Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Macron EmannuelKde je solidarita EU? Spolupráce, sounáležitost, společný duch kooperace. Hovoří se o něm na fórech a konferencích, ale realita je pak jiná. Proč kryjeme obchod s vízy na ambasádě v Maroku? Proč prezident Zeman ponechává ve funkci velvyslance, kterému byla bezpečnost Francie zcela lhostejná? 

* * *

Francie zažívá těžké časy a jejich ztělesněním byl mimo jiné  útok na Charlie Hebdo v r. 2015 či nedávné zavraždění učitele. Islámští teroristé   ohrožují bezpečnost společnosti. Plně  podporuji výzvu prezidenta Macrona k ochraně sekulárních hodnot a k boji s radikálním islamem. Ten může být importovaný či živený na místě.

Kdo je jeho zdrojem a co je jeho důvodem? Jak zabránit dovozu extremismu? 

Mimo jiné i kvalitní ochranou hranic EU, kontrolou přijíždějících osob a seriózní vízovou politikou. O nelegální migraci hovořil na zářijovém Strategickém fóru v Bledu (Slovinsko) premiér  Andrej Babiš. Jasně  se vyjádřil  proti a odsoudil pašovatele lidí, kteří inkasuji částku 5 000 dolarů za hlavu. Ilegální migranti přitom nemusí v Evropě hledat jen lepší živobytí, ale mohou s sebou přinášet nebezpečné myšlenky, organizovat či podporovat džihadismus. A netýká se to jen Francie.

Kritickým teritoriem je v tomto smyslu Maroko. Např. ve Španělsku je většina zastánců svaté války právě  z této země či z druhé a třetí generace pocházející původně z království. Maroko sice zaznamenalo v posledních dvou desetiletích nebývalý rozvoj, ale stále má rezervy v oblasti vzdělání a zdravotnictví. Mnoho lidí má jen základní školu a omezené představy o světě. Bez možnosti dobrého uplatnění ve společnosti, nalezení uspokojujícího zaměstnání a výdělku, realizace osobních ambicí, hledají mladí muži řešení své situace v radikálních skupinách. Druhá generace v Evropě zase prochází krizi identity, hledá životní hodnoty, své  místo ve společnosti s jinou kulturou a zvyky. V Maroku hraje svou roli také tradice tzv. marabu - svatých, kteří se obětovali pro islám či  za něj bojovali. Vzpomínka na staré časy rozjitřuje city a vášně.

Marocké bezpečnostní síly pečlivě vše střeží a kontrolují. Díky perfektním odposlechům odchytí skupinky Daesh ještě před činem. Nejprve sleduji zločince, jak si připravují zbraně, nálože, plány. Pak je zatknou. Velké případy jsou medializovány, o těch menších se ani nemluví. Je jich ale mnoho. 

Zajímavé je, že útok na mladé skandinávské studentky v prosinci 2018 se odvrátit nepodařilo. Proč?

Nešlo totiž o plánovanou akci. Skupina teroristů chtěla zaútočit na jeden hotel v Marrakesi. Kontroly a hlídky ale byly všude a nešlo je obejít. Studentky se v recepci vyptávaly na trekking na hoře Tubkal a vydaly se tam samy bez průvodce. Vrahům se tak naskytla ideální příležitost. Dívky se rozhodly stanovat, široko daleko nebyl nikdo. Staly  se snadným terčem.  Marocká strana ihned posílila opatření a dnes je Tubkal silně  střežen.

Maroko si zakládá na dobrém jménu, turistům chce nabídnout klidnou, bezpečnou dovolenou. I když nyní vše ještě zamotal koronavir a mnoho cestovních kanceláří, hotelu a průvodců je teď  bez práce. O extrémních islamistech se v souvislosti s královstvím nicméně moc nehovoří. Ti jsou spojování spíše s jinými státy.  Možná právě díky úspěšné práci místních policejních, vojenských a bezpečnostních složek, které reagují rychle a efektivně. A to nejen na teritoriu marockém, ale i v zahraničí. Sleduji lokální marocké komunity a mnohdy varují své evropské kolegy.

Svou ruku k dílu bychom měli přidat i my. Jak?

Zodpovědnou migrační a vízovou politikou. A to jak na straně udělování povolení dlouhodobých pobytů v CR, tak krátkodobých víz. Při neexistenci vnitřních hranic se nositelé víz mohou snadno pohybovat po celém Schengenu. I když paradoxně nyní pandemie obchod s lidmi a vízy zkomplikovala. Posílily se kontroly hranic a pohybu osob, ohlašovací  povinnosti, omezilo se vydávání víz na ambasádách. Také se reguluje seznam států, jejich občané smí do EU cestovat. Alespoň v jednom bodu mel Covid pozitivní vliv.

Vraťme  se ale zpět  k Francii.

Při poslechu projevů  prezidenta Macrona  je smutno u srdce, že nám v ČR chybí činy, které podpoří vyslovená slova. Hlásáme, že  jsme proti ilegální migraci, že jsme důvěryhodným partnerem v rámci EU, tedy i Francie, a pak prodáváme naše víza s vědomím, že jejich nositelé skončí právě tam. Je nám jedno, že podezřele osoby se dostanou nekontrolovaně na území přátelského členského státu  a mohou tam žít načerno u svých příbuzných či známých a nebo dokonce zosnovat teroristický útok. 

Kde je solidarita EU? Spolupráce, sounáležitost, společný duch kooperace. Hovoří se o něm na fórech a konferencích, ale realita je pak jiná.

Proč kryjeme obchod s vízy na ambasádě v Maroku? Proč prezident Zeman ponechává ve funkci velvyslance, kterému byla bezpečnost Francie zcela lhostejná? 

 

David Mazánek 

25.10.2020

* * *

Demokratická republika Kongo: Vývoz nelegálních zbraní podporující zabíjení, masové znásilňování a mučení

Kauza Maroko: Piráti, pokrytečtí, ustrašení a zbabělí

Množství případů praní špinavých peněz a financování terorismu znepokojuje Maroko

Erdogan po kontroverzních poznámkách k islámu zpochybňuje duševní zdraví Macrona

Budou se Prymula a Zeman zodpovídat se svých zločinů proti lidskosti?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)