Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vyhnani vlaky"Jenže to byl omyl. Česká vláda totiž i na tyto německé sociální demokraty a antifašisty uplatnila Benešovy dekrety. Znemožnila jim tak nejen návrat, ale i přístup k jejich majetku." -  "Na adresu Československa nemluví příliš lichotivě. Nemohou Čechům zapomenout, že i když neměli nic společného s nacismem a dokonce proti němu v mnoha případech aktivně bojovali, Češi s nimi naložili, jako by byli nacisté."

Uprostřed kanadské divočiny založila před 77 lety tisícovka sudetských Němců městečko Tomslake. I když šlo o antifašisty, kteří do Kanady uprchli před Hitlerem a po válce se chtěli vrátit domů, Československo je odmítlo přijmout zpět.

Příběh založení městečka Tomslake tak dokumentuje dosud málo známou část historie Československa a zejména vztahů mezi sudetskými Němci a Čechy. Městečko vděčí za svůj vznik těm sudetským Němcům, kteří nesouhlasili s politikou Adolfa Hitlera a v obavě před nacistickou perzekucí emigrovali do Kanady. Mezi zářím 1938 a březnem 1939 opustilo Československo přes tři tisíce německých antifašistů, zejména sociálních demokratů, které by okupaci země čekal v lepším případě koncentrační tábor, v horším popravčí četa. Zhruba třetina z nich našla svůj nový domov v severní části Britské Kolumbie, zhruba 800 kilometrů od hranic s Aljaškou.

"Řada našich lidí zpočátku propadala zoufalství. V domovské zemi měli často dobré postavení, dobrou práci a tady najednou měli začínat od začátku a budovat si nuzné obydlí v naprosto primitivních podmínkách," popsal začátky kanadské anabáze jeden z jejích účastníků Willi Wanka v knize Oběť míru. Pouze pět procent osadníků mělo podle něj před příjezdem do Kanady nějaké zkušenosti se zemědělstvím nebo lesnictvím, ostatní byli učitelé, lékaři, úředníci, dělníci z továren... Ti všichni dostali do ruky pilu a sekeru, aby si v neprostupné divočině vybudovali domy. "Nouze je ale ten nejlepší učitel a zpětně mohu říci, že jsme se učili velmi rychle," napsal Wanka.

Uprostřed pralesa tak začalo v roce 1939 vznikat městečko, které dodnes připomíná historii svého vzniku. V Tomslake stojí "sudetoněmecké muzeum" a výmluvný pomník prvních budovatelů městečka. Muž, žena a dítě s jedním kufrem a holýma rukama. Přesně s takovou výbavou přijeli do kanadské divočiny první "sudetoněmečtí" osadníci.

V muzeu i publikacích o městečku pak lze najít konkrétní příběhy osadníků. Po záboru Sudet Hitlerem opustilo Sudety přes 20 tisíc německých sociálních demokratů, kteří našli dočasné útočiště v českém vnitrozemí. Například tehdy dvacetiletý Josef Gebhart z Petřvaldu popisuje, jak jeho rodina nejprve uprchla před nacistickou perzekucí do Prahy a poté krátce před okupací i zbytku Československa odjela speciálním vlakem do polského Gdaňsku. Podobně se podařilo uprchnout ze země před Hitlerem i zhruba tři tisícovce členů a sympatizantů německé sociální demokracie. Další takové štěstí neměli. Byli buď odvedeni na frontu, posláni do koncentračních táborů nebo zastřeleni.

Exilové vedení německých sociálních demokratů v Československu později společně s britskou vládou vyjednalo pro uprchlíky možnost poskytnutí azylu v Kanadě. Kanadská vláda měla ale podmínku, že přijme pouze lidi se zkušenostmi v zemědělství. Proto stovky sudetoněmeckých úředníků, lékařů nebo továrních dělníků podepisovaly falešná prohlášení o tom, že se doma živili prací na poli nebo v lese. Jedině tak mohli v několika transportech odplout do Kanady. A zhruba třetina z nich našla nový domov právě v Tomslake.

Mnoho německých osadníků přitom počítalo s tím, že se po porážce Hitlera vrátí do vlasti. "Jenže to byl omyl. Česká vláda totiž i na tyto německé sociální demokraty a antifašisty uplatnila Benešovy dekrety. Znemožnila jim tak nejen návrat, ale i přístup k jejich majetku," řekl pro TÝDEN.CZ Rudolf Pueschel, který o historii Tomslake napsal knihu Odyssea Williho W. Při psaní knihy kanadské městečko třináctkrát navštívil a mluvil s pamětníky. V Tomslake stále ještě žije dvanáct přímých pamětníků jeho založení. "Na adresu Československa nemluví příliš lichotivě. Nemohou Čechům zapomenout, že i když neměli nic společného s nacismem a dokonce proti němu v mnoha případech aktivně bojovali, Češi s nimi naložili, jako by byli nacisté," uvedl Pueschel.

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/vytlaceni-z-ceskoslovenska-kanadsti-zalesaci-ze-sudet_404882.html

* * *

Adieu, Karlsbad. Před 70 lety skončil odsun sudetských Němců

Děsivá výpověď, pravda o naší zemi a o nás!

 

Jan Šinágl, 27.11.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

0 #1 Václav 2016-11-28 11:11
A jak už bylo např. 15.8.2016 zde pod heslem Tomslake uváděno vyšla soukromým nákladem anglicky v roce 1978 a česky, tištěno v Chebu 1995 publikace ašského rodáka Andreas Amstättera Tomslake.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)