Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tvrdý podnikatel, charismatický a inovativní manažer největšího exekutorského úřadu v zemi. Zároveň ale olomoucký patriot a vlastník jedné z nejlepších kolekcí současného českého umění, na kterého mladí malíři a sochaři nedají dopustit. Tento muž protikladů se jmenuje Robert Runták.

…Runták o sobě mluví jako o olomouckém patriotovi a hrdě ukazuje svou fotografii s pohárem českého fotbalového svazu, který v roce 2012 získala tamní Sigma. Runták byl tehdy akcionářem a místopředsedou představenstva klubu. Název firmy, kterou tento mladý muž na Hané vybudoval a jejíž úspěch mu tyto aktivity umožnil, zní asi poněkud překvapivě: Exekutorský úřad Přerov.

…Přestože sám nikdy nebyl exekutorem, byl to právě Robert Runták, kdo pod jménem Tomáše Vrány vybudoval největší továrnu na exekuce v zemi. Stál v jejím čele jako ředitel, komunikoval s velkými věřiteli a vymýšlel inovativní postupy při vymáhání. V obdobné pozici podle všeho pokračuje i nyní, když exekutorský úřad letos na jaře převzal Runtákův vrstevník a dlouholetý podřízený Lukáš Jícha.

…Promoval v roce 2000. Na rozdíl od svých spolužáků ale nenastoupil do žádné advokátní kanceláře či k soudu, nýbrž v rámci výkonu civilní služby jako osvětlovač do Moravského divadla v Olomouci. Po roce v divadle mu zavolal jeho kamarád ze studií Pavel Fryšák, který v té době pracoval jako koncipient v přerovské pobočce advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák. Její společník Jiří Novák, ministr spravedlnosti v první Klausově vládě, tehdy oslovil jistého Tomáše Vránu, který byl nucen kvůli vážným osobním důvodům odejít z ostravského soudu, kde patnáct let rozhodoval trestní věci, a jeho advokátní praxe v Olomouci nebyla v nejlepší kondici.

…Vysoká výkonnost Vránova úřadu ale podle kritiků měla i své stinné stránky. „Při mobiliárních exekucích (sepisování a zabavování movitého majetku dlužníka - pozn. red.) jeho zaměstnanci vyvíjeli silný psychologický nátlak na dlužníky. Byl výrazně tvrdší než jiní exekutoři, a proto vymohl více,“ říká Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

…Vrána interview LN poskytl loni v březnu, několik dnů před svým dobrovolným koncem v úřadu. Na něm se dohodl s manažery úřadu v čele s Runtákem a měl být doprovázen finanční náhradou okolo patnácti milionů korun. K dohodě na odchodu však nedošlo. Vrána se spojil s bratry Vítem a Janem Zaorálkovými, kteří jsou spojeni s vysoce podezřelými konkurzy. Dramatickou situaci v přerovském úřadu, kdy se zaměstnanci postavili za ředitele Runtáka a Vránou najaté lidi do budovy vůbec nepustili, musela řešit policie.

…Úřad začátkem dubna oficiálně převzal Lukáš Jícha, legislativní expert exekutorské komory, který dle svých slov lpí na přísném dodržování práva při vymáhání pohledávek. Zdá se tedy, že souboj o předání úřadu nakonec skončil jakousi pomyslnou remízou, kdy Robert Runták jako již několikrát v minulosti prokázal schopnost se v rozhodující chvíli dohodnout prakticky s kýmkoliv.

…Vedlejším výsledkem konfliktu bylo, že Tomáš Vrána začal do médií vypouštět informace, o kterých se v minulosti jen šuškalo. Především přiznal, že v posledních letech stál v čele úřadu jen formálně. „Když jsme v roce 2001 úřad rozjížděli, byli jsme opravdu čtyři do mariáše. Svou činnost jsem ale postupně utlumoval, zejména po roce 2009, kdy nám výrazně narostl počet exekucí. Stále jsem sice byl soudním exekutorem, výkonná moc v úřadu ale spočívala v rukou Roberta Runtáka.

…Pozoruhodnou kapitolou historie přerovského exekutorského úřadu je štědrý sponzoring fotbalové Sigmy Olomouc. Její hráči několik let hráli s velkým nápisem Exekuce.cz místo jmenovek na zádech, což je jedno z nejlukrativnějších inzertních míst určené pro největší sponzory klubu. „Rozhodně to není normální, takový postup velmi kritizuji, považuji to za velmi nešťastné,“ láteřil v České televizi tehdejší prezident exekutorské komory David Koncz.

…Dlouholetý funkcionář klubu Jaromír Gajda jej označil za „zbohatlíka toužícího po osobní popularitě, který vydělává na zabavování majetku miliony“. Na to Runták oponoval slovy, že je s podivem, že se takto vyjadřuje na adresu jednoho z největších sponzorů klubu. Spolupráce každopádně po pěti sezonách skončila. Sigma od té doby dvakrát sestoupila z první ligy do druhé.

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/milovnik-umeni-z-exekucni-tovarny-d56-/tema.aspx?c=A170106_103737_pozice-tema_houd

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)