Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Migrace patří k přirozenému běhu světa. Kultury kontaktem s jinakostí vzkvétají, říká v rozhovoru pro časopis TÝDEN historik Matěj Spurný, který mapoval osudy sudetských Němců, českých Romů i volyňských Čechů.

Pěstovat českou identitu samo o sobě smysl nemá?

Češství samo o sobě není hodnota. Hodnota je něco, co přispívá k univerzálnímu pokroku nebo kulturnímu dědictví. Pokud lidé v této zemi v tomto dění hrají nějakou roli, pak češství smysl má. Pokud ne, tak sám o sobě fakt, že jsme Češi, je samoúčelný, za to nemá smysl bojovat. Když vsadíme na model, že je jedno, co vyprodukujeme, hlavně že jsme Češi, povede to časem k záhubě. Bez kontaktu a interakce, bez inspirace a možná i bez konfliktů s jinakostí časem zdegenerujeme tak, že stejně zanikneme. Model založený na tom, že na hranicích České republiky rozmístíme cedule s nápisem "Prosíme, nerušit" a budeme tu přežívat jako želva v zoo, není konstruktivní.

A proč jsou dnes pro nás uprchlíci strašákem? Protože nejsou z Evropy?

Obraz, který si o těchto lidech vytváříme, je důležitější než to, jací reálně jsou. Dnes máme obraz muslima, který v podstatě splývá s teroristou, a jistě budeme svědky dalších zaručeně ověřených zpráv, že to jsou násilníci a nevděčníci. To jsou škatulky. Stačí počkat, až nám někdo z nich něco provede, a budeme mít další důkaz, že předsudky jsou pravdivé. Kdyby byly připraveny jiné škatulky, jací jsou to chudáci a jak jsou zajímaví a pracovití, samozřejmě se také najde dostatek příběhů, jež by je zaplnily. Lidé jsou různí, uprchlíci stejně jako starousedlíci. Pro ty první máme bohužel jenom negativní škatulky. Je tu uměle a účelově vyvolaná hysterie, která brnká na struny nesebevědomí, a zároveň je tu dost politiků i lidí v médiích, kteří - ať už účelově, nebo z hlouposti - rozehrávají tyto věci ještě daleko více, než by bylo nutné.

Je vaše rodinná historie nějakým způsobem spojena s problematikou migrace?

Sudetoněmecké příbuzenstvo nemám, ale jsem také z velmi pestrého zázemí - maminka byla z židovské rodiny, oba prarodiče prošli Terezínem a Osvětimí a jejich rodiče tam byli zavražděni. Rodiče tátovy maminky byli vídeňští Češi, žili v jihomoravské Lednici a k češství se hlásili, ale doma mluvili většinou německy. O tuto pestrost jsme po válce přišli. Já jsem vyrůstal v Krkonoších, s německou minulostí jsem se setkával od dětství a brzy mě to začalo zajímat. Postupně mnou začalo rezonovat, že všechno, co tvoří můj svět, od starých štětovaných cest až po chalupu, ve které jsem vyrůstal, vybudovali Němci.

Jak vás to ovlivnilo?

Už právě proto bych nevznášel nároky na tuto zemi jako na majetek etnických Čechů, tak to nikdy nebylo. To, že Němci zlikvidovali Židy a my jsme pak vyhnali Němce, přece nemůžeme brát jako zásluhu. Nemůžeme si myslet, že jsme si tím vysloužili na věky věků nějaký právní nárok na to, že tahle země bude etnicky pouze Čechů. Je to země, na jejíž kultivaci se v historii podílely nejrůznější společnosti nejrůznějších jazyků a náboženských vyznání a není nic špatného, když tomu tak bude i nadále. Je lhostejné, jestli tu budou etničtí Češi, nebo jestli tu časem budou jiní. Důležitější, než jakým budou mluvit jazykem, je, jestli navážou na to dobré, co se v této zemi udělalo.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/migrace-je-normalni-tahle-zeme-neni-jen-pro-cechy_411816.html

* * *

Tato země není jen pro Čechy.‘ Historik čelil urážkám, univerzita se ho zastala

Sudety, naše černé svědomí, se nám připomínají stále více

Ukrajině chybí stateční politici – a nám ne?!

 

Jan Šinágl, 15.1.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Jerry 2017-01-18 20:14
Mohl by mi pan Spurný odpovědět, jestli si myslí, že se muslimové budou chovat jinak než VŠUDE ve světě, když jejich počet dosáhne kolem 5% obyvatelstva?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)