Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Gottovu píseň Má modlitba se mi nepodařilo nikde objevit, podle názvu ani podle textu…?

Nemáme v povaze bojovat, riskovat, obětovat a utrpět ztráty. Upřednostňujeme jistoty před nadějí. Proto naše armáda za 100 let nikdy nebojovala. Potom společnost přirozeně inklinuje k hrdinům, kteří „vyhrávají“ bez boje a osobních ztrát, než skutečným hrdinům, jako nositelům potřebných hodnot. Následkem je jejich absence ve společnosti, vědět co jsou a schopnost je vůbec vnímat, tedy i nutný, negativní vliv na život společnosti a její vývoj. Je to i o absenci citového života, která potom končí až nepřirozeným nadšením, jako kompenzací za nedostatek prožívání opravdových citů v denním životě. Škoda, že se dokážeme spojit, nadchnout a být jednotní pouze při pohřbech významných osobností či při sportovních utkáních, ale ne k řešení stále závažnějších problémů země.  Skvělé kázání kardinála Dominika Duky, by si měl vzít každý k srdci - i Ježíše Krista:  „Nesuďte, abyste nebyli souzeni…“

 

 

Zpěvák svého žánru. Nic víc, nic míň

Komunisté se báli jen „Moskvy a Gotta“. Prvního kvůli moci, druhého kvůli obrovské popularitě. Vlasta Burian měl smůlu na dobu ve které žil, stejně jako Karel Gott štěstí, že už její hrůzu v plné síle nezažil a přežil. Dnes už se nepopravuje, jen jsou nepohodlní nevinní odsuzováni za mlčení médií a obyvatelstva. To neví, ale stále více tuší, že je zde něco hodně špatně. Totalita se převlékla do demokratických kabátů, ale obsah zůstal stejný. Můj táta měl pravdu, když v Listopadu 89 řekl: „Jak to chtějí udělat, když nemají lidi?“

Pak to končí např. výrokem bývalého předsedy NS Slovenska Štefana Harabina, že presidentka Zuzana Čaputová patří do Leopoldova, či přerušením představení SND v Bratislavě… Nepochybuji, že zádušní mše se zúčastnili i snobi, kteří dnes „přesedlali“ na Velkou Pardubickou…

Na úspěších a slávě Karla Gotta mají neodejmutelný podíl autoři skladeb, ať už hudebníci, nebo textaři. Při zpívání jejich hitů si málokdo na ně vzpomene. Jmenujme alespoň bratry Štajdlovi a Karla Svobodu

Naše země potřebuje lidi na svém místě jako soli. Ztratili jsme tradici a vrstvy elity. Zbyli nám jen jednotlivci jako její zástupci. Jsou mocenskými strukturami samozřejmě pronásledováni a umlčováni. Je dobrým znamením, že se ozývají a prosazují stále více.

Člověk nemůže sám změnit svět, jen sebe, své okolí, tím mění svět. Karel Gott to dokázal u běžného člověka a dělal jej po generace šťastnějším v době temna. Milan Kundera měl prohlásit, že Gott byl největší antikomunista? Je v tom kus pravdy, když si ho komunisté netroufli trestat jako jiné zpěváky. Využíval toho a mnohým, persekuovaným režimem, pomáhal. Pomáhal vzpomínat i zapomínat v denní šedi totality normálním lidem a činit tak život v nesvobodě snesitelnějším. Na druhé straně zemi prokazoval medvědí službu, kterou nutně návštěvníci jeho koncertů na západě museli vnímat jinak a jinou, než ve skutečnosti byla.

Jistě se i o vyšší hodnoty života ke sklonku svého života zajímal. Nemohl k nim nedojít. Ty jsou určující pro hodnotný život každého z nás, budoucnost země i světa.

Mimochodem nejnovější výzkumy potvrzují, že už jen 20% Čechů má čistě slovanské geny. Gott je německé jméno, stejně jako např. Schmitzer (původní příjmení Jiřího Sováka). Jistě i oni patří mezi oněch 80% obyvatel naší země, v jejichž žilách kolují i jiné geny. Byli to Bohemianové, jak se obyvatelé Bohemie s českými etnickými kořeny nazývali po dlouhá staletí. Postavili i Katedrálu sv. Víta. Není to o tom kdo a odkud pochází, ale jaký je člověk a čím společnosti prospěl.

S Karlem Gottem jsem se setkal pouze jednou po jedné z demonstrací na podporu Ukrajiny, kdy jsme se náhodně potkali při koncertu Alexandrovců u vchodu do sportovní haly v Holešovicích. Byl to krátký, upřímný rozhovor, plně se soustředil a přijal se zájmem moji navštívenku. Jeho tým náš rozhovor předčasně ukončil s tím, že už „musí jít“…  

Při loučení v Katedrále sv. Víta Jiřina Bohdalová připomněla český „dvoreček“ což dokazuje i tento článek (až na nedůstojné rýpání do prezidenta a premiéra. Autor se sám zařazuje do kategorie lidí, kterou kritizuje).

rozhovoru s Martou Kubišovou:

… Když jsme letěli nedlouho po sametové revoluci do Tokia s orchestrem Luboše Andršta, tak se se mnou o tom kluci z kapely bavili. Já jim říkám: „Kdybych se na všechno dívala tak přísně jako vy, nemohla bych si v Praze povídat vůbec s nikým.“

… Vnímala jsem dobře, že kdykoliv jsem přišla na nějaké setkání zpěváků, všichni zmlkli. Ale já si vždycky říkala, že já za nic nemůžu, a nic si z toho nedělala.

… Že se měl přidat k nám. Bylo z toho patrné, že se tím zabývá a že ho to zpětně bolí. Byl si toho vědomý a přiznal, že se tím trápí. Už jen to, že o tom měl potřebu mluvit, bylo podle mě očistný.

I tak se prokazuje skutečná velikost osobnosti.

 

Jan Šinágl, 13.10.2019

* * *  

Někdy mě ty emoce, v tomto případě pláče, připomínají průvod za Janem Palachem. Režim tenkrát povolil průvod. Návštěvníky na hřbitov již legitimoval a stíhal. Gott nám zanechal spoustu písní, pěkných písní skvěle zazpívaných. Palach nám zanechal odkaz. Ne abychom ho litovali a plakali, ale abychom se vzpamatovali. Odkaz jsme vzali na vědomí, ale nehnuli prstem. Poslouchat Gotta bylo mnohem příjemnější.

K. Mrzílek

11.10.2019

* * *

Vlasta Chramostová pomáhala udržování a přežití hodnot, bez kterých nemá lidský život smysl a budoucnost

Příběh jako ze Stefana Zweiga: Zpěvák versus Herečka

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #2 Jan Šinagl 2019-10-13 16:59
O kom se u nás nemluví.

„První povinností vlády je chránit lidi, nikoliv řídit jejich životy.“

Ronald Reagan


„Jak byste nazval komunistu?“

„No je to někdo kdo čte Marxe a Lenina.“

„A jak byste nazval antikomunistu?“

„To je někdo kdo Marxovi a Leninovi rozumí.“

Ronald Reagan.
* * *
K.Mrzílek
-2 #1 Jan Šinagl 2019-10-13 16:57
I za normalizace jsme to dokázali.

200.000 tisíc.

Tolik se nás zúčastnilo na pohřbu statečného a hrdinného studenta Jana Palacha, který se neupálil, abychom plakali, abychom litovali, ale abychom se vzpamatovali. Abychom si uvědomili, že žijeme v kremelsko-komun istickém bezpráví, abychom se vzchopili.

Zúčastnili jsme se, my občané, v nebývalém množství. Dvě stě tisíc na pietním obřadu a průvodu tohoto mladého statečného Čecha. Ten ač do té doby neznámý vykřikl svým činem vzpamatujte se. To platí i dnes.

K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)