Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tetschen DecinSD ztraty po vyhnaniDne 2.srpna jsem si, před začátkem dalšího soudu ing. Petra Vlčka u OS Děčín (zpravodajství následuje po rozsudku 9.srpna) náhodně sednul na lavičku k jednomu staršímu pánovi, důchodci. Začal mi vyprávět, jak se nastěhoval po roce 1945 do domku po Němcích. O kontakt s bývalým majitelem domku neusiloval. Na moji prosbu napsat mi o svých zážitcích upřímně odpověděl: „Jsem na to línej.“ Internet nepoužívá. Níže pár postřehů z jeho vyprávění:

Zajímavé, že Maďary jsme nevyhnali? V Děčíně řádili zlatokopové, kobercáři, baráčníci a živnostníci. Ukradené věci se postupně objevovaly na burzách po roce 1989. První starosta Děčína po válce byl nějaký Josef Voráček (1945-1946 JŠ), jeho syn pracoval na ministerstvu vnitra, později emigroval. Můj táta byl fotograf, jednou k němu, v roce 1960, přišla turistka ze SRN s tím, že má problém s fotoaparátem. Visely tam firemní hodiny Weissberger, jen byl zamalován nápis. „Víte, tyto hodiny znám“. Byla to dcera původního majitele hodin. Byly tady kilometry nádherných dlážděných turistických stezek z kamenů. Turistika tady byla de facto německá. Čechů zde žilo minimum. Znal jsem dva děčíňáky, kteří tady žili za první republiky. Jeden tu zůstal, když přišli Němci, dělal na dráze, prostě tu zůstal. Znáte nějakého Čecha, který se narodil před válkou v Děčíně? Jak by se to vyvíjelo, kdyby komunisti nevyhráli? Věděl jsem o čtyřech Němcích, který tady zůstali. Jeden byl metař, už jako důchodce, další byla účetní, která se do smrti nenaučila dobře česky a pracovala až do důchodu…

Je to jen pár vět a kolik vypovídají o naší nedávné minulosti. Hospodářsky, kulturně a mravně jsme se dodnes z vyhnání českých Němců nevzpamatovali a těžko kdy vzpamatujeme. Hodnoty, které se vytvářejí po generace, nemohou převzít a dále vytvářet lidé, kteří nikdy nic nevybudovali. To co kdy měli, nezískali poctivou prací. Ani žádné dotace to nezachrání. Ty budou z nemalé části opět rozkradeny.

Platíme tak za zločiny spáchané na nevinných a budeme platit i v budoucnu. Malé země, které ztratí elitu hospodářskou, kulturní a mravní, do budoucna neobstojí. Mohou zmizet z mapy světa jako jiné v minulosti. JŠ

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)