Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

WonkaPřední osobnosti opozičního hnutí v komunistických zemích

ÚSTR právě vydal první díl (oba díly 1500 stran).  Zkuste ve vyhledávači najít jméno Pavla Wonky, Petra Cibulky, či dalších veřejně známých bojovníků proti komunistické totalitě? V tak rozsáhlém díle by se nemělo na žádného veřejně známého bojovníka proti komunismu zapomenout. Pokud není jméno Pavla Wonky k nalezení, nemůže jít o chybu, ale záměr. Jiné vysvětlení není.

Těžko bude ve druhém díle, když v prvním jsou uvedeni disidenti z doby aktivní činnosti Pavla Wonky proti totalitnímu režimu. Připomínám, že Pavel Wonka byl poslední obětí zločinného komunistického systému, který svůj boj zaplatil životem. Zemřel dne 26.4.1988. Připomínám jeho 94 právnických tezí, které napsal ve věznicích v Hradci Králové a Praha-Ruzyň. ÚSTR tak dokazuje, že jeho nezávislost má své hranice a nedělá svoji práci tak jak má dle zákona.

„Pavel Wonka zemřel na sraženinu krve, když ho pár dní před smrtí bachaři najednou začali krmit lžičkou. Připomíná to mnohé informace z knihy Arkady Vaksberga Smrtící laboratoře od Lenina k Putinovi“. (Petr Cibulka)

Reakce historika Petra Blažka na FB na článek v iROZHLAS: 1500 stran, 11 let práce. ‚Jde o mamutí dílo,‘ říká k vydání Slovníku disidentů Petruška Šustrová 

Promarněná příležitost 

Kdyby Petruška Šustrová byla soudná, mlčel bych. Jsem spoluautor české kapitoly. Texty jsou staré 15-20 let! Vše, včetně české a slovenské části, je přeloženo z polštiny, tedy je to překlad z překladu, místo  aby se použily české originály. Jsou tam posuny typu texty Charty 77 místo dokumenty Charty 77 atd. Výběr osob (chybí Pavel Kohout, Rudolf Battěk či Petr Pithart atd.) jsem kritizoval již před polským vydáním, přitom k dispozici měli Poláci 60 medailonků, otištěno jich bylo 18.  Poláci přitom vydali vedle mezinárodního slovníku třídílný polský  slovník. Tady mohl být jeden díl český, mohly tam být také údaje z  archivů, které tehdy byly buď nedostupné nebo přístupné omezeně. Literatura k jednotlivým portrétům není doplněna za posledních 12-15  let (českou kapitolu jsem tehdy doplňoval v roce 2007 narychlo do korektur za všechny), ani portréty. Pro ruské vydání jsem přitom  aktualizoval bibliografii v září minulého roku, je to smutný výsledek.  Autoři české kapitoly (Petruška Šustrová nenapsala ani čárku, musela být jako koordinátorka vyměněna) vůbec nebyli o přípravě českého  vydání informováni. Totéž Slováci. Je to diletantismus. A promarněná příležitost. Vyšel k tomu tento článek: Kniha rozpoutala boj o disidenty. Mnoho jich v přeložené verzi chybí, kritizují historici

P.S. Petruška Šustrová se zúčastnila pohřbu Pavla Wonky. JŠ

Více k tématu si můžete přečíst na tomto panelu s názvem  SPOLEČNOST A SAMETOVÁ REVOLUCE 1989. Bude součástí výstavy k 50. Výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Vernisáž výstavy dne 4.února 2019 od 15:00 hod. – viz POZVÁNKA. Záštitu nad výstavou převzala poslankyně za Hnutí ANO Mgr. Barbora Kořánová. „Pravicová“ ODS převzít záštitu odmítla.

Pokud budeme svoji minulost zamlčovat, nemůže to zůstat bez následků na náš současný život i budoucnost naší země.

 

Jan Šinágl, 1.2.2019   

* * *

První trezorový dokument po sametu, aneb Umlčené poselství Jana Palacha

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #1 Jan Šinagl 2019-02-02 15:48
"Je v našem evropském zájmu, aby na kontinentu byli američtí vojáci a rakety
s jadernými hlavicemi," řekl polský ministr. Moskva podle něj jiný signál
nepochopí. Czaputowicz nevyloučil, že by jaderné zbraně Severoatlantick é
aliance mohly být v budoucnu i v Polsku. "Vůbec to nechceme, ale vše závisí
na tom, jak se bude chovat Rusko v budoucnu, zda bude pokračovat v agresivní
politice zbrojení. NATO se musí rozhodnout jako společenství," řekl. Rusko podle něj rozumí jen řeči síly.

Vybral K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)