Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Superdebata 6.10.2021

Americký ekonom Paul Robin Krugman (*1953), držitel Nobelovy ceny za ekonomii (2008): „Některé země rostou pomalu, protože mají vysoký dluh, jiné mají vysoký dluh, protože rostou pomalu. To druhé je to, co nám hrozí.“

***

Politici jsou nová „šlechta“. Stýkají se jen mezi sebou, mezi lid sestoupí jen při volbách. Proč asi? Je to přirozené. Lidé žijící v jiných podmínkách a zájmech, daleko od životů běžných občanů, budou vždy upřednostňovat své zájmy a osobní profit, přes všechna krásná slova. CO by udělali umí říkat skvěle, JAK konkrétně, skutečně  realizovat, při daném stavu společnosti, už neříkají.

Lídři přicházeli na superdebatu (první premiér), žádný z přicházejících nepodal dříve příchozím ruku, jak je zvykem ve vyspělých společnostech. Místo kandidáta na premiéra Bartoše, přišel Rakušan – střídal by ho snad i ve funkci premiéra?

Postrádal jsem otázku kolik jazyků lídři dobře ovládají? Kdo jen kritizuje druhé, neguje, ukazuje svoji slabost a neschopnost. Silný přesvědčuje především svým programem, vstřícností, strategií, optimismem, úsměvem, svoji osobností, co už vše sám dokázal a vybudoval, jako měřítko svých skutečných schopností a své důvěryhodnosti. 

Téma justice a exekuce bylo upozaděno všemi lídry, ačkoliv jsou to jedny z hlavních problémů naší země. Není pravda, jak zaznělo opakovaně v různých debatách, že máme 100.000 lidí v exekuci – je jich 800.000! O české justici prohlásil ESLP ve Štrasburku, že „je disfunkční a porušuje vnitrostátní právo na ostří nože“ v kauze Roberta Tempela, největším skandálu české justice! Mlčení lídrů k těmto tématům, ohrožující základy společnosti, je alarmující. Lídři také selhali ve věci důchodů. Žádný nepřipomněl masivní krácení důchodů chybným výpočtem, kdy tento vážný problém vyřešilo Slovensko už v roce 2004!

Jenom samotná strana nemůže řídit zemi, vždy je určující silná osobnost a schopnosti lídra. Většina lídrů těmito potřebnými schopnostmi nedisponuje. Řídit univerzitu, je něco zcela jiného než řídit velkou a firmu a stát. Otázku, kolik z lídrů je aktivní ve stycích s mezinárodní politickou scénou, jsem také postrádal? 

Přísaha hodně lidí oslovila svým programem, ale riskuje zbytečnou ztrátu hlasů tím, že nenasadila důvěryhodnější a schopnější kandidáty do čela, ačkoliv je jistě měla.

Vzhledem ke stavu a úrovni voličstva, superdebata vyzněla ve prospěch Hnutí ANO. Marketing má  zpracováno zdaleka nejlépe – viz dopis premiéra voličům, kdy ho obdrželi všichni voliči pár hodin před volbami do svých poštovních stránek. K úspěšné strategii jistě patří i stažení žaloby na MÚ Černošice, také těsně před volbami, stejně jako vtipné porovnání Babiše s Kalouskem. Závěrečné slovo premiéra bylo tečkou Hnutí ANO s nejlepší volební strategií.

Dokud se nepozvedne kvalita občanské společnosti, nemůžeme očekávat patřičnou kvalitu politických stran. Nedivme se potom, že jim bylo bez odporu umožněno, aby se chovaly jako firmy, podnikající lukrativně bez jakéhokoliv rizika, na účet nás všech a bez jakékoliv osobní odpovědnosti. To, že se nestydí dávat na své kandidátky stále stejné osoby, léta známé svými korupčními skandály je jen dalším důkazem, co si ve skutečnosti o voličích tyto strany myslí.

Smyslplnou cestou je jedna celorepubliková kandidátka, s poměrným zastoupením kandidátů z jednotlivých krajů, volených přímou volbou. Předcházet by jim měly „primárky“, kde by se vyprofilovali ti nejlepší z nejlepších. Předložit by museli daňová přiznání, zveřejnit vše co vlastní, co vše už v životě dokázali, jakou mají minulost, včetně jejich rodičů. Kdo se nemá za co stydět, takovou možnost jen uvítá. Stačila by jedna komora, kde by byla většina schopných, skutečně sloužících zemi. Nadcházející volby mohou být začátkem této cesty.

Do budoucna by se měl změnit i volební systém, kdy není jistě v pořádku, že hodnota hlasu např. nositele Nobelovy ceny má stejnou váhu jako hlas např. bezdomovce (doufejme, že nehlasují, či nebudou v budoucnosti hlasovat i pacienti Bohnické léčebny…). To nemá nic společného s diskriminací, ale se zdravým rozumem. Představme si např., že by o rodinných záležitostech hlasovala „rodinná rada“ – s deseti dětmi?! Království a monarchie měly něco do sebe.

Jsme jedinou zemí v Evropě, kde se hlasuje dva dny. Zbytečně vyhozené peníze! V jiných zemí běžnou korespondenční volbu, stále nepřipouštíme. Omezujeme tak krajany, nemluvě o tom, že by tato možnost měla existovat i pro domácí voliče, pokud se nacházejí dlouhodobě mimo území ČR. Obrovské množství krajanů je tak nepřímo diskriminováno na svých právech. Kdo bude vydávat peníze na cesty do ambasád, které navíc požadují při vstupu do volebních místností prokázání se očkováním proti covidu!  

Politických stran existuje k dnešnímu dni 94, politických hnutí 148 – celkem tedy 242?!

To také vypovídá o schopnosti, resp. neschopnosti voličů spojit se v jednu určující sílu a usnadňuje manipulaci mocnými. Vypovídá to i o našem charakteru, kdy každý chce být „šéfem“. O tom, že v pozadí u většiny dominuje osobní profit před službou vlasti, o které se jen mluví, také jistě nikdo nepochybuje. Podle toho také naše politická scéna a řízení státu vypadá.

Celkové hodnocení superdebaty

Byla průměrná, ničím výjimečná, stejně jako moderátorka Světlana Witovská. Diváci se nedozvěděli nic nového. Můj táta řekl v listopadu 89: „Jak to chtějí udělat, když nemají lidi.“ Platilo to a platí i dnes. Ještě dlouho budeme platit za ztrátu elit a tradic, díky komunistickému režimu. Nevypořádali jsme se s jeho dědictvím a umožnili jeho zavedeným strukturám, bez potrestání a odporu, jejich přechod do správy země, kde v páchání zla a nespravedlnosti pokračují dodnes.

Považuji za skandální, že hlasy voličů pro strany, které nepřekročí hranici 5% pro vstup do Sněmovny, budou přerozděleny mezi ty, které ji překročily. Volič tak „volí“ po druhé někoho, komu hlas nedal!

Bude to lidové referendum o Babišovi. Potřebujeme většinový systém, aby vítěz voleb měl možnost ukázat co umí a nesl za své vládnutí také plnou odpovědnost. Stávající poměrný systém podporuje jen pokračování nevládnutí a chaosu. Společnost potřebuje silného lídra, vlády „více mozků“ nikam nevede. Vzpomeňme co dokázal Tomáš a Jan Baťové. Neobávám se naplnění zpravdivěného komunistického hesla: „Podvedením Klementa Gottwalda a KSČ“, byl jen poslušným sluhou Moskvy.

Valí se na nás obrovské problémy a žádná země, tím méně malá, si nemůže dovolit, aby vliv na její řízení mělo tolik neschopných jako dosud. Věřme, že tyto volby budou začátkem této cesty. Třicet let rozkrádání by už mělo začít končit. Je třeba, aby se opět vydělávalo poctivou prací „na chleba“ na všech úrovních, podložit hodnotu peněz skutečnou, poctivou prací, základem všeho a přestat projídat budoucnost našich potomků natištěnými penězi.

DOBROU VOLBU, občané!

 

Jan Šinágl, 7.10.2021    

***

85.výročí narození Václava Havla – Pouhou „Pravdou a láskou“ se zlo ze společnosti neodstraní, jen posílí

Ivan Baťka: Chyby se penězi vykoupit nedají

***

„Říká se, že demokracie je nejhorší formou vlády, s výjimkou všech ostatních forem, které byly kdy vyzkoušeny.“

W.Churchill, Dolní sněmovna 1947

***

„Elity klesají na úroveň prostých lidí. Přitom prostý lid by se měl povznášet na úroveň elit.“

Karel Oliva

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #2 Jan Šinagl 2021-10-08 09:21
Tak kdo je v té Pandoře kromě Babiše? Až po volbách, usmívá se investigativní novinářka Pavla Holcová...
-4 #1 Jan Šinagl 2021-10-07 18:58
Podepsal to "občan vidlák", ovšem já to podepisuju taky. Sódruzi z opozice nějak nemaj žádnou invenci a kreativitu, aneb, co tam máte na skladě dalšího? Aha - nic? No tak nic... Zajímavý bude, až premiéra bude jmenovat... předseda Poslanecké sněmovny (viz čl. 66 Ústavy)
"Zpátky k Pandora papers…
Vincek Čerčilů ve své Druhé světové válce s notnou dávkou cynismu píše o tom, jak problematické bylo bombardování Londýna. Že na začátku byl ohlas značný, a škody velké, ale jak bylo město postupně ničeno, tak každé další bombardování bylo slabší a slabší, protože stále více bomb jen “rozvíří suť”.
Tohle přesně je i Babišův případ. Včerejší velký výstřel hlavního opozičního kalibru sice udělal obrovský rámus, ale má špatné zaměření. Zasáhl totiž to nejrozstříleněj ší Babišovo místo. Trefilo se to přesně tam, kde je už kráter po Čapím hnízdu, kam už udeřil Lex Babiš, kde se střílelo na svěřenecké fondy, korunové dluhopisy, je to přesně to místo, kam poslední čtyři roky stříleli Piráti svým žalováním do Brusele a kam střílela i evropská komise a všichni čeští novináři. Je to to místo, do kterého se už osm let trefuje Kmenta a jeho Fórum 24, kam střílí Julius Šuman, kam dopadají střely z Bakalonovin a kam střílel těžké granáty i Milion chvilek.
Mezi řadou kráterů se včera objevil nový, který je sice rádoby velký, ale mezi ostatními zásahy naprosto dokonale zaniká. Samozřejmě že všechny tyhle granáty Babišovi způsobují škodu. Ale jen na tomto jednom místě. Babiš toto místo už dávno v podstatě obětoval, udržuje tam minimální síly, nechává bombardovat svoji rozbombardovano u čtvrť a zatím o kousek vedle se nerušeně pracuje na volebním vítězství....

facebook.com/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)