Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Exekuce tabor„Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva, a hlavně bez ohledů. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.“ Karel Kryl

* * *

Obrovský šok zažil minulý týden invalidní důchodce z Březové na Sokolovsku, když se vrátil domů z návštěvy příbuzných. Dveře jeho bytu zdobil úřední dokument opatřený razítky exekutorského úřadu. Přelepka byla dokonce i na zámku dveří. Důvodem byl třináctitisícový dluh. Jenže doma v tu dobu byli dva psi. Jeden z nich v sobotu uhynul.

Majitel je přesvědčený, že za smrt může stres ze samoty. Oba psi totiž zůstali v uzavřeném bytě dva dny bez kontaktu s majitelem.

„Probrečel jsem celou noc. Sára byla jako moje dítě, měl jsem ji třináct let, byli jsme na sebe zvyklí,“ smutně žmoulá obojek Václav. To je to jediné, co mu po psovi zbylo. Je přesvědčen, že jeho mazlíček doplatil na postup exekutora, který mu kvůli třináctitisícovému dluhu dveře zajistil přelepkami s úředními razítky. 

Mohla tady být, je přesvědčený Václav

„Nikdo mne nepřesvědčí, že to tak není. Kdyby se to nestalo, možná tady mohl pes být,“ říká a hlas se mu chvěje. Vzpomíná, jak přijel od příbuzných, a před dveřmi svého bytu zůstal stát jako opatřený.

„Byl to šok, nevěděl jsem, co mám dělat. Bál jsme se porušit notářskou pečeť, tak jsem hned volal na telefonní číslo, uvedené na papíru. Jenže jsem se dozvěděl jenom to, že mám zaplatit do dvou dnů. Víc nic. Tak jsem šel na noc k přítelkyni, doufal jsem, že to psi nějak vydrží,“ popisuje Václav krušný návrat domů. 

Druhý den se snažil zjistit, kvůli jakému dluhu mu exekutor oblepil byt. „Když jsem před pár lety nechal sešrotovat vůz, zapomněl jsem zrušit pojistku. Jenže já o tom vůbec nevěděl. V té době jsem totiž pečoval o svoji těžce nemocnou přítelkyni, která byla upoutána na lůžko a později zemřela. Měl jsem plnou hlavu problémů, musel jsem ji i krmit a převlékat, někdy se ani nedostala na toaletu. Bylo toho nad hlavu a na pojistku jsem dočista zapomněl,“ vypráví muž, který se po dvou dnech odhodlal pečeť strhnout a do bytu se dostat. 

Psi zůstali v bytě nezaopatření

„Bál jsem se, že mi Rony a Sára zemřou hladem a žízní. Tak jsem se byl zeptat na policii, kde mi řekli, že mohu byt otevřít a psy opatřit. Ale nepřejte si vidět, jak byt vypadal, když se dva psi nedostali takovou dobu ven,“ vzpomíná Václav, který nedokáže pochopit, jak je možné člověka kvůli 13 tisícům odstřihnout od bytu, ve kterém jsou navíc živá zvířata. 

„Mohl jsem mít prádlo v pračce, puštěný nějaký spotřebič, mohl jsem zrovna zapomenout dát psům vodu. Mohlo se stát cokoli. Exekutora nezajímalo, že nemám kde hlavu složit, že nemám ani kartáček na zuby,“ konstatuje Václav, který se kvůli dokumentu na dveřích dva dny do svého bytu neodvážil. 

Do běla ho rozpálil i další počin exekučního úředníka. Stejný papír o exekučním vymáhání dluhu se totiž objevil i na vstupu do domu, kde žije Václavova přítelkyně Marcela. Jenže ta nic nedluží. „Bylo to nepříjemné, sousedé se ptali, co to znamená,“ přikyvuje Marcela, která si postup exekutora nedokáže vysvětlit. 

Přelepili zámek bez jeho vědomí

„Proč nedal vědět? Kdyby nalepil plombu na televizi, počítač nebo na lednici, tak to pochopím. Ale přelepit zámek, když tam byla zvířata?“ krčí rameny Marcela, kterou Rony pokaždé nadšeně vítá. Ví, že dostane pamlsek. 

„Pokud soudní exekutor provede úkon v bytě majitele a jsou tam živí psi, měl by přiměřeným způsobem vyrozumět majitele bytu,“ potvrdil člen prezidia Exekutorské komory České republiky Martin Tunkl. 

Invalidní Václav, který má za sebou transplantaci ledviny, si chce na postup úředníka stěžovat. Je přesvědčen, že došlo k pochybení. Dluh je ochoten uhradit a rád by se s exekučním úřadem dohodl na splátkách ze svého důchodu. 

„Třináct tisíc není taková suma, abych ji nesplatil. Ale najednou to nepůjde. Z důchodu toho moc neušetřím. Budu splácet,“ je rozhodnutý Václav.

https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/exekutori-pes-dluh-sokolov-duchodce-policie.A190309_182427_vary-zpravy_zdo

* * *

Z diskuse ke článku:

- Tak krucinal plati nejaka jasna pravidla, nebo neMel by? Nemel by? Musi? nemusi?

- Tady zablokujou být kvůli 13 tisícům, ale že ČSSD dluží už několik let 300 milionů, to exekutor neřeší, těm se nic nezablokuje

- A co dělají exekutoři s těma co v tomto státě dluží miliony a miliardy těch se tohle netýká...

- Neřeším důvod exekuce ale ? K vůli 13 tisícum zapečetit byt ? Který má daleko větší hodnotu včetně vybyvení. Odříznout člověka od všeho. Tohle opravdu není standartní.

- To je na nepodmíněný trest pro exekutora. A je nejvyšší čas začít s rušením toho zločineckého spolku - exekutorské komory.

- Exekutorska statem podporovana mafie, co taky od nich cekat jineho...

- Ja proste nepochopim jak je vedena v CR exukuce a jake pravomoce muze mit cesky exekutor. Me to prijde jak nekde z Balkanu a ne nekde v relativne civilizovane zemi jako je CR... nemam slov a jsem oprvdu znechucen co je vse v CR v dnesni dobe mozne..

- A exekutor je vysmátej, odpovědnost žádná.

- Prostě exekuční mafie, je jedno z mála co v tomto státě funguje.

- Od té doby, co máme nový Občanský zákoník, může tento pán zažalovat exekutora pro nemajetkovou duševní újmu a může požadovat několik milionů. A stejnou částku může požadovat jeho družka všichni příbuzní do desátého kolene. Na tomhle se dá vysoudit balík. Lidé to ale zatím stále ještě neví.

- No jo kvůli 13 tisícům a invalidnímu důchodci se můžou exekutoři přetrhnout, ale na milionové dluhy se bojí

- Problem je, se mnoho exekutoru doslova flaka svou praci. Bezne je, se posilaji upominky jinym lidem nez maji, nebo necekaji na pravomocne rozhodnuti soudu a jednaji nezakonne dopredu, nebo nezakonne podnikaji se zabavenym majetkem ackoliv to maji prisne zakazano.

- Tady by se měly ukázat ty neziskovky jak se starají o bezbranné a chudé! Cože? Ani prd, že jo....

- Jojo - po malejch dlužnících se vozit umíme a se vší "parádou". S těmi, co v tom umějí chodit a kličkovat téměř nikdy nikdo nezatočí.

- Proti tady těm "sockam" si bohužel exekutor dovolí všechno. Protože se nemohou bránit, nemají na právníka. Kdyby stejný dluh měl někdo bohatý, exekutor si na něj takovýmto způsobem nedovolí.

- Při pochybení došlo k trestnému činu spáchanému z nedbalosti. Tohle je na odebrání licence a na dost velkou pokutu. Pokud se pán bude soudit právní cestou, tak za prvé, je tu paragraf o týrání zvířat, za druhé protiprávní postup - majitel musí být úkonu přítomný a může vznášet námitky, a za třetí může a měl by žádat o peněžitou náhradu za nemajetkovou újmu.

https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/exekutori-pes-dluh-sokolov-duchodce-policie.A190309_182427_vary-zpravy_zdo/diskuse?reakce=94920558

P.S.

Také se nalézám v exekuci – za svobodu slova. Nejprve mi byly zabaveny - v mé nepřítomnosti - pracovní počítače a rodinné památky (soudní vykonavatel odmítl počkat a vypáčil zámky), kdy daleko cennější věci ho nezajímaly. Tvořily zanedbatelný zlomek vymáhané částky. Přestože byla vymáhaná částka uhrazena (800.000,-Kč), exekutor trvá na dražbě domu, protože by jinak přišel o 15% z vydražené částky (min. 700.000,-Kč). Odpovědné instituce nekonají už přes tři měsíce.

 

Jan Šinágl, 13.3.2019

* * *

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #2 Není Důležité 2019-04-29 00:03
www.youtube.com/.../
Tady je řečeno vše, a vše vysvětleno, pokud to někomu příjde příliš tvrdé, vyměkl mu asi mozek.
-3 #1 Miloš 2019-03-13 13:32
Exekuce a my!!!
Exekuce se dneska týká cca milonu našinců. Dalších statisíce jsou v insolvenci. Z uvedených čísel vyplývá, že téměř každá rodina se s problémem předlužení potýká nebo potýkat bude. Jedná se tedy o problém, o kterém se však pouze hovoří,ale až na kosmetické změny, které jsou někdy k horšímu se zásadně nic nemění. Bodeť by jo. Síla exekuční a insolvenční mafie je nesmírná. Při takové síle ovlivnit činy našich volených zástupců je snadné. Zničením lidí a jejich rodin v exekučním řízení vytváří celospolečenský problém. Z lidí, kteří byli ekonomicky aktivní a byli schopni vytvářet hodnoty, se najednou stanou lidmi pasivními bez sebedůvěry bez naděje...
Tato beznaděj se přenáší na další členy rodiny a výsledkem logicky je, že se takto postižený člověk zapojí do tzv. šedé ekonomiky a přežívá ze dne na den. Kde je příčina? Musíme změnit pohled na lidi v dluhové pasti. Věřitel musí nést za svoji pohledávku stejnou odpovědnost, jako dlužník za svůj závazek.
Řešení je jednoduché.Každ á osoba právnická či fyzická, pokud zjistí,že její pasiva (závazky) jsou vyšší než-li je výše jejich aktiv (majetku) a pokud zjistí dlužník, že vzhledem k jeho předpokládaným příjmům nebude moci již své závazky hradit,musí mít právo vyhlásit tzv.bankrot. O tomto bankrotu nikdo rozhodovat nemůže, to je fakt, který musí vzít všichni na vědomí. Dlužník nesmí skrýt svá aktiva a pokud tak učiní musí být trestně odpovědný. Z aktiv dlužníka se uhradí zcela nebo částečně všechny závazky dlužník.Ti věřitelé, samozřejmě včetně státu, na které se z aktiv nedostalo mají prostě smůlu. Půjčili holt blbě, jejich rozhodnutí, jejich ztráta!!! Ti, kteří zajistili svůj závazek zástavním právem k věci musí počítat s tím, že o věc přijdou jejím zpeněžením. Ale dál už nesmí dlužit nic. Podobný systém funguje, a to velmi dobře, v USA.
Řada z Vás bude namítat, co chudáci věřitelé...Větš ina z těch věřitelů lichváři, banky apod. vydělávají obrovské sumy na rozdílu mezi tím co půjčily a tím co má dlužník zaplatit! To je jejich byznys. K tomu aby určily míru rizik mají dokonalé technické i personální zázemí. Míra rizika pak logicky musí mít přímý vliv na výši rozdílu mezi poskytnutou výší úvěru a příslušenství, které si napočítají. Jednoduše řečeno, nelíbíš se mi, nepůjčím nic. Líbíš se mi málo, půjčím Ti na vysoký úrok.Líbíš se mi hodně, půjčím Ti levně a hodně...Pak jsou věřitelé, kteří půjčují svým přátelům, příbuzným jen tak, protože jim prostě věří... Pokud nedostanou zpátky svoje peníze je to zase jenom jejich chyba, neměli půjčovat a za hloupost se většinou platí. Má to však i své výhody. Člověk se svoji chybou poučí. Můžete namítnout, že popsaný systém neuvěřitelně zvýhodní dlužníky, kteří by se uvedenými kroky, vyhlášením bankrotu, vyhli svým závazkům...To je fakt.Každý kdo projde bankrotem by byl minimálně 5 let v tzv. registru bankrotářů a každý, kdo s touto osobou přijde do obchodního styku, může následně zvážit míru rizik s takovou osobou obchodovat. Souhlasím s názorem, že exekutoři by měli být státními zaměstnanci, kteří budou v postavení vysokých státních úředníků s odpovídajícím platem. Tato činnost však nesmí být podnikatelskou činností, neboť smyslem podnikání je vytváření maximálního zisku zákonnými prostředky.Nikd o nesmí vydělávat na dluzích! Je to nemravné,ale nám to už přijde jako normální.My rozhodujeme o tom, kam se naše země a zákony prostřednictvím námi volených zástupců, bude ubírat.Že to jde, ukazují francouzi tzv.žluté vesty.Nikdo nám tady neříká pravdu o tom, co se za pár týdnů těmto žlutým vestám podařilo změnit a jak politici pod takovýmto nátlakem,se začali zajímat o životy nás voličů. Stejným způsobem jak je uvedeno výše by měly být státními zaměstnanci i insolvenční správci. Pakliže náš stát vynakládá nemalé finanční prostředky na různé státní instituce s obrovskými počty úředníků, jejíž činnost je pro nás občany bez přínosu, pak by se určitě prostředky, které by vyřešili jeden z největších byznysů v této zemi, tedy byznys s chudobou vyřešil.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)