Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

„Odkud se v nás to zlo bere?“ I 80 let poté je v Česku problém přiznat vraždění Němců

 ***

Postoloprty Bazantnice pametni deska studentiZemanek a studentiPřed odchodem byla připomenuta podstata postoloprtského případu s tím, že jde o místo s největším počtem poválečných civilních obětí, tedy v době míru, že strůjcem byla československá armáda pod patronací sovětské tajné služby a navíc „hecována“ proklamacemi předních československých politiků. Šli jsme přibližně po trase, kterou byli „žatečtí“ v červnu 1945 do Postoloprt vedeni, nejprve muži a pak i ženy. Cestou jsme míjeli pomník vděku Edvardu Benešovi a pomník volyňským samopalníkům. Ó, jak jsou paradoxní československé dějiny!

Na závěr byly připomenuty ještě tři skutečnosti:

1)podobnost postoloprtského případu se současnými událostmi, zejména na Ukrajině,

2)oficiální smíření německého a francouzského prezidenta ve vyvražděné vesnici Oradoure sur Glane (10. 6. 1944) za účasti starce, který vyvražďování přežil s tím, že „my“ jsme se nikdy k takovému smíření např. v Lidicích neodhodlali,

3)připomenuto „krnovské smíření“ na půdě židovské synagogy a kostela Sv. Martina, do něhož daroval přeživší německý chlapec (1945) sochu Panny Marie z Dachau jako jiskru smíření.

Postoloprty bazantnice mápis CZKdyž jsme se rozcházeli, zjistili jsme, že někteří studenti pověsili na větev naproti vztyčené pamětní desce své ceduličky se jmény těch, za které šli. Pověsil jsem tam i tu svou.

Moc děkuji panu učiteli Zdeňkovi Zákutnému za podporu (vyhlásil tento připomínkový pochod za každoroční akci) i všem zúčastněným studentům a nejvíce si vážím toho, že s námi šlo deset studentů z Postoloprt. To je pro mne ta nejlepší cesta ke katarzi – celý článek>

 

Petr Zemánek, Točník, 17.-18.6. 2022

(Autor je kastelánem hradů Točník a Žebrák a učitelem na pražském Gymnáziu Jana Keplera.)

***

Nejlepší omluvou je zveřejnění pravdy !

Edvard Beneš válečný zločinec a masový vrah, stejně jako Stalin a Putin

Postoloprty květen - červen 1945: nepředstavitelné, nelidské peklo

Sudetoněmecký den 2022: Krátká zpráva předsedy okresního obvodu Johanna Slezaka a další postřehy, které média zamlčela

***

S Petrem Zemánkem se známe roky. Bylo mi ctí mu pomáhat při vztyčení Kříže v Postoloprtské bažantnici a „U Zabitého“ poblíž Berouna, kde byli zmasakrováni občané Loděnic německého původu po válce jen proto, že znali konfidenty gestapa, kteří poté vstoupili do KSČ a stali se „ctihodnými“ občany. Při cestě Kříže z Točníku do Postoloprt nás doprovázeli Reportéři ČT, „U Zabitého“ byla ČT také přítomna, mši celebrovali český a německý kněz.

77.výročí masakru na Švédských šancích i Přerova jsem se letos poprvé po letech nemohl zúčastnit (dokumentoval jsem SOKOLGYM 2022 v Pardubicích). Účast byla slabá, obdržené fotografie nepoužitelné, bohužel. Obsah pietného aktu se stává stále více sttereotypním - bez poselství k dnešku, kdy se na Ukrajině opět vraždí nevinní, včetně dětí. Věřme, že příští rok tomu bude už jinak.

Je třeba dát do souvislostí zločiny proti lidskosti na Švédských šancích (267 povražděných, včetně žen, dětí, batolat a kojenců) a krátce na to povraždění 94 maďarských skutů v bratislavské Petržalce stejnými vojáky, kteří zde měli svoji posádku. Připomínám v červnu 1945, tedy v době míru!

„…Navrhuji malý experiment: zkusme vyrobit pamětní desku s nápisem Všem nevinným obětem lidických událostí června 1942 a sledujme ten poprask, který nastane, když se ji v Lidicích pokusíme umístit. Protože v Lidicích zabíjeli Němci Čechy, kdežto v Postoloprtech se staly události a zabíjení Němců bylo pouhým (omluvitelným) excesem jinak spravedlivého vyhnání… tedy, ehm, vlastně odsunu.“ Tomáš Pecina

 

Jan Šinágl, 27.6.2022

Mezinárodně uznávaný nezávislý novinář, publicista, politolog, t.č.  postihován v zemi EU (za svobodu slova a právo veřejnosti na informace) na majetku i zdraví. Angažovaný občan, dvacet let hájící pravdu, spravedlnost a zachování demokratických hodnot. Občan České republiky a Švýcarské konfederace, respektovaný demokratickými občany Evropy. 30 let života v totalitě, 20  let v demokracii, 20 let v postotalitě.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #2 Jan Šinagl 2022-07-04 17:29
Vážený pane JUDr. Petře Zemánku,

jménem Žateckého vlastivědného a Postoloprtského vlastivědného kroužku, bychom Vám jako iniciátorovi a organizátorovi vzpomínkového pochodu 3. června 2022 na památku obětí pochodu smrti žateckých mužů 3. června 1945 a na památku a vzpomínku všech německých obětí masakrů v Postoloprtech a okolí v květnu a červnu 1945, chtěli vyjádřit zvláštní poděkování a naše sympatie! Rádi bychom také vyjádřili upřímné poděkování všem spoluorganizáto rům a účastníkům, řediteli Lounského gymnázia Mgr. Danielu Syrovátkovi a učiteli dějepisu Lounského gymnázia Mgr. Zdeňku Zakutnému a všem účastníkům! Rádi bychom také vyjádřili zvláštní poděkování mladým lidem, všem vašim žákům!

Tímto způsobem významně přispívají k usmíření prostřednictvím pravdy a památky obětí. Do dnešního dne bohužel stále zůstává mnoho neznámého. Mnozí přeživší z okresů žatec a Postoloprty byli doživotně traumatizováni a nemohli a nechtěli mluvit nebo psát o tom, co zažili, částečně ze strachu z dalších represí.

Moji dva prastrýcové Karl Gauba ze Skupitz u Postelbergu a Josef Gauba z Postelbergu č. 62 také zmizeli koncem května 1945. Dodnes přesně nevíme, co se tehdy stalo.

Proto bychom si přáli, aby na místě bývalých císařských a královských kasáren v Postoloprtech vznikl důstojný Národní památník obětem a dokumentační středisko (také pro badatelské účely, které by umožnilo věcné, pravdivé a úplné přehodnocení a další objasnění masakrů z roku 1945). Jezdecká kasárna v Postoloprtech jako centrum masakrů v Postoloprtech a v okolí Žatce, Chomutova...

Jako památník míru, lidských práv, demokracie a mezinárodního porozumění.

Po mnoha letech se konečně koná vzpomínkový pochod! Příští rok bychom se rádi zúčastnili vzpomínkového pochodu 3. června. Bohužel jsme o něm letos nic nevěděli, dozvěděli jsme se o něm až z reportáže Jana Šinágla, za což jsme mu velmi vděční!


S pozdravem
Dr. Elvira Schüllerová, rozená Sperlingová z Líšně/Lischan č. 10
-4 #1 Jan Šinagl 2022-06-27 19:05
A takhle je to s nimi pořád.
Publicista Petr Fischer využil oficiální návštěvu německého prezidenta k tomu, aby opět rozehrál 75 starou a uzavřenou událost. Když se proti jeho nejapné paralele ohradíte, jste nacionalista, čecháček a hrabete se v minulosti.
Ne, to oni se pořád hrabou v minulosti. Morální arbitři dějin, posedlí nekonečným “vyrovnáváním se” s nimi. I ten odsun tady po roce 89 otevřeli oni, Německo nemuselo dělat vůbec nic, jen čekat. Tenhle Antikomplex vznikl už za disentu: Pithart-Podiven , Mlynárik, Doležal a další. Pak Havel se svou zbytečnou omluvou. To se přelilo do devadesátek, dokodrcali jsme se až k česko-německé deklaraci, o jejímž “významu” svědčí to, že o pár let později hlasovali všichni europoslanci CSU proti vstupu ČR do EU. A přes různé Hermany to rozfoukávání vyhaslého ohniště pokračuje dodnes.
Už toho prosím nechte. Stačilo. Žádná reciprocita tu není, nikomu nic nedlužíme. Poválečný odsun Němců (ani ten divoký) opravdu není totéž, co šest let systematického německého teroru. Dělejte si třeba své smiřovací akce, kde se smiřují smíření se smířenými, ale nesnažte se vnutit kolektivní vinu (jste jejími odpůrci, ne?) celému národu a jeho politické reprezentaci.
A Steinmeier dobře.

facebook.com/.../...

Jan Zahradil 29.8 - 16:26: "Lžete. Byli zabíjeni. Sudetoněmeckými bojůvkami. Ale od vás, který jste zakládal něco jako Sudetoněmecký svaz v ČR, to nemůže překvapit".

***
"Schopnosti" pana europoslance by jistě uvítal i Goebbels. Majitelé jediné "pravdy" většinou přivedli svět do neštěstí. Bojí se všeho, co tu jejich ohrožuje, ať už z hlouposti, nevyspělosti, nebo vědomého záměru. Když jsem se pana evroposlance při svěcení Mariánského sloupu v Praze na Staroměstském náměstí (protestoval proti jeho obnovení) zeptal a upozornil na obrovský skandál na velvyslanectví ČR v Maroku, týkající se ohrožení bezpečnosti Schengenského prostoru, slíbil, že se věci bude věnovat. Mlčí a nekoná dodnes, stejně jako všichni politici a všechna veřejnoprávní média. Nedivím se mu, kdo by riskoval postavení, možná i život a ohrožení svého ničím nezaslouženého blahobytu. Nic než poslušný služebník moci a mocných, kteří politiku a politiky využívají k ovládání a zneužívání obyvatelstva z jejichž práce žijí, aniž by jakoukoliv hodnotnou odváděli. Klasický politikař a kariérista, který by se stejně dobře nechal živit i za totality. Na povrchu hezké řeči, pod povrchem jen mravní bahno...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)