Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

World CensoredMédia v rukou příliš malého počtu lidí: překážka demokracie

ALFRED DE ZAYAS | Nikdo nezpochybňuje, že demokracie je univerzální hodnotou založenou na svobodné vůli člověka určovat svou politickou, ekonomickou, sociální a kulturní sféru a plně se podílet na všech aspektech života.

Prostřednictvím spolupráce mezi všemi členskými státy by OSN mohla podpořit domácí a mezinárodní demokracii, aby se uskutečnily všeobecné touhy po míru a spravedlnosti v dobré víře a větší svobodě. Je načase, aby se OSN ujala vedení a svolala skutečně inkluzivní summit pro demokracii na konferenci, která by zajistila rovnou účast všech členských a pozorovatelských států, domorodých národů, národů pod okupací nebo bez samosprávy a občanských společností v souladu s kapitolou VI Charty OSN.

Iniciativa amerického prezidenta Joea Bidena pozvat na svůj soukromý "Summit pro demokracii" pouze několik zemí a regionů je krokem zpět od zastaralého paradigmatu studené války a moderního pojetí multilateralismu. Je zřejmé, že taková konference neslouží míru a spravedlnosti, protože vylučuje miliardy lidí. Americký summit zdaleka nepodporuje demokracii, ale uměle rozděluje svět na dva tábory: země, které USA jednostranně označují za "demokratické", a ostatní, které označují za nedemokratické. Není to klasický imperiální narcismus? USA dávají špatný příklad a všechny strany, které se na něm podílejí, se podílejí na podkopávání demokracie.

Podívejme se, jak americké ministerstvo zahraničí překrucuje pojem "demokracie", který neodpovídá ani právu národů na sebeurčení, ani neodpovídá různým přístupům reálného světa, Chartě OSN a Ústavě UNESCO.

USA svévolně redefinují pojem "demokracie" a ztotožňují jej s neoliberálním ekonomickým modelem, tj. kapitalismem. V závěrečném dokumentu světového summitu z roku 2005, který byl jednomyslně přijat Valným shromážděním, se však svět shodl na tom, že "ačkoli demokracie mají společné rysy, neexistuje jediný model demokracie, který by patřil jedné zemi nebo regionu (rezoluce 60/1)".

Zdá se, že Bidenovo omezené chápání myšlenky demokracie nebere v úvahu skutečný význam demokracie: Moc lidu, vláda lidu a pro lid - a ne oligarchie. Biden se zřejmě domnívá, že charakteristiky "zastupitelské" demokracie jsou dostačující. Zastupují však senátoři a kongresmani skutečně voliče, nebo reagují na potřeby mocných lobby, včetně farmaceutického průmyslu a vojensko-průmyslového a finančního komplexu?

Biden by měl nahlédnout do zákulisí a položit si ontologickou otázku, zda a do jaké míry budou mít voliči přístup ke všem informacím potřebným k politickému úsudku: Byli by voliči konzultováni o otázkách a měli by skutečnou možnost volby, nebo by měli jen možnost hlasovat pro kandidáty, kteří neprojevují skutečný zájem o jejich problémy?

Velký počet zemí pozvaných na Bidenův samoúčelný večírek jsou země, kde existuje vážná "propast" mezi vládou a ovládanými. V mnoha těchto zemích a regionech se sice každé dva nebo čtyři roky konají proforma volby, ale občané mají jen malý vliv na výběr kandidátů, kteří jsou často určováni stranickými aparáty nebo prostřednictvím zmanipulovaných "primárek".

Abych posoudil stav demokracie v zemích, které se účastní Bidenova summitu, pokládám si následující otázky:

 

-Chtěli by občané světový mír, nebo by byli ochotni riskovat další světovou válku pokračováním v provokování jiných států?

 

-Chtějí občané spolupracovat se všemi národy, nebo dávají přednost konfrontaci?

 

-Souhlasí občané s plýtváním biliony dolarů na rozhazovačné vojenské rozpočty, nebo by raději využili daňové příjmy na zdravotní péči, vzdělávání a infrastrukturu?

 

-Souhlasí občané s pokračujícím používáním bezpilotních letounů a zbraní na obohacený uran, které zabíjejí desetitisíce civilistů?

 

-Souhlasili občané s pokračujícím stíháním Juliana Assange a Edwarda Snowdena, zatímco vojáci a úředníci NATO zůstali nepotrestáni za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti?

 

-Souhlasili občané s uvalením jednostranných donucovacích opatření proti Kubě, Sýrii a Venezuele, když je známo, že tyto sankce již zabily desítky tisíc nevinných obětí?

 

-Schvalují občané státní zákony o zřízení a ochraně daňových rájů?

 

Víme, že většina občanů - pokud by měla možnost volby - by nikdy nesouhlasila s takovými nelidskými činy. Právě proto se s nimi nikdy nekonzultuje. Ze zkušenosti víme, že "demokratičtí" vůdci v Itálii, Španělsku a Spojeném království ignorovali vůli lidu a hlasy milionů lidí, kteří v roce 2003 demonstrovali v Římě, Miláně, Madridu, Barceloně, Londýně a Manchesteru proti nezákonné agresi USA proti Iráku.

Víme také, že podstatou demokracie je účast občanů, která vyžaduje mnohost informačních zdrojů, nikoli oficiálně licencované mediální prostředí, které pouze odráží názory vlády a korporací.

V mnoha západních "demokratických" zemích jsou média z velké části v soukromých rukou nebo v příliš malém počtu rukou. Média jsou často ovládána konglomeráty, které vycházejí vstříc korporacím a inzerentům a diktují obsah zpravodajství a dalších pořadů, přičemž často šíří falešné zprávy nebo potlačují důležité informace, které by byly nezbytné pro demokratickou diskusi.

Opomíjení důležitých témat v médiích je skutečně vážnou překážkou demokracie. Bez dostatečných informací a bez svobodných a pluralitních médií totiž demokracie nefunguje a politický proces včetně voleb se stává pouhou formalitou, nikoli vyjádřením vůle lidu.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres a Valné shromáždění OSN mají povinnost nazývat věci pravými jmény a označit Bidenův "summit" za neslučitelný s literou a duchem závěrečného dokumentu světového summitu OSN z roku 2005.

O autorovi: Dr. iur. et phil. Alfred de Zayas je profesorem mezinárodního práva na Ženevské škole diplomacie a zastával vysoké funkce v OSN v sekretariátu Vysokého komisaře pro lidská práva.

https://unser-mitteleuropa.com/alfred-de-zayas-fordert-un-gipfel-fuer-demokratie/

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)