Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.03.2024 09:00
    SOUD SE VRÁTIL K UDÁLOSTEM ZE 17. LISTOPADU 1989 Johnu Bokovi ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kauza kolem ruských bytů v Praze zřejmě nakonec skončí vystěhováním desítek lidí na ulici. Mají sice ruské pasy, mnozí z nich ale v ČR žijí desítky let a dodnes věřili, že se i jejich životy budou řídit českými zákony. Teď už nedoufají ani v pomoc českého ministerstva zahraničí, které v nich vzbudilo naději, že se případem bude zabývat. A tak píší prezidentovi Miloši Zemanovi.

… Někteří nájemníci jsou odhodláni hájit své byty vlastními těly a nepustit správce domu ani stavební firmu přes práh.

Ruská strana nemůže s nemovitostmi nakládat, jak chce. Ministerstvo zahraničí se například v minulosti ohradilo proti tomu, aby byty byly pronajímány prostřednictvím služby booking.com. Do domů přesto i nadále proudí turisté, kteří byty určené pro účely ambasády užívají jako běžný hotel.

Také celkovou rekonstrukci, kvůli které mají být nájemníci vystěhováni, by mělo odsouhlasit české ministerstvo zahraničí. To ji však podle svého posledního vyjádření nepovolilo. „Ministerstvo zahraničních věcí bylo ruskou stranou o záměru rekonstrukce informováno. K záměru jsme si vyžádali další informace, které ruská strana doposud neposkytla. Potřebný souhlas ze strany ministerstva tedy nebyl udělen,“ řekl Deníku N mluvčí Černínského paláce Michal Bucháček.

… Přesto je osud obyvatel domu, kteří praktiky ruské strany pomohli odhalit, nejistý. „Vztah mezi nájemníky a pronajímatelem je smluvním vztahem těchto dvou stran a řídí se platným českým právním řádem. Nájemníci se v případě porušení zákona mohou domáhat svých práv soudní cestou,“ popsal Bucháček.

O to se ale někteří z nich marně snaží už od roku 2017, české soudy však dosud nerozhodly. Mimo jiné i proto, že žalující strana nepředložila nájemní smlouvy. Prostě proto, že je Těrentěv nikomu nedává a nájemníci na daných adresách ani nejsou oficiálně hlášeni.

Zato moskevský soud kupodivu jedná mnohem rychleji.

Na něj se naopak obrátil Těrentěv, když vloni na podzim zažaloval nájemnici Juliji Kramářovou za údajné neplacení nájemného (redakce však má svědectví bývalé Těrentěvovy účetní, podle níž úředník přikázal Kramářové vracet platby, aby z ní učinil dlužníka). Verdikt padl minulý týden. Soud dal za pravdu Těrentěvovi.

Sám ministr zahraničí Petříček, který byl ve věci zpočátku aktivní, nyní odkázal na svého tiskového mluvčího. Na otázku, zda stát, či on osobně pomůže lidem, kterým hrozí vystěhování, neodpověděl.

Dobrý den, pane prezidente

Obyvatelé domů se proto obrací přímo na prezidenta Miloše Zemana a žádají ho, aby Těrentěva „zastavil“. Autorkou otevřeného dopisu je právě již zmiňovaná Julija Kramářová, podepsala jej ale řada dalších nájemníků. V textu opět poukazují na nekalé praktiky Alexandra Těrentěva a hrozící odpojení vody, energií i vystěhování bez náhrady.

„Hlavní Těrentěvův cíl je nás vyhnat, vystěhovat… Proč jsem se už dobrovolně nevystěhovala?

Protože jsem z Ruska utekla právě před takovými Těrentěvy. A oni mne dostihli neuvěřitelným způsobem tady v Evropě,“ vysvětluje Kramářová, jejíž názor sdílejí i sousedé. „Chceme spokojeně a šťastně žít. S Těrentěvem to nejde,“ konstatují signatáři.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Deník N ujistil, že si prezident Zeman dopis přečte.

„Ovšem vzhledem k tomu, že jde o diplomatickou záležitost, nesdělím žádný komentář. Věc má v rukách ministerstvo zahraničí,“ uvedl mluvčí prezidenta.

Český advokát: Je to nátlak

Podle advokáta Štěpána Cipryna, který zastupuje jednu z nájemnic, by bylo vystěhování nájemníků nelegální. „Pokud se jedná o generální rekonstrukci objektu, tak si musí správce vyžádat souhlas nájemníků. Pokud tam souhlas není, je povinen jim pronajímatel uhradit náklady spojené s přestěhováním. Nájemníci by také měli mít dostatek času, aby si mohli zařídit jiné bydlení. Tato tříměsíční lhůta by v tomto případě nebyla dodržena,“ uvedl pro Deník N.

Cipryn uznává, že pronajímatel má právo objekt rekonstruovat. „Nicméně v souvislosti s celou kauzou to nelze vnímat jinak než jako nátlak,“ doplnil.

Jak už popsal minulý týden Deník N, kroky české diplomacie může brzdit Český dům v Moskvě. Ten je sice ve vlastnictví českého státu, ale stojí na pozemku, který patří Ruské federaci. Sovětsko-československé smlouvy jsou reciproční, přešly na nástupnické státy a dnes si s nimi nikdo neví rady.

Ačkoliv ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij už dvakrát musel „na kobereček“ k českému ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi, který jej upozornil na nevhodné chování Alexandra Těrentěva, nestalo se dosud vůbec nic. Těrentěv zůstává i nadále na svém místě. Obavy nájemníků zesiluje to, že v minulosti v několika případech přistoupil k fyzickému násilí.

Když si 13. března po zveřejnění prvního článku o ruských bytech v Deníku N ministerstvo zahraničí pozvalo Juliji Kramářovou, získali nájemníci pocit, že se „ledy pohnuly“ a úřadování Těrentěva skončí. Z odpovědi generálního ředitele podniku Goszagransobstvennosť, který se stará o ruský majetek v zahraničí a jež v Česku Těrentěv zastupuje, je ovšem zřejmé, že výzvy české strany k vyřešení situace neměly na Rusy absolutně žádný účinek. „K tomuto datu je A. V. Těrentěv ředitelem pobočky společnosti v České republice,“ odepsal Deníku N generální ředitel Goszagransobstvennosti Sergej Suškov.

Otevřený dopis nájemníků domu v ulici Ovenecká prezidentovi ČR Miloši Zemanovi.

„Vážený pane prezidente! Dobrý den Miloši Zemane!

My, níže podepsaní občané RF, žijeme v tzv. Ruském domě na adrese Ovenecká 80/39.

Naše domy řídí Těrentěv A.V. Po celé tři roky pociťujeme na vlastní kůži nekonečné ponižování, výsměch a zesměšňování z jeho strany. Nevíme, co to je zákon a právo. Bezpráví, beztrestnost a krutost ze strany Těrentěva neznají hranic.

Těm, kdo nesouhlasí s jeho jednáním, vypíná elektřinu, plyn a vodu. S neobyčejnou krutostí je mlátí. Po výprascích oběti zůstávají invalidy. Podávají na něj žaloby. A otevřeně nazývají Těrentěva fašistou. Změnil naše bytí v život v koncentračním táboře. Funguje jen systém zákazů. Na vycházení na dvůr. Na právo pěstovat květiny a zkrášlovat jimi interiér domu. Jeho podřízení kradou domácí zvířata zvláště nenáviděným nájemníkům.

V Praze, v centru Evropy, pod rouškou diplomatické imunity Těrentěv beztrestně ponižuje a týrá občany Ruské federace. Nutí nás žít podle zvyků banditů a fašistů.

Sám Těrentěv by nic nedokázal. Proto zaměstnává lidi z pochybnými vízy. Jsou připraveni splnit jakýkoliv jeho příkaz. Těrentěv má pod sebou ozbrojené lidi schopné všeho. V domě jsme obklíčeni ze všech stran bezpečnostními kamerami. Chybí jen strážní věže a ostnatý drát. Z Ruska jsme před takovými „Těrentěvy“ utekli a oni nás v Praze dohnali.

On na nájemníky podává v Moskvě v Basmanném soudu žaloby. Na základě falešných dokumentů a se zfalšovanými podpisy. Ve sporech vítězí.

My podáváme žaloby na Těrentěva a jeho kumpány v Praze, ale čekáme řadu měsíců.

V březnu tohoto roku tisk obsáhle psal o tématu tzv. Ruských domů. Bylo přijato rozhodnutí deportovat Těrentěva do vlasti. Je velmi smutné, že jako odpověď Rusko navrhlo vyhodit z Moskvy šéfa Českého domu. Je to nerovnocenná výměna pro banditu a teroristu, kterým se jeví být Těrentěv.

Těrentěv musí usednout na lavici obžalovaných v Praze a zodpovídat se za všechny své zločiny před zákonem ČR a teprve poté může opustit Česko.

Protože nás nedokázal Těrentěv zastrašit, rozhodl se nás vystěhovat k 20. 5. 2019. Prostě tak. Slíbil, že v tento den nám vypne vodu, elektřinu i plyn. To je jeho oblíbená činnost. Velmi rád se takto baví.

Na první pohled to není bandita a fašista. Podobá se člověku. Už jsme unaveni bát se. Nikam neodejdeme. Chceme spokojeně a šťastně žít. Ale Terentěv nám zakázal dokonce i takovou obyčejnou věc.

Pane prezidente, protože se cítíme naprosto bezbranní před Těrentěvem, prosím vás, abyste nás vzal dočasně pod právní ochranu ČR, dokud ministerstvo zahraničí RF a ministerstvo zahraničí ČR nevyřeší problémy tak vzdálené od našich osudů.

Obracíme se k Vám s prosbou o pomoc. Prosíme vás, pomozte nám!“

 

Předem děkujeme.

(podepsáno 14 nájemníků domu)

 

Celý článek: https://denikn.cz/112803/vystehujte-se-naridili-obyvatelum-ruskeho-domu-v-praze-najemnici-zadaji-o-pomoc-zemana/?cst=f5f923979bdbf289b333fca7c7f6d6ba6d2f962b

* * *

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)