Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 04 @09:00 -
Žebrák: Celorepublikový sraz mopedů
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Prerov zvony Kostel sv. Vavrince 18.6.2023Svedske sance 18.6.1945Aktualizováno 12.7.2023: Z korespondence s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

***

… Pazúr nechal zastřelit ženu, která měla v náručí dvě děti (asi jedno- a dvou a půl-leté), a když mrtvá padla s oběma ještě živými dětmi do napůl plného hrobu, chvíli se ještě kochal jejich pláčem, než je obě odstřelil. …

***

Pouze zbabělé země a pokrytci zamlčují vlastní zločiny. Vzmohou se jen na připomínání zločinů druhých. Všichni se chovají stejně, jen aby byli příště znovu zvoleni. Běda zemi, která má takové politiky a takové voliče. Dlouholetá senátorka za obvod Přerov Jitka Seitlová (KDÚ-ČSL), se dosud nikdy nedostavila… Přítomni byli i velvyslanec Maďarska v ČR a zástupce velvyslanectví SRN v ČR. Přítomná byla i poslední z pozůstalých Mária Pafčugová z Trenčína. Nechala zhotovit pomník na přerovském hřbitově za své peníze, když to odpovědné instituce odmítly. Dodnes pracuje na plný úvazek, jako majitelka první soukromé lékárny na Slovensku.

Připojuji FOTOGALERII, tři videa - z přerovského hřbitova, Švédských šancí a přivítání prvních zvonů v kostele sv. Vavřince v Přerově (zvukový záznam celého aktu).

K pietnímu aktu jsem pozval presidenta Petra Pavla, presidentku Zuzanu Čaputovou, předsedu vlády Petra Fialu, předsedu Senátu Miloše Vystrčila, předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou – Adamovou, Pražského arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a veřejnoprávní ČT prostřednictvím gen. řed. Petra Dvořáka. S výjimkou presidentky Čaputové (nemá - odpověď email), jsem všechny oslovil přes DS. Přes DS odpověděl pouze Arcibiskup pražský. Ostatní odpověděli emailem. Poděkovali za pozvání, litovali, že nemají čas (ani v neděli). Možnosti, aby poslali svého zástupce nevyužili. Jediný kdo vůbec nereagoval, byl president Petr Pavel a Petr Dvořák (Události ČT večer tradičně mlčely. Regionální ČT byla na místě, takže pár diváků se na ČT 24 s pietním aktem, samozřejmě ve zkratce, seznámilo). Ve stejný den politici nechyběli, ani Události ČT, při pietním aktu k 81.výročí atentátu na Heydricha… (mimochodem spáchali ho tři Moraváci a jeden Slovák).

***

Přerov 18.6.2023, hřbitov 13:00 hod.: 78.výročí masakru na Podkarpatských Němcích, včetně žen, dětí, batolat a kojenců   

Přerov 18.6.2023, Švédské šance 14:00 hod.: 78.výročí masakru na Podkarpatských Němcích, včetně žen, dětí, batolat a kojenců   

Přerov 18.6.2023, Kostel sv. Vavřince 16:00 hod.: Přivítání zvonů se jmény povražděných dětí   

***

V Lidicích jsme uctili památku nevinných obětí v době války za účasti prezidenta a politiků. Kdy uctí stejní politici památku nevinných obětí vrahů z řad čs. armády na místech, kdy byly, v době míru, masově vražděny i ženy, děti, batolata a kojenci?

***

První připomněli památku svým setkáním na hřbitově kněží, následně byl postaven dřevěný kříž. Ten byl, už skoro ztrouchnivělý, nahrazen dnešním, díky paní Márii Pafčugové.

AKUMA Vondrackova Prerov plakat 18.6.2023AKUMA Vondrackova Prerov Namesti TGM 18.6.2023Přivítání zvonů v kostele bylo důstojné, vyjma konce, kam presentace dalšího repertoáru hudebníků byla zcela „mimo mísu“. Tu předváděla o pár metrů dál Helena Vondráčková a spol. Pravda ne na památku povražděných jak činila v Lidicích, ale na počest tenisového turnaje. Několik lidí předčasně odešlo, včetně  mne. Kdysi populární zpěvačka skončila na jarmarku. Sama si určila „náhrobek“ - a docela výstižný…

Díky mé intervenci u pořadatelů a primátora Přerova, naštěstí pořadatelé koncertu na Náměstí TGM doslova řvoucí aparaturu po dobu vítání zvonů ztlumili. To bylo jediné, co jsem primátorovi vyčetl, že v den nelidského zločinu a barbarství město Přerov povolilo koncert, navíc v těsné blízkosti kostela. Umí si snad někdo představit, že by stejné povolilo město Lidice. Bylo to pokračující zneuctění památky nevinných obětí!

Za KPV Přerov se tradičně dostavil předseda Vladimír Hučín, hrdina III.odboje, tentokrát bez kytice,  kdy zůstal skryt mezi ostatními hosty.

Za rok, při 500.výročí Kostela sv. Vavřince už budou „dětské“zvony denně vyzvánět,  připomínat a probouzet nás, abychom nezapomínali - ty nelze umlčet!

***

Etika a politická filosofie Karla Jasperse

Jedním ze stěžejních Jaspersových děl je Otázka viny (1946), která vyšla coby aktuální reakce na právě skončivší druhou světovou válku. Jaspers se zde zabývá různými pojetími viny, kterou „klasifikuje“ ze čtyř hledisek:

kriminální vina – zločiny, individuální i kolektivní, instancí je soud

politická vina – spojená s ideologií; „odpovědnost všech občanů státu za důsledky jednání státu“

morální vina – prohřešky každého z nás, instancí je naše vlastní svědomí

metafyzická vina – „nejvyšší“, hranice mezí ní a vinou morální nezřetelné, můžeme za ní vidět humanitu, odpovědnost před Bohem, transcendentní instancí

***

"Základním předpokladem skutečného přátelství našich národů je pravda. Ať je jakkoli tvrdá, je třeba ji říkat.“

 „Máme zvláštní schopnost nás všech promítat si vlastní selhání do vybraných obětních beránků a jejich kritizováním se sami před svým svědomím očišťovat.“

Václav Havel

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)