Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 09.05.2024 10:36
    Zásadně se držím názoru člověka velice kompetentního, velitele ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:26
    Tane mi na mysli Havlíčkovo „Kéž by nám Pán Bůh všeliké to ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:22
    Slavilo se taky v Plzni, k té ty americké automobily jaksi ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:19
    VOP Stanislav Křeček: Sovětští vojáci k nám nepřivezli ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:12
    Kauzu pana Šnajdra znám a ve světle toho co se děje mému ...

    Read more...

     
  • 09.05.2024 10:07
    Neskutečné!!! Přeci již jen stíhání advokáta by mělo AK vést ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Takže ne lidé jako Roman Janoušek a jimi pasení politici jako Pavel Bém ničí naši papírovou demokracii, ale média informující o jejich sviňárnách. Tak pravil prezident Klaus, vždy nadmíru originální myslitel a mimo hezkých knih o sobě také autor chlapeckých deníčků ze zahraničních cest. Nebudu se zde znovu zabývat Klausem a kauzou odposlechů telefonátů Béma s Janouškem, i má klávesnice unese jen určitou dávku hlouposti. Navíc o tom na webu Reflex.cz píše můj bývalý redakční kolega Jan Jandourek. Spíš jen přidám, že právě Klaus může jak za současnou naštvanost lidí, tak za privatizaci demokratické moci bývalými totalitními veksláky, zelináři či lahůdkáři.

Byť možná ne záměrně, abych moudrému profesorovi nekřivdil a jeho stále sympatičtější pucflek Ladislav Jakl o mně zase nemusel psát nějaký méně přátelský blog. I já chci věřit, že šlo spíš o nechtěný vedlejší produkt způsobený nešťastnou souhrou osobní nezkušenosti, ješitnosti, narcismu a samozřejmě i hlouposti – tedy fatálně toxického osobnostního mixu.

Což mimochodem dějiny málokdy zajímá. Kdo si dnes například pamatuje, že se Stanislav Gross upřímně zajímal o vláčky? Navíc snaha zhasnout a dopřát politikům klid na práci, de facto totalitní model, Klause provází, co si ho většina z nás pamatuje. Tedy zhruba dvaadvacet let, nebo tak nějak.

Začněme Klausovým zhasnutím během privatizace. Úzká skupina lidí tehdy ukradla beztrestně majetek za stovky miliard, zatímco mnozí jiní přišli o práci, případně na ně po naivní listopadové euforii dolehlo tzv. utahování opasků - neboli ekonomická transformace. Ne že by k jisté zlodějině nedošlo tak jako tak, ostatně po čtyřiceti letech zlodějského režimu jsme byli všichni méně či více banda zlodějů.

Jenže chorobně ješitný a do vlastní geniality zamilovaný Klaus tehdy nepřiznal ani milimetr chyby, spíš naopak. Nejen že tím u nás navěky v praxi zdiskreditoval u mnohých lidí tržní demokracii a podnikatele, které coby nezkušený akademik ironií osudu tak vehementně propagoval; právě od půlky devadesátých let se datuje i první občanská naštvanost, jež náš v různých vlnách provází dodnes.

Bývalý prezident Václav Havel to kdysi pojmenoval „blbá nálada“. Mnozí vykolejení lidé ženoucí nejen vykolejené lidi do ulic tomu dnes říkají „Skutečná demokracie“ nebo „Holešovská výzva“. Všechny tyto iniciativy tmelí jedno: rozčarování z polistopadového vývoje, který Klaus symbolizuje jako málokdo.

Právě zakladatel a dlouholetý mozek i šéf ODS kolem sebe kdysi nechal růst šedou zónu lidí, jíž se časem zmocnili lidé jako Janoušek, Ivo Rittig, Patrik Oulický či Roman Jurečko, krytých neprůstřelně policií i justicí. Média je sice chybně pojmenovala lobbisty, ve skutečnosti ale jsou obyčejnými zloději; co za Klause nenápadně začalo lyžemi, tenisovými raketami a výlety do Alp, přerostlo během dvaceti let v mnohamiliardovou privatizaci demokratické moci.

Nakonec každý, kdo to nechce vidět, by si měl přečíst veřejně přístupné zprávy BIS. Překvapivě se v nich nepíše, že naši demokracii principálně ohrožuje mediokracie, ale ekonomické vytěžování státu lobbisticko-podnikatelskými skupinami. Ale chtějte po Klausovi, aby to viděl, když tento svět sám pomáhal budovat.

 

Petr Holec

http://www.reflex.cz/clanek/nazory/45754/prezident-vaclav-klaus-zhasnete-a-nechte-svine-krast.html

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+3 #3 martin 2012-04-11 15:48
Cituji Josef Friedl:
Superkřivák kLaus je spokojen a se svými komplici se ze svého mafiozně získaného postu vychechtává občanům republiky.....Mnozí podvedení občané chtějí volit komunisty a cesta k Rusku je umetená, zatímco pravicovost rozmetána v obecné nespravedlnosti, nepoctivosti, konzumnímu teroru a zvůli vládnoucích....JE TŘEBA PŘEJÍT OD SLOV K ČINŮM....

Ano sieg hail
-2 #2 Josef Friedl 2012-04-11 13:15
Superkřivák kLaus je spokojen a se svými komplici se ze svého mafiozně získaného postu vychechtává občanům republiky.....M nozí podvedení občané chtějí volit komunisty a cesta k Rusku je umetená, zatímco pravicovost rozmetána v obecné nespravedlnosti , nepoctivosti, konzumnímu teroru a zvůli vládnoucích.... JE TŘEBA PŘEJÍT OD SLOV K ČINŮM....
+5 #1 BeNiSh 2012-04-04 11:00
nekritizoval Klaus ani ne tak odposlechy, ale to, ze byly zverejneny az tak pozde? tyhle odposlechy sou stary 3-4 roky, tak proc uz Bema a Janouska soudy davno neresily?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)