Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Začínám být pomalu hysterický z takovéhoto neomaleného šikanování a doslova dojení lidí, jako dobráckých kraviček - začínáme už překonávat i komunisty (bodejť by ne, když se jejich myšlení, způsoby a zvyky, bez zábran přenesly do tzv. demokratických stran i s jejich nositeli!). Moc rád bych věděl, jaký gauner si tuto loupež a  zhovadilost vymyslel…?! Těžko se to ovšem kdy asi dovíme, lumpové a zloději rozhodují vždy kolektivně - a anonymně.

Objednal jsem si zásilku z Hongkongu, elektronický snímač na kytaru (1 ks, podotýkám), ve víře, že jej ještě použiji na našem letošním Letním táboře. Ale ouha, naši soudruzi byrokreténi (normálně se považuji za slušného člověka), kteří už neví, kde by co ukradli a nakradli na úkor slušných a PRACUJÍCÍCH občanů, tomu zabránili novým, donebevolajícím, celním opatřením!

Zpoždění zásilky nezapříčinili odesílatelé, ale naši soudruzi na celnici či poště - ani jsem nezkoumal kde přesně...

Od 1.9.2011, nebo od kdy, došlo ke snížení ceny bezcelně dováženého zboží, které nepochází z EU z původní ceny 150€ na 22€. Je tedy třeba každou zásilku proclít  - musíte prohlásit, co v zásilce je, kolik to stálo, zaplatit DPH a clo !!!! K tomu je třeba vyrobit a přiložit následující doklady:

 

a) plná moc

b) prohlášení, že jde o zboží pro osobní spotřebu (určitě ještě přijdou zkontrolovat, zda a jak zboží používám osobně)

c) kopie objednávky

d) doklad o zaplacení

e) žádost o elektronické zasílání.

 

Dělám to poprvé, tak jistě nějaký formulář ještě přibude…?

Nemůžu ani vylíčit jak jsem nasraný (dámy a děti mi jistě prominou). Ani jsem pořádně nehledal jestli to zařídil Kalousek osobně, nebo tam kdesi politbyro v Bruselu. V každém případě kvůli každé knížce z USA, každé drobnosti, kterou vám někdo posílá a deklaruje její cenu vyšší než cca. 25$, musíte procházet martírium papírů, odbavení, zaplatit poště 150,-Kč za celní odbavení zásilky, dále z ceny zaplatit 20% DPH a příslušné clo.

V tomto případě je to zásilka za 34$, 578,- Kč + 150,- odbavení + 115,60 DPH + 14,70 clo =280.30,- Kč sežere stát za to, že vám dovolí přijmout zásilku z ciziny v ceně 578,- (odvedete 49% výpalného státu) – a to nepočítám, že si pro zásilku musím dojet za své, nechci-li dále čekat na poštu – kdoví, jest-li si ji také neúčtují…

Kde se fasují zbraně a kdy povstání začíná...?!

 

Jan Šinágl, 17.9.2011

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #14 milan 2011-10-21 13:05
;souhlasím s akcí proti Poště ,,nelíbí se mi od pošty že si bere na mušku i invalidní důchody,,kvůli penězům z zržení poukázek na poště" jsou ochotni lhát a držet nám několik dnů výplatu našich peněz..ty peníze jsou určeny proto aby jsme nestrádali v bolestech a nééé aby si tím pošta vydělávala a své klienty s klidem nechala trpět(třeba hladem)...milan f.
0 #13 Michal Kretschmer 2011-09-30 10:30
Neuvažoval někdo o nějaké masové akci proti poště? Nevím, jestli to ještě platí, ale když se neoznámkovaný dopis hodí do schránky, pošta má povinnost jej doručit a žádat doplatek od adresáta. Ten ovšem může to odmítnout s tím, že dopis nechce. Takže kdyby se takto poslalo takový milion neoznámkovaných dopisů, pošta by měla trochu problém a média o čem psát.
0 #12 Martin Křováček 2011-09-22 23:03
@Martin: V podstatě jste to sám napsal. Přijde mi balík, zaplatím nehorázné poplatky, takže se pořádně na*eru. Takže si můžu sprostě zanadávat kámošům u piva, nebo pro mě za mě si napsat sprostý status na facebook a jsou to všechno naprosto adekvátní reakce.

Ale jsem-li publicista a chci o dané příhodě napsat článek do novin, tak použiju trochu jinou rétoriku, jinak své noviny deklasuju na úroveň toho nejhoršího bulváru.

Panu Šináglovi fandím, ale tento aspekt jeho článků mi trochu vadí. Pokud jsem jediný, je to bezva, pokud ne, je to možná jeden z důvodů, proč nemají tyto noviny větší "impakt".
-1 #11 Martin 2011-09-22 20:08
Styl článku je samozřejmě emočně exaltovaný - však je také k exaltovanosti důvod - když místo uhrazené a očekávané zásilky dostanete do schránky kopec papírů (odeslaných navíc v mém případě doporučně - což v naší vísce znamená odpoledne po práci sednout do auta, ujet cca. 10 km do střediskové obce s poštou a tam si vystát frontičku na poště). Psát takový článek bezprostředně po zážitku já, použil bych zřejmě vulgarismy daleko "tučnější".

Zvláštní, že mnoho z vás souhlasí s argumentací, obsahem ale forma není dostatečně "korektní", dostatečně "jemná" a proto je JŠ "podivín" a s se článekm jako celkem souhlasit nemůžete?

Takže mírný pokrok v mezích zákona? Hlavně nikoho neurazit, úřadníku vlásek na hlavě nezkřivit, t kultivovaný, koretkní hodný a hlavně - nevyčnívat, nekritizovat a zejména se neagažovat. A když, tak jedině jemně, kultivovaně, polohlasem a hlavně - nikoho neurazit.

Celá ta patálie se clem je samozřejmě maličkost. Jenže tisíc maličkostí umořilo vola... Pro mě je to příslovečná poslední kapka. Dost bylo korektonosti, pokory a "rytí držkou v zemi". Ptám se tedy spolu s autorem: Kde se fasují zbraně a kdy povstání začíná...?!
-1 #10 Martin Křováček 2011-09-22 10:08
Vážený pane Šinágle,
jakkoli si cením Vaší práce, musím bohužel souhlasit s příspěvky pana Křivánka a Deža. Pod obsah článku se bez výhrad podepisuji, ale zvolil jste formu, která slušného člověka uráží. Je pro Vás zřejmě těžké oprostit se emocí, ale je možné, že se právě tímto zbytečně připravujete o čitatele a sympatizanty. Pokud budete pokračovat v tomto duchu, budete nahrávat svým odpůrcům, kteří vás označují za podivína.
0 #9 ing Martin Křivánek 2011-09-21 13:05
Vážený jmenovče Martine ( za příjmení se stydíte, či se bojíte STB ?),
mě nezbývá než s Vámi souhlasit téměř ve všem, protože každý problém má minimálně 2 strany. Ze srdce nenávidím byrokracii a jsem zastáncem minimálního státu. Nejsem nijak hmotně ani osobně interesován na chodu státní zprávy. Občas také potřebuji něco vyřídit na úřadě a raději se nechám zastupovat, protože bytostně nesnáším ty občas nesmyslné požadavky úředníků. S obsahem článku souhlasím, ale vadí mi ta podbízející se forma, kdy z blbosti za 280,- Kč, která ale zasluhuje zveřejnit, uděláme "šikanování, dojení lidí, jako kraviček, zhovadilost a loupež, který vymyslel gauner samozřejmě překabátěnej komunista zalezej do ....." No pardon, já jsem nikdy v žádný straně nebyl, ale tahle forma a slovník se snad hodí tak do Haló novin....
-3 #8 Martin 2011-09-21 07:42
S autorem mi nezvývá než SOUHLASIT. Panové Dežo i Křivánek jsou zřejmě nějak osobně hmotně interesováni na chodu státní byrokracie nebo záměrně ponechali stranou vlastní podstatu problému o kterém autor píše?

Rozhořčení autora článku i většiny ostatních debatérů samozřejmě nevyplývá z nutnosti platit při OBCHODNÍN výměně zboží clo a DPH. (Ikdyž i tady by se jistě našli někteří z nás, věčných hospodských kverulantů, kteří by jen obtížně hleadli vysvětlení, proč například my češi budeme platit snad nejvyšší jednosazbovou DPH na světě).

Argumenty, které vrší Dežo samozřejmě platí při OBCHODNǏM (tedy v množství a ceně nikoli nepatrném) DOVOZU. při individuelním dovozu suvenýru z dovolené, cetky z e-shopu, knihy z Amazonu či jiné drobnosti se nikdy úkon spojený s výběrem cla a DPH NEVYPLATIL. Původní limit 150€ pro bezcelní dovoz nebyl stanoven na základě "vsřícnosti" státní správy pro potřeby občanů (mimo tuto diskuzi - znají alespoň p.Dežo s p.Křivánkem jedniný podobný případ vstřícnosti státní správy?), ale na základě prostých kupeckých počtů o efektivitě výběru daní... Pokud se jedná u pana Deža o nepochopení, snad ho přesvědčí moje vysvětlení. Něco mi ale říká, že tady půjde spíš o demagogi a pokus o manipulaci. No, to už musí laskavý čtenář posoudit sám.

Pro jistotu (a ty, kteří se brání pochopit) se pokusím svými slovy polopaticky shrnout podstatu problému ještě jednou:

Původní bezcelní limit pro dovoz zboží byl 150€ (cca. 4000 - 5000 Kč podle aktuálního kurzu). Tento limit platil téměř dvacet let. Vnitřní trhy EU (dokonce ani maličký český) se nehroutily pod nezdaněným a neprocleným individuelním poštovním dovozem zásilek do maxmální hmotnosti 15kg a max. ceny 150€. Občanovi takto nastavený systém umožňoval celkem pohodlný mimoevropský nákup knih, hudebnin, drobných oděvních doplňků a jiných drobností pro které se podobný způsob obchodu hodil. - Mimochodem limit 2000,- Kč platil i v době kdy ČSFR později ČR nebyla v únii, Únie neměla schengenský prostor a desítky občanů jezdili "bezcelaně a bezdph" nakupovat potraviny a spotřební zboží do limitu 2000,- do všech našich sousedních zemí. Tehdy jezdili přes celnice, kde stáli celníci 24 hodin denně. Ten dovoz býval nesrovnatelně masovější než poštovní balíčky a už tehdy se nevyplatilo vybírat DPH a clo ze zboží pod 2000,- a to se prosím vybíralo v hotovosti a na místě!!!! Tuším, že ani tehdy se trh ani státní rozpočet nezhroutil. Jen se v těch dávných dobách lidi zbytečně nebuzerovali, na hranicích se netvořili nelidské fronty a život plynul dál...

Co se však nestane dvacet let poté - s příchodem ekonomické krize, kdy hrozí zeštíhlení státního aparátu vymyslí kdosi geniální nápad - totiž že spasí státní rozpočet výběrem zcela nemravné výše daně (daň 49% procent ze sumy 578,- snad mohu nazvat nemravou, naž bych neurazil jemnocit p, Deža či Křivánka). Ačkoli nejsem národohospodář, selským rozumem umím rozmyslet, že výběrem DPH a cla z poštovních balíčků pocházejících mimo státy EU v hodnotě 22-150€ (protože to je rozdíl od původního nastavení zákona) nelze státní rozpočet nijak ovlivnit,

Co ovšem ovlivnit tato úprava bezpochyby může, je množství úředníků zaměstatných tímto ekonomicky marginálním úkolem. Kolik celníků, správců daně, kontrolórů, jejich nadřízených atd., lze úspěšně udržet na teplých místech státní správy i v případě pokusu o zeštíhlení aparátu. Kolik nových báječných pracovních míst lze vytvořit ve stání poště, celním úřadu, finančích úřadech... Vždyť za nimi bude tolik odbavených a vyřízených celních případů!

Co na tom, že občana "buzerujete" neuvěřitelnou administrací pro stokorunu. Hlavně když úředník má své jisté. Co na tom, že opatření je ve své podstatě pro stát dražší než původní úprava. prohlásíme svetou formulku, že se jedná o výběr daní a podoru státního rozpočtu. Vždycky se najde nějaký dežo, který situaci pochopí, na své spoluobčany zapůsobí prohlášením - Clo tady bylo a bude. Ochraňuje domácí producenty. DPH je jasná věc. Když prodávám zboží do zahraničí, nemusím platit DPH ve své zemi, takže se musí zaplatit v té zemi, kam to jde. Kdyby se to neplatilo, Hongkongské zboží by bylo oproti našemu zvýhodněno. (Pozn. pod čarou - upřímně doufám, že všechny evropské masové výrobce spotřební mikroektroniky či evropské nakladatele a vydavatele amerických /zejména odoborných/ knih tato úprava limitu dovedla k veselí a radosti, která snad nikdy neskončí a zachránila jejich business hroutící se pod poštovními balíčky z USA či Hongkogu).

Výsledek: dvacet, třicet či padesát úřednických míst s průměrným platem 20.000,- netto je zachováno na věky věků, občan pocítil pevnou ruku státu ochránce, a opět byl utvrzen v tom, že co je dovoleno bohovi (pod tímto termínem rozuměj politika, neboť například materiály "nutné pro vedení volební kampaně" jsou z tohoto nařízení vyjmuty) není dovoleno volovi. Halelůja.
+1 #7 ing Martin Křivánek 2011-09-21 01:42
Vážený pane Šinágle,
dnes jsem si přečetl 2. článek a je toho na mě nějak moc. Osobně by mě také namíchla taková byrokracie, ale plně souhlasím s komentářem od Deža. Ta forma a styl je neadekvátní, pokud ovšem nebudujete tento web pouze pro Ty, kteří používají i mozek... Hned jak jsem dočetl, vytanula mi na mysl myšlenka na nenávistné komentáře z Rudého práva okolo roku 1977. Jejich autor se jmenoval Kojzar. Pozor abyste ve své jinak celkem záslužné práci neklesnul na tuto úroveň....
+1 #6 Hanka 2011-09-20 15:25
Mám podobnou strašlivou zkušenost. Přátelé mi poslali v létě přání k narozninám z USA a nic netuše do něj vložili jako malý dárek obyčejné náušnice...
Neumíte si představit ten cirkus, než jsem se k blahopřání dostala !!!!!!!! Měla jsem pocit, že kdyby náhodou onen dárek nebyl zdaněn, tak celé národní hospodářství skončí v ruinách... jaké bylo překvapení celníků, že náušnice jsou jen cetky bez hodnoty...Fakt mazec... A po zaplacení výše uvedených poplatků, mne celé blahopřání vyšlo dost draho... To jsem svým přátelům raději ani neříkala... Dodnes se mi omlouvají za způsobené komplikace...
+4 #5 Dežo 2011-09-20 07:31
Mně toto přijde jako to klasické české reptání na vládu... Ano, taky se mi stalo, že jsem si objednával nějaké hudební potřeby z U.S., taky jsem musel platit a trvalo to dlouho, taky jsem nadával.

Ale nebudu přece nadávat lidem do soudruhů. To je klasická hospodská mluva a každý Vám dá za pravdu a sdílí Vaše naštvání. Ale vede to někam?

Clo tady bylo a bude. Ochraňuje domácí producenty. DPH je jasná věc. Když prodávám zboží do zahraničí, nemusím platit DPH ve své zemi, takže se musí zaplatit v té zemi, kam to jde. Kdyby se to neplatilo, Hongkongské zboží by bylo oproti našemu zvýhodněno.

Stejný Čech, který nyní nadává nad drahotou (navýšením ceny) by potom nadával, že lidi jeho zboží nekupují a kupují levnější z Číny - kvůli nespravedlivému zvýhodnění. Máme to zapotřebí?

Jediné, co je podle mého názoru špatně (hodně špatně), je ten manipulační poplatek a ta byrokracie.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)