Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 05.05.2024 16:44
    Je to prostě tak, ač se to mnohým nelíbí. Právní stát ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 08:01
    Jan Lipavský: O svém rozhodnutí budu informovat zítra.

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:59
    Opravdu CDA v Moskvě zvažuje účast na "inauguraci" Vladimíra ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:44
    Orangutan nadchl vědce. Otevřenou ránu si ošetřil léčivou ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Maslovova Olga… Skvělý nezávislý server Medúza - rus­ký, ale pro jistotu zaregistrovaný v Lotyšsku - si s vlastenectvím a vytěs­ňováním Rusů hlavu moc nedělá. Respek­tive vidí příčiny jinde než kremelští poli­tologové. Reportéři z Medúzy vyzpovída­li ruského novináře z rozhlasové stanice Echo Moskvy Ilju Rožděstvenského, kte­rý v rozhovoru nazvaném Bez stop a dů­kazů popisuje otřesné případy lidí, kteří jsou při výsleších na ruské policii týráni, mučeni, ponižováni. Nemusí jít vůbec o politické kauzy. Prostě tam, kde vládne síla, je zákon v defenzivě.

Třeba jako v případě Olgy Maslovové, kterou vyslýchali jako svědka ve věci vraždy. Jen se dostavila na oddělení Nižegorodské správy ministerstva vnitra, ob­vinili ji, že okradla mrtvolu. Když se od­mítla přiznat, začali ji policisté bít. „Byli dva. Jeden zamkl místnost zevnitř. Dru­hý jí nasadil pouta a znásilnil ji. Poté ji le­žící na zemi kopali do břicha.“ Nakonec jí na hlavu nasadil protiplynovou masku a uzavřeli příchod vzduchu. Za několik hodin se Olga přiznala ke všemu, co chtě­li. Rožděstvenskij popisuje podobných případů několik. A varuje - raději se poli­cistům nedostat do spárů. I tohle je mož­ná jeden z motivů, proč vlastenectví v zemi upadá a Rusů ubývá.

* * *

Vlastenectví sem, vlastenectví tam, skoro by měl člověk pocit, že výchova k patriotismu je v Rusku větší téma, než ceny ropy na svě­tových trzích a ceny másla na těch domá­cích. Jenže jak teď napsal populární rus­ký list Moskovskij komsomolec (který tedy už dávno s žádným komsomolcem ani komsomolem nemá nic společného), z internetu jako novodobého zrcadla spo­lečnosti lze v posledních týdnech vysle­dovat, že vlastenců ubývá.

Podle autora stati Vitalije Sloveckého experti tvrdí, že kolaps vlastenectví je spojen s kolapsem rublu, zavíráním pod­niků a propouštěním zaměstnanců. Vlas­tenecké příspěvky jsou stále řidším je­vem, ubývá i štvavých textů hanobících dekadentní a agresivní Západ.

Z článku vyplývá, že se týmy odborní­ků jevem nazvaným „snížení úrovně lás­ky k vlasti“ vážně zabývají. Slavný rus­ký bloger a novinář Anton Nosik se ale obává, že umírněnost v propagandistické štvanici je jen sezónní jev. O prázdni­nách prostě i Kremlem placení blogeři byli na dovolené. Nosik totiž tvrdí jednu zajímavou věc - obrovské množství prokremelských, protizápadních a nacionali­sticky zabarvených příspěvků rozesílají trollové z řad ruského studentstva. Často jsou za tuto brigádu slušně placeni. Jakmile tedy skončí školní prázdniny, patriotická kampaň se do sítě vrátí.

Nakonec názor Alexeje Makarkina, zá­stupce ředitele Centra politických techno­logií. Lidé jsou podle něj opravdu unave­ni, a když se dívají na ceny v obchodech, sledují v televizi reportáže o pálení západ­ních potravin nebo si spočítají, kolik dnes činí jejich mzda v dolarovém ekvivalentu - a kolik činila před rokem -, přestávají vě­řit vlasteneckým heslům. Ani kvůli Kry­mu se nikomu nechce utahovat si opasek.

Což o to, pokud vlastenectví upadá jen verbálně, nikoho to příliš nevzrušuje.

Ale poměrně solidní Nězavisimaja gaze­ta uveřejnila alarmující článek Z výcho­du Stavropolska odcházejí Rusové. Stavropolský kraj není celé Rusko, ale vytěs­ňování Rusů, popřípadě jejich vymírání není problémem jen v tomto regionu. Podle deníku odsud mladí Rusové houf­ně odcházejí - většinou do Moskvy a Pe­trohradu, ale i do Evropy. Místní admi­nistrativa bije na poplach: polovina rus­kého obyvatelstva východní části Stavropolského kraje ve věku od 20 do 45 let už opustila své rodné obce. V řadě míst se zavírají pobočky bank, nefungu­je daňová inspekce a další úřady, ne­mluvě o obchodech.

Na uvolněná místa se ale tlačí lidé od­jinud. Oficiálně se do Stavropolského kraje letos přistěhovalo už 15 tisíc osob. Federální migrační služba tvrdí, že úda­je jsou nepřesné a že problém má dale­ko větší rozměr. Hrnou se sem davy Kavkazanů z ruských severokavkazských republik, které žádná demografic­ká krize nesužuje. Ba právě naopak. Kromě toho se svérázní Kavkazané do­kážou lépe zorientovat v sociálně neleh­ké situaci, najít si i neoficiální práci a přizpůsobit se těžkým podmínkám - nespoléhají ani tak na stát, jako spíš na své rozsáhlé rodiny. Jsou schopni se ži­vit jakýmkoliv, třeba i nelegálním způ­sobem. Podle ruského politologa Serge­je Popova ale nejhorší je, že se v těchto oblastech zásadně mění národnostní slo­žení obyvatelstva. „Brzy tady nezůsta­nou nejen ruskojazyční, ale ani původní Nogajci,“ povzdechl si.

Skvělý nezávislý server Medúza - rus­ký, ale pro jistotu zaregistrovaný v Lotyšsku - si s vlastenectvím a vytěs­ňováním Rusů hlavu moc nedělá. Respek­tive vidí příčiny jinde než kremelští poli­tologové. Reportéři z Medúzy vyzpovída­li ruského novináře z rozhlasové stanice Echo Moskvy Ilju Rožděstvenského, kte­rý v rozhovoru nazvaném Bez stop a dů­kazů popisuje otřesné případy lidí, kteří jsou při výsleších na ruské policii týráni, mučeni, ponižováni. Nemusí jít vůbec o politické kauzy. Prostě tam, kde vládne síla, je zákon v defenzivě.

Třeba jako v případě Olgy Maslovové, kterou vyslýchali jako svědka ve věci vraždy. Jen se dostavila na oddělení Nižegorodské správy ministerstva vnitra, ob­vinili ji, že okradla mrtvolu. Když se od­mítla přiznat, začali ji policisté bít. „Byli dva. Jeden zamkl místnost zevnitř. Dru­hý jí nasadil pouta a znásilnil ji. Poté ji le­žící na zemi kopali do břicha.“ Nakonec jí na hlavu nasadil protiplynovou masku a uzavřeli příchod vzduchu. Za několik hodin se Olga přiznala ke všemu, co chtě­li. Rožděstvenskij popisuje podobných případů několik. A varuje - raději se poli­cistům nedostat do spárů. I tohle je mož­ná jeden z motivů, proč vlastenectví v zemi upadá a Rusů ubývá.

PETRA PROCHÁZKOVÁ, redaktorka LN,rozcestník, Osobní výběr ze světového tisku, 19.9.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 K.Mrzílek 2015-09-22 16:44
To je asi budoucnost. Lidství. Ne národnost, ne vlast. Ale větší rodinný kolektiv, který na sebe v životě spoléhá. Rodiny pracující pro sebe jako u nás Vietnamci.V Rusku Kavkazané v jižní Americe a mnozí další. Evropská společnost se odděluje od sebe, ne všude, ale většinou se jeví opatrnost před druhými. Málo narozených dětí u nás ukazuje, že početné rodiny, které do Evropy nyní imigrují ve srovnání s našimi výdělky si prací svých rodinných příslušníků, kteří vydělané peníze skládají na společný účet se finančně prosadí jednodušeji nežli rodiny s jedním dvěma dětmi žijící pouze pro sebe.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)