Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

V polovině 20. století se rozjel proces kontroly léků založený na experimentálním využití placeba. Skupině pacientů byl podán lék, o kterém odborníci předpokládali, že funguje, a k tomu se podalo „nic“, které fungovat nemělo. A odborníci zjistili, že ty „nicy“ někdy fungují dokonce lépe než takzvané léky.

Současná medicína nebere v úvahu nic, co nelze změřit. Vidí v člověku jen oživený stroj Reného Descarta, ve kterém probíhají výlučně mechanické pochody, které můžeme dohledat a pozorovat. Jenže tak to není, je třeba vzít v úvahu i psychologii a sociální kontext. Placebo není žádná lumpárna, říká v rozhovoru psychiatr Radkin Honzák.

- Současný pohled na zdraví a nemoc řídicí systémy nebere příliš v úvahu. Říká se: To si vymyslel! To má od hlavy! Nemělo by ale jít především o to zjistit, jak vybudit naši exekutivní složku, aby začala pracovat co nejefektivněji?

- Zájem a péče o pacienta – spojení obou složek – přinese jistý efekt. To je nepopiratelný fakt. Doktor, který se na vás ani nepodívá, a jenom se nevrle zeptá, co chcete, bude mít menší léčebné úspěchy než doktor, který se o vás bude navíc i zajímat.

- Slovo doktor je odvozeno od latinského doctus, tedy učený, učící, a slovo lékař od keltského liaig, tedy šaman, čaroděj

- Někteří šimpanzi se stejným rozložením behaviorálních charakteristik se ujali jako vůdčí osobnosti, zatímco jiní nikoliv. rozdíl mezi šimpanzi, kteří uspěli, a těmi, kteří neuspěli, byl dán tím, co behavioralističtí výzkumníci nebyli schopní změřit. Věděli jen, že úspěšným šimpanzům toto nezměřitelné „něco“ předali jejich matky.

- Ti, které v lidském světě nazýváme cyklisty nebo pretendenty na trůn, jedou na adrenalin a póvl, proletariát, jede na kortikoidy. To bylo objeveno zhruba před 40 lety, kdy se pátralo, proč na jediný prášek proti vysokému tlaku reagují různí lidé různě. V jediném společenství tedy máte tři typově různé jedince a různost jejich reakcí na vnější podněty není dána ničím jiným než jejich sociálním zařazením.

- Za Darwina byli lidé ochotní zabít třeba i samotného pánaboha, ale už nebyli ochotní uznat, že jsme zvířata a že máme stejné emoce. Spalo to nějakých 160 let někde v koutku, než se o tom začalo postupně mluvit a než tuto myšlenku začali lidé rozvíjet a emoce zkoumat biologicky.

- Když vám podám prostředek na tišení bolesti – a zdůrazněme, že vám podám pravý prostředek na tišení bolesti, nikoliv placebo –, a vy se nechytnete, pak proto, že informaci, kterou v daném prostředku přináší chemická molekula, nedoprovází informace, která by zajistila, aby se na příchod patřičné molekuly připravil organismus

- Když v 50. letech zjistili, co je placebo, a že někomu funguje a někomu ne, odhadli, že placebo reaktorů je okolo 55 procent. Ale já mohu postavit systém tak dobře, že placebo reaktorů bude sto procent, ale mohu jej postavit tak špatně, že procent bude nula.

- Za depresi dnes dokonce označujeme stav, kdy člověk pláče déle než dva týdny nad smrtí milované bytosti – takový člověk si už v naší civilizaci zaslouží prášky… Je to blbost! V takovém případě má o něho pečovat solidární societa blízkých lidí. To je mnohem lepší pomoc než pilulky.

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/medicina-nezuzitkovava-co-by-organismus-dokazal-sam-f95-/tema.aspx?c=A180718_151556_pozice-tema_lube#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

* * *

Jak na rakovinu prsu

 

J.Š.29.7.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)