Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wallenberg RaoulŠvédský diplomat Raoul Wallenberg zachránil 100.000 maďarských Židů, sir Nicholas Winton 669 českých židovských dětí, Jan Antonín Baťa 1400 českých židovských rodin, tedy tisíce českých Židů. Dodnes není Winton Nicholasvůle tyto Baťovy obdivuhodné aktivity,  jeho firmy a spolupracovníků, historicky zpracovat…

Když se v lednu 1945 dozvěděl Raoul Wallenberg o nacistickém plánu na vyhlazení obyvatel budapešťského ghetta, písemně kontaktoval vrchního velitele Wehrmachtu v Maďarsku a pohrozil mu trestním stíháním za válečné zločiny po skončení války. Tato akce slavila úspěch, plán na vyhlazení se nerealizoval. Džugašvili Stalin navrhl pozvat Wallenberga na ruské velvyslanectví v Budapešti a už ho nikdo více nespatřil… Vzpomínání na něho, pokud vůbec, nelze srovnat se vzpomínáním a poctami, kterých se dostalo siru Nicholasi Wintonovi (aniž bych ani v nejmenším zlehčoval jeho statečný čin. Každý zachráněný lidský život je hoden obdivu). O záchraně českých Židů Janem A.Baťou se nemluví, jako by to bylo dodnes tabu?! Níže ukázky z článku na iDNES z roku 2010. Ani za 8 let si nenašli čeští historici čas na vypátrání pravdy v bohatých archivech o Baťově pomoci Židům, nebo snad odvahu, aby nepopudili…?!„Do srpna 1939 jsme zřídili po světě 700 zastoupení. Každé toto zastoupení znamenalo dvě židovské rodiny, některá i více, které se díky nám zachránily před spáry Němců.“ Jan A.Baťa.

 Bata Jan AntoninJ. A. Baťa zachránil stovky Židů, navzdory verdiktu soudu je „zrádce“

… Žádná jiná soukromá osoba nepřispívala na československý boj proti nacismu tak vysokými finančními částkami, přesto byl Baťa až donedávna v Česku považován za zrádce národa.

… Baťova role v záchraně Židů je podle historičky Hany Kuslové z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně naprosto nedoceněná. "A dosud nezmapovaná, ačkoliv archivy o Baťově pomoci Židům obsahují velké množství dokumentů. Ovšem neprobádaných," dodává historička.

… Instinkt jednoho z nejvýznamnějších československých podnikatelů Jana Antonína Bati se osvědčil i v roce 1937. S předstihem začal posílat své židovské zaměstnance i s rodinami ze zahraničních filiálek či z Československa do zemí, v nichž je nacisté neohrožovali.

… Některé židovské rodiny Baťovu nabídku odmítly - nevěřily, že jejich pronásledování může dojít až ke smrtelné hrozbě. Ti, kdo Baťu poslechli, válku přežili. A pokud ne, tak zahynuli jako vojáci v boji. Desítky zachráněných rodin - to jsou stovky lidí.

"Vždyť kdo by v uplynulých letech zkoumal Baťovy zásluhy při záchraně Židů? Zásluhy člověka, který byl až donedávna obviněn z kolaborace. Navíc ho z ní nespravedlivě obviňovali i významní pováleční nekomunističtí politici," podotýká Kuslová. Naráží na prezidenta Edvarda Beneše. "Baťovu obvinění a perzekuci minimálně nebránil," dodává historička.

… Zapomenuta byla i Baťova předválečná třiceti milionová sbírka (na tehdejší dobu obrovská suma) na vyzbrojení československé armády či jeho podíl na akci 1 000 pilotů republice. Ti většinou pocházeli z řad baťováků. "Židy nezachraňoval jen Baťa, ale i ostatní členové z vedení jeho koncernu," upřesňuje nicméně Kuslová.

"Kvůli pomoci Židům uctíváme Oskara Schindlera, který jich zachránil dvanáct set. Vzpomněl si na ně ale až v roce 1944, když bylo o výsledku války rozhodnuto. Navíc tím přikrýval spolupráci s nacisty. Baťa ovšem Židy zachraňoval v době, kdy se před Hitlerem třásla celá Evropa. Nebylo nic absurdnějšího než obvinit právě jeho z kolaborace,"

Zdroj:https://zpravy.idnes.cz/j-a-bata-zachranil-stovky-zidu-navzdory-verdiktu-soudu-je-zradce-pxs-/domaci.aspx?c=A101111_1481190_zlin-zpravy_dmk

O Oskaru Schindlerovi se natočil film, kdy bude natočen film o obrovském hrdinství Raoula Wallenberga a dostane se mu stejné publicity jako Oskaru Schindlerovi? Jan A.Baťa také čeká a že by bylo o čem! Zatím se natočil jenom komunistický „Botostroj“, neuvěřitelná lež jakou umí „stvořit“ jen komunisté.

Dokud nebudeme schopni točit filmy o našich skutečných hrdinech, nebudeme mít potřebné mravní vzory a žádné hrdiny, až je budeme potřebovat! Kdo žije ve lži a brání se životu v pravdě, tomu se svoboda a demokracie vyhne. Je především o osobní statečnosti a odpovědnosti. Tyto mravní hodnoty jakoby naši zemi zcela opustily. Nejvyšší čas se pokusit o nápravu, nemáme-li si naše nedávné dějiny opět zopakovat.

Naše dějiny by byly jiné, kdyby se Tomáš Baťa stal presidentem, kdy měl nahradit  slábnoucího TGM. Tragická letecká havárie tomu zabránila…

Není pravda, že byl Jan A.Baťa odsouzen za kolaboraci. Lidový (komunistický!) soud ho tohoto obvinění zbavil rozsudkem z května 1947! Toto obvinění bohužel „vpravili“ do mozku obyvatelstva komunisti. I po rozsudku to  pořád opakovali. Jiné informace byly lidem nedostupné. Stále se chováme nezodpovědně a dodnes se tato lež udržuje díky mlčení médií. Postavou malý Edvard Beneš měl proti Baťovi komplex, doslova nenávist. Proto proti tomu nezasáhl a neudělal vůbec nic, ačkoliv mu Jan A.Baťa posílal do Londýna velké finanční částky, podporoval odboj v Čechách i na Slovensku.

Kdy začneme být hodni odkazu bratří Tomáše a Jana Antonína Baťů a naplníme ho i činy, jimž byl jejich celý život? Byli to lidé činu, poctivé práce a sloužili zemi jako málokdo!

 

Jan Šinágl, 16.5.2018

* * *

Kam se poděl originál filmu CRISIS z roku 1939 – aneb stále utajování pravdy o nás a naší minulosti?!

„Baťa: Švec, který dobyl světa“. Dosud nepřekonané, realizované řešení problémů člověka, společnosti - i dnešního světa

Historie Baťova podniku KOTVA ...

* * *

Tu a tam si dovolujeme pípnout

„Pan Wallenberg který zachránil zdaleka nejvíce Židů (tisíce) se zmiňují česká média zcela nepatrně. Jako by byl "na indexu" a taky je, protože Džugašvili ho nechal zhynout v gulagu. Úplně jedno, že se jednalo o švédského diplomata. Místo aby se v českých médiích o tomto statečném Švédovi psalo a uváděli se důvody jeho smrti alespoň tak často jako o panu Wintonovi, mele se stále jen o nacismu, a o úmrtích zaviněných bolševizmem je jen zmínka, protože za Wallenbergovu smrt je vinen Džugašvili-stalin. Česká média stále žijí v komunistické narkóze.“


K.Mrzílek, 16.5.2018

* * *

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)