby retenční nádrže v penězích, dostaneme výrazně horší poměr než jedna ku šesti uváděný ve studii.

- Slib ministra Jurečky platí v zásadě jen do příštích voleb. V budoucnu proto může přijít jiný ministr či ředitel Povodí Vltavy se stejným nebo podobným nápadem. A lidé budou zase žít v nejistotě a namáhavě zápasit za záchranu svých domovů a přírody Křivoklátska.

- Křivoklátsko si národní park nepochybně zaslouží. Je to klenot a jako takový má mít tu nejlepší ochranu.

* * *

Jan Šinágl, 28.11.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)