Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Putin Kasajev 090418I jeho zásluhou usedl v roce 2000 do prezidentského křesla Vladimir Putin. Čtyři roky s ním byl jako předseda ruské vlády v každodenním kontaktu. 24. února 2004, dva týdny před prezidentskými volbami, Putin svého Hitler Stalin Putinpremiéra Michaila Kasjanova zbavil funkce. Později ho nazval „podvodníkem“. Dnes jsou z nich úhlavní nepřátelé.

LN Jak hodnotíte nedávné prezidentské volby, ve kterých opět zvítězil Vladimir Putin?

Nebyly to volby legitimní. Ani všichni ruští občané neuvěřili tomu, že Putin získal skutečně takovou podporu, jakou mu naplánovali – přes 77 procent. Jsem přesvědčen, že Putina podporuje maximálně 50 procent lidí. A těchto 50 procent představují lidé, kteří získávají informace z jediného zdroje – z centrálních televizních programů. Jsou ovládáni čistou putinovskou propagandou. Vzdělanější část obyvatelstva Ruska, lidé, kteří cestují a vidí, jak žije zbytek světa, představuje asi jen 5 až 10 procent. K naší velké lítosti se právě tito lidé nechtějí účastnit politického života. Vybrali si tu lehčí cestu. Mlčí, a někteří dokonce trvale odjíždějí do zahraničí. I tady v České republice žije mnoho Rusů a další přijíždějí. Dnes jsou to slušně finančně zajištění lidé – kdyby byli ještě bohatší, jedou do Anglie, USA, Německa. Ale střední třída přijíždí sem k vám, do Lotyšska, Litvy a Estonska, Slovenska, Bulharska – tam emigrují ti nejchudší. Protože když prodají byt v Moskvě, mohou si za ty peníze koupit třikrát tak velký byt na bulharském pobřeží s výhledem na Černé moře. To je naše tragédie – emigranti jsou naši voliči.

LN Když jste byl „Putinovým“ premiérem, mohl jste ho pozorovat z bezprostřední blízkosti. Byl to tehdy jiný Putin než dnes?

Byl to úplně jiný Putin.

LN A co se s ním stalo?

Začal jsem s Putinem pracovat ještě v době, kdy se předchozí prezident Boris Jelcin rozhodl, že právě on bude jeho následníkem. Souhlasil jsem s tím výběrem. Dnes vím, že jsme se oba, Jelcin i já, mýlili. Byl jsem upřímně přesvědčen, že Putin je stejný jako my, kdo jsme přišli takříkajíc ze Sovětského svazu. Ale snažili jsme se porozumět demokratickým hodnotám a myslím, že jsme jim porozuměli. Domníval jsem se, že Putin patří do naší skupiny „prozřelých“. Abych byl úplně spravedlivý, Putin zprvu splnil veškeré předpoklady i moje podmínky, a proto jsem také souhlasil být za jeho prezidentování ruským premiérem.

LN Jaké podmínky jste si kladl?

Zavádění ekonomických reforem. Putin je podpořil a Rusko se tehdy dostalo z ekonomické krize. Začal stabilní ekonomický růst, hrubý národní produkt rostl o 6 až 7 procent ročně, příjmy obyvatelstva rostly o 10 i 15 procent ročně. Především lidé žijící ve velkých městech rychle pociťovali pozitivní změny. V tu chvíli se ale Putin rozhodl k uzurpaci moci. Začal budovat mocenskou vertikálu, která dnes perfektně funguje. Zrušil přímé volby gubernátorů a vlastně provedl protiústavní reformu, změnil pravidla parlamentních voleb. Stal se tím, čím vždycky byl a je dodnes –skutečným „kágébešnikem“. Ten muž, kterého vidíme dnes, to je skutečný, opravdový Putin. Ten „můj“ z roku 2000 se jen přetvařoval.

LN Jak je tedy možné, že občané stále chtějí Putina vidět ve svém čele?

Kdesi v našich sovětských genech je zakotven strach. Po generace se bojíme promluvit nahlas v kuchyni. Putin tyto geny strachu u běžných obyvatel usilovně aktivizuje. Zkresluje jejich pohled na realitu, takže oni zase věří, že stojí na stráži světového míru a bojují s agresivním imperialismem. Jako to bylo dřív. Užuž nás přepadnou zlí Američané, přijdeme o naši suverenitu, chtějí nám ukrást náš plyn a ropu. Lidé tomu věří. Pokud se díváte na ruskou televizi, takové hrůzy slyšíte a vidíte každý den.

LN Jenže Rusko není SSSR. Občané mají internet, mnozí cestují… Proto je obdivuhodné, jak se Kremlu daří manipulovat veřejným míněním, a zavdává to otázku, zda se nepotvrzují konspirační teorie z  dob Sovětského svazu o vědeckých metodách manipulace…

Putin skutečně rozvinul tajný vědecký program řízení veřejného mínění. Tento projekt existuje a funguje už dlouho. Pro Putina pracují specialisté, kteří se zabývají výhradně tím, jak manipulovat lidmi a vymývat jim mozky. Například fakticky řídí televizní kanály. Vedle toho v administrativě prezidenta pracují lidé, jejichž jména známe a kteří si pravidelně svolávají šéfredaktory, zadávají jim úkoly i ideologický směr. Vysvětlují jim naprosto vědecky, jak se dostat do hlav lidí a řídit jejich myšlenky a kroky. To je první úkol vědeckého manipulačního týmu. A druhý souvisí s působením internetu a tzv. trolů.

LN Jak moc Putinovi vadí, že od roku 2014, kdy anektoval Krym, ztrácí mezinárodní kredit a dnes se ocitl s celým Ruskem v dost značné mezinárodní izolaci?

Putin se v roce 2014 kardinálně zmýlil. Zmýlil se proto, že Západ mu to dovolil. Západ totiž udělal chybu jako první. A to už v roce 2008, kdy Rusko obsadilo část Gruzie. Tehdy existoval speciální plán, nazýval se plán Sarkozy (podle tehdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho – pozn. red.), který obsahoval řadu podmínek včetně odchodu ruských vojáků z území Gruzie. Putin nesplnil jediný bod! Přesto se za tři měsíce Západ opět obrátil k Putinovi čelem a začal se s ním kamarádit jakoby nic. Business as usual. Ekonomické zájmy se staly prioritou. Byl to zásadní moment, kdy Putin pochopil, že toto je vlastně povolenka k dalším akcím – zasvítila zelená na jeho cestě na Krym a na Donbas.

LN Je tedy reakcí Západu ruský prezident dnes překvapen?

Trvalo vám to a stále jsou někteří evropští politici příliš opatrní, ale přece jen se Západ konsolidoval. Po anexi Krymu se po předlouhých rozepřích objevila v EU jednotná politika vůči Moskvě. Vlastně díky Putinovi! To on vás k tomu donutil. Ta druhá věc je ještě důležitější – projevila se transatlantická solidarita. A tomu Putin nikdy nevěřil. Myslel si, že protiamerické nálady v mnohých evropských zemích neumožní jednotu EU a USA. A tato solidarita, pokud bude trvat, udrží svět, aby nesklouzl k další eskalaci násilí. Udrží i Putina od další agrese, na kterou je bezpochyby naladěn. Musíte si uvědomit, že on nyní čeká, až se Západ unaví, rozhádá, nově vybrané populistické strany v některých zemích zničí evropskou jednotu. Číhá doslova za rohem, až si vy sami vytvoříte problémy.

LN Jaká je role českého prezidenta Zemana, který je jedním z posledních evropských politiků ochotných přátelit se s Putinem?

Volba českých občanů mne trochu udivila. Vaše země ale stojí na parlamentní demokracii a nehledě na to, že si teď volíte prezidenta přímo, nemůže změnit zahraničněpolitický kurz. Samozřejmě Putin takového politika využívá, ale hlavně doma, v Rusku.

PETRA PROCHÁZKOVÁ, LN, 9.4.2018

KDO JE MICHAIL KASJANOV (60)

■ Michail Michailovič Kasjanov se narodil v roce 1957 v obci Solncevo u Moskvy. Vystudoval Moskevský institut automobilové dopravy av 80. letech pracoval v sovětské Státní plánovací komisi. Po rozpadu SSSR přešel na ministerstvo financí, kde se proslavil jako vyjednavač s mezinárodními finančními institucemi a věřiteli. Získal neoficiální titul hlavního finančního diplomata Ruska. V květnu 1999 ho ruský prezident Boris Jelcin jmenoval ministrem financí. Tím zůstal i po nástupu Vladimira Putina. Nový prezident ho v květnu 2000 jmenoval premiérem.

■ Vydavatelství Euromoney Publications Kasjanova ve stejném roce vyhlásilo nejúspěšnějším ministrem financí zemí střední a východní Evropy. Na domácí scéně ale čelil obviněním z korupce, vysloužil si přezdívku „Míša dvě procenta“, což měla být narážka na podíl, který požadoval při pomoci s uzavíráním kontraktů na státní zakázky.

■ V  roce 2004 se názorově rozešel s  Putinem a ten ho zbavil funkce premiéra. Kasjanov se stal vůdčí osobností ruské demokratické opozice. V  roce 2015 předal Kongresu USA seznam osob, které se měly podílet na vraždě opozičního předáka Borise Němcova. V  ruských médiích byl označen za zrádce. Nyní vede Stranu národní svobody a Ruský národně-demokratický svaz.

___________________________


--
A.N.Kelin
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 603 574 168

http://kletskij.livejournal.com/
www.ruslo.cz

* * *

Rusové se chovají jako nacisté, tvrdí režisér nominovaný na Oskara

 

J.Š. 10.4.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (6 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #1 K. Mrzílek 2018-04-13 17:55
Hodnotit "volby" v Rusku to člověk nikdy neví jestli zvítězí Putin nebo Putin.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)