Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Analýzy videozáznamů kolem střelby v kapitolu ukazují na koordinovanou akci Antifa. Záběry z událostí v budově Kapitolu odhalují agitátory násilností a jejich koordinovanou činnost. Videa dále zachycují policisty, jak sami odstraňují zábrany a pouštějí protestující hlavním vchodem do budovy Kapitolu. Abychom se dozvěděli více, uskutečnili jsme rozhovory s nezávislou novinářkou Masako Ganaha, válečným zpravodajem Michaelem Yonem a očitými svědky. Publikujeme zde řadu záběrů z událostí(Zachytil jsem na ČRoPlus informaci, že videa z klidné prohlídky Kapitolu byla natočená "povstalci" předem, aby si prohlídli místo "činu". Logiku to má. Takový klid, když je „randál“ všude kolem, by dokázal zachovat málokdo. Nebýt pandemie nepochybuji, že by Trump volby vyhrál, díky odvedené práci. JŠ.)

Policie pouští protestující dovnitř budovy Kapitolu

***

Cenzura svobody slova internetovými giganty - Revoluce v USA - Z EK i z EP zní varování před nekontrolovatelnou mocí šéfů sociálních sítí. Výhrady vůči způsobu, jakým byl Trumpovi zrušen twitterový účet, vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová.

 JP Sears – Když věříte veškeré propagandě [PARODIE]

***

Tohle není Orwell. Ale smazat Trumpa ze sítí byla chyba

Odstranění amerického prezidenta ze sociálních sítí je nebezpečný precedens. A sociální sítě si tím jen dál utahují smyčku, která už jim drahnou dobu visí kolem krku.

Nicméně nejde jen o Twitter. Trumpa v současné chvíli v používání svých služeb různou měrou omezuje celkem 12 různých platforem.

Děsivá síla technologických gigantů leží úplně jinde.

Mimo realitu je v tomto případě i libertariánská představa o tom, že „terms of service“, tedy smluvní podmínky odsouhlasené každým uživatelem sociální sítě jsou víc než svoboda slova či další práva ukotvená v americké ústavě. Twitter, Facebook i další sociálně sítě už dávno přerostly samy sebe a nejsou schopny v mantinelech těchto podmínek pořádně regulovat a spravovat svůj vlastní obsah.

Selhávají i další líbivé analogie. Twitter ani další sociální platformy nejsou hospoda a americký prezident není drzý štamgast, kterého zkrátka vykážete ze svého podniku.

Problém Twitteru, Facebooku i dalších je úplně jinde.

Zpětně už se můžeme naprosto otevřeně bavit o tom, že správci sociálních sítí ovlivnili průběh kampaně před listopadovými volbami už ve chvíli, když zakročili proti článku bulvárního deníku NY Post o Hunteru Bidenovi, synovi demokratického prezidentského kandidáta. Přes veškerou vachrlatost konstrukce celého příběhu víme, že Huntera Bidena ještě dnes vyšetřuje FBI – konkrétně se zaměřuje především na jeho byznysové aktivity v Číně. A voliči měli plné právo se o podivném podnikání syna prezidentského kandidáta dočíst. A Twitter neměl nejmenší důvod zablokovat skoro na dva týdny listu NY Post jeho účet.

Představa, že technologické firmy dokážou vymazat z virtuálního světa úřadující hlavu nejmocnějšího státu na světě, je sama o sobě děsivá a měla by nás velmi znepokojovat. Twitter, ale nejen on, je totiž pochopitelně ve svém postupu naprosto nekonzistentní. Chcete si přečíst třeba tweet íránského vůdce vyzývající ke genocidě Židů? Není problém.

Nebo je libo tweet čínské ambasády v USA, který glorifikuje sterilizaci ujgurských žen? Několik dní bez problémů visel na síti. Pak ho tedy Twitter smazal, ale až po Trumpově „banu“. Další zajímavé věci se tam ale můžete dočíst dodnes. 

Twitter na rozdíl od dalších sociálních sítí umožňuje volně sdílet erotický obsah, takže je otázkou času, než se chytne do stejné pasti jako Pornhub a další podobně zaměřené servery.

Při tom všem není divu, že se Trumpa zastal třeba ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, který krok označil za cenzuru.

Technologičtí giganti rádi operují s iluzí volného trhu, argumentují, že od nich můžete kdykoli odejít. Ale reálně buď není kam, protože svou konkurenci důsledně ničí, anebo jsou alternativy pod jejich přímým vlivem.

Mark Zuckerberg, Jack Dorsey ani další nemají sebemenší demokratický mandát, a tak nemají mít ani moc libovolně posouvat mantinely, v nichž se má odehrávat veřejná diskuze. Jenže ta se – ať se nám to líbí, nebo ne – v současné době z velké části odehrává právě na sociálních sítích, přičemž globální pandemie její přesun do online prostředí ještě akcelerovala. Několik málo firem si ovšem toto prostředí fakticky monopolizovalo. A s tím je třeba urychleně něco udělat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-tohle-neni-orwell-ale-smazat-trumpa-ze-siti-byla-chyba-136970

***

S lidmi se dnes zachází jako s novodobými otroky. Dříve se násilím miliony otroků rekrutovali v Africe a fyzicky postupně ničili. Dnes se nechají dobrovolně rekrutovat miliardy nevědomých otroků na internetu, nechají se ničit psychicky – mnohem rychleji.

 

Jan Šinágl, 12.1.2021

***

Bezcharakterní „dáma“ Kamela Harrisová, bude vícepresidentkou - možná i presidentkou USA

Donald Trump, jaký byl a co z něho společnost udělala

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.63 (8 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #1 Jan Šinagl 2021-01-13 12:17
Marek Wollner: „Včera sledovalo Reportéry ČT téměř milion diváků, asi slušnej oddíl. :-) Všem díky.“ - ceskatelevize.cz/.../...

Sledovanost nemusí vždy znamenat kvalitu, mnohdy podporuje manipulaci. Reportáž vyvážená nebyla, místy měla až bulvární charakter. Zamlčením pravdivých informací nepřispěli RČT ke svobodě slova a právu veřejnosti na informace – např. jak byli příznivci vpouštěni policisty do budovy Kapitolu a kdy se chovali naprosto slušné.

Nevzpomínám si, že by se RČT věnovali v minulosti i zahraničním kauzám? Mohli by se věnovat i diplomatickému skandálu v Maroku, kdy česká ambasáda obchoduje s vízy do Schengenu a ohrožuje bezpečnost Evropy. Informuji o této skandální kauze jako jediný. K tématu publikováno od června 2020 už cca 90 článků v CZ, E, D a F.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)