Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Kursk odpustili 120815MOSKVA/PRAHA Těch osm dnů bylo celé Rusko doslova přilepe­né k televizním LN Kursk 120815obrazovkám. Žád­né politické ani sportovní událos­ti nikdy tak nesjednotily Rusy, jako tragédie atomové ponorky Kursk 12. srpna roku 2000. Více než týden všichni obyvatelé země drželi 118 námořníkům palce. Mamě. Nepřežil ani jeden z nich. I když podle odborníků šance na záchranu alespoň několika mužů byla.

Zkažená dovolená

Vladimir Putin byl u moci teprve osmý měsíc a na tuhle tragédii ne­byl připraven. Nejdříve zmizel z mediálního prostoru a zapo­mněl, že v Rusku plní hlava státu také roli „otce“, který je po ruce vždy, když je lidem těžko. Jenže Putin byl tehdy na dovolené. A ne­pochopil, že ji má hned ukončit á dostavit se na místo katastrofy, na Barentsovo moře, řídit zá­chranné práce a utěšovat příbuz­né, kteří prostřednictvím tehdy ještě svobodných médií mohli do­slova v přímém přenosu sledovat, jak umírají jejich nejbližší.

Prezident mlčel po čtyři dny a celé Rusko ho za to tehdy odsou­dilo. Manželky a matky námořní­ků, kteří zoufale z potopené po­norky vysílali signál SOS, prezi­denta veřejně proklínaly. Stejně mu spílaly, když jen pár týdnů po havárii, v září 2000, v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN odpověděl na otázku slavné­ho Larryho Kinga ohledně osudu ponorky s cynickým úsměvem slovy: „Potopila se.“

Za „neadekvátní“ označil Puti- novo chování po havárii Kursku i poslední sovětský prezident Mi- chail Gorbačov. Ten ale také zdů­raznil, že taková katastrofa může mladého státníka mnohému nau­čit. A měl pravdu.

Tažení proti novinářům

Právě po Kursku datují znalci rus­ké žurnalistiky zahájení cíleného honu na novináře. Komentátor Sergej Parchomenko tvrdí, že „Kursk byl zlomem“ v Putinově vztahu k žurnalistice. „Tehdy po­chopil, v čem spočívá rozdíl mezi svobodnými a řízenými sdělovací­mi prostředky,“ soudí Parchomen­ko. A protože ho svobodná média znemožnila, kritizovala, dávala hlas hysterickým manželkám ná­mořníků a zpochybňovala oficiál­ní verze, zahájil tažení, které má pro něj vynikající výsledek: dnes by se podle ruských mediálních expertů nemohlo stát, že by televi­ze informovala o katastrofě stejně objektivně, jako tomu bylo v srpnu 2000. Všechny technologic­ké katastrofy, které se odehrály poté, už měl Kreml pevně mediál­ně v rukách.

Posun v manipulaci s veřejným míněním dokazuje i poslední soci­ologický výzkum. Když se socio­logové v roce 2000 ruských obča­nů ptali, zda vedení země udělalo vše pro záchranu námořníků z Kursku, 72 procent dotázaných řeklo rozhodné „ne“. Dnes na stej­nou otázku odpovídá shodně pou­ze 35 procent Rusů. Korespondu­je to s Putinovou rostoucí popula­ritou, která je rekordní i přesto, že ekonomická kondice země se v důsledku klesajících cen ropy prudce zhoršuje.

Od roku 2000 přibývá občanů spokojených se vším, co Putin dělá a říká. Ruské sdělovací pro­středky, v současnosti zcela ovlá­dané Kremlem, už ani ve dnech smutného výročí nespekulují nad verzemi tragédie, která dodnes ne­byla řádně vyšetřena, a pokud ano, veřejnost o tom nemá dost in­formací. Pouze na internetu se objevují stále pochybnosti o oficiál­ní interpretaci události: údajně do­šlo k technické závadě na jednom z torpéd, které explodovalo a vy­volalo další výbuchy. Rusové ih­ned zahájili záchranné práce, i když prý většina námořníků ze­mřela hned při explozích a zbylí bezprostředně po nich. Státní televize dnes už rozhodně nebude jit­řit emoce informacemi o dopi­sech, které námořníci psali - z nich vyplývá, že po explozi bylo ještě nejméně 23 mužů naži­vu, že se ve snaze vydržet, než při­jde záchrana, uchýlili do 9. oddě­lení, že vody přibývá a vzduch jim stačí ještě tak najeden den.

Tragická souhra náhod

Ani o přesných příčinách katastro­fy dnes ruská média nepochybují. Jenže podle kapitána Igora Kúrdi- na, předsedy Petrohradského klu­bu námořníků, řada podrobností nebyla zveřejněna.

Na ponorce byla instalována tzv. tlustá torpéda s dostřelem 50 kilometrů, která byla původně vybavena jadernou hlavicí. V 90. letech minulého století byl jejich počet snížen a hlavice z těchto torpéd byly odstraněny. Ovšem torpéda zůstala. Vojenské cvičení, kterého se Kursk účast­nil, bylo mj. určeno ke zdokonale­ní střelby právě těmito torpédy na skupinu lodí protivníka.

Tady může být podle Kurdina příčina neštěstí - posádka ponor­ky neměla se střelbou těmito tor­pédy žádnou zkušenost. Navíc byl srpen a brigáda, která ponor­ku připravovala na manévry, stří­dala tu, která byla právě na dovo­lené. A také neměla velké zkuše­nosti s daným typem zbraní. Tak­že si nemusela všimnout defektu. Až později se zjistilo, že deset kusů z této série torpéd vyrobe­ných v Almaty mělo závadu. Je pravděpodobné, že závadné bylo i torpédo, které se stalo osudným námořníkům z Kursku. Proč se o těchto podrobnostech, vrhají­cích i po 15 letech světlo na tragé­dii 118 mužů, v ruském oficiál­ním tisku nic nepíše? Protože kde je nalezena příčina, nastává hledá­ní odpovědného viníka. A násle­duje trest. Putin tehdy nebyl zjev­ně připraven zahájit radikální re­formu spojenou s kádrovými čist­kami v armádě prolezlé korupcí a protekcionismem. Naopak, ar­mádu i tajné služby učinil od po­čátku svými nejbližšími spojenci při ovládnutí země a zkrocení ro­dící se občanské společnosti.

Státní agentura TASS sice uvá­dí, že za Kursk zaplatili svými funkcemi četní vysoce postavení důstojníci ruské flotily (např. veli­tel Severní flotily, admirál Vjačeslav Popov), ale do vězení za smrt 118 mužů nešel nikdo, ačko­liv je v Rusku možné se za mříže­mi ocitnout například za účast na nepovolené pokojné demonstraci.

 

Petra Procházková LN, 12.8.2015

* * *

SVĚT OČIMA RUSKÉ PROPAGANDY

J.Š.13.8.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)