Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka Pavel Vezen svedomiHavlova vzpomínka na Pavla Wonku, disidenta a neúnavného obhájce lidských práv, bojovníka za prosazování právní kultury v komunistickém systému. Pavel Wonka se právě pro své postoje stal politickým vězněm režimu a nakonec tragickou obětí nezákonné soudní a vězeňské praxe. Je posledním politickým vězněm, který zemřel ve vězení.

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Loučíme se s mladým mužem, který podřídil svůj život jedinému cíli: boji za to, co nazýval právní kulturou. Jeho smrt ve vězení otřásajícím způsobem stvrzuje oprávněnost jeho boje. Všemi svými okolnostmi vrhá totiž prudké světlo na právní nekulturnost, tedy tu nekulturnost, na kterou tak houževnatě a po mnoho let tento muž poukazoval.

Vím, že to pramálo může utišit hoře jeho rodiny a jeho blízkých. Toto hoře snad může zmírnit pouze fakt, že svou smrtí neúmyslně, ale výmluvně potvrdil Pavel Wonka to, co dal za života nejednou najevo: že svou věc považuje za tak důležitou, že se nezastaví před žádnou obětí. Teď dal tedy oběť nejvyšší. V tom, co si sám pro sebe nazývám „dějinami bytí“, zůstane už natrvalo přítomen jako osobnost úctyhodně celistvá a pravá tak říkajíc až za hrob. My, kterým ještě nějaký pozemský čas zbývá, nemusíme mít tudíž starost o mír jeho duše.
Máme však jinou starost: starost o jeho odkaz. Tímto odkazem je připomínka, že bez osobního nasazení každého z nás není možná obecná náprava poměrů.

Svůj díl odpovědnosti za Pavlovu smrt nenesou jen lhostejní a otupělí soudci a prokurátoři a demoralizovaní vězeňští činitelé. Nese ho celá společnost, která dopustila onen úpadek právní kultury, a tím i úcty k lidskému jedinci. Nese ho tedy i každý z nás. A na každém z nás je, aby způsobem přiměřeným jeho možnostem a schopnostem zesílil - tváří v tvář této oběti - svou snahu zasazovat se za vítězství pravdy a práva.
Pavlu Wonkovi mohou věřící z nás pomoci snad už jen modlitbou. Všichni ale můžeme velmi prakticky, svou každodenní prací a svými každodenními postoji, pomoci svým bližním i sobě samým. Stačí, když se budeme aspoň ve stonásobně menší míře držet imperativu, kterého se držel on a který nám tu zanechal jako nejvlastnější vnitřní poselství své smrti.

Pavle, loučíme se s Tebou jménem Charty 77, Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných i jménem všech, kteří o Tvé práci věděli a s obdivem ji sledovali!

(květen 1988)

* * *

Publikováno ve sborníku Václav Havel "Do různých stran" - eseje a články z let 1983-1989 uspořádal Vilém Prečan, Knihovna Lidových novin sv. 1, vyšlo ve spolupráci s Československým střediskem nezávislé literatury, Scheinfeld-Schwarzenberg, Praha 1990

Životopis Pavla Wonky a další materiály k jeho osobnosti najdete na webu Totalita.cz a na webu PAVEL WONKA

http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/vaclav-havel-za-pavlem-wonkou-1988/ 

* * *

Až na mé upozornění ČT odblokovala ve svém archivu dokument Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy – z roku 2009. Povšimněte si jak pozitivně hodnotí Hana Jüptnerová Pavla Wonku jako jeho přítelkyně, a jak ho zpochybňuje v pomlouvačném pamfletu Libuše Rudinské "Pavel Wonka se zavazuje" z roku 2014. Zaplať Pán Bůh, že se tento film sotva kde promítá, o malé návštěvnosti nemluvě. Osobně bych promítal najednou oba dokumenty, aby vynikla ta hrůza, které se tato „dokumentaristka“ dopustila. Obě ženy nejsou nic jiného, než mravní zrůdy. Komunisté zavraždili Pavla Wonku, tyto dvě „ženy“ se ho pokouší „zavraždit“ podruhé, za pomoci dalších bezcharakterních, kteří k tomu mají stále dobré důvody.

 

Jan Šinágl, 3.6.2015  

* * *

Pavel Wonka: Teze č.1 „O národní nesnášenlivosti“

Proč asi všichni kritikové mlčí o 94 tézích „estébáka“ Pavla Wonky, velmi aktuálních i dnes?!

94 tezí politického vězně čsl. státu Pavla Wonky psané ve věznici Hradec Králové a Praha-Ruzyň od 1.ledna 1987 do 10.srpna 1987

Lucerna: Slavnostní premiéra dokumentu Pavel Wonka se zavazuje

Pavel Wonka - vězeň svědomí, promlouvá aktuálně i ke dnešku!

Libuše Rudinská taková, jak se zachovala a chová – jako bezcharakterní, podlá lhářka, zákeřná a zlodějka

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.78 (9 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 Oldřich Musil 2015-06-07 20:16
No,napsal to Václav Havel velice krásně a pravdivě,o tom není sporu.Ale ptám se proč po listopadu 1989 neudělal naprosto nic pro to,aby byli viníci smrti Pavla Wonky potrestáni.Křič í to tím více,že se tenkrát v tomto případě nikdo nemohl ohánět výmluvou používanou na zločiny padesátých let,že je to už promlčeno.(I to je samozřejmě diskutabilní,pr otože kdo chce hledá způsoby,kdo nechce hledá důvody).
-3 #1 Krásná vzpomínka 2015-06-03 17:34
Děkuji za krásnou vzpomínku na Pavla Wonku, člověka který měl odvahu útočit na komunistický režim tvořený také Vrchlabskými a Trutnovskými členy KSČ a také na nejvyšší papaláše zločineckého Husákova režimu. Pepa

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)