Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Korupce chobotnice

Pomlouvačná kampaň a umlčování - WWW.SINAGL.CZ - nabývá na síle! - Andrej Babiš provází Čapím hnízdem - Břevnovský klášter 14.10.2017: OPUS BONUM o občanské společnosti

Rozhovor s Ondřejem M., který řadu let působí v zákulisí politiky a komentuje současné dění. Rozhovor je anonymní, protože je hodně kontroverzní, ale i babis Budujeme stat pro 40 milionutak si myslím, že by mnohé lidi mohl zajímat. Nebo měl. Jak skončí „Babišova volba“ a jaká bude doba určí občané! Každý neseme osobní odpovědnost – i za ty, kteří ještě volit nemohou!

Dobrý den pane Šinágle,

rád bych Vás požádal o pomoc. Mluvil jsem s jedním svým známým, který má osobní zkušenosti z politiky a je schopen popsat, co se děje v zákulisí. Protože mi připadá, že současná situace je fakt donebevolající (viz rozhovor), tak jsem ho přemluvil, abychom zkusili pod podmínkou naprosté anonymity tento rozhovor zveřejnit. To se mi také povedlo.Rád bych tyto informace sdílel s jinými lidmi a Vy jste jeden z těch, kteří se nebojí publikovat i věci, které normální média publikovat nikdy nebudou, pokud to neslouží zájmům těch, co tato média ovládají. Rád bych Vás proto poprosil o sdílení odkazu na tento rozhovor na Vašem webu, nebo napsání článku o něm nebo podobně.

Je škoda, že rozhovor je anonymní, ale když si ho přečtete, tak zjistíte, proč tomu tak musí být. I vy sám určitě znáte lidi a dokonce jste i sám za některé bojoval, kteří se systému znelíbili a byli vystaveni různým perzekucím, myslím, že případ Říčař je třeba jeden z takových ačkoli to nesleduji nijak zblízka. Proto nemohu nikomu vyčítat, že se takové hrozbě odmítá vystavit.

Navíc ačkoli je rozhovor anonymní, drtivá většina věcí v něm je ověřitelných v podstatě z veřejných zdrojů, takže není ani tak důležité, kdo to říká.

Jistě bude v rozhovoru řada věcí, se kterými třeba nemusíte souhlasit, ale řekl bych, že s většinou souhlasit budete a i kdyby ne, je poskytnutí prostoru pro svobodně vyjádřený názor hodnotou samo o sobě, v čemž doufám, že se shodneme.

Dejte prosím vědět, jak se na to díváte.

Díky

 

Tomáš Kulhánek

28.9.2017

* * *

S obsahem rozhovoru bude jistě souhlasit každý slušný člověk, pokud se podívá na dění v naší zemi od listopadu 1989. Bude postupně rozesílán všem hlavním médiím, regionálním deníkům, stovkám novinářů, publicistů angažovaných občanů, organizací, institucí a občanských spolků. Až do počátku voleb přerušuji rozesílání týdenních Bulletinů a Newsletters. Poběží automatický Mailing na statisíce adres v České republice a v zahraničí. Na anglickém překladu rozhovoru se pracuje. Prosím všechny příjemce o šíření tohoto rozhovoru všemi dostupnými prostředky:  E-maily, FB, kopírováním, ústním šířením apod. Jde o nás, o naší zemi, její budoucnost a budoucnost našich dětí. Jsou obrovské šance, které přicházejí jen jednou – toto je jedna z nich – nepromarněme ji! Zkusme být i při volbách tak jednotní jako v listopadu 1989. Potom nahromaděné zlo, ničící nás všechny, porazíme! 

Děkuji vám předem za pana Tomáše Kulhánka i pana Ondřeje M.!

 

Jan Šinágl, 29.9.2017

* * *

Neználek a uličník

Strategický význam „ovlivnění voleb ruskými hackery“

Není rozsudek jako rozsudek, aneb nepotvrzený fízl Vojtěch Filip, první místopředseda Sněmovny!

Olga Havlová: Tunel jménem lithium aneb druhé OKD pod taktovkou ČSSD

* * *

Babišova zhouba

Rád bych zveřejnil přepis rozhovoru s Ondřejem M., který řadu let působí v zákulisí politiky a komentuje současné dění. Rozhovor je anonymní, protože je hodně kontroverzní, ale i tak si myslím, že by mnohé lidi mohl zajímat. Nebo měl.

Ondro, česká politika je jistým způsobem tvoje profese a sleduješ věci dost zblízka. Tak bych se rád zeptal na pár věcí. Začněme třeba klasickou zahajovací otázkou politických rozhovorů. Blíží se volby, budou v něčem výjimečné oproti minulosti?

Z nějakého pohledu se to tak dá říct, i když výsledek nakonec žádný zvrat podle mě nepřinese. Zajímavé je, že situace poprvé může spět k nějaké zásadnější změně a je zajímavé pozorovat, co se okolo toho děje.

O jakou změnu se jedná?

Změnou je, že voleb se poprvé účastní aktér s potenciálem rozvrátit dosavadní model fungování politiky. Tím aktérem je Babiš, jehož nástup vyvolává v politickém světě hemžení, jako když někdo šlápne do mraveniště. Myslím, že hodně lidí to tuší, ale málokdo rozumí, o co v zákulisí jde.

V čem tenhle Babišův potenciál spočívá?

Jde o to, že Babiš je první politik, který má hodně odlišné důvody a podmínky vstupu do politiky než dosavadní hráči a pokud by zvítězil, může změnit fungování velké části politiky, čehož se řada lidí bojí.

Mě se tedy úplně nezdá, že má Babiš zase tak odlišné důvody. Jde mu nakonec o moc a o peníze jako ostatním, ne?

To určitě z velké části platí, ale jeho situace je poněkud unikátní v tom, že má vlastní peníze a zajištěné příjmy jinde a do politiky jde "dělat pořádek", z čehož samozřejmě i on sám chce následně profitovat. Ale dosavadní model byl jiný. Tyhle role byly vždycky rozdělené - politik měl za úkol vytvářet virtuální svět pro lidi a za ním se schovávali různí velmi nefotogeničtí podnikatelé, kteří vydělávali na byznysu z veřejných peněz, kontrolovaných jejich politikem. Tenhle model by mohl být hodně narušen, což by postihlo lidi na něj zvyklé a z něj tyjící.

Virtuální svět pro lidi - co tím myslíš?

Především ideologii. Pravice, levice. To je a vždycky v českém prostředí byl obrovský podvod, díky kterému se dařilo dát lidem neškodná témata, o kterých se mohli hádat v hospodě a u voleb, chytráci z měst nadávali vidlákům na venkově a naopak. A tohle lidi od politiků ve skutečnosti především očekávají. Materiál, aby mohli mít svoji pravdu a tu hájit proti ostatním "blbcům" a lebedit si, jak oni jediní to správně pochopili. Přičemž po volbách se všichni pravicoví i levicoví politici v klidu dohodli na dělení zisku a komu to tam "hodilo" víc lidí, ten měl právo na větší podíl z byznysu, na němž ale jinak spolupracovali všichni. Ať už zvítězila pravice nebo levice, reálné kroky se dělaly prakticky stejné, možná se pohnulo s daněmi o pár procent nahoru nebo dolů, ale jinak šlo o byznys - přihrávání obrovských peněz z eráru do spřátelených kapes. Pro normální lidi to ovšem bylo taky ohromně přitažlivé, protože žili v představě, že tady budujeme kapitalismus, a jak se zanedlouho budeme mít všichni dobře, akorát se to nějak nedostavovalo. Bodejť, když to všechno byla z velké části virtuální realita.

Chceš říct, že Babiš si na tyhle pojmy nehraje.

Babiš zvolil úplně odlišnou strategii. Pochopil, že tahle lež už lidi netáhne a že v reálu to nemá žádnou oporu. Babiš má jednu osobní vlastnost - je to takový ten podnikatel, který staví na tom, že dělá práci poctivě.

No počkej, to bys mě rozesmál, Babiš dělá věci poctivě? Myslíš jako Čapí hnízdo a všecky tyhle další věci? Věříš, že se ke svému majetku dobral čistě vlastní pracovitostí?

Kdepak, tak jsem to nemyslel. Slovo "poctivě" nemyslím jako v souladu s pravidly a morálkou a tak. K miliardám se úplně "poctivě" přijít nedá. Svět je boj, o čemž většina lidí nechce nic vědět. Myslím to v kontextu "poctivě pracovat" ve smyslu "dělat věci pořádně, naplno". To je v českém prostředí poměrně vzácná věc, typicky se každý snaží všecko co nejvíc ojebat a co nejvíc z toho vytřískat. Babiš pochopil, že když dělá věci v podnikání pořádně, tak se mu to vrátí, i když to stojí víc úsilí, než to ojebávat. No a tuhle taktiku nasadil i v politice. Našel lidi, kteří jsou fakt schopní něco konkrétního dělat a řekl jim "Dám vám zcela férově šanci pracovat co nejlíp v politice a něco tam udělat a nic za to nechci, akorát abyste nekradli". Což samozřejmě nese pozitivní efekty a lidi na to slyší.

No a v čem je to novum?

V tom, že ostatní politické skupiny si tohle nemůžou dovolit. Potřebují lidem vytvářet iluze nereálných problémů typu levice-pravice, aby si tiše mohli v zákulisí dělat svůj byznys. Nejde jen o úplné kradení, to je takové heslo pro lidi. Ve skutečnosti politici v pravém slova smyslu skoro nikdy nekradou a nenosí si miliony v kabeli (vyjma pár blouznivců typu Rath). Dělá se byznys tak, aby z toho měli zisk ti praví. Ten byznys je skutečným důvodem, proč podnikatelské skupiny svoje politiky vysílají "do hry". Za každým důležitějším politikem je podnikatelská skupina, která ho podporuje a za to chce byznys nějak napojený na stát. Babiš je nový v tom, že je sám sobě takovou podnikatelskou skupinou, navíc on už svůj byznys má, potřebuje jenom "klid na práci". Nepotřebuje přesvědčovat svoje ovečky, aby mu přihrávaly kšefty. Stačí, když mu je nebudou kazit, a to poctiví neúplatní nemají důvod dělat. Proto zvolil taktiku, kterou těžko někdo může trumfnout. Samozřejmě i jiné strany by mohly přivést do politiky poctivé a pracovité lidi, ale těžko by je pak přesvědčovaly, aby jim tiše po volbách přihrávali kšefty. A oni přihrávat potřebují, jelikož nemají Agrofert, který vydělává tak nějak samospádem. Viz třeba případ Michálek, který se zcela neočekávaně bránil schvalovat vyplácení státních milionů za neexistující poradenské studie do kapes odeesáků. Každý takovýhle neúplatný moralista je pro stávající politické struktury ohromně nebezpečný, protože bude mít skrupule po volbách dělat, co se od něj čeká. Proto taky tenhle přístup u ostatních aktérů, co staví na tradičním modelu, vyvolává takovou paniku.

To máš asi na mysli sociální demokracii? Protože ta vypadá, že se Babiše nejvíc bojí.

Přesně tak, především jde o ČSSD, i když ne jenom. Tam to ještě zesiluje prvek Babišova spojenectví se Zemanem. Ale hlavně ČSSD má v současné situaci nejvíc co ztratit. Pravicová myšlenka se totiž už dostatečně zdiskreditovala sama. Napřed v totálním odmaskování Klause a klausismu, i když v srdíčkách mnohých tahle stará láska stále ještě tiše kvete, a pak v totálním propadáku, co předvedl Kalousek. Ten snad sám na pravicové myšlenky věří a snažil se narozdíl od ostatních protřelejších předchůdců opravdu chvíli dělat to, co se u nás chápe pod pravicovou politikou. Výsledkem byla katastrofa, jako vždy, když začneš v reálu uskutečňovat naprosté utopie. Čili šetřit krize nekrize a tím ji ještě zhoršovat, sebrat lidem celkem bezdůvodně peníze, přestat vyplácet lidem sociální dávky, protože si Drábkovi kamarádi potřebovali namastit kapsy na IT zakázkách a tak dále. Každý podnikatel ví, že snížit lidem mzdy je předposlední krok před krachem firmy. Akorát pravicový myslitel Kalousek to nepochopil a tím se sám politicky pohřbil. Ale levicová myšlenka, ta pořád ještě žije, ačkoli je to podobně utopická záležitost. V kontaktu s Babišem ale i ta dostává zásadní ránu. ČSSD to ví a proto zoufale pracuje na Babišově likvidaci. Zatím vzhledem k velmi omezeným možnostem se jim to překvapivě daří, taky díky tomu, že Babiš je dost amatér.

Z čeho usuzuješ, že ČSSD pracuje na Babišově likvidaci? Nelikviduje se spíš sám různými Čapími hnízdy a podobnými výstřelky?

Všechny tyhle Čapí hnízda a dluhopisy jsou miniproblémy nafouknuté do maximální velikosti, jak jen se to klukům povedlo naplánovat. Je z toho ale vidět zoufalství, jak málo toho mají.

No dobře, ale není to normální, že každý se snaží upozorňovat na chyby soupeře? Proč používat silná slova jako likvidace?

Nejde o využívání chyb, ale o cílenou strategii, na které se pracuje už od minulých voleb. Skupina, kterou v politice reprezentují špičky ČSSD chápe už víc než 4 roky, že Babiš je pro ně smrtelné riziko a už od voleb makají tvrdě na plánu, jak ho sestřelit. Všimni si, že některé ty nahrávky byly pořízeny pár měsíců po minulých volbách! Takže už tehdy na tom nějací kluci tvrdě makali, odposlouchávali ho, šťourali se ve všem možném a hledali materiál. Krásně vidět to pak bylo na tom posledním sjezdu ČSSD.

O co šlo?

Ten sjezd byl srandovní, mělo to takovou nefalšovaně pohřební atmosféru. Řadoví straníci byli doslova vyděšení a bezradní. Hlavní slovo v zákulisí měli dle mých informací Sobotka s Chovancem, kteří středním vůdcům jasně řekli: "Máme materiál, jak sestřelit Babiše, což je chlapci vaše poslední šance, jak si zachránit židličky. Takže nás zvolíte do čela a vyhážete všechny odpůrce, jinak jdeme od válu a vy to můžete taky zabalit." Bylo srandovní sledovat, jak to všichni pochopili a ani nemukli a dělali, co se jim řeklo. Po léta se nikomu nepodařilo takhle zlikvidovat na sjezdu všecky oponenty typu Tejc, Hašek, Zimola. Ti všichni měli nevykořenitelné kliky navázané na Zemana a těšili se, až přijde jejich chvíle.

Sobotka s Chovancem ten materiál na Babiše sbírali?

Mám dost indicií, že to měl a má na starosti Chovanec. Je za tím nějaká skupina profíků z bezpečnostních složek. Nicméně Bohoušek s tím byl rámcově seznámen a spolupracoval.

Když už jsme u Sobotky, proč se tak najednou poděkoval? Byla to součást plánu a nebo ho soudruzi vyštípali?

Detaily samozřejmě nikdo nezná, ale podle mých informací to bylo jeho rozhodnutí. Málo se ví, že Bohoušek patří k těm slušnějším v politice. Lidi mu hodně vyčítají přístup k uprchlíkům a podobně, ale je to v zásadě poměrně ojedinělý slušňák. V nějaké fázi pochopil, že boj bude muset být hodně tvrdý, že to půjde až na dřeň typu použití policie a podobně a u toho nechtěl za každou cenu asistovat. Už má "splněno", premiérem byl a šance, že by byl znovu je stejně malá, a nestojí mu proto za to se takhle špinit.

Chovanec s tím problém nemá?

Ne, to je všehoschopný hráč, však to bylo vidět už na jeho chování za "lánské schůzky". Bez mrknutí oka všecky včetně Zemana poslal do pekla, když pochopil, že se změnil směr větru. Když vidí, jak jsou lidi vyděšení z uprchlíků, tak hraje na národovecko-militantní strunu, podporuje ozbrojování lidí, vydává velkohubá prohlášení proti EU a podobně. Je ochoten pro svou kariéru obětovat cokoli a kohokoli.

Použitím policie myslíš obvinění Babiše?

No to je jen poslední krok. Začalo to už tou systematickou prací na odposleších a hledání všeho možného, co by se dalo použít. Profíci schopní takovéhle práce neběhají po ulicích, nýbrž pracují v tajných službách a nebo u policie. Pokračovalo to odstřelem Šlachty. A teď to pokračuje tím obviněním.

Ohledně Šlachty myslím, že nikdo nevěří, že to byla nevinná reorganizace, ale měl jsem za to, že Šlachta se paktoval s Babišem, a proto ho odrovnali. Nebylo to tak?

Podle mých informací ne. Šlachta byl takový ten policejní dříč, co dlouho musel koukat, jak jsou někteří nedotknutelní a když mu mamlas Nečas tak trochu omylem nechal volnější ruku, tak se toho snažil na maximum využít a tyhle nedotknutelné honit, kde se dalo. Ale Chovanec ho podezříval, že je Babišův spojenec. Podle mě tahle kauza ještě neřekla poslední slovo. Podle toho, kolik času zbývá do voleb, očekávám, že hlavní šrapnel proti Babišovi mají kluci ještě v rukávu. Buď půjde o odposlech, jak Babiš mluví s někým od Šlachty a nebo se najde nějaký vynesený dokument od policie. A kromě kauzy zneužívání novin a finančního úřadu se objeví ještě kauza zneužívání policie Babišem. To je taky podle mě to silné kafe, co vadilo Bohouškovi, protože jinak se mi zdá, že to přece ještě je slabé na to, aby se takhle stáhl.

Máš nějaké důkazy, že ta reorganizace byla záminka?

Tak na to nemusíš být žádný insider, abys to pochopil. Udělali to hrozně narychlo, až to bylo k smíchu. Vždyť ani neměli vymyšlené, jak to chtějí reorganizovat, ale museli to už udělat, protože Šlachta to tušil a bojoval jako lev. Šli po policejním prezidentovi, což byl Chovancův člověk, ale neměli dost času. A tak musel Chovanec veřejně vysvětlovat, jak je ta reorganizace hrozně nutná a přitom ani nevěděl, co bude jejím výsledkem, natož proč se dělá. Nesmírně komická situace. Bohužel v naší banánové republice si ani něčeho takového nikdo nevšimne. Z hlediska obyčejného člověka je to škoda, protože v zápalu boje zařval ten jediný, kdo měl reálně schopnosti i postavení honit ty nedotknutelné nahoře. Což tahle republika po létech klausismu, opozičních smluv, Lájošů Báčů, Pepů z Hongkongu a podobných historek měla zapotřebí jako prase drbání.

Dobře, myslím, že všem je jasné, že jde o určitou kampaň díky načasování toho obvinění, jak o tom mluví třeba Zeman, ale na druhé straně ty Babišovy kauzy vypadají dle známých faktů, že mají reálné jádro, ne?

Babiš rozhodně není žádný svatoušek, ale ironie je právě v tom, že tyhle kauzy jsou z velké části fakt nafouknuté prakticky z ničeho. Vem si jenom ty dlouhopisy. Bohoušek hrál přesně podle scénáře a hned po sjezdu z toho začal dělat velkou vládní krizi, a o co vlastně šlo? Že Babiš zcela legálně a podle zákona vydal dluhopisy, aby se vysmál rádoby chytré Kalouskově obezličce, jak vydat nedaněné státní dluhopisy? To přece není žádná reálná kauza na vládní krizi půl roku do voleb. Ještě v průběhu této kauzy došlo ke zveřejnění prvních odposlechů, aby to všechno mělo tak nějak štábní kulturu pořádné kampaně.

S tím Čapím hnízdem to ovšem taky nevypadá úplně čistě.

No jistě, jednalo se o obezličku, jak obejít nedokonalá pravidla pro udělování dotací. Ale takovýchhle obezliček, jak se vyhnout daním, dosáhnout na dotace a podobně, je v podnikatelském světě mraky a Babiš tehdy vůbec netušil, že to může jednou být problém. Morálně to úplně čisté samozřejmě není, ale je to na úrovni běžné daňové optimalizace. Když si podnikatel píše fiktivní služební cesty, aby ušetřil na daních, taky to není úplně čisté a dělají to skoro všichni. Dělat z toho kriminální megakauzu a obvinit kvůli tomu měsíc před volbami kandidáta na vítězství, přičemž je skoro jasné, že se jim nepodaří nic prokázat, to je hodně silné kafe. To je běžné třeba v Rusku a podobných "demokraciích". Tam se taky u nepohodlných podnikatelů najde nějaký daňový únik a obviněný kandidát je volební komisí vyřazen a je to. Že to všem obráncům demokracie u nás nevadí, je opravdu smutné.

Dobře, ale co třeba to zneužívání novin? Není Babiš unikátní taky v tom, že vlastní i média a může je používat pro své účely?

Tohle je nesmírně vtipná věc, protože Babiš právě svoje média moc využívat neumí. S tím novinářem to na něj nahráli. Kdyby chtěl svoje noviny systematicky zneužívat, tak by na to měl nějakého tajemníka, přes kterého by to šlo, a nebavil by se osobně s kdejakým hňupem. Tak jako to dělají ostatní.

Kdo třeba?

No v novinařině je situace taková, že v každém médiu má slovo nějaká zájmová skupina, která někomu straní. Představa o nezávislém tisku, který někde z obláčku píše realistické komentáře o politice, je u nás srandovní. Tohle Babiš pochopil a proto si koupil ty noviny, aby měl aspoň někde zastání.

Takže jestli tomu správně rozumím, tak ty v podstatě Babišovi fandíš?

Tak se to říct nedá. Nakonec ani mým osobním zájmem není, aby ten systém tady nějak zásadně rozkotal. Ale já se toho nebojím, k tomu v podstatě nemůže dojít. Z hlediska obyčejných lidí se domnívám, že by bylo pro ně výhodné aspoň v těchto volbách Babiše volit, protože mají v tuto chvíli společné zájmy. Ale obyčejní lidé to v nějaké rozhodující většině nemůžou pochopit, protože podstatě věci nerozumí. Babiš je jim zkrátka sympatickej, ale to nestačí.

Proč by obyčejní lidé měli mít stejné zájmy jako Babiš? Aby to tady celé spolkl Agrofert, to přece není zájem obyčejných lidí?

Ale Agrofert tady všecko nemůže spolknout, to jsou nesmysly. Bude jistě profitovat, ale pro obyčejného člověka je celkem jedno, jestli vydělává o trochu víc Agrofert nebo nějaká jiná podnikatelská skupina. Pro lidi je důležité, aby se politika dělala tak, aby se řešily reálné problémy a nikoli tak, aby se vytvářela iluze pro veřejnost za účelem zákulisního byznysu. To je mimochodem ten důvod, proč se u nás obyčejní lidi mají tak relativně špatně. Skoro 30 let doháníme a předháníme Rakousko a výsledkem je, že se snažíme neztratit stopu.

Co je ten důvod? Jako že se všecko rozkrade? Takovým heslům přece nemůžeš věřit.

Nejde o žádné rozkradení. Ten systém funguje jinak. Podstatou českého politického systému, státní správy a na ně napojeného podnikání je jev, který bych nazval pletichařením. V tomhletom je český národ od přírody tak šikovný, že na to nikdo nemá. Je to důsledek české schopnosti improvizovat a hledat chytrá řešení problémů. Němci jsou obrovsky organizovaní a do všeho dokážou vnést systém. Češi taky jsou schopni pracovat systematicky, ale navíc dokážou kreativně hledat vlastní cestičky. Být chytřejší než systém. V mnoha situacích je to výhoda, tam, kde Němec slepě dodržuje zajetý postup, Čech si poradí tím, že vymyslí vlastní cestičku okolo. Bohužel odvrácenou stranou této unikátní schopnosti je ono pletichaření.

Co máš na mysli tímhle pletichařením? Korupci?

Ne. Podívej, dám ti příklad. Dejme tomu, že potřebuješ udělat díru do země někde v Praze. Na to je potřeba chlap s lopatou, co to umí vykopat. To je podstata vyrobení díry. Ale aby ta díra mohla vzniknout, tak potřebuješ povolení městké části a památkářů a dalších pěti institucí, vyplnit mraky lejster a dostat na svou stranu mraky lidí, aby ti tu díru nechali vykopat. Někdo je musí všechny oběhnout a přesvědčit, nejlépe nějakým společným zájmem. Dárečkem, provizí, ale nejčastěji příslibem budoucí protislužby. Ale nemůžeš na ten úřad jen tak přijít a nabízet dárečky panu Josefovi, co tam rozhoduje. Musíš najít někoho, kdo s Josefem studoval a dokáže tenhle obchůdek s ním dohodnout tak, aby se Josef necítil, že někoho podvádí, ale že vlastně dělá svou práci pro dobrou věc. Musíš vědět, co mu nabídnout atd. Ten, kdo tohle všechno zařídí, je velkej chytrák a na díře vydělá velký prachy, a pak přijde ten tupan s lopatou a za pár korun ji vykope. Ale lidovým hrdinou není ten tupan, tomu se každý vysměje. Hrdina je ten, kdo to celé dokázal zařídit. Ten pak běhá s rolexkama po Václaváku a lid mu tleská. Problém je, že tenhle systém generuje obrovské ztráty.

V jakém smyslu?

No na tu práci, co dělá ten mazánek, to zařizování, nebo jinak řečeno pletichaření, se spotřebuje ohromné množství peněz. Všichni účastníci na tom potřebují vydělat a i kdyby někteří nevydělali, tak i jen prostý čas, co na tom stráví, musí někdo zaplatit. Paradoxně ten, kdo s lopatou tu díru umí udělat, nevydělá skoro nic, a ze své dřiny de facto platí ty pleticháře nad sebou, kteří se mu ještě smějí, že je trouba.

No a jak to tedy souvisí s Babišem?

No Babiš se z tohoto modelu vymyká. Jednak možná proto, že je Slovák a nemá takovou úctu k pletichaření, jako Češi, jejichž je to národní dovednost po desetiletí ne-li staletí, ale hlavně proto, že má obrovskou firmu, která potřebuje okolo sebe co nejjednodušší prostředí, ve kterém se nebudou ztrácet peníze do kapes různých chytráků, co udržují systém v chodu. Potřebuje, aby ty peníze pokud možno transparentně protekly k lidem a ti je mohli utratit za jeho výrobky a služby. Tohle pletichaření se ale netýká jen politiky, tímhle stylem se dělá i byznys, jehož velká část je nepřímo závislá na státních penězích. Jde o celé sektory typu stavebnictví, zdravotnictví, část IT apod. Jsou v tom ohromné peníze a všechny se točí za pomocí tohoto systému. V tom systému jsou úspěšní určití lidé, kteří by po změně toho systému tak úspěšní nebyli. Proto má Babiš tolik nepřátel, zdaleka ne jen v politice. Klasickým příkladem je novinařina.

Tam se taky pletichaří?

No funguje to na podobném principu. Novináři a politici a někteří podnikatelé žijí v určité symbióze. Všichni navzájem se znají, vyměňují si informace, ten podpoří toho, ten mu dodá materiál na toho druhého, až bude třeba, tak tenhle zajistí jeho zveřejnění, všichni na sebe něco vědí, všichni spolu studovali, všichni se potkávají v tom samém šantánu, všichni spolu na různých úrovních soutěží a vítězí ten, kdo zná nejvíc lidí a dokáže se v té motanici nejlíp zorientovat. To jsou pak ti úspěšní. A teď někdo přijde a chce změnit model, kdy bude politika velmi transparentní, budou to dělat víceméně poctiví lidé všichni dle jednoho dirigenta Babiše. Kde by se v takovém modelu tahle schopnost "vyznat se v tlačenici" využila? Na koho by se sbíraly kauzy, s kým by se paktovalo a pletichařilo? Úspěšní by najednou začali být ti, kdo dokážou zkrátka dobře psát do novin. Neboli ti, kdo umí vykopat tu díru do země. Ale mnozí ti současní chytráci by o svoje místo na slunci přišli. Tenhleten propletenec politiky, novinářů a podnikatelů, to je to, co u nás mnozí chápou pod pojmem demokracie. A to mají pravdu, že Babiš ohrožuje. Skutečnou demokracii, tj. svobodné volby, občanskou společnost a tak dále nijak neohrožuje. Čili za ušlechtilým bojem za demokracii se opět skrývá hlavně něčí zájem.

No dobře, ale nelze přece popřít, že Babiš je v poměrně obludném střetu zájmů.

To je pravda, ale to je daň, kterou by asi bylo únosné jednorázově zaplatit, protože lepšího člověka na tuhle práci tady v téhle nešťastné republice momentálně nemáme. Kdyby se aspoň trochu tenhle systém pletichaření podařilo potlačit, tak z toho budou všichni profitovat i přes negativa typu střet zájmů.

Jak jednorázově?

No tak asi by tam neseděl věčně, zejména pokud by opravdu z toho střetu zájmů výrazněji profitoval. Neříkám, že by bylo dobré ho volit čtyřikrát po sobě, ale na rozbití té současné mizérie je asi jediným lékem. Ten systém je jinak naprosto neprůstřelný.

Ale pokud by vyhrál volby, i třeba jen jednou, a začal nějak zneužívat moci, tak by to přece nebezpečí i pro tu skutečnou demokracii mohlo být, ne?

Berlusconi v Itálii měl obrovský podíl v médiích a obrovskou moc a peníze, proti tomu je Babiš úplný břídil. A zanikla v Itálii demokracie? To, o co se většina obránců demokracie bojí, je ta naše česká demokracie, tj. systém založený na pletichaření chytráků a ožebračování hlupáků. Těch je sice nejvíc, ale nejsou si schopni sami poradit. Nakonec na tom ale prodělávají všichni.

Že mají chytráci výhodu nad hlupáky, pokud přijmeme toto zjednodušující dělení, to asi není jen české specifikum a těžko to asi zrovna Babiš napraví.

Není to české specifikum, ale míra nesolidarity chytráků s hlupáky je u nás naprosto fatální. Může za to především klausismus a tzv. pravicová ideologie. Bylo to svého času nefalšované náboženství chytřejších vrstev v Česku, protože to geniálně vystihlo potřeby českého postkomunistického chytráka. Bezohlednost, sobeckost, nesolidarita se slabšími, kteří byli označování za parazity, nemakačenky a celkově za přítěž. Ale to celé zakryté do geniálně ušitého hávu budování kapitalismu, které se nakonec jako že všem vyplatí, i těm slabým. Ve skutečnosti se to vyplácelo jen několika málo nejvychytralejším, protože je známo, že jedině společnost, která dokáže táhnout za jeden provaz, může reálně prosperovat. Všichni ostatní na tom prodělávali a nejvíc chudí, kteří to po malých částkách, ale v obrovském počtu celé lepili z daní. Klaus to celé postavil na hlavu a i ti menší chytráci, co na tom prodělávali, byli nadšení, že mají důvod se nad někoho povyšovat, hrát si na podnikatele, co oproti těm sockám jsou honorace. Tohle je hrozný mor, který poškozuje všechny dodnes.

Z druhé strany ovšem i ti hlupáci, jak jim říkáš, měli zase svoje proroky, kteří je hnali do boje za zdanění těch chytráků pod praporem levice.

Pravice a levice, to je součást jednoho a toho samého komplotu. Postavit elitu národa proti obyčejným lidem a naopak, a každé straně dát vymyšlené důvody pro boj s tou druhou stranou. V zákulisí pak stáli ti skuteční chytráci, kteří na tom vydělávali. Podstatou českého neštěstí je právě toto postavení elity proti obyčejným lidem za pomoci vylhané ideologie, která se tu prosím vydává za podstatu politiky! Vem si třeba toho nakyslého šaška z ODS, Fialu, je to politolog a pořádá semináře s názvem Vraťme politice její smysl. To je opravdu krutý žert. Má na mysli právě toto podvodné a nesmyslné dělení lidí do dvou skupin za pomocí tradičních nálepek pravice a levice, které v české polistopadové politice nikdy nemělo jiný smysl, než jako zástěrka pro obrovské loupeže. A to chce politice vrátit jakožto její smysl. Opravdu zábavné.

Takže obyčejní lidé teď zvolí Babiše a zvítězí nad chytráky?

To je samozřejmě nesmysl. Takhle společnost nefunguje. Obyčejní lidé nikdy sami nic nevyřeší. Každou společnost může táhnout dopředu jedině její intelektuální elita. Problém Česka je, že tahle elita totálně zabloudila, věří nesmyslným konceptům a místo aby se snažila ty hloupější vést k prospěchu všech, tak se snaží je přechytračit a obrat o peníze, kde to jde. Viz systém půjček, solárních elektráren, vodáren, a mnoha dalších podobných věcí. Ti hloupější tuší, že bez těch chytrých nejsou sto přijít na to, jak z toho ven, a jsou frustrovaní, protože kamkoli se obrátí je jen další chytrák, co jim slibuje modré z nebe a ve skutečnosti jen maká na svém vlastním prospěchu a jejich zbídačení. Tak si naštvanost vybíjí na různých nepřátelích typu cikánů a teď uprchlíků, ale podstatou všeho je, že česká elita zradila vlastní národ díky své postkomunistické nedospělosti a narcismu.

Mluvíš o tom, že levice a pravice nedává smysl, že to je podvod. Pokud by to tak bylo, tak by přece aspoň někteří intelektuálové zabývající se politickou terií museli vidět jako první a vést společnost od tohoto zhoubného mýtu. Takže to přece jen tak jednoduché asi nebude?

Přesto je to přesně tak. Záludnost je v tom, že levice a pravice není vynález Klause a podobných. Oni jen tyhle tradiční pojmy využili geniálně ke svému prospěchu a v českém kontextu tyhle pojmy nově definovali. Odkdy je v politické teorii snowborďák s batůžkem levicovým jevem? Selhání elit v téhle oblasti je jiného druhu. Tady se jedná o změnu paradigmatu. Levice a pravice je staletým paradigmatem politické vědy, které dnes přestává platit. Na celém světě. Ale jak známo vystoupit z existujícího paradigmatu je nejtěžší právě pro ty největší kapacity. Představ si, že celý život strávíš zkoumáním politické vědy prizmatem souboje levice a pravice, postavíš na tom celou svou vědeckou erudici, publikace, výsledky, na nichž stojí tvé vědecké hodnosti a díky tomu i tvé výdělky, a najednou to máš zahodit a začít znovu? Je to klasický příklad toho, že v takových situacích je paradigma železná vesta, která drží ve svých kleštích ty nejvlivnější. Kolik bylo věhlasných lékařů a vědců, kteří v době objevu mikrobů jakožto původců chorob naprosto zarytě odmítali, že by tahle nová teorie mohla být pravdivá? Někteří doslova fanaticky. To samé se teď děje v politické vědě. Je to spojeno s tím, že vědci nezkoumají, jen "pravdu". Mají ve své minulé pravdě ukryt velký osobní vklad, kterého se nelze snadno vzdát. Toto je součást selhání českých elit, o kterém je tu řeč. I tihle lidé ve své většině v podstatě upřednostňují svůj vlastní prospěch před prospěchem těch, které by měli vést.

Takže Babiš je jediný člen české národní elity, který nezradil lid? To mi zní hodně absurdně.

Jasně, už proto, že je to Slovák. Nicméně samozřejmě není sám, ale není takových lidí moc. Specielně tedy mezi podnikatelskou elitou. Je až neuvěřitelné, jak ani mezi touto vrstvou těch vlastně nejschopnějších, se nenajde skoro nikdo, kdo by relevantně měl snahu posunout věci správným směrem. Víš ještě o někom, kdo by se o něco takového snažil? To je další tragický rozměr selhání elit. Blouznivec Janeček se sice o cosi snažil, ale působilo to spíše komicky. Chtěl se stát politickým vůdcem a nepodařilo se mu bez ostudy ani prorazit na stránky bulváru. O figurách typu různých Dospivů, Hušáků, Valentů a dalších lidí z polosvěta minulosti je snad lepší se ani nezmiňovat. Ale vezměme si opravdu schopné lidi. Třeba takový Kellner. Staví knihovny Václavu Klausovi, největšímu škůdci českého národa od dob pátera Koniáše. Nebo třeba takový Dan Křetínský. Neznám schopnějšího člověka v českém byznysu. A tento člověk se realizuje honěním si vlastního ega hraním si na fotbalového odborníka ve Spartě, kterou již po několik dlouhých let úspěšně sportovně ruinuje. Není to smutný příběh? Že hlavní ambicí takto schopného člověka není pomoct české společnosti k pohybu vpřed, nýbrž proslavit se "odborným" vedením bandy polointeligentních čutálistů?

Dobře, tak jak tedy podle tebe tomuto stavu Babiš může pomoct?

Jednak sám absolutně nestaví na vyhořelých konceptech levice a pravice. A hlavně tím, že umenší prostor pro to zmíněné chytráctví a pletichaření. Že je přestane glorifikovat a bude podporovat lidi, kteří obyčejně makají, ať už jako jaderní inženýři nebo kopáči s lopatou, ale nikoli ty, kteří umí akorát všechno zařídit. Ne snad proto, že by byl takovej lidumil, ale k prosperitě Agrofertu žádné pletichaření není potřeba, akorát se v tom ztrácejí peníze, které by tam zčásti jinak dotekly, jak jsem už vysvětloval. Udělal by to, pokud by k tomu dostal prostor. Ale on ho nedostane.

Proč by ho nedostal? Pokud je to tak, jak říkáš, tak to třeba lidi ve větším počtu pochopí a budou ho volit? Když už ne elity, tak ti obyčejní a těch je přece drtivá většina?

Ne. Obyčejní lidé nevolí Babiše proto, že by chápali to, co já tady říkám. Když si obyčejný člověk tohle přečte, tak u třetí věty začne zívat. Volí ho proto, že je takovej sympatickej a říká věci bez obalu, jak všichni kradou. Ale to pro nějakou rozhodnou akci nestačí. Obyčejný člověk je vždy hybatelem dějin, ale musí být veden nějakou ideou, kterou mu vnukne elita. Dělnická třída nikdy nic a nikoho nevedla, vždycky jen byla někým manipulována. Na obyčejného člověka, jehož koníčkem opravdu není hloubat o podstatě světa, nýbrž bavit se o fotbale a o holkách, a tak je to v pořádku, ze všech stran dorážejí sofistikované kampaně, které mají za cíl Babiše odstřelit.

Jak to může dopadnout?

Tak částečně ho oslabí, ale zdá se, že jeho tvrdé jádro příznivců vydrží všechno. Netvrdím, že nemůže vyhrát volby, ale nevyhraje je takovým rozdílem, aby se udržel na špici. Všichni budou proti němu, pokud to jenom trochu půjde. To je mimochodem taky hlavním cílem té kampaně.

Co?

Aby si standardní politici udělali alibi, proč s ním nemůžou spolupracovat a raději slepili vládu dříve nevídaným způsobem. Normálně by jim to lidi neodpustili, ale když budou mít výmluvu, že se snaží národ zachránit před obviněným člověkem, který zneužívá noviny, policii, svoji ministerskou funkci a je ohrožením demokracie? Spojit se proti takovému zlosynovi i s komunisty případně marťany je přece jenom odpustitelné. Myslím, že by se to v nejlepší české cimrmanovské tradici mohlo jmenovat třeba vláda národní záchrany.

Takže tvůj tip je, že Babiš vyhraje, ale nesestaví vládu?

Tak nějak. I když je pravda, že se v současné situaci dost těžko něco prognózuje, protože Babiš má ještě jedno eso v rukávu - Zemana. To je velmi silný spojenec. Vzpomeň si, jak Klaus jako prezident kdysi de facto odstřelil Paroubka, který jen o chloupek nezískal většinu. Prezident sice nemá velkou moc, ale v situaci, kdy je jazýčkem na vahách, což je u nás skoro vždycky, má moc obrovskou. Ale ani tak nevěřím, že by to mohlo nastat. Protitlak elity je obrovský.

Takže Zeman je další člověk na straně "dobra"? To se mi nechce zdát, že bys mohl myslet vážně.

Nemyslím. Zeman je opravdu strašná figura a je ironií dějin, že může i takový člověk přispět k něčemu pozitivnímu. Jinak ale od něj očekávám to nejhorší i nadále.

Dobře. To už je asi jiné téma. Pokud bychom tenhle rozhovor zveřejnili, nechceš se přece jen podepsat svým vlastním jménem?

Rozhodně ne. Ničemu bych nepomohl a sebe bych tím prakticky zlikvidoval. Takhle otevřeně mluvit o některých lidech a věcech, to se neodpouští. Způsobů, jak zlikvidovat takové malé kolečko v soukolí, jako jsem já, je mnoho.

Díky za rozhovor.

 

Tomáš Kulhánek, nezávislý publicista, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. 14.9.2017.

http://www.zn2.news/ 

* * *

 „Naši naději vidím v tom, že nám volby pomohou prosadit umlčovanou většinu. Jen tak naplníme úsilí o demokratickou společnost v demokracii bez přívlastků. Jen tak nebude většina manipulována a ovládána rozmary různých menšin.“

„Prvním úkolem státu je zajistit bezpečnost občanů, nikoliv vytvářet pocit bezpečnosti.“

"Je třeba pečovat  o ekonomickou situaci společnosti, aby nedošlo k bankrotu.“

Kardinál Dominik Duka na Národní svatováclavské slavnosti ve Staré Boleslavi dne 28.9.2017

* * *

Zakódovaný „autostrach“ u většiny z nás stále udržuje atmosféru totality v naší zemi bez toho, že by byla někým řízena a kontrolována. Totalitou zasazená poslušnost a nepopudlivost, klid a pohoda za každou cenu, stále působí a kvete. Je třeba pěstovat odvahu. Dospělí na ni nemají, bojí se o místa. Zapomínáme podstatu, glorifikujeme nepodstatné. Proto jsou skutečné hodnoty na úbytě a ztrácíme schopnost je vnímat. Nahrazuje je lhostejnost a odevzdanost.

* * *

Vyberte si při volbách, jest-li jste příznivcem práce, nebo jestli jste příznivcem života na dluh.

Pokud jste příznivcem práce, mzdy a ne almužny placené z půjčených peněz, přemýšlejte, která strana, přes všechny svoje chyby spíše přeje podnikání a tím i práci!

Kdo dává práci? Kdo vás zaměstná? Podnikatelé, živnostníci, „boháči“, nebo politici, úředníci a nezaměstnaní?

Jděte za prací bezohledně!

Tomáš Baťa 1932: „Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry. Technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze. Důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem, osobním příkladem…“

* * *

„Prvotní povinností vlády je chránit lidi, nikoliv řídit jejich životy.“ Ronald Reagan

* * *

Rabín: „Každý záležitost má tři strany – moji, tvoji a tu správnou.“

* * *

Bojkot Moravce

Když se Andrej Babiš naposledy v České televizi střetl tváří v tvář s Miroslavem Kalouskem v Otázkách Václava Moravce v říjnu 2015, ještě dlouho si pak lízal rány. Opakovaně nad sebou ztrácel kontrolu a různé varianty slova „lež“ použil 44krát. („Zase lež, zase lež, zase to je sprostá lež.“) Babiš se zapřísahal, že už s Kalouskem v televizi nikdy diskutovat nebude. Včera to porušil, když se zúčastnil debaty s Kalouskem a dalšími osmi politiky na ČT. Situace se otočila a o lžích a lhářích tentokrát opakovaně mluvil podrážděný Kalousek. Změnil se i moderátor. Namísto Václava Moravce to byla Daniela Písařovicová. Když Babiš před dvěma týdny překvapil sdělením, že se nezúčastní „superdebaty“ na ČT moderované Moravcem a dá přednost duelu s Lubomírem Zaorálkem na TV Nova, bylo to vnímáno jako snaha dominovat vysílání v předvečer voleb. Přehlédl se zřejmý fakt, že je to právě Moravec, koho Babiš bojkotuje. I to bude pravděpodobně předmětem povolebního vyjednávání.

J.Š.3.10.2017

* * *

Zítra na výslech Davida Jandy

Co s nastupujícím babím létem? Přirozeně, navštívit soud!

Zítra od 13.00 hod. se u Obvodního soudu pro Prahu 7 koná další jednání ve sporu, ve kterém osm žalobců požaduje náhradu v penězích za to, že jim v létě 2014 policie zabránila protestovat proti pochodu sexuálních menšin Prague Pride a jednoho z nich preventivně umístila na několik hodin do policejní cely.

Žalovaná Česká republika soudu zatím nepředložila žádné důkazy, že tento postup byl nezbytný, a jejich absenci chce suplovat výslechem Davida Jandy, známého opilce, hospodského rváče a odborníka na boj s extremismem všeho druhu.

Proto přijďte, myslím, že bude legrace.


Aktualisováno.

Původní link již nefunguje, tedy video vkládáme přímo sem:

* * *

Ze zákulisí politické a korupční české politické scény

Toto je můj český národ?

Břevnovský klášter 14.10.2017: OPUS BONUM o občanské společnosti

Andrej Babiš provází Čapím hnízdem

Je v našem zájmu, aby Němci český národ vnímali jako civilizovaný a přátelský

Není rozsudek jako rozsudek, aneb nepotvrzený fízl Vojtěch Filip, první místopředseda Sněmovny!

Senát ČR 2.10.2017: Seminář o ÚSTR – jeho současná „práce“ je urážkou všech obětí komunistického režimu

Pomlouvačná kampaň a umlčování - WWW.SINAGL.CZ - nabývá na intenzitě a primitivnosti

Termíny soudů a snah o umlčení Voice of Freedom

DOBROU VOLBU občané České republiky – volte BUDOUCNOST, ne minulost!

 * * *

Výzva k urychlené finanční podpoře Sodales Solonis z.s.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.01 (74 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #47 Martin Tlustý 2017-10-13 23:26
Kam by zařadil pan ANONYM Ježíše - mezi elitu ("chytráky" či spíše "vychytralé") nebo mezi ty "hloupé", když se nechal dobrovolně mučit a ukřižovat? Spousta odpůrců komunistické totality si vůbec neuvědomuje, že sami prosazují to samé, co ti komunisté - tj. vzpouru proti Bohu.
-2 #46 Staňa 2017-10-13 16:40
Oldřích Musil píše Jarmile:
Až byste zrušila všechny politickém strany, jak byste si to představovala dál?
Anarchii?...
Mám názor, že parlament by docela jinak fungoval, kdyby do něj byli voleni lidé, které by si vybrali sami občané volebního obvodu. Podle návrhu, jejž by zpracoval např. ČÚS tak, že by doručil občanům kartičky, do nichž by napsali 1 - 3 jména
lidí,které navrhují za kandidáty.
Z těchto jmen by ČÚS sestavil jmenný seznam podle počtu návrhů jednotlivých jmen,a vytiskl kandidátku. (Snad po shromáždění občanů, kde by mohly padat pozměňovací návrhy). Tím by bylo dosaženo účelu - vyšachovat z parlamentu či jiného sboru politické strany. Ty jsou tam leda pro hádky a předvádění se. Smyslem jejich poslanecké pr! áce je za 1. získávat voliče.
Ušetřilo by se za volební kampaň, a hlavně - zmizela by z parlamentu korupce. Pak bychom byli blíž skutečné demokracii.
-5 #45 Jan Šinagl 2017-10-12 23:36
Dobrý den pane Černý,

SÚS vrátil věc soudu a netvrdí nic o vině či nevině. Vás neznepokojuje, že prvním místopředsedou Sněmovny je usvědčený, na rozdíl od Babiše, agent-udavač StB a předseda KSČM Vojtěch Filip (FALMER), zvolený anonymně 75% hlasů?! Proč o tom už od listopadu 2013 mlčí všechna média jako za totality, včetně pravicových stran a politiků? Kdo si hraje na soudce před vynesením rozsudku není demokrat, preferuje totalitní způsoby myšlení. Ví většinou málo a o to snadněji považuje za "pravdu" informace, které k ní mohou mít hodně daleko. O to snadněji potom člověk podléhá manipulaci aniž tuší. Emoce a nenávist nejsou nikdy dobrým rádcem. TGM: "Rozčilování není program." Vzpomeňte si jak se TGM postavil všem v kauze vraždy, aby nakonec měl pravdu.
+8 #44 Milan Hackersmid 2017-10-12 19:42
tak tohle je normální kampaň pro Babiše, kolik Vám za to zaplatil pan Babiš ? Je to šikovně udělané, ale nás neoblbnete. Jako každá propaganda a čertovina se míchá pravda se lží. Volte konečně čisté, mladé a vzdělané lidi, dejte šanci Pirátské straně. Zradil jste demokracii pane ŠINÁGL To tady chcete mít do smrti bývalé komunisty a agenty KGB ?
+11 #43 Tomáš Černý 2017-10-12 15:27
Dobrý den pane Šinágle,
tak si říkám, co asi tak napíšete po verdiktu slovenského Ústavního soudu o agentu Burešovi. Pravděpodobně je to "účelovka" a "kampaň" a nejspíš za tím bude Kalousek.
Já prostě nemohu pochopit, co na tom darebákovi vidíte. Podotýkám, že jsem ho v minulých volbách volil, ale dnes vím, že to byla špatná volba. Představa, že premiérem ČR bude agent Stb, bývalý aktivní komunista, člověk, který křivě přísahá na zdraví svých dětí, z moci své funkce likviduje své konkurenty (a to je prosím prokázáno), ta představa je naprosto děsivá.

S veškerou úctou T. Černý
-6 #42 Marie 2017-10-12 01:53
Neumím se rozhodnout, kolik mám věřit autenticitě rozhovoru, nemám anonymy ze zásady ráda, ať jde o Šumana nebo Ondřeje M. (ačkoli mohu chápat jeho strach o existenci v současné "protibabišovsk é" hysterii)... Nejhorší je na tom, že nás zase svazuje strach, který jsme znali za komunistů. To, že ten strach je reálný, cítím ho sama, to je i nejsilnějším důvodem k tomu, abych "rozhovoru" věřila... Když to píšu, běží v TV záznam ze schůze senátu m.j. o podepsaném memorandu na těžbu lithia. Zdá se, že pro politiky není nejdůležitější věc sama, jako rozčilení nad "šířením poplašné zprávy" poslancem Babišem. Kam jsme to došli?Druhý důvod, proč rozhovoru věřit, současnou politiku odmítnout a hledat nové šance. Já osobně to s Babišem na příští 4 roky zkusím. Už jen pro naději, že za tu dobu se snad tradiční politické strany vzpamatují.
0 #41 Marek 2017-10-10 18:58
Kdyby to bylo v rukou her Shinagela, dnes by tady vládnul Hitler.
+10 #40 Pavel 2017-10-10 14:34
Cituji Jenda:
Prý se už rok špičky TOPky domlouvají prostřednictvím KDU v Bavorsku o možnostech prosadit restituce sudetského majetku po vzoru restitucí církevních a lidi z TOPky to sice štve, ale drží ústa, protože (jak i ve Vašem článku říká "Ondřej") někdo to zařídí a oni se budou mít dobře jen za podporu věci. Ano, pletichaření s lidskou tváří.

To jste si, Jendo, zvolil nádherný příklad, neboť "vážený pan Šinágl" působí ve vedení spolku, který právě takovou restituci má za prvořadý cíl své existence.
-12 #39 Jenda 2017-10-10 04:53
Vážený pane Šinágle, díky za uveřejnění tohoto exkursu do českého politického zákulisí. Rozsah informací značně převyšuje pochybnosti spojené s anonymitou. Osobně znám minimálně 2 podobné "Ondřeje" a jejich komentáře politické kultury a dění mezi poslanci se hodně podobá informacím z článku, jen to říkají ještě drsněji. Prý se už rok špičky TOPky domlouvají prostřednictvím KDU v Bavorsku o možnostech prosadit restituce sudetského majetku po vzoru restitucí církevních a lidi z TOPky to sice štve, ale drží ústa, protože (jak i ve Vašem článku říká "Ondřej") někdo to zařídí a oni se budou mít dobře jen za podporu věci. Ano, pletichaření s lidskou tváří.
+6 #38 Jarmila 2017-10-09 21:30
Oldřich Musil"]K:Jarmila
A až byste zrušila všechny politické strany,jak byste si to představovala dál?Anarchii?Vl ádu jednoho silného vůdce?Absolutis tickou či konstituční monarchii?Jak?[ /Odpovím protiotázkou: Znáte jediné pozitivum, které na adresu politických stran můžete uvést?K čemu tady jsou? Jediné,co přinášejí,jsou hádky,nevraživo st,zavádění a používání pochybných praktik při osočování se navzájem.Kdyby tento stát vedlo pár úředníků,kteří by se rekrutovali z řad úspěšných lidí ve svém oboru a jak jsem uváděla,byli odpovědní za svá rozhodnutí,ale taky adekvátně tomu dobře zaplacení,měli k ruce pouze nutný a úzký tým poradců a právníků,kdyby stát si pod svá křídla vzal strategické podniky a státní zakázky pak realizovaly tyto státní podniky,nemohlo by docházet k takovým tunelům a rozkrádání majetku díky fiktivním a nadhodnoceným smlouvám, které tady díky politikům přes různé lobisty zadávají.Takže vládu úřednickou, ale s odpovědností za svá rozhodnutí.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)