Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Mapa exekuci CR genocidaV neděli 17. července máme smutné výročí. Budeme už rok ve skluzu s povinnou implementací směrnice EU o insolvenci do českého právního řádu. Proč jsme to nestihli? Že by covid? Složitost právní normy? Ne. V tom důvody nejsou. Zákon byl připraven a do sněmovny předložen už na podzim 2020. Ale pak projednání zákona zamezilo ANO s ODS. Naštěstí se podařilo závazek schválení zákona i s hlavními parametry dostat do programového prohlášení vlády, tak by rychlému schválení nic nemělo stát v cestě. Snad.

Nejde o nic méně než o osudy 400 tisíc lidí, kteří jsou v dluhové pasti. Tj. v situaci, kdy i když vynaloží veškeré možné úsilí, z dluhů se nikdy nedostanou. Třeba proto, že úroky a poplatky naskakují tak rychle, že je ani nestíhají splácet. Třeba proto, že je zaměstnavatelé nechtějí zaměstnávat, protože to pro ně znamená další náklady a riziko. Třeba proto, že to už vzdali.

A nejde jen o těchto 400 tisíc lidí. Jde i o jejich blízké, na něž dluhové otroctví dopadá stejně. Beznaděj, nedůvěra v systém, nulová motivace ke snaze. Když v takovém prostředí vyrůstají děti, jakou mají budoucnost? Když k oněm 400 tisícům připočteme rodinné příslušníky, bude jich přes milion: každý desátý občan naší země je zasažen neřešitelnými exekucemi, nemá naději, nevidí světlo na konci tunelu.

A proč to všechno? Komu se to vyplatí? Jen pár dluhovým otrokářům, kteří drží prostřednictvím vysokých úroků, poplatků, pokut, dlužníky v situaci, kdy dluh narůstá rychleji, než jsou schopni splácet.

A všichni ostatní na ně doplácíme.

Na dluhové otrokáře doplácí ostatní věřitelé. Nezbývá na ně žádný podíl, všechny případné příjmy seberou jako první v pořadí otrokáři, kteří se zapsali první.

Na dluhové otrokáře doplácí státní rozpočet. Lidé v dluhových pastech nemají motivaci legálně pracovat. Nevyplatí se jim to. Do státního rozpočtu tak nepřispívají, ale jen z něj čerpají skrze různé dávky. Ano, můžeme se nad tím pohoršovat. Ale pokud byste věděli, že všechno, co nad rámec vyděláte, vám stejně vezmou, a to bez šance na to, že to někdy skončí, šli byste do toho?

Na dluhové otrokáře doplácí zaměstnavatelé – pro exekutory vykonávají agendu, kterou nemají finančně pokrytou s rizikem chyby, za kterou jim hrozí pokuta v desetitisících. A doplácí i tím, že jim chybí motivovaní spolupracovníci, zaměstnanci.

Na dluhové otrokáře doplácí už tak chudé regiony – odsávají z nich veškeré dostupné finance, komplikují zaměstnavatelům život a prodražují zaměstnávání, zhoršuje se kvalita služeb, na které lidé v dluhových pastech nemají.

Na dluhové otrokáře doplácíme naší budoucností. Děti, které vyrůstají v rodinách, jež jsou v dluhových pastech, nemají žádnou důvěru v systém. Naopak. Na stát se dívají jako na nepřítele, který z velké části může za to, jak se mají, za to, že nemají žádnou naději.

Pro pár dluhových otrokářů

Přitom řešení je tak snadné: Dát lidem možnost projít oddlužením, osobním bankrotem, chcete-li. V souladu se směrnicí EU nechat předlužené lidi v dluhových pastech projít tříletým očistcem, kdy přijdou o majetek, všechny příjmy musí odvádět, musí pracovat, musí se pod dohledem soudců, insolvenčních správců i věřitelů maximálně snažit. A když to ty tři roky zvládnou a budou splácet dluhy všem svým věřitelům, zbytek jim na konci bude odpuštěn. A mohou začít nový život, mají novou naději. Data ukazují, že si dají velký pozor, aby se do dluhů nedostali znovu – recidiva jsou jen dvě procenta. Varování z podpory neodpovědnosti jsou tak naprosto lichá.

Největším bohatstvím naší země jsou lidé. Oddalováním schválení insolvenčního zákona držíme 400 tisíc lidí v dluhovém otroctví. Ničíme jim životy, plýtváme jejich potenciálem. Jsme dost bohatí, abychom nechali 400 tisíc lidí otročit na náklady společnosti pro pár dluhových otrokářů?

Insolvenční zákon je hotov. Pozměňovací návrhy v tomto smyslu jsem předkládal už v roce 2019, kdy byla směrnice EU už známá, minulá vláda pak předložila hotový zákon v tomto znění v listopadu 2020. Splaťme největší dluh sněmovny co nejdříve. Lobby dluhových otrokářů už nesmí mít navrch. Ekonomické náklady jsou už dnes pro celou společnost obrovské, lidské osudy ještě můžeme zachránit. Každý den se počítá.

Autor: Jan Farský

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/neresene-insolvence-jsou-dluhem-snemovny-jde-o-osudy-400-tisic-lidi.A220713_120446_ln_nazory_rkj

***

OS Beroun 10.6.2022: Agentura MM v roli exekutora

Zkorumpovaná provinční česká politika nemůže řídit EU. Bude řízena mocnými v pozadí, stejně jako česká politika, dokud se voliči neprobudí – ve vlastním zájmu!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)