Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Lorenc ViktorSpolupráce a podpora v praxi, aneb rozpor slov a činů...

V říjnu 2020 proběhne v Bruselu summit EU a Africké unie. Jeho výstupem má být nová strategie pro Afriku coby přirozeného partnera a souseda. Vše v duchu "Evropa potřebuje silnější Afriku, Afrika potřebuje silnější Evropu" (rovnováha...). Cílem je mír, dobré sousedství a bytí, posílení spolupráce. V pěti hlavních oblastech se objevuje i migrace a mobilita, demokracie a lidská práva, zlepšení životní úrovně, sociální práva, důraz na ženy a mládež.

Afrika nechybí ani v koncepci zahraniční politiky České republiky. Do subsaharské Afriky směřuje rozvojová, transformační a humanitární pomoc. Bod 4. Cíle a nástroje zahraniční politiky zdůrazňuje lidskou důstojnost včetně ochrany lidských práv, služby občanům a dobré jméno ČR. Nechybí ani potírání mezinárodního organizovaného zločinu a terorismu.

To vše na úrovni ČR i EU by nemělo zůstat jen na papíru, ale promítnout se do konkrétních akcí a kroků na úrovni státní, regionální i individuální. Koncepci ZP (zahraniční politiky) svým konáním a chováním naplňuje každodenně i každý diplomat.

Podívejme se jak to činí český velvyslanec v Maroku vládou odvolaný, ale stále ve funkci Viktor Lorenc 

Čad je jedním z nejchudších států světa. Řada lidí tam žije s minimem. Panuje tam i vysoká míra korupce, politického násilí, OSN zde realizuje mnoho humanitárních projektů. Mladí lidé ve snaze najít nějakou šanci pro svůj život odcházejí do zahraničí, aby hledali práci, naději, mnohdy vlastní přežití.

Jejich častým cílem se stává Maroko. Král Mohammed VI v rámci své aktivní africké politiky a snahy upevnit pozici království, coby lídra celého kontinentu otevřel hranice Maroka, zrušil pro mnohé sousedy vízovou povinnost, případně vízovou politiku uvolnil a některým státům nabídl stejné podmínky pro získání pracovních povolení, jako domácím. Výsledkem byl příliv přistěhovalců především ze subsaharského regionu, kteří často nemají práci a žebrají na silnicích, stojí u křižovatek s dětmi v rukách a natahují se k okénkům projíždějících aut. Jiní se schovávají v lesích na severu, čas od času vytvoří skupiny a atakují hranice španělských enkláv Ceuty a Melille po stovkách, aby je hraniční policie nestačila při přelézání plotu pochytat.

Kristine je dívka z chudého Čadu, vzdělaná, inteligentní.

Kristine kaftanOvládá výborně francouzštinu a angličtinu, má zkušenosti z hotelnictví a práce pro aerolinky. Kromě toho je to krásná dívka, reprezentativní, vždy skvěle oblečená. Milým úsměvem a hezkou tváří okouzlí a vyzařuje pozitivníKristine Navarilla energii. Moc se mi líbila na  módní přehlídce k 60 letům vztahu ČR-Maroko, kde dělala modelku pro českou ambasádu zdarma - viz VIDEO. Začala se učit česky, zajímala se o české reálie, těšila se i na návštěvu naší země. 

Velvyslanec Lorenc ji v rozhovoru dal novou naději do života, možnost stabilní práce, konečně klidnějšího důstojného života - práci asistentky na velvyslanectví na konzulárním úseku. Dlouhé měsíce ji sliboval, nepřijímala jiné nabídky, protože prestižní práci na ambasádě dávala přednost a velmi si této možnosti vážila. Pomáhala prakticky celý rok 2019 zdarma při různých akcích velvyslanectví a to se na ni doslova vykašlalo.

Cizinci jsou zaměstnáváni složitějším způsobem než Maročané a Čad bohužel nepatří do výjimek s jednoduchým režimem. S tím je spojen i poplatek agentuře práce. Kristine si ho byla i ochotna zaplatit sama. Když hospodářka Marcela Payard nebyla schopna (či nechtěla) zjistit přesný postup pro přijetí nemarocké síly, Kristine sama hledala právníky pro zjištění příslušných kroků.

Místo Kristine byla nakonec přijata nekvalifikovaná síla – nevyužilo se skvělé možnosti.  

To vše je ze strany velvyslanectví velmi neprofesionální a ponižující. Kristine jsem se jménem ČR omluvil. Nyní pracuje v Casablance v call centru a stěží vydělá na bydlení a základní životní potřeby. Přitom by potřebovala část platu posílat rodině domů, aby žili aspoň trochu lépe. O tom, že i přes královy priority to nemají "černí" lidé v Maroku někdy lehké, není třeba se zmiňovat.

Velvyslanec s hospodářkou takto naplnili priority pomoci "Africe", podpory důstojnosti, zlepšení životních podmínek  atd. "opravdu na jedničku." Skoro zničili jeden život.

Možná si řeknete jen jeden život! Každý má svou cenu a jeho jednotlivosti tvoří celek.

Pokud v konkrétní diplomacii zklameme, jsou naše koncepce a strategie k ničemu, stejně jako deklarace potírání organizovaného zločinu.

Chaloupkova Jana VIS bývalou konzulkou dr. Janou Chaloupkovou poté, co byla odvolána  z ambasády a postavena mimo službu (neměla kde spát a složit své věci), strávila Kristine poslední den. Za své peníze přijela vlakem do Rabatu, pomohla dr. Chaloupkové zabalit poslední věci do krabic, tašek a strávila s ní v hotelu poslední noc. V těžkých chvílích se ukáže přítel. Přestože ji ambasáda velmi ublížila, prokázala skvělý  charakter, který mohl pomoci Maroku i České republice. Pravý opak velvyslance Viktora Lorence a hospodářky Marcely Payard.

 

Právní stát

22.9.2020

* * *

EU-Afrika-Strategie: Die EU setzt auf eine stärkere Partnerschaft

JOINT COMMUNICATION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Towards a comprehensive Strategy with Africa

Spanish Govt. Gives Go-ahead To Agreement with Morocco on Security and Fight against Crime

* * *

Další lidé popisují katastrofální poměry na velvyslanectví ČR v Maroku

Maroc Leaks odhaluje, jak banka Attijariwafa pere špinave peníze z drog a financuje terorismus

Kontroverzní nová protidrogová agenda EU ohrožuje Evropu a Maroko

Protikorupční opatření MZV, kterými se v Maroku na velvyslanectví ČR vůbec neřídí?!

Kdy najdou veřejnoprávní média konečně odvahu informovat o diplomatickém skandálu v Maroku?!

Množství případů praní špinavých peněz a financování terorismu znepokojuje Maroko

J.Š. 23.9.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (18 Votes)
Share

Komentáře   

+10 #1 Jan Šinagl 2020-09-23 16:54
Kristine ztratila rok života v naději, že bude na ambasádě pracovat na konzulárním úseku. Mohl získat kvalitní sílu, nečelil by kritikám, že neodpovídá na maily, nezvedá telefony a nereaguje jako je tomu nyní. Také mohl získat reprezentativní osobu.

Místo toho přijal Lorenc Marcelu Payard na místo konzulární asistentky uklízečku ambasády!!! Sice hodnou, ale dle stížností lidí ne právě schopnou.

Vizitka naprosto neschopné personální práce vedeni ZU a MZV, respektive možná i záměr - v chaosu se lépe ukryjí podvody.

Nyní se velvyslanectví vymlouvá na COVID, ale tučné platy berou nadále. Přitom Kocurková bydlí na ambasádě a má to do kanceláře jednu minutu. V konzulátu má neprůstřelné okénko, virus ji tedy neohrožuje a pracovat může naplno. Vše jsou jen výmluvy.

Jako nový konzul má údajně přijet (dle informací z marocké strany) někdo z Dubaje? Tedy opět arabský region? Zřejmě, aby vše pokračovalo a vše zůstalo při starém, dle hesla nepořádek přeje podvodům.

Kristine od ambasády nedostala ani euro a vše dělala vždy zdarma. Trapné - africká strategie jen pro někoho.

Dr. Chaloupková se snažila vše v Maroku zlepšit. Záleželo jí na dobrém jménu vůči Maročanům - i zamítnutá víza vždy vysvětlila, aby měla ČR co nejlepší vizitku. Pracovala na vízech i do pozdních hodin a dokonce i v noci. Celý ten rok jako by byl na nic.

Odstranili ji a „kralují“ tam ti druzí. Vůči Maroku mají negativní vztah a vůbec nevykonávají službu zemi a občanům – ani českým, ani marockým - jak by měli i dle různých dokumentů a deklarací MZV ČR. ČR je zase jednou v něčem světová „špička“…

Problém je Kocurková, žadatelům neporadí, nechce, nebo neumí, tedy ani nepomůže. Je to zlá osoba, která více škodí než pomáhá. Po odjezdu dr. Chaloupkové dostala ještě moc, při které ji drží velvyslanec a Praha.

Předseda senátu Vystrčil odmítl komunikovat, přestože mu byly nabízeny schůzky, důkazy a dává věc ad acta?! Prý se ptal na MZV? Tím v podstatě označil stěžovatele za lháře. Je jasné, že MZV chybu nikdy dobrovolně nepřizná. Mně odpověděl, že když odvolání Lorence neschválil Zeman, nedá se nic dělat?! Při cestě na Tchai-wan projevil více odvahy.

Za těchto okolností jeho slova o lidských právech v souvislosti s cestou na Tchajwan vyznívají poněkud falešně. Podobně dává ruce pryč i předseda Sněmovny Radek Vondráček…

Na okraj podotýkám, že stále mlčí mnou osobně oslovení europoslanci Alexandr Vondra, Jan Zahradil, poslanec Václav Klaus ml. a představitelé Pirátů – všichni nevěděli a projevili zájem...

Média nadále mlčí? Jak řekla jedna právnička: „Všechno je jen jako“. Máme zákony, instituce, ale nemáme lidi, kteří by v jejich duchu konali ve prospěch země. Zato máme dost těch, který jich využívají především ve svůj osobní prospěch – hlavně při tom nikoho nepopudit!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)