Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

"Základním předpokladem skutečného přátelství našich národů je pravda. Ať je jakkoli tvrdá, je třeba ji říkat. Máme zvláštní schopnost nás všech promítat si vlastní selhání do vybraných obětních beránků a jejich kritizováním se sami před svým svědomím očišťovat.“

Václav Havel

***

KralikyKrálíky: Správní centrum Králíky – německy Grulich – je historicky nejvýchodnější město Čech rozložené při trojmezí s Moravou a Slezskem.

Nikdo neřešil kdo byl Čech či Němec, domluvili se sousedsky. V kostelech mají čeští patroni německá jména. Pan František Jentschke přijel v 80-tých letech do svého domova, těžce nemocný. Po návrtau se zázračně uzdravil a uspořádal finanční sbírku. Vynesla miliony a kostel v jeho rodném městě mohl být v 90-tých letech opraven. Při odsunu spáchal starosta města Králíky s manželkou a dětmi sebevraždu. Doporučuji skvělý dokument shlédnout – je to i o nás.

***

Bratislava: Historie Němců a jejich germánských předků je spjatá s územím dnešního Slovenska již dva tisíce let. Po nejsilnější středověké kolonizační vlně tvořili dvacet procent zdejší populace. Přispěly k duchovnímu a hospodářskému rozvoji Slovenska.

Historie trvá už 2000 let. Po středověké kolonizační vlně tvořili Němci 20% zdejší populace. Čelili maďarizaci, vznikem ČSR nadšeni nebyli, zároveň ale získali silnou podporu českých Němců. Podkapraptským Němcům tak mohli imponovat snahy o připojení. Malá krajina s jedním jazykem je slabá a zranitelná. Od 13. stol přicházeli duchovní, obchodníci a řemeslníci z Německa. V oblasti Bratislavy to byli především zemědělci a vinaři. V oblasti dolů důlní odborníci. Ve 14. stol. bylo vytvořeno unikátní prostředí vinařské kultury, kde se potkávali Češi, Moravané, Slováci. Maďaři, Němci a Chorvaté. Tradice vinohradů se zachovala dodnes. Vinařství propojilo Moravu, Slovensko, Maďarsko a Dolní Rakousy. Tři pětiny moravských vinařů mluvíva-li německy. Němčina byla komunikačním kanálem, kterým se šířily znalosti a technologiské inovace.

Do začátku 20. století tvořily většinu obyvatelstva Bratislavy Němci. Poté se to varovnalo na třetiny Slováci, Maďaři a Němci. Komunikovali běžně trojjazyčně. Němci na Slovensku neměli vybudovanou svoji identitu. Jmenovali se podle oblastí kde žili. Z oblasti Sudet přicházeli na Slovensko němečtí učitelé, kterých byl nedostatek. Mnoho karpatských Němců studovalo na českých VŠ. Žádné národností problémy nebyly. Mnohonárodnost v jiných politických podmínkách je vždy přínosem – viz Švýcarsko. Slovenští Němci studovali i v Německu a umožnili rozvoj slovenského hospodářství. To jsou věci, o které Česko i Slovensko přišlo. Limbach byla německá vesnice. Když jste v menšině, tak si na vás většina dovoluje. Za socialismu jezdily ze západu příbuzní do Limbachu na hroby padlých ve válce. Dokonce se německé náhrobky přebrušovaly a opatřovaly slovenskými jmény! Dole mnohdy zbylo jméno německého výrobce, které už nechtěli obrušovat! Těch pár co nás tu zbylo jsou reprezentanty 800 let tradice. ...

Také doporučuji shlédnout. Kde bychom dnes mohli být, kdybychom naše spolupobčany barbarsky nevyhnali? JŠ

***

Období před Mnichovskou dohodou - hnutí Konrada Henleina

Přerov, Švédské šance 18.6.2023: Opět bez účasti politiků. Pietní akt tradičně zamlčen široké veřejnosti

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)